2021. július 16.
Időpont
10 nap
Időtartam

Hegyek és tengerek, régi történetek – mint ahogy a slágerben van, fantasztikus albán hegyekben töltünk pár túranapot, majd UNESCO világörökség városokat járunk be, ókori romokkal és tengerparttal fűszerezve. Gyönyörű kétezres hegyekben a hegygerincekről kitáruló fenségesen szép panorámás helyeken látványtúrázunk, a vad hegyekből leereszkedve Európa egyik legszebb tengerpartján csobbanunk, élvezzük az albán táj harmonikus szépségét, az UNESCO világörökség Gjirokastër és Berat nyüzsgő mesés keleti hangulatát.

Ez az út a 2020-as COVID-19 miatt elhalasztott út, az arra jelentkezőket automatikusan átfoglaltuk, de természetesen lehet jelentkezni rá. Jelen (2021 április 29.) állás szerint Albániába nem kell PCR, sem karantén nincs! FRISS INFÓ: 2021. április 29-én 23 órától karantén és teszt nélkül jöhetnek vissza a világ bármely államából Magyarországra azok, akik érvényes magyar védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. 

Túravezető: Asszonyi Evelin és Fekete Mónika Maximális létszám 16 fő!

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Tirana repülőtere
INDULÁS IDEJE 2021. július 16., péntek
AZ ÁR TARTALMAZZA az összes közlekedést Tiranától Tiranáig, repterétől reptérig
9 éjszaka szállás hotelben
9 reggeli
szervezést és magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegy árát
egyéb belépőjegyeket
a menetrend miatti plusz tiranai szállást
az étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap –Indulás, repülés Bécsből Tiranába

2021. július 16., péntek FRISSÍTÉS: a wizzair törölte az összes balkáni járatát Budapestről, ugyanakkor Bécsből viszonylag jó áron és jó menetrenddel érhető el. Újabb frissítés: a légitársaság egy nappal előbbre tette a járatot, tehát 17 helyett 16-ra. Tehát: Bécsből (VIE) a wizz W62881-es járata 21:35-kor indul és 23:10-kor landol Tiranában (TIA). A túravezetőknek már erre van meg a repjegye! Figyelem: itt is hangsúlyozzuk, hogy az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie! A landolás után az éjszakát egy tiranai reptérhez közeli szállodában töltjük, szállás 2-3 ágyas szobákban.
1

1. nap – Utazás az Albán-Alpokba (Bjeshkët e Nemuna)

2021. július 17., szombat Tiranából egy hosszú (170 kilométeres, minimum ötórás) utazással az Albán-Alpokba megyünk, amelyet Bjeshkët e Nemuna néven találunk meg az albán, Prokletije néven pedig a szerb és egyéb leírásokban. Thethi vidékére utazunk, ez a falu az, ahol nem tud az ember betelni a látvánnyal: körös-körül mindenhol hegyek, hegyek és hegyek. Albániának egyébként az átlagos magassága 708 m, ami az európai átlag kétszerese. Ezen belül is mintegy 45 hegycsúcsa emelkedik kétezer méternél magasabbra! Szóval lesz mit nézni. Ebben a paradicsomi fekvésű faluban egymás után négy éjszakát töltünk egy hegyi szállóban, és a közte lévő 3 túranapon fedezzük fel Európa egyik legszebb hegyvidékét. (Aki nem annyira vágyik nagyobb túrákra, azoknak is ajánljuk, hiszen a csillagtúra jelleg miatt akár a ház környékén kisebb sétálások is nagy élményt jelentenek a hegyi környezetben). Szállás: hegyi hotel 2-3 ágyas szobáiban, reggelivel.
2

2. nap – Thethi, Valbonë

2021. július 18., vasárnap Temesy Győző A Sasok országában című, az 1930-as években kiadott könyvében írja: „A Thethi völgy a leggyönyörűbb, legegészségesebb nyaralóhely volna, ha nem kellene négy napig gyalogolni, amíg az ember eléri“. Nos, ma már nem kell ennyit gyalogolni, de a leggyönyörűbb és legegészségesebb az igaz. Reggeli után rögtön belecsapunk a lecsóba és egy 1000 méteres szintemelkedésű egész napos túrával mozgatjuk át magunkat. Átnézünk kicsit a Valbonë Nemzeti Parkba, az 1800 m magasan fekvő Valbonë-hágóról. Szállás: hegyi hotel 2-3 ágyas szobáiban, reggelivel.
3

3. nap – Thethi körséta

2021. július 19., hétfő Ez egy lazább nap lesz, csak pár száz szintet megyünk, és a környék híres lakótornyait nézzük meg, illetve vízesésben is fogunk fürödni. Thet egyébként egy nyolc apróbb házbokorból álló szórványtelepülés. Szállás: hegyi hotel 2-3 ágyas szobáiban, reggelivel.
4

4. nap – Thethi, Qafë e Pejës (Nagy-hágó, 1710 m)

2021. július 20., kedd Reggeli után Albánia talán egyik legszebb túrájára indulunk. A thethi völgy észak felé a legszebb: a völgy végén a Harape-csúcs (Maja Harapit, 2217 m) emelkedik, 400-600 méteres függőleges sziklafalakkal. Mi a Qafë e Pejës (Nagy-hágó, 1710 m) hágóig gyaloglatozunk fel. Ez már az igazi Albán-Alpok, amely a Dinári-hegység legdélibb és legmagasabb tagja és nevéhez méltóan az alpi hegységképződés idején alakult ki. Alapkőzetét jórészt óidei (karbon, perm) kristályos palák alkotják, erre települtek rá a mezozoós üledékek: főleg mészkő. A hegység érdekessége, hogy földrajzi és földtani leírását a világhírű magyar őslénytanos és Albánia-kutató, báró Nopcsa Ferenc készítette el. A túra során mesélünk Nopcsa kalandos életéről. Szállás: hegyi hotel 2-3 ágyas szobáiban, reggelivel.
5

5. nap – Krujë vára és átszeljük Albániát

2021. július 21., szerda Reggeli után egy négyórás (159 km-es) út következik, le Krujë városába. Krujë egy fenséges mészkővonulat oldalában fekszik, s joggal pályázhat az Albánia legszebb fekvésű városa rangra. Vára Szkander bég székhelye volt, egyúttal olyasféle történelmi jelképe is, mint nekünk Eger. A törökök négyszer próbálták bevenni a várat sokszoros túlerővel, de ez csak Szkander bég halála után tíz évvel sikerült. Krujë vára mellett híres a város bazársora is: boltok, szőnyegek, régiségek, éttermek. Be is térhetünk egy ilyen régi-régi faházban lévő étterembe, és keleti kényelemben, balkáni zenét hallgatva falatozhatunk az igen finom, ropogósra sült birkahúsból. Krujë után még egy újabb nagy (235 km-es) buszozás következik, az esti órákban érkezünk Gjirokastërbe, ahol egymás után három éjszakát töltünk. Szállásunk egy háromcsillagos városi hotel kétágyas szobáiban lesz reggelivel.
6

6. nap – Kékszem-forrás, Gjirokastër óváros

2021. július 22., csütörtök Kényelmes reggeli után egy fél napos sétálós-csámborgós városnézés következik Albánia UNESCO Világörökséghez tartozó óvárosában. De hogy ma sem maradjunk természeti látnivaló nélkül, ezért fakultatív kirándulást tehetünk a Kékszem-forráshoz (Syri i kaltër). A kék víz több mint 50 méterről tör fel, nem is akármilyen mennyiségben: 7,5 köbméter ömlik itt ki másodpercenként, jó hideg és hűsítő. A mellette lévő büfében ekkorra már felvesszük a balkáni életérzést, s megiszunk egy kávét, vagy esetleg eszünk egy sült pisztrángot. Szállásunk egy háromcsillagos városi hotel kétágyas szobáiban lesz reggelivel.
7

7. nap – Ksamil tengerpart és Butrinti görög romok

2021. július 23., péntek Pontosan Korfu szigetével szemben fogunk a mai napon kalandozni. Megnézünk egy Aszklépiosz-szentélyt a görög időkből, egy szépséges, már majdnem vízben álló színházat is az UNESCO Világörökség Butrintban (ógörögül: Buthróton Βουθρωτόν). Amikor kiművelődtünk már az antik dolgokból, akkor áttérünk a mediterrán tengerparti hangulatra és egyszerűen belevetjük magunkat a Jón-tengerbe a legszebbnek tartott albán partszakaszon, Ksamil mellett. Csak miután kiáztattuk magunkat, akkor térünk vissza szárazföldi hotelünkbe, Gjirokastërbe. Szállásunk egy háromcsillagos városi hotel kétágyas szobáiban lesz reggelivel.
8

8. nap – Apollonia és egy kis tengerpart

2021. július 24., szombat Apollonia közel a tengerparthoz fekvő romváros. Található itt egy Szűz Máriának szentelt templom a XIII. századból, mely egész Albánia egyik legfontosabb bizánci emléke. Ám mégsem ez a meghatározó, hanem a görög romok. Apollóniát korinthoszinak és korfuiak állapították i.e. 538-ban, néhány kilométerre a tengertől, a jól hajózható Aoos folyó partján. Cicero szerint “magna urbs et gravis“, azaz nagy és jelentős város. Virágzása azonban a III. században véget ért, amikor is egy földrengés következtében a folyó medre több kilométerrel távolabb került és a város összeköttetése megszűnt a tengerrel, majd később a barbár betörések elpusztították. Romjai azonban még ma is szépek. Innen egy rövid tengerparti fürdést beiktatva továbbutazunk Beratba, ahol 2 éjszakát töltünk. Szállás Beratban
9

9. nap – Berat, Osum-szurdok

2021. július 25., vasárnap Berat Közép-Albániában, az Osum-folyó völgyszorosában fekszik, és az ország másik legszebb fekvésű települése Gjirokastër mellett, múzeumvárosnak is nevezik, vagy “ezerablakos” városnak. Leírhatatlan, annyira gyönyörű: mecsetek, fehér, hegyoldalba települt házak, kávézók és a folyón átívelő kecses törökkori híd, fölötte a tájat megkoronázó fantasztikus várral tökéletes összhangú UNESCO Világörökség városka. A városi barangolás mellett vagy helyett, ha úgy alakul, akkor egy szurdoktúrára indulunk el az Osum-folyó völgyébe. Szállás Beratban
10

10. nap – Tirana, hazarepülés

2021. július 26., hétfő  A reggeli órákban megyünk ki a reptérre: Berat 125 kilométerre, azaz bő két órányira van a reptértől, ahová 13:20-ra kell kiérnünk, mert a járatunk (W62882) 15:20-kor indul Tiranából és 17:00-kor landolunk Bécs-Schwechat repterén. 

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    93200.- forintot
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Bécs – Tirana – Bécs útvonalon. A túra garantáltan indul, a túravezetőknek erre a járatra van meg a repülőjegyük:
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 139 800 Ft-ot 2021. május 9-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.