2021. augusztus 9.
Időpont
8 nap
Időtartam

A svéd Lappföld közepén, a tundrán, az Északi-sarkkörön túl túrázunk 120 kilométert 6 nap alatt a Kungsleden, azaz a Királyok útján, rénszarvasok, sarki rókák, áfonyák nyomában. Egy igazi nomád sátras túra lesz ez a Skandináv-hegyvidéken keresztül, nem lesz áram, sem térerő, csak a fantasztikus skandináv természet és mi. A meseszép hegycsúcsok között nyáron sem nagyon megy le a nap, így még este tízkor is nyugodtan fotózhatunk vagy túrázhatunk. Skandinávia egyik legszebb része ez az Abisko és Nikkaluokta közötti 120 kilométeres szakasz, mely megkerüli Svédország tetejét, a Kebnekaise 2104 méteres ormait is. Abiskóban sokat túrázott egyébként Åke Nordin, aki rajongója volt ennek a vidéknek, és aki 1960-ban indította el vállalkozását, amelyhez a sarki rókát (svédül Fjällräven) választotta vállalkozásának emblémájául: túrautunk egybeesik a Fjällräven Classic útvonalával is.

Figyelem! Ez egy bevállalósabb túra, igazi komfortzónán túl: a túrán végig magunknak kell vinni a teljes felszerelést: sátrat, hálózsákot és az élelmet. Nincs kiszállás, mert nem megyünk közút és lakott terület közelébe sem, tehát a túrát nem lehet megszakítani. Van néhány pottyantós WC, de szükségleteinket a szabadban oldjuk meg. És igen, zuhanyozni sem fogunk öt napig, bár a patakban hideg víz azért lesz. És digitális detoxnak is ez a jó túra, hogy teljesen ki tudj kapcsolódni a munkádból.

A Kungsleden-Fjällräven-trekking az Északi-sarkkörön túl svéd Lappföldön utunk folytatódik Norvégia, a Lofoten-szigetek felé, de mindkettő együtt és külön-külön is foglalható.

Beutazási feltétel jelenleg: 48 óránál nem régebbi PCR.

Túravezető: Barna Béla segítője pedig Horváth Gábor lesz. Tervezett maximális létszám: 14 fő

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Kiruna
INDULÁS IDEJE 2020. augusztus 9.
AZ ÁR TARTALMAZZA a reptéri transzfereket Kiruna repterétől a kempingig és vissza
az utazást Kirunából Abiskóba, majd Nikkaluoktából vissza Kirunába
sátorhelyek, kemping díja
csúcscsokik, sziapia az első este
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegyeket (Budapest-Stockholm-Kiruna)
egyéb belépőket (felvonót az Aurora Sky Stationhöz, kb. 200 svéd korona).
az étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Indulás, repülés Svédországba, Kiruna

2021. augusztus 9., hétfő Budapestről Svédországba repülünk: a jelen menetrendi tudásunk szerint van egy Norwegian Air Sweden (DY4488) járat 11:30-kor Budapestről Stockholm Arlanda (ARN) repterére, ahol 13:40-kor landol. Innen 16:55-kor indulunk tovább (DY4063) és 18:30-kor landolunk Kiruna (KRN) repülőterén. Az 1890-es években létesült Kiruna az itt kitermelt világhírű vasércéről híres. A túra garantált, a túravezetőknek erre a járatra van már meg a repjegyük! Szállás: kemping

1

1. nap – Abisko

2021. augusztus 10., kedd Abisko Kirunától északnyugatra fekszik a Torneträsk-tó partján, a norvég határ közelében. Az STF (Svenska Turistföreningen, azaz Svéd Turistaegyesület) központja is jelzi, hogy ez a Lappföld turisztikai centruma, de a Svéd Tudományos Akadémia Természettudományi Intézete is itt működik. A Kungsleden, a Királyok útja északi kezdőpontja Svédország első nemzeti parkja, az Abisko területén található, a Torneträsk-tó partján, az Északi-sarkkörtől 200 kilométerre északra. A túra előtt, ha van kedvünk, fakultatív kirándulásként 400 méterről felülőliftezhetünk a 900 m magasan fekvő Aurora Sky Stationhöz (nagyjából 6200 forintnyi svéd korona a jegy). A felvonó felső állomásától gyalog felsétálunk a kicsit távolabb emelkedő 1164 méter magas Nuolja csúcsára. Természetesen pazar panorámában lesz részünk (szép időben). Szállás saját sátorban
2

2. nap – Abisko - Kieron

2021., augusztus 11., szerda Abiskóból indulunk, áthaladunk a Kungsleden túraút kezdetét jelző fakapun: az első napon 16 km táv vár ránk. Először az Abiskojokk folyó partján haladunk, szintet alig emelkedünk kb. 150 métert. Szállás saját sátorban. Tudtad egyébként, hogy itt, Abiskóban rengeteget túrázott egy Åke Nordin (1936-2013) nevű svéd, aki megszállottja volt ennek a vidéknek, és aki 1960-ban, favázas hátizsákját megépítve indította el vállalkozását, amelyhez a sarki rókát (svédül Fjällräven) választotta vállalkozásának emblémájául? És tudtad, hogy Åke itt Abiskóban döntötte el 1974-ben, hogy soha többé nem fog fázni? Itt bivakolt, Abisko melletti hegy egy kopár fennsíkján, egy sekély lyukat vájt a hóban, de a szeles éj hidege csaknem elviselhetetlen volt. Ekkor alkotta meg az első Expedition Down Jacket kabátot.

3

3. nap – Kieron - Alesjaurestugorna

2021., augusztus 12., csütörtök Az Abisko Nemzeti Parkot 1910-ben létesítették, 50 km² kiterjedésű. Határa itt van Kieronnál. A parkban vannak jávorszarvasok, de látni rénszarvast (Rangifer tarandus), sőt olykor rozsomákot, sarki rókát is. A nap folyamán 500 méterről 800 méter magasra gyalogolunk fel 19 km megtétele során. Szállás saját sátorban.
4

4. nap – Alesjaurestugorna - Tjäktapasset - Sälkastugan

2021. augusztus 13., péntek Újabb pár száz szintet emelkedünk, túránk legmagasabb pontját, a Tjäkta-hágót (1130 m), majd onnan leereszkedünk. Ez a nap talán az út csúcspontja, szépségben is. Táv: 27 km. Szállás saját sátorban.
5

5. nap – Sälkastugan - Singistugan - Kebnekaise Fjällstation

2021. augusztus 14., szombat A mai napon 26 kilométert gyalogolunk, s elérjük a Kebnekaise Fjällstationt, a Svédország tetejére induló túrák kiindulópontját. Szállás saját sátorban.

6

6. nap – Kebnekaise Fjällstation - Nikkaluokta

2021. augusztus 15., vasárnap A mai nap 19 kilométere az utolsó etapp, a levezető séta. Az enyhén ereszkedő, nyírfák között vezető ösvényből csíphetünk le, ha egy 5 kilométeres szakaszt a Láddjujávri tavon közlekedő kishajóval teszünk meg. Ha már nem bírjuk az utolsó kilométereket, akkor a MacDonalds helyett egy tóparti LapDånaldsban, ami inkább egy lapp (számi) kunyhó megkóstolhatjuk a rénszarvasburgert (a nagy ára kb. 150 svéd korona). Szállás saját sátorban.
7

7. nap – Tartaléknap

2021. augusztus 16., hétfő A tartaléknap arra is szolgál, ha valami miatt lassabban haladunk, vagy rossz az idő, tudjunk vele gazdálkodni. Esetleg felmenni a Kebnekaiséra, meglátjuk. Nikkaluoktából visszabuszozunk a 70 kilométerre fekvő Kirunába. Szállás: Kiruna, kemping.
8

8. nap – Hazarepülés, vagy tovább Norvégiába

2021. augusztus 17., kedd A nagy királyi túránk végeztével van, aki hazarepül (ajánlott repülőjárat a skandináv SAS légitársaság SK 1045-ös járata 14:00-kor indul Kiruna KRN- Stockholm ARN között, majd a Stockholm ARN- Frankfurt FRA  (SK 673) és végül 21..00-kor indulva Frankfurtból a FRA-BUD szakaszt (járatszám: SK3560) megtéve 22:35-kor landolás Budapesten – ezzel repül egy kollégánk is haza). A csapat másik része pedig folytatja útját Norvégiába, a festői Lofoten-szigetekre. Ennek a kiírását lásd ide kattintva: Lofoten.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    57600.- forintot
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Kiruna – Budapest útvonalon.
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 86400 Ft-ot 2021. június 9-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.