BIZTOSÍTÁS

Igen. A biztosítás megkötése a túrán való részvétel feltétele. Mi is segítünk persze megkötni: ha ide kattintasz.

EGYÉNI AJÁNLATKÉRÉS

-“Nem jó az időpont, a helyszín, nem találok magamnak túrát”. Akkor is vedd fel velünk bátran a kapcsolatot. A meghirdetett túrákon kívül is van élet.

  • Baráti társaságoknak: nagyon sok példa volt már arra, hogy egy baráti társaság, vagy egy-két nagyobb család kért fel valamelyikünket túravezetőnek Grúziától Jordániáig.
  • Osztálykirándulásra is többször hívnak minket szervezőnek-idegenvezetőnek, a Kárpát-medence minden részébe vittünk már osztálykirándulásokat, Lini (Asszonyi Evelin) gyakorlott erdei táboroztató, Imi (Herpai Imre) sportáborok szervezője, Mona (Fekete Mónika) pedig sokszor vitt már akár 60-70 fős gimnazista csoportokat Angliába is, Béci (Barna Béla) pedig több Határtalanul kirándulást vitt idegenvezetőként.
  • Cégeknek is rendelkezésre állunk, friss példa erre egy Dél-Alföldi cég, mely 50 fős csapatának egynapos bükki túrájához kért tőlünk túravezetőt.

FELSZERELÉS

Igen. Fontos találmány, szerintem érdemes minden túránkra hozni. Sose lehet tudni, mikor jön szembe egy barlangüreg vagy pince, de áramszünet is gyakran van a világban valahol. Hajnali csúcstámadás (Mt. Kenya, Rinjani, stb) esetén is nélkülözhetetlen, meg ha sötétedés után még mindig úton vagyunk. Sátrazáskor is jó segítség, de egyik túravezetőnk már könyvet is fejlámpával olvas.

Nagyon nehéz kérdés, doktori értekezések szólhatnának a kérdésről. Ezernyi túracélpont, ezernyi terep, ezernyi láb. Alapvetően te érzed, hogy mi a kényelmes és te tudod azt is, mennyire biztos a bokatartásod például. Egy kezdő túrázónak jó ha védi a bakancs a bokáját ismeretlen sziklás terepen, de ugyanitt egy profi veterán terepfutócipőben zergeként szökell. Szóval az a legfontosabb, hogy kérd ki profi túrázó ismerősöd véleményét, cipőboltos szakemberét. Ne az árát nézd a cipődnek: igen, tudom, fontos az árérzékenység, de ha tönkremegy a lábad egy rossz cipőben, az bizony drágább lehet és az is drága, ha egy Himalája túrán a cipőd miatt szenvedsz és nem élvezed a tájat.

De azért hogy válaszoljak is, elmondom, hogy én mit hol használok. Három lábbelit váltogatok:

  • van egy teva túraszandálom, az vízszintesebb terepen, mediterrán száraz vidéken és sziklákon, sivatagban, trópusi tájakon és meleg éghajlaton városnézésre is ezt használom (Jordánia, Görögország, Makedónia, stb).
  • van egy salomon bakancsom, ezt téli havas hegyi túrákon (Mátra, Fátra, Tátra, stb), magashegyi sziklás trekkingeken (Mount Kenya, Kaukázus, Himalája) ebben az igazi.
  • leggyakrabban azonban a szandál és a bakancs közötti középút van a lábamon. Jópár éve rájöttem, hogy nagyon szeretek terepfutó cipőben túrázni: nagyon kényelmes, könnyű, egy 10-12 órás nap után is jól érzi magát benne a lábam és olyan mintha perzsaszőnyegen járnék. zárt, de mégsem nehéz, szóval az én titkos tippem a túrákhoz egy jó terepfutó cipő, amiben egyébként egy sima városnézés is tökéletes. Ebből kettőt használok, van egy asics és egy salomon xa elevate-em.

FIZETÉS

A Csámborgó londoni brit cég, de utasaink zöme magyarországi, zömében budapesti, de természetesen az ország minden részéből utaznak velünk. Irodát (közönségkapcsolattal) nem tartunk fenn: hiszünk a digitális nomád életmódban („ott dolgozom, ahol a laptopom van”), és e-mailben, cseten, messengeren, telefonon bármilyen utazással kapcsolatos dolgot el tudsz intézni velünk és a honlapunkon.

JELENTKEZÉS

Van mikor igen, de van olyan is, hogy a túravezető már a célországban várja a csapatot, így nem tudtok közösen utazni, de ilyenkor is keresünk optimális megoldást!

Nyilván minél előbb, de persze az utolsó pillanatban is dönthetsz úgy, hogy jönnél. Az utazásoknak ugyanis nincs jelentkezési határideje, addig lehet jelentkezni, amíg van szabad hely, ilyen egyszerű. Ha azonban adhatunk egy tanácsot, akkor akár egy fél évre, évre is tervezhetsz előre. Mi is sokszor több hónappal, gyakran egy évvel az utazás időpontja előtt leszervezzük az utat, mert így jobb helyeket, jobb szállásokat és jobb szolgáltatókat lehet elcsípni.

Helytől és túra jellegétől, hosszától függ, a leggyakoribb a 8-14 esetleg 16 fős kis csapatok. Nyolc ember befér egy mikrobuszba is, 10-12 ember még kényelmesen beül egy étterembe.

Nincs. A kor nem erény, hanem állapot. Nagyon sok 60 év fölötti ember teljesítette velünk például a Himalájában, Ladakban a Markha-völgyi trekkinget (5200 m), vagy a kirgiz Ala-Kul trekkinget, stb. A vidám, fiatalos életérzés sem korfüggő. Sok túránk gyerekbarát is, és főleg belföldön, de a nem repülős útjainknál sokszor kutyabarát túráink is vannak.

ÚTRA KÉSZÜLŐDÉS

Gyakran vittem-viszek túrákat trópusi területekre (Srí Lanka, Borneó, Indonézia, Fülöp-szigetek, Kenya, India, stb.) és gyakran kérdezik milyen oltásokra van szükség. Azt gondolom erről a kérdésről, hogy ne álljunk be a google-gyógyítók sorába, hanem forduljunk szakemberhez (orvos!), és mindenképpen kérjük ki szakorvos véleményét, konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei tisztiorvosi szolgálat szakembereivel!

Akit érdekel, annak elmondom, hogy nekünk, mint túravezetőknek a következő betegségekkel szemben van aktív immunizációnk (azaz be vagyunk oltva): a sárgaláz, hepatitis B, typhus abdominalis (hastífusz), és a tetanusz elleni oltásokkal.

Több országban az érkezéstől (több országban pedig a hazatéréstől) számítva 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezni, és (általában) két üres oldalnak kell lenni az útlevélben. Erre érdemes mindenhol figyelni, mert a légitársaságok is ellenőrizhetik, és ha csak 5 hónap 25 nap van is, simán megtagadhatják a beutazást. Tehát nagyon kell figyelni a hat hónapra!

Sok ország eltörölte már a vízumkötelezettséget, de néhány országba még kell. Ezeket az egyes túráinknál jelezzük külön. Mint azt az “Utazási szerződésben” is leírtuk, a CSAMBORGO ADVENTURES LTD  “vízumügyintézést nem vállal. Ezek beszerzése az Utas feladata, éppen ezért minden kiutazással kapcsolatban felmerülő probléma esetén Utas panasszal az adott ország nagykövetségéhez fordulhat”. Ettől függetlenül természetesen minden segítséget és tanácsot próbálunk megadni a vízumügyintézés során, sőt egyes esetekben (pl. Jordánia) beszerezzük a beutazási engedélyeket.