2021. október 12.
Időpont
19. nap
Időtartam

Szeretnél olyan helyekre eljutni az igazi Afrikában, ahová csak expedíciós járművel tudsz? Namíbia nagy része ilyen. A namib elnevezés a hottentottáktól származik: ezzel a szóval jelölték azt a parti sávot, ahol az ember számára „semmi sincsen”. Pedig van: oroszlán, elefánt, zsiráf, strucc, minden, amit már nem csak természetfilmen, hanem élőben is látni akartál. Na meg a szavannák, gyönyörű sivatagi dűnék: Namíbia klasszikus overland szafari-útvonalát járjuk végig 15 nap alatt. Namíbia fővárosából indulunk, autózunk a Kalahári-medence szavannáin, az Etoshában, a világ talán legszebb homokdűnéihez is megyünk, törzsi területekre és afrikai hegyekbe és az óceán partjára is. Hatalmas területeket járunk be: a 825 615 km²-es területével és 2,7 milliós népességével Namíbia a világ második legkevésbé sűrűn lakott országa.

A COVID 19 világjárvány drasztikusan és teljesen átalakította sok minden más mellett a nemzetközi légi közlekedést is: állandóan változnak a menetrendek, járatokat indítanak és törölnek. Minden bizonytalan, nagyon megnehezíti ez a pontos tervezést, de nem adjuk fel. Ami jelen sorok írásakor (2021. január) biztos, hogy Namíbiába lehetséges a turisztikai célú beutazás, 2020 őszén a turisztikai szektor újraindult az országban, és jelen állás szerint mennek oda nagy légitársaságok is.

Túravezető: Herpai Imre és Barna Béla Tervezett maximális létszám: 12 fő + 2 túravezető – 14 fős az expedíciós jármű. Az út egyelőre minimum 7 fő befizetése esetén indul.

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Windhoek
INDULÁS IDEJE 2021. október 12., kedd
AZ ÁR TARTALMAZZA a szállásokat 14 éjszakára a Namíbia-körút során, lásd napi lebontásban
a szafari program alatt majdnem teljes ellátás: 14 reggeli, 12 ebéd és 12 vacsora
a 15 napos utazást egy 14 személyes expedíciós járművel
a regisztrált sofőr-kísérő díját
a következő nemzeti parkokba a belépőjegyeket: Etosha NP; Himba Village; Twyfelfontein; Namib Naukluft NP, Spitzkoppe Community
egy sziapiát az út elején
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyeket (Qatar kb. 200-250 ezer forint)
a fakultatív programokat (Swakopmund félnapos hajókirándulás 850 NAD – Swakopmund quadtúra: 1 óra 450 NAD)
a borravalókat: (70 USD fejenként)
a védőoltásokat, PCR-teszt (ha kell)
a namíbiai vízum árát
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
-2

-2. nap – Indulás, repülés Katarba

2021. október 12., kedd Repülőjáratunktól függően elindulunk. Jó választás a Qatar bécsi vagy budapesti indulással, a délutáni órákban.  A két túravezetőnek megvan a repjegye, a következő járatokra: 16:55 BUD – a Qatar Airways QR200-as járatával repülünk, landolás Dohában még éjfél előtt (22:55). Éjjel átszállás Doha (DOH Hamad International) repterén.
-1

-1. nap – Doha-Johannesburg-Windhoek repülés

2021. október 13., szerda Dohában két óránk van az átszállásra, 02:30-kor indulunk tovább a Qatar Airways QR1363-as járatával.  Nyolc és fél órás utunk során átrepüljük egész Afrikát, és a délelőtti órákban (09:50) megérkezünk a Dél-Afrikai Köztársaságba, Johannesburg repterére. Johannesburgból 15.00-kor indulunk tovább (4Z121), és egy bő két órás repülőút után 17:15-kor landolunk Namíbia fővárosának nemzetközi repterén (WDH Hosea Kutako Intl). Szállás Windhoekban (ez nincs benne az alapprogramban).
0

0. nap – Windhoek, tartaléknap érkezésre

2021. október 14., csütörtök Ez egy tartaléknap, egész nap meg lehet érkezni, a túravezetők már a helyszínen vannak. Készülődés az expedícióra, séta.  
1

1. nap – Otjiwarongo, bepakolás az expedíciós járműbe

2021. október 15., péntek Windhoekban ezen a napon találkozunk helyi vezetőnkkel, „kalandkalauzunkkal”, és miután a poggyászt bepakoltuk az expedíciós-szafari járművünkbe, elindulunk a városba, hogy feltöltsük az első napokra szükséges összes friss élelmiszert és minden más felszerelést. Ezután elkezdődik a kaland! Észak felé tartunk, átutazunk Okahandján, ahol van időnk kinézni Namíbia legnagyobb fafaragó piacára. A piac helyi szövetkezeti alapon működik, és egyedülálló lehetőség az ikonikus namíbiai ajándéktárgyak beszerzésére. Ezután végtelen földeken haladva érünk kempingünkbe, az Otjiwarongo körüli bokros szavannára. Miután felállítottuk a táborunkat, egy hosszabb sétán veszünk még részt. Este tábortüzes vacsora és a helyi vezetőnk eligazítása arról, hogy mire számíthatunk a következő napokon. Szállás: Otjiwarongo. Étkezés a napban: piknikebéd és vacsora.

2

2. nap – Etosha Nemzeti Park

2021. október 16., szombat A korai indulás után észak felé tartunk, átmegyünk néhány kisebb városon, majd megérkezünk az Etosha Nemzeti Parkba, Namíbia legismertebb nemzeti parkjába. A parkot az akkori kormányzó, von Lindequist 1907-ben Namíbia első természetvédelmi területévé nyilvánította. Az Etosha-mocsár Nemzeti Park 22270 km²-es területével a világ egyik legnagyobb természetvédelmi területe. Az Etosha Afrika egyik legnagyobb vadasparkja: 114 emlősfaj és 340 madárfaj él itt, biztos, hogy a vadon élő állatokból nagyon sokfélét láthatunk szafarinkon. Hogy melyeket? A parkban élő 1500 elefánt, 300 orrszarvú, 2000 zsiráf, 5000 zebra, 6000 nyársas-antilop, 2000 kudu és 20 ezer vándorantilop közül nagy valószínűséggel néhány biztosan megszomjazik és a mi itatónknál bukkan fel, csakúgy, mint a 300 oroszlán valamelyike. Megérkezést követően a tábor felállítása után a hátralévő napot pusztán az Etosha Pan néven ismert, kiszáradt sósivatagot körülölelő parkban található élővilág megnézésére fordítjuk. Szállás: táborhely az Etosha National Parkban. Étkezés a napban: reggeli, piknikebéd és vacsora.

3

3. nap – Etosha Nemzeti Park, állatles

2021. október 17., vasárnap A korai reggeli után ismét kimegyünk, hogy felfedezzük a különféle itatókat, ahol ismét vadakat figyelünk, ahogy szomjukat oltva egy hosszú forró napra készülnek. A parkban a Big5-ból 4 is van, mégpedig elefánt, oroszlán, leopárd és orrszarvú. Népszerű vadfajok még a zsiráf, kék gnú, síksági és hegyi zebra, hiéna, antilopok, mint például a kudu, oryx, valamint néhány veszélyeztetett faj, például a fekete orrszarvú, a gepárd és a fekete arcú impala. Este az idegenvezető elkészíti a vacsorát a kempingben. Szállás: táborhely az Etosha National Parkban. Étkezés a napban: reggeli, piknikebéd és vacsora.

4

4. nap – Ovamboland

2021. október 18., hétfő Reggeli után otthagyjuk a nyitott Etosha-síkságot, és a Galton kapun keresztül kilépünk, hogy északabbra induljunk, Oshifo Ovambo faluba, az angolai határ mellé. Ovamboland Namíbia legsűrűbben lakott régiója, ahol nyolc Oshiwambo csoport él, amelyek a legnagyobb Namíbiában élő törzset alkotják. Meglátogatunk egy helyi tanyát is, ahol megismerjük Oshiwambo helyi életét, kultúráját és szokásait. Namíbia őslakói a damarák és a busmanok voltak egyébként, az ovambók a XVI. században, a hererók és a namák nem sokkal később vándoroltak be. A gájdunk este ismét elkészíti a vacsorát a kempingben. Szállás: Okapika Oshifo Camp. Étkezés a napban: reggeli, piknikebéd és vacsora.

5

5. nap – Kaokoland, Észak-Namíbia

2021. október 19., kedd Korán indulunk, hogy meglátogassunk egy himba falut. Egy helyi himba törzs látogatása során megtapasztaljuk az egyik utolsó nomád törzs életét. A himbáknak sikerült megőrizniük hagyományos életmódjuk nagy részét; a himbák ma is úgy élnek, mint évszázadok óta. Látogatásunk során bepillantunk hagyományaikba, az élelmiszer-előállítástól a kézművességen át az énekig és a táncig, de látni fogunk szent tüzet is. Utunk ezután a Joubert-hágón halad tovább Namíbia legtávolabbi területeihez. Késő délután érjük el célunkat – az Ongongo-vízesés kempinget. Az Ongongo jelentése „varázslatos” a herero nyelvben. Valóban varázslatos hely. Namíbia messze északnyugati részén, egy kis kanyonban áll, egy teljesen kopár tájon, néhány falu közelében – itt állandó víz folyik a hegyből. A víz viszonylag meleg, ami egész évben lehetővé teszi a fürdést. Szállás: Ongongo Waterfall Campsite. Étkezés a napban: reggeli, piknikebéd és vacsora.

6

6. nap – Kaokoland

2021. október 20., szerda Ma bőven van időnk gyalog felfedezni a környéket, vagy egyszerűen csak pihenni és úszni a természetes medence meleg vizében. Szállás: Ongongo Waterfall Campsite. Étkezés a napban: reggeli, piknikebéd és vacsora.

7

7. nap – Damaraland, Twyfelfontein sziklarajzok

2021. október 21., csütörtök Indulunk a Kaokolandtól dél felé fekvő Damaraland felé, amely rendkívül ritkán lakott, és ennek a félszáraz sivatagnak az érintetlen szépségére összpontosítunk. Szafarink egy zord, sziklás környezetben vezet át. Egy helyi damara idegenvezető kíséretében ellátogatunk Twyfelfonteinbe, ahol a busmanok közösségei több mint 2500 képet véstek és festettek. Twyfelfonteinben („a kétség forrása”) 27 ezer éves sziklavéseteket láthatunk, ezt a helyet 2007-ben vette föl az UNESCO a Világörökségek listájára. Miután meglátogattuk a közeli damarai múzeumot, átmegyünk az Ugab folyó partjára, ahol a következő két éjszakára a táborunk található. A lemenő nap lélegzetelállító látványt nyújt a távoli Brandbergre. A vacsorát hagyományosan nyitott tűzön készítik el, és azt szolgálják fel. Szállás: Brandberg White Lady Campsite. Étkezés a napban: reggeli, piknikebéd és vacsora.

8

8. nap – Damaraland, White Lady

2021. október 22., péntek Kellemes reggelit követően vezetett gyalogtúrával megyünk a jól ismert „White Lady” sziklafestményhez, amely a Brandberg-hegy szurdokában található. Ezt a kirándulást egy opcionális festői túra követi az Ugab-mederben, hogy ebben a törékeny ökoszisztémában élő sivatagi elefántokat keressünk. Este tábortűz körül pihenünk. Szállás: Brandberg White Lady Campsite. Étkezés a napban: reggeli, piknikebéd és vacsora.

9

9. nap – Spitzkoppe

2021. október 23., szombat Mai utunk Uis kis bányavárosán át vezet a híres Spitzkoppéig, amely németül „hegyes kupolát” jelent, de nevezik „Namíbia Matterhornjának” is ezt a hegyet, melynek a legmagasabb pontja 1784 m. A gránitsziklák ezen a területen több mint 700 millió évesek. A környéken számos bushman-festmény található. A tábor felállítása utánrövid sétával eljutunk a sziklaívhez, egy ikonikus napsütötte helyre, ahol ismét ragyogó tájfotókat készíthetünk az instánkra. Visszatérve a táborba, vezetőnk ma is elkészíti a vacsorát a kempingben Szállás: Spitzkoppe Mountain Tented Camp – Campsite. Étkezés a napban: reggeli, piknikebéd és vacsora.

10

10. nap – Swakopmund

2021. október 24., vasárnap Reggeli után, ha azt választjuk, felfedezzük a Bushman-paradicsomot egy gyalogos ösvényen, a Spitzkoppe-hegységben. Innen tovább utazunk az Atlanti-óceán felé. A partot elérve Swakopmundba érkezünk, ahol a nap hátralévő részében lesz egy kis szabadidőnk („me time”). A kicsit bajor jellegű, német gyarmati múltú Swakopmund elvileg Namíbia legkedveltebb üdülővárosa, pedig az óceán a hideg Benguela-tengeráramlás miatt csak bizony nagyjából 20 fokos. Pálmákkal szegélyezett utcákkal és tengerparti sétányokkal Swakopmund népszerű üdülőhely Namíbiában, hosszan húzódó strandjai mindenhonnan vonzzák a horgászokat és a szörfösöket. Van, aki szerint találóan Swakopmund a német építészet és az afrikai ritmusok bohém keveréke. Szállás: Orange House. Étkezés a napban: reggeli.

11

11. nap – Swakopmund

2021. október 25., hétfő Egy teljes napot szánunk Swakopmund és a Walvis Bay felfedezésére: delfin-kirándulás, Sandwich Harbour kirándulás (igazi csontváz-parti élmény), dűne-biciklizés, sand-bordozás, tengeri kajakozás, stb. Legkedveltebb talán ezekből a pelikán-, delfin- és fókanéző hajókirándulás. Szállás: Orange House. Étkezés a napban: reggeli.

12

12. nap – Sesriem / Sosssuvlei

2021. október 26., kedd Reggeli után indulás a „homoktenger” felé. A Namib-sivatag közepébe, a Naukluft Nemzeti Parkba megyünk. A Namib elnevezés a hottentottáktól származik: ezzel a szóval jelölték azt a parti sávot, ahol az ember számára „semmi sincsen”. Balázs Dénes magyar utazó-geográfus írta a Namibról: „A Namib az angolai Moçâmedestől a dél-afrikai Olifants-folyó torkolatáig mintegy 2100 kilométeres sávot alkot. A sivatagos zóna három Magyarország területével egyenlő (270000 négyzetkilométer), de a Szaharának csupán 3,5 százaléka. Ez a „kis” sivatag azonban formakincsben igen változatos, csaknem minden olyan típust megtalálunk rajta, mint amely a nagy Szaharában előfordul. (…) Nem hiányzik a Namíbból a homok sem. Különösen a középső részén, Walvis Bay és Lüderitz között halmozódott fel töméntelen mennyiségben. Sokan állítják, hogy a Namibban találhatók Földünk legmagasabb mozgó homokdűnéi, magasságuk meghaladja a 300 métert, átmérője 100-150 km”. A Namib-sivatag 2013 óta az UNESCO Világörökség része. Mai utunk végtelen sivatagi síkságokon vezet át minket, két geológiailag csodálatos kanyonon (Kuiseb és Gaub) és a Solitaire magányos előőrsén keresztül Sossusvlei környékére. Kempingünk a Namib Naukluft Nemzeti Park belsejében található, ami azért is jó, mert másnap reggel 1 órával a park határain kívülről induló többi vendég előtt indulhatunk. A vacsorát az idegenvezető készíti el. Szállás: Sesriem Campsite. Étkezés a napban: reggeli, piknikebéd és vacsora.

13

13. nap – Sossusvlei / Deadvlei

2021. október 27., szerda A Namíb-sivatag hatalmas dűnéi közötti napfelkeltével kezdjük a napot (tehát korán kelünk). Ez az a sivatag, amelyből az ország neve származik. Az egész napot a gyönyörű Sossusvlei oázis területén töltjük, a legfontosabb látnivalók felfedezésével: Sossusvlei, Deadvlei, Dune 45, Big Daddy, Elim Dune és a Sesriem kanyon. A híres 45-ös dűnére fel is megyünk, bő egy óra szükséges ehhez. Nade dűnét több helyen fotózhatunk, olyat viszont, hogy a dűnék lábánál kiszáradt fák törzsei merednek az égnek, már kevesebb helyen: ez a Deadvlei, azaz a Halott-völgy mely sokak szerint Földünk talán legkülönlegesebb és fotogénebb természeti látványossága. Mi is sok fotót készítünk itt, az biztos. A híres Sesriem kanyonba is benézünk, mert kanyonozni jó. Opcionális extra tevékenységek: Hőlégballon-szafari. Az Elim dűnén napnyugta után visszatérünk táborunkba, ahol élvezzük a vezetőnk által készített vacsorát. Szállás: Sesriem Campsite. Étkezés a napban: reggeli, piknikebéd és vacsora.

14

14. nap – Kalahári

2021. október 28., csütörtök A világ egyik legrégebbi sivatagát elhagyva haladunk a Föld legnagyobb homoktömegéhez, a Kalahári-sivataghoz. Más valódi sivatagokkal ellentétben a Kalahári szórványos csapadékot kap. A híres nevezetes Kalahári-sivatag, a Sivatagi show helyszíne: ez egy szenzációs felvételekben bővelkedő, furcsán szerkesztett 1974-es dél-afrikai természetfilm, amely Afrika különböző területeinek, így Kalahári és a Namíb-sivatagnak az állatvilágát mutatja be: ennek egy jellegzetes képviselője egyébként a szurikáta. De a Kalahári világa Az istenek a fejükre estek 1980-as dél-afrikai-botswanai film is. Szállás: Kalahari Anib Campsite (Mariental városától északkeletre). Étkezés a napban: reggeli, piknikebéd és vacsora.
15

15. nap – Bezárul a kör, visszaérünk Windhoekba

2021. október 29., péntek Ma itt az ideje búcsút venni expedíciós járművünktől. Idegenvezetőnk visszavezet minket Windhoeken keresztül, ahol a kiutazó járatunktól függően még részt veszünk egy fővárosi városnézésen. Étkezés a napban: reggeli. Erre a napra már lehet repülőjegyet keresni, de talán kényelmesebb a szombati hazaindulás. Szállás: fakultatív, repülőjárattól függő.
16

16. nap – Hazarepülés Windhoekból

2021. október 30., szombat Megkezdjük hosszú hazarepülésünket. Reggel fél nyolcra kell a reptéren (WDH Hosea Kutako Intl) lennünk, járatunk (4Z121) 9:15-kor indul Johannesburg felé, ahol 11:15-kor landol. 13:50-kor indulunk tovább Johannesburgból (QR1364) és Dohában landolunk 23:10-kor. A reptéren hosszú éjszakai várakozás után a következő napon érkezünk haza.
17

17. nap – Hazaérkezés

2021. október 31., vasárnap Dohából 08:40-kor indul a budapesti járat (QR199), mely hajnali 12:20-kor landol Ferihegyen.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A covid miatt most még kivárunk, de ha komolyan érdekel a túra, akkor jelezd ezt egy foglalással, amire egyelőre még ne utalj semmit.
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest/ vagy Bécs – Windhoek – Budapest/ vagy Bécs útvonalon. A két túravezetőnek a részletes kiírásban szereplő időpontokra van meg a repjegye.
  1. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a túra árát augusztus 13-ig.
  2. Figyelem! Namíbiai vízum!
    Namíbiai beutazási vízumot Bécsben adnak ki magyar állampolgároknak, ára nagyjából 90-100 euró, bő egy hét alatt elkészül! Az útlevélnek a beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie, legyen 3-4 oldal üres hely benne.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.