2024. július 3.
Időpont
9 nap
Időtartam

Grönland a Föld legnagyobb kiterjedésű szigete. Az országok népsűrűség szerinti listáján pontosan az utolsó helyet foglalja el: a 20 magyarországnyi területen mindössze Eger városnyi, 55 ezer ember él. A sziget 84%-át ráadásul jég foglalja el: ezt a kietlen és zord északi világot megyünk megnézni: jéghegyeket nézünk, parti sziklákon túrázunk, fázunk kicsit és 5000 lakosú metropliszokat fedezünk fel a sarkvidéken. És hajózunk is a grönlandi partok mentén a sarkkörön túli, Kanadához közeli vizeken.  

A Grönland utunk után visszarepülünk Koppenhágába, haza is repülhetsz, de az északi kalandot lehetőséged van folytani az Atlanti-óceán északi részén, Izland felé félúton elhelyezkedő vulkanikus eredetű Feröer-szigetek (Faerøer) utunkon.

Túravezető: Barna Béla és Herpai ImreA túra maximális létszáma 12 fő + 2 túravezető

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Találkozó Koppenhága (CPH) repülőterén
INDULÁS IDEJE 2024. július 3., szerda  – Kérlek, érkezz legalább 2 órával a repülőgép indulása előtt.
AZ ÁR TARTALMAZZA az 1 éjszaka szállást jó minőségű, több ágyas hostelben
Kangerlussuaqból a központi jégmezőhöz, a Russel-gleccserhez való kirándulás díját
tengeri kajakozás Ilulisatban (egy órás)
a 4 éjszaka szállást jó hotelben, kétágyas szobában, reggelivel
sziapia és csúcscsoki
szervezést és magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi és Grönlandon belüli repülőjegyek árát
a hajójegyet Sisimiut és Ilulissat között
egyéb belépőjegyeket, a transzferszállásokat Koppenhágában
az étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap –Budapest-Koppenhága repülés

2024. július 3., szerda Ez az utazásunk hivatalosan a koppenhágai repülőtérről indul július 4-én, de Budapestről célszerű Dániába utazni már 3-án. Az aktuális repülési viszonyok függvényében elrepülünk Koppenhágába (København, CPH), több fapados is indul ide ezen a napon. Ha a menetrend következtében marad időnk, csapunk egy városnézést, melyet már itt is kicsit Grönlandra próbálunk kihegyezni: a Nemzeti Múzeumban a vikingek és Arktiszi népek (Grönland, Kanada és Alaszka eszkimói) kiállításokra koncentrálunk, ha pedig még több időnk marad, megnézzük a Geológiai Múzeumot. Akik Grönland földtana, földtörténete iránt érdeklődőknek bőséges csemegét jelent a Geológiai Múzeum, ahol két termet is ezen szigetnek szenteltek! Tranzitszállás Koppenhágában (1 éj).
1

1. nap – Koppenhága - Kangerlussuaq, Russel-gleccser, jégmező

2024. július 4., csütörtök Koppenhágából (CPH) az Air Greenland GL781-es számú járatával repülünk Kangerlussuaqba (SFJ). Jelen menetrend szerint 10.00-kor indul a repülő, s 11.40-kor landol. Mivel a repülőút bő négy órás, illetve az időeltolódás pedig mínusz négy óra, ezért az indulás és az érkezés ideje nagyjából ugyanaz. Ahogy egyébként a repülőnk közelít Grönland keleti partja felé, úgy tapadunk az ablakhoz: a jégsapkából kimagasló nunatakok és a hatalmas jégsivatag keleti fjordjai lélegzetelállító látványt nyújtanak.

A délelőtti órákban érkezünk meg Grönlandra, az 540 lakosú Kangerlussuaq városába. A repülőből kiszállva rögtön hideg, sarkvidéki levegő fog megcsapni minket, hogy érzékeljük, megérkeztünk az Északi-sarkkörön túlra! Kangerlussuaq (jelentése: „nagy fjord”, dánul: Søndre Strømfjord) a sziget legfontosabb közlekedési csomópontja, itt található az ország legnagyobb repülőtere.

Maga a város amerikai légibázisként (United States Air Force Base) jött létre 1941-ben, s aként is működött 1992-ig. Kangerlussuaq az egyetlen lakott hely Grönland belső vidékén, az összes többi város a part mentén található! A rendkívül stabil időjárási körülmények volt a fő oka, hogy az amerikaiak ezt a helyet választották légibázisuk helyszínének. A gyönyörű vidéken fekvő Kangerlussuaq térségében Grönland legváltozatosabb szárazföldi faunája található, beleértve a pézsmatulkot, a rénszarvast (karibu) is. Grönland kevés útjainak egyike a Russel-gleccserhez (dánul: Russells Gletscher) visz, mely a grönlandi jégtakaróból (grönlandiul: Sermersuaq) nyugati irányban folyik. Aktív, évente 25 m-rel halad előre, és a Kangerlussuaq felől könnyen elérhető. A lenyűgöző gleccser kivételes látványt nyújt 60 méteres függőleges jégfalával. A gleccser eleje Kangerlussuaqtól keletre 25 km-re található. Útközben fotószünetekre is megállunk, ismerkedve a különleges tájjal, majd egy rövid séta a hatalmas jégmező peremén, jégformákat fotózva. Útközben Béci és Imi mesél Grönland földrajzáról, történelméről, jégmezőiről. Szállás Kangerlussuaqban, hostel sokágyas hálótermében (1 éj).


2

2. nap – Kangerlussuaq – Sisimiut repülés, túra a Palasip Qaqqaa (549 m) csúcsára

2024. július 5., péntek Egy jó kis 30 perces szigeten belüli repüléssel kezdjük a napot: 10:05-kor szállunk fel Kangerlussuaqban (SFJ) és 10:35-kor landolunk Sisimiut (JHS) repterén az Air Greenland GL264-es járatával. A városkát 5582 fő lakja – s helyesbítsünk is, nem városka ez, hanem grönlandi viszonyok közt metropolisz, ugyanis ez Grönland második legnagyobb városa (és egyben Észak-Amerika legnagyobb sarkvidéki városa!). Sisimiut (dán nevén Holsteinsborg) város egyébként 75 km-re északra helyezkedik el az északi sarkkörtől és körülbelül 320 km-re északra Nuuktól, a fővárostól. Sisimiut szó szerint azt jelenti: „a rókalyukak lakói”. A helyet először a Saqqaq, majd a dorseti kultúra népei, majd a thule népek lakták, akiknek inuit leszármazottai alkotják a jelenlegi lakosság többségét. Sisimiut modern grönlandi lakossága az inuit és a dán nép keveréke, akik először az 1720-as években telepedtek le a területen, Hans Egede dán misszionárius vezetésével. A városnak van temploma, múzeuma és van egy fűtött szabadtéri úszómedencéje is, amely gólyalábakon áll, hogy a meleg ne olvassza fel az örök fagyot. Ha pedig a grönlandi hegyekbe vágyunk, megmászhatjuk a repülőtértől északra emelkedő Palasip Qaqqaa (549 m) hegy (dánul Præstefjeldet) tetejét is. Szállás hotelben kétágyas szobákban reggelivel.


3

3. nap – Sisimiutból túra a Nasaasaaq hegyre (784 m)

2024. július 6., szombat A Nasaasaaq (dánul Kællingehætten) egy 784 méter magas kiemelkedő hegy Grönland nyugati részén. Grönland szárazföldjén található, közvetlenül Sisimiuttól délkeletre, az Amerloq-fjord, a Davis-szoros mellékfolyójának északi partján. Erre a csodás hegyre megyünk ma fel Sisimiutból; a város főútján (Aqqusinersuaq) indulunk keleti irányban, elhagyva a Knud Rasmussen Főiskola mellett elérjük a város szélét, onnan a csúcsig 700 méter szintet emelkedünk. Az egész napos túra oda-vissza 16 kilométer. Alternatív túra kevesebb szinttel erre a napra: Assaqutaq elhagyott falujába eltúrázni. Szállás hotelben kétágyas szobákban reggelivel.


4

4. nap – Hajózás Sisimiutból észak felé a partok mentén

2024. július 7., vasárnap Az umiaq szó jelentése ‘női csónak, a nők csónakja’. Az északi sarkvidék keleti területein az umiakkal ritkábban vadásztak, inkább a nők, a gyermekek és a család ingóságai utaztak benne a vadászterületek közötti költözködés során. Mi két túraterület közötti költözködésre használjuk az erről elnevezett Arctic Umiaq Line grönlandi társaság hajóját. Sisimiutból reggel hajózunk ki: 10:00-kor indul a hajó, 16:15-kor kiköt egy negyedórára Attu szigetén, 19:30-kor pedig egy újabb negyedórára Kangaatsiaq szigetén. Aasiaat kikötőjében 22:45-től 23:30-ig időzik, majd az egész (világos) éjszakát a hajón töltjük, hálófülkékben. Figyelem, fontos! A hajójegyek korlátozott számúak, ezért amennyiben a csak kéthetente (!) közlekedő Sisimiut – Ilulissat hajóra elfogynak a jegyek, az utat repülővel kell megtenni!


5

5. nap – Az Ilulissat-jégfjord és környéke (UNESCO Világörökség)

2024. július 8., hétfő Reggel 06:30-kor érkezünk meg Ilulissatba, miután átszeljük a világhírű Disko-öblöt (Qeqertarsuup tunua). Ebbe torkollik ugyanis a grönlandi jégmezőktől induló Ilulissat-jégfjord (inuit nyelven: Ilulissat Kangerlua). Az 56 km hosszú és 7 km széles Illulisat-jégfjordon keresztül éri el a Sermeq Kujalleq gleccser (Jakobshavn-gleccser) jege az Atlanti-óceánt, melynek partján hatalmas jégtömbök szakadnak le róla és dél felé sodródnak. Egy ilyen elsodródott jégtömb okozta a Titanic katasztrófáját. Reméljük mi a hajóról csak békésen fotózzuk a jéghegyeket, majd egyszercsak kikötünk az 5072 lakosú Ilulissat (dánul Jakobshavn) településen, mely bizony Grönland harmadik legnépesebb települése Nuuk és Sisimiut után. Délután és estefelé a város környékének felfedezése, fotózás. Figyelem, csak egy érdekes információ: az általunk bejárt területen május 21. és július 24. között nem nyugszik le a nap! Szállás hotelben kétágyas szobákban reggelivel.


6

6. nap – Tartaléknap, Ilulissat környékének felfedezése

2024. július 9., kedd Folytatjuk a grönlandi természet felfedezését, megnézzük Knud Rasmussen szülőházát. Ez grönlandi utunk tartaléknapja, ha bármi csúszás van a hajózás, repülés vagy időjárás miatt. Másrészt eszkimó módra leülhetünk nézni a vizet, hogy megvárjon minket a lelkünk, vagy csak meginni valami méregerős (és méregdrága) kávét. Szállás hotelben kétágyas szobákban reggelivel.
7

7. nap – Ilulissat - Kangerlussuaq

2024. július 10., szerda Ilulissat (JAV) repteréről az Air Greenland GL517-es járatával 19:30-kor indulunk, majd egy 50 perces repülés után 20:20-kor landolunk SFJ Kangerlussuaq repterén, ahol sajnos csak 17 órás várakozás után van csatlakozásunk, de hát ez is Grönland. Szóval itt töltünk még egy napot Grönland szigetén.


8

8. nap – Kangerlussuaq - Koppenhága

2024. július 11., csütörtök Kangerlussuaqból 13:40-kor továbbrepülünk az Air Greenland GL782-es járatával. 4 óra 30 perc repülés után, helyi idő szerint 21:00-kor érkezünk CPH Koppenhága kifutójára.


9

9. nap – Koppenhága – Budapest repülés

2024. július 12., péntek Hazarepülés. Vagy ha úgy gondolod, folytathatod majd utadat velünk a Feröer-szigetekre.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    821.- eurót
  3. Velünk egyeztetve vedd meg a repjegyet először a Koppenhága (CPH) – Kangerlussuaq (SFJ) – Sisimiut (JHS) — illetve az Ilulissat (JAV) – Kangerlussuaq (SFJ) – Koppenhága (CPH) útvonalon.
    Ezután érdemes megvenni csak a Budapest – CPH (Koppenhága) – Budapest útvonalon, illetve ha jössz a Feröerre, akkor ahhoz igazítva a hazaúti Koppenhága – Budapest járatot.
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 1233 eurót 2024. május 3-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.

PénzügyekFigyelem, pénzügyek! Grönland nyáron sem olcsó célpont, a világ egyik legdrágább országáról van szó. Mivel gyakorlatilag utak nincsenek, csak repülővel vagy helikopterrel lehet elérni Grönland településeit. Rögtön le kell szögezni, hogy Grönlandon csillagászati összegekbe kerül az utazás (is), minden (is). Egyébként is, Grönland a világ egyik legdrágább tája, abból adódóan, hogy akik idejönnek, mindent kifizetnek, mert nincs semmiből olcsóbb alternatíva, és természetesen a szolgáltatások is méregdrágák.

Repülés És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy Gröndlandra nem lehet biztosított átszállással repülni, illetve csak az Air Greenland repül, a Koppenhága – Kangerlussuaq – Koppenhága repülőjegy is minimum 3-400 ezer forintnál kezdődik, a szigeten belüli Kangerlussuaq – Sisimiut illetve az Ilulissat – Kangerlussuaq útvonal is nagyjából 100-150 ezer forint. Várhatóan ezekre a repülőjegyekre lesz szükségünk:
1. Budapest – Koppenhága – Budapest repülőjegy
2. Koppenhága (CPH) – Kangerlussuaq (SFJ) – Sisimiut (JHS)
3. Ilulissat (JAV) – Kangerlussuaq (SFJ) – Koppenhága (CPH)

Tranzitszállás Koppenhágában – Mint említettük, Budapestről Gröndlandra nem lehet biztosított átszállással repülni, ezért szükség lesz tranzitszállásra legalább az odafelé úton Koppenhágában. A tranzitszállás árát és az itt fellépő költségeket (taxi, tömegközlekedés) a részvételi díj nem tartalmazza.