2021. augusztus 17.
Időpont
7 nap
Időtartam

Az Északi-sarkkörön túlra, Európa egyik legvarázslatosabb tájára indulunk Norvégiába: a Lofoten-szigetek zegzugos mesevilágába, Skandinávia legszebb szigeteire. Olyan mintha az Alpok hegyeit elöntötte volna az Atlanti-óceán, és csak az éles, sziklás csúcsaik lógnának ki a vízből. Fehér éjszakák, fjordok, halászfalvak és madarak (igen, lundák is) jellemzik a vidéket, túrázunk tundrán, kiülünk a Ryten sziklanyelvére és csodáljuk a mesés tájat, drámai sziklaszirteket, szűk fjordokat, csipkés szélű szigetvilágot. Kereshetjük még a jelzős szerkezeteket, de ennél szebb helyre idén nyáron aligha mész. Az ámulatba ejtő Lofoten tényleg Földünk egyik legszebb szeglete. És még plusz: a világ legrövidebb nevű településén a szigetek legvégén egy tradicionális, vízben cölöpökön álló norvég fisherman’s cottage-ban („rorbu”) alszunk kényelmesen 5 éjszakát, 2 ágyas szobákban, konyhával zuhanyzóval!

Nagy nyári skandináv utunk két, nagyjából egyhetes blokkból áll: az első blokk a svéd Kungsleden-Fjällräven-trekking az Északi-sarkkörön túl svéd Lappföldön utunk. Innen megyünk tovább Norvégiába (Északi-sarkköri szigetvarázs: a norvég Lofoten). Mindegyik út külön-külön is foglalható.

Míg a svéd oldal nagyon nomád, addig a norvég része az útnak egy sokkal kényelmesebb túra. Itt egy kicsit a trekkinget teljesítők is kényeztethetik magukat ágyban, jó kis kényelmes norvég faházakban zuhanyzóval, konyhával. Túrában itt sem lesz hiány, 6 teljes napon át, mint a zerge minden szépséges szirtjét megnézzük a világ egyik legszebb szigetcsoportjának. De mivel itt csillagtúrázunk, ezért ez egy sokkal könnyebb túra, hiszen hagyhatsz ki akár napot is, vagy addig jössz, amíg kedved van felfelé. Ha egyszer tervezed Norvégiát, ezt tervezd, mert a Lofoten esszenciája kicsit szépségben a világ talán legszebb országának. A túrák mellett pedig bérelt autóval vagy kisbusszal eljutunk minden látnivalóhoz is. És mégvalami, csak érdekességképpen: betettünk egy sarkvidék-térképet, amelyen bejelöltük, hogy Lofoten mennyire északon fekszik.

Az oldalon található képeket Herpai Imre, a #lofotenislands és a #visit_lofoten hivatalos instagram oldala és Heidi Hauge készítette.

Túravezető: Barna Béla Tervezett maximális létszám: 12 fő

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Kiruna és/vagy Bodø
INDULÁS IDEJE 2020. augusztus 17.
AZ ÁR TARTALMAZZA 5 éjszaka szállás a szigetek legvégén egy nagyon hangulatos tradicionális norvég fisherman’s cottage-ban 2 ágyas szobákban, konyhával zuhanyzóval!
1 éjszaka szállást 3*-os városi hotelben
egy búcsúvacsorát
a kisbuszt vagy autóbérlést benzinnel a norvégiai Bodøtól Bodø repteréig
csúcscsokik, sziapia az első este
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegyeket (Budapest-Oslo-Bodø/ Bodø-Oslo-Budapest)
a svéd csapat átjutását a svédországi Kirunából a norvégiai Bodőbe illetve a Bodo-Lofoten kompjegyeket
egyéb belépőket
az étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Indulás, repülés Norvégiába (svéd úttal: 8. nap)

2021. augusztus 17., kedd Repülés Norvégiába. A nagy svéd királyi túrát végigjáró csapatból van, aki hazarepül, a csapat másik része pedig folytatja útját Norvégiába, a Lofoten szigetekre. Az újonnan érkezők pedig csatlakoznak hozzájuk. Budapestről Bodø városába érdemes repülni, onnan pedig komppal átjutni a szigetekre. A svéd csapatra egy közel 500 km-es és 10 órás út vár Kiruna – Narvik – Lofoten (Å) útvonalon; útközben számtalan fotószünettel. Fiskebø településtől Å faluig 161 kilométer Lofoten hivatalos főútja, a Szent Olaf király útjának elkeresztelt E10-es. Célunk a szigetvilág legvége. Szállás: egy tradicionális norvég „fisherman’s cottage” (norvégül „rorbu”) 2 ágyas szobáiban, konyhával zuhanyzóval egymás után 5 éjszakát töltünk itt. Igen, olyan, mint a képeslapokon és az instán: kis halászházikó, öböl, óceán és égig érő hegyek az álomszigeten.

1

1. nap – Reine, Reinebringen, Å, Lofoten (9. nap)

2021. augusztus 18., szerda Reinebringen ikonikus hegyére túrázunk ma fel. Természetesen alulról és felülről is megnézzük Reine városkát is, mely a Moskenes nevű lakókörzet közigazgatási és kereskedelmi központja. Moskenes lakóinak száma 1700, ebből Reinében 600 ember lakik. Sokak szerint ez a legszebb norvég település, pedig nem gyenge a mezőny. Természetesen a festői táj mellett itt is színesre mázolt halászházikókat is fotózunk. Helmut Schmidt Németország (NSZK) egykori kancellárja 1979-ben itt Reinében töltötte szabadságát. Reine közelében van a legrövidebb nevű település, Å is, mely a szigetcsoport legdélebbi települése: mindössze néhány piros-fehér rorbuból áll; ahol pedig nem rorbuk állnak, ott halszárító állványok sorakoznak. Nem véletlenül van itt két minimúzeum: a Halászati Múzeum és a Lofoteni Tőkehalmúzeum. Természetesen itt is túrázunk egy kicsit. Szállás: egy tradicionális norvég „fisherman’s cottage”2 ágyas szobáiban, konyhával zuhanyzóval.


2

2. nap – Ryten sziklanyelv, Nusfjord - Lofoten (10. nap)

2021. augusztus 19., csütörtök Lofoten hegyeit alpesi stílusú gerinceik és csúcsaik vonzóvá teszik a túrázók számára, mi is több napot töltünk a szigetvilág legszebb túraútvonalainak felfedezésével. És rögtön belevágunk a közepébe: a Ryten csúcsára ülünk ki a mai napon, egy oda-vissza 7,2 km-es túrával. Hogy nem hallottál még róla? Igen, az emberek többsége a Dél-Norvégiában emelkedő Trolltungát ismeri, de ez talán még szebb is. Erre az évre lehet ez lesz a profilképed, amint kiülsz a sziklára és a Lofoten csipkés csúcsait bámulod alattad az óceánnal. A túra mellett megnézzük Nusfjord festői halászfalut is, melynek házai a XIX. században épültek. Szállás: egy tradicionális norvég „fisherman’s cottage”2 ágyas szobáiban, konyhával zuhanyzóval.
3

3. nap – Lofoteni túranap: Djevelporten és Fløya (11. nap)

2021. augusztus 20., péntek Ezen a napon is egy lofoteni túraösvényt fedezünk fel. Vagy a Helvetestind vagy a Djevelporten és Fløya hegyeket túrázzuk meg Svolvær mellett. Szállás: egy tradicionális norvég „fisherman’s cottage”2 ágyas szobáiban, konyhával zuhanyzóval.
4

4. nap – Svolvær, Henningsvær, Kabelvåg halászfalvak - Lofoten (12. nap)

2021. augusztus 21., szombat A Norvég-tenger rendkívül szép szigetcsoportja mintegy 60 kisebb szigetből áll, ezek egyike Austvågøya. Nem baj ha nem hallottál róla, azt hiszem az egyetemi földrajzi névanyagban sem volt benne. Viszont itt találjuk a legnagyobb lofoteni települést, a szinte már metropolisz Svolvær városkát, amelynek egészen pontosan 4720 főnyi lakossága van. Itt emelkedik a Svolvær-szikla, mely egy furcs, kecske alakú szikla és jellegzetes szilleuttje a városnak. Svolværen kívül két közeli halászfalut is felkeresünk, az egyik Kabelvåg 1200 lakosával a legjelentősebb halászfalu a szigeteken; már a viking korban is fontos település volt. Templomát 1898-ban emelték, a Troll-kő a középkorból származik. A falu nevezetessége egy Akvárium. A másik Henningsvær. Szállás: egy tradicionális norvég „fisherman’s cottage”2 ágyas szobáiban, konyhával zuhanyzóval.


5

5. nap – Utazás Bodøbe (13. nap)

2021. augusztus 22., vasárnap Reggel elhagyjuk a Lofotent és visszautazunk a norvég szárazföldre, Bodø városába, útközben sok fotószünettel és látnivalóval.
6

6. nap – Hazarepülés Bodøből (14. nap)

2021. augusztus 23., hétfő Reggel 5-re kell Bodo (BOO) repterére érnünk, ahonnan a repülőnk (Norwegian DY341) 7:00-kor indul és 8:30-kor landol Oslo Gardermoen (OSL) kifutóján. Itt rövid várakozás után 10:55-kor továbbrepülünk a LOT lengyel légitársasággal (LOT POLISH AIRLINES, járatszám: LO482) Varsóba, ahol 12:55-kor landolunk, majd onnan 14:40-kor a LO537-es járatszámú géppel Budapestre repülünk, ahol 16:05-kor landolunk. A túravezetőnek erre a járatra már megvan a repjegye!

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    124400.- forintot
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Bodo – Budapest útvonalon.
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 186600 Ft-ot 2021. június 17-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.