2021. augusztus 8.
Időpont
8 nap
Időtartam

A svéd Lappföld közepén, a tundrán, az Északi-sarkkörön túl túrázunk 120 kilométert 6 nap alatt a Kungsleden, azaz a Királyok útján, rénszarvasok, sarki rókák, áfonyák nyomában. Egy igazi nomád sátras túra lesz ez a Skandináv-hegyvidéken keresztül, nem lesz áram, sem térerő, csak a fantasztikus skandináv természet és mi. A meseszép hegycsúcsok között nyáron sem nagyon megy le a nap, így még este tízkor is nyugodtan fotózhatunk vagy túrázhatunk. Skandinávia egyik legszebb része ez az Abisko és Nikkaluokta közötti 120 kilométeres szakasz, mely megkerüli Svédország tetejét, a Kebnekaise 2104 méteres ormait is. Abiskóban sokat túrázott egyébként Åke Nordin, aki rajongója volt ennek a vidéknek, és aki 1960-ban indította el vállalkozását, amelyhez a sarki rókát (svédül Fjällräven) választotta vállalkozásának emblémájául: túrautunk egybeesik a Fjällräven Classic útvonalával is.

Figyelem! Ez egy bevállalósabb túra, igazi komfortzónán túl: a túrán végig magunknak kell vinni a teljes felszerelést: sátrat, hálózsákot és az élelmet. Nincs kiszállás, mert nem megyünk közút és lakott terület közelébe sem, tehát a túrát nem lehet megszakítani. Van néhány pottyantós WC, de szükségleteinket a szabadban oldjuk meg. És igen, zuhanyozni sem fogunk öt napig, bár a patakban hideg víz azért lesz. És digitális detoxnak is ez a jó túra, hogy teljesen ki tudj kapcsolódni a munkádból.

Nagy nyári skandináv utunk két blokkból áll: az első blokk a svéd Kungsleden-Fjällräven-trekking az Északi-sarkkörön túl svéd Lappföldön utunk. Innen megyünk tovább Norvégiába (Északi-sarkköri szigetvarázs: a norvég Lofoten). 

Beutazási feltételek jelenleg: 2021. augusztus 31-ig külföldieknek 72 óránál nem régebbi, negatív PCR, antigen, TMA vagy LAMP teszteredménnyel, illetve oltási vagy a Covid-19 betegségen való átesettségi igazolással lehet Svédországba beutazni. (Tesztelés esetén a 72 óra a mintavétel időpontjától számít.)

Az EU/EGT tagállamokból beutazók a tesztelési kötelezettség alól mentesülhetnek oltási igazolással vagy a Covid-19 betegeségen való átesettség igazolásával. Az oltási igazolás lehet digitális vagy papír formátumú és tartalmaznia kell egy vonalkódot, amelyen keresztül annak eredetisége és hitelessége ellenőrizhető. Az igazolásnak a kibocsátó ország nyelvén valamint angol nyelven kell olvashatónak lennie, tartalmaznia kell az oltott adatait, az oltás típusát és számát és a beadott dózisok számát. A svéd hatóságok elfogadják az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagokat (Comirnaty, Janssen, Spikevax/Moderna, Vaxzevria/AstraZeneca), valamint a WHO sürgősségi engedélyével rendelkező oltóanyagokat (köztük a Sinopharm oltóanyagot). Az oltási igazolás legalább 14 nappal az első oltási adag beadását követően mentesíthet a tesztelési kötelezettség alól.

Túravezető: Barna Béla segítője pedig Horváth Gábor lesz. Tervezett maximális létszám: 14 fő

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Kiruna
INDULÁS IDEJE 2021. augusztus 8.
AZ ÁR TARTALMAZZA a reptéri transzfereket Kiruna repterétől a kempingig és vissza
az utazást Kirunából Abiskóba, majd Nikkaluoktából vissza Kirunába
sátorhelyek, kemping díja
csúcscsokik, sziapia az első este
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegyeket (Budapest-Stockholm-Kiruna)
egyéb belépőket (felvonót az Aurora Sky Stationhöz, kb. 200 svéd korona).
az étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése