2024. január 18.
Időpont
15 nap
Időtartam

A kolumbiaiak vendégszeretőek, boldogok, tele életenergiával és kedvességgel, tényleg elmondható róluk, hogy szeretnek élni. Ezen, mondjuk senki nem csodálkozik, Kolumbia az élvezetek országa, ki tudna ellenállni egy igazi kolumbiai kávénak? Utunk első részében ezért rögtön a „Kávéháromszögbe” repülünk, ahonnan számos, a világon legjobbnak elismert kávé kerül ki. Aztán kicsit a Narcos és Pablo Escobar nyomába eredünk Medellínben, megmásszuk Guatapé lépcsőit, majd Cartagena UNESCO Világöröksége következik, ahol pedig Gabriel Garcia Marquez nyomába eredünk. Lesz egy kemény dzsungeltúránk az Elveszett Városba (Ciudad Perdida) végül két napot az egész Karib-tenger egyik legszebb partszakaszán, a Tayrona Nemzeti Parkban töltünk.

 

Túravezető: Barna BélaTervezett maximális létszám: 16 fő+  túravezető

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS BOG Bogotá repterén
INDULÁS IDEJE 2024. január 19., péntek
AZ ÁR TARTALMAZZA 8 éjszaka szállás városi hotelekben, kétágyas szobákban
2 éjszaka szállás Palomino tengerparti hotelben
a közlekedést Pereira repterétől Santa Marta repteréig
– a Ciudad Perdida négynapos trekkingjét, ennek során a szállást 3 éjszakára függőágyban, teljes ellátással, a helyi túravezető költségét
a belépőt és a túrát a Tayrona Nemzeti Parkba
kávéültetvény látogatás költsége
lovaglást a Cocora-völgyben
sziapia, csúcscsoki
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegyet (Budapest- Bogotá -Budapest)
a belföldi repülőjegyeket
– az esetleges ESTA-t az USA-ba (ha a USA területén van átszállás)
a repülőtéri transzfert, ha nem a csoporttal érkezel vagy indulsz
a belépőket, és a fakultatív programok költségeit
az étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Találkozás Bogotában, repülés Pereirába

2024. január 19., péntek A túravezető Maiamiból (MIA Miami International) indul 10:15-kor Avianca AV9-es járatával és 13:55-kor landol BOG Bogotá repterén. Itt is lehet csatlakozni hozzá, mert innen az Avianca Express AV9815-as járatával 18:00-kor indul tovább, hogy egy bő órás repülést követően 19:02-kor landoljon PEI Pereira repterén. A hosszú repülés után megérkezést követően a kolumbiai kávérégió szívében fekvő Salentóba utazunk. A nemrég még a gerillák kezén lévő falu ma bájos kirándulóhely, sokak véleménye szerint Dél-Amerika egyik legszebb és leghangulatosabb kis faluja. Szállás Salento.

1

1. nap – Kávéháromszög, Cocora-völgy

2024. január 20., szombat Kolumbia az évente megtermelt 11,5 millió zsák (1 zsák/60kg) kávéval büszkén áll a kávétermelő országok versenyében a dobogó 3. helyén, közvetlenül Brazília és Vietnám után. A legnagyobb mennyiségű kávét a Kávéháromszögként ismert területen termesztik, innen kerül ki számos, a világon legjobbnak elismert kávé. A Kávéháromszög része az UNESCO által 2011-ben a világörökségi listára felvett Kávé kultúrtájnak (Coffee Cultural Landscape). A kávén kívül van még itt más is: a Nevado del Ruíz Nemzeti Parkban, a Tolima és a Quindio vulkánok aljában nyíló Cocora völgyben állnak a Föld legmagasabb, 50-60 méteresre is megnövő pálmái. A mai napon lovagolunk is, ha úgy alakul, de utazunk willyvel (kávéföldek dzsipje) és túrázunk-sétálunk is vagy tíz kilométert. Szállás Salento.

2

2. nap – Kávéültetvény, kávékóstoló és Santa Rita vízesés

2024. január 21., vasárnap Folytatjuk elveszésünket a Kávéháromszögben: lecsekkoljuk az egyik helyi kávéültetvényt, megtudunk egy farmertől mindent a kávé termesztésének és készítésének technikájáról, Béci pedig Kávéföldrajz órát tart majd. Délután pedig túra a Santa Rita vízeséshez, este pedig a kávét felváltja a rumföldrajz, illetve vacsorázunk egyet a bájos Salentóban. Szállás Salento.

3

3. nap – Utazás Medellínbe

2024. január 22., hétfő Reggel 7 környékén egy óra alatt kijutunk Pereira repterére (PEI), ahonnan 10:27-kor a LATAM Airlines LA4383-as számú járatával 41 perc alatt elérünk Medellínbe (MDE José María Córdova), ahol 11:08-kor landolunk. Kávé után egy kis kokain, persze csak képletesen, de a kokainkirály nyomába eredünk. El Doctor, azaz Pablo Emilio Escobar kolumbiai drogbáró ugyanis a híres-hírhedt Medellín kartellt irányította (napi 60 millió dolláros profittal!) mígnem egy medellíni háztetőn menekülés közben levadászták 1993-ban. El Doctor hatalmának csúcsán az egész világon megtermelt kokainmennyiség kereskedelmének a 80%-át tartotta a kezében. Ez odáig jutott, hogy 2015-ben a Netflix bemutatta saját gyártású, Pablo Escobar történetét feldolgozó sorozatát Narcos címmel. Mindenképp megnézzük hát Medellínt, de ez már egy másik város: hipermodern metróval, magasvasúttal szeljük át a várost, az egykori nyomornegyedekbe (barrio bajo, favella) pedig kabinos felvonóval megyünk fel. A déli, délutáni órákban érünk a városba. Szállás Medellín.
4

4. nap – Piedra del Peñol, Guatapé

2024. január 23., kedd Biztosan ismeritek azt a fotót, ahol, ha nem is az égbe, de egy monolit tetejére visz fel a lépcső: nos, a Piedra del Peñol nevű sziklához teszünk ma egy kirándulást, amit néhány helyen Guatapé néven is megtaláltok. A kb. 700 lépcső megmászása után elég jó kis látványunk lesz az 1960-as években kialakított tó látképére. Ezután csámborgunk kicsit Guatapé színes házai között, majd megyünk vissza Medellínbe. Szállás Medellín

5

5. nap – Medellín-Cartagena repülés, Cartagena UNESCO Világörökség

2024. január 24., szerda Reggel hétre kell kiérnünk Medellín repterére (MDE José María Córdova) ahonnan a LATAM LA4292-es számú járata 9:07-kor indul és 1 óra 8 perc repülés után 10:15-kor landol CTG Cartagena repülőterén, a Karib-tenger partján. Cartagena fallal övezett óvárosát és erődjét az UNESCO 1984-ben a kulturális világörökség részévé nyilvánította. Elkészítjük a katedrális fotóját háttérben a felhőkarcolókkal, sétálunk az óvárosban és nyilván iszunk egy karibi koktélt a nap zárásaként. Koktél közben azt is megbeszéljük, hogy Cartagena a világhírű kolumbiai író, a mágikus realizmus mesterének, a Szerelem a kolera idején és a Száz év magány írójának, Gabriel Garcia Marqueznek a kedvenc városa. Szállás Cartagena.

6

6. nap – Utazás Cartagenából Santa Martába

2023. január 25., csütörtök Cartagenától 250 kilométerre van a félmilliós Santa Marta, ezt a napot az utazásra szánjuk. Miután elfoglaltuk a szállást, rövid séta Santa Marta óvárosában.
7

7. nap – Elveszett Város-trekking, első nap (El Mamey - Cabaña de Adán)

2024. január 26., péntek A Karib-tenger partjának közelében tornyosul a Sierra Nevada de Santa Marta, mely Kolumbia legmagasabb hegye: 5776 méter. Ennek az óriási hegynek az oldalában, mintegy 1100 méteres tengerszint feletti magasságban van egy misztikus romváros, régi indián nevén Teyuna. A VIII. században alapított indián város a párás és buja kolumbiai dzsungelben bújik meg, három napi járóföldre fekszik a civilizációtól, ennyit kell gyalogolni az őserdőben, hogy elérjük. Sokan persze Ciudad Perdida néven ismerik: spanyol nevének jelentése: „elveszett város”. Szóval az elveszett város nyomába indulunk egy négynapos trekkingre. A délelőtt folyamán kidzsipezünk El Mamey-be, ebédelünk s délután már meg is tesszük az első lépéseket Kolumbia legnépszerűbb túraútvonalán, a Ciudad Perdida Trek-en. Négy-öt órát gyalogolunk ma (nyolc kilométert, 400 méter szinttel fel és le), mire elérjük a Cabaña de Adán-t. Szállás: erdei táborban, esetleg függőágyban.
8

8. nap – Elveszett Város-trekking, második nap (Cabaña de Adán – Cabaña El Paraiso)

2024. január 27., szombat Az 500 m tszf. magasságban fekvő táborunkban ébredve reggeli közben tudatosítjuk magunkban, hogy egy keményebb, 18 kilométeres nap vár ránk. Először elhaladunk a Campamento de Alfredo mellett, majd felkapaszkodunk 720 méterre, onnan le újra Mutany faluig, mely egy kogi falu, mely egy igen zárkózott népcsoport. Ne nagyon fényképezzük, őket, max. a házaikat, vagy a kokaföldeket, vagy inkább az erdőt, a tukánokat vagy a Rio Buritaca patakot, mely mellett haladunk, s melyen egy hídon is átkelünk. Ebéd után is még sokat gyalogolunk, majd a délutáni órákban érjük el a 900 m magasan fekvő Cabaña El Paraiso táborhelyét. Szállás: erdei táborban, esetleg függőágyban
9

9. nap – Elveszett Város-trekking, harmadik nap (Cabaña El Paraiso, Ciudad Perdida, Wiwa)

2024. január 28., vasárnap Tizenhat kilométert gyalogolunk és meredek lépcsőzünk is ma, 8-9 óra alatt: felmegyünk 1200 m magasra, ahol végre elérjük az elveszett várost, a köderdők szintjén fekvő Ciudad Perdida-t. A romváros évszázadokig bújt meg az őserdőben, valószínűleg a spanyolok által behurcolt betegségek miatt pusztult el, és csak 1972-ben bukkant rájuk pár madárvadász, akik felnyitották a régi sírokat, és persze elrabolták az aranyat. 1975-ben a kolumbiai kormány kezdte el a hivatalos feltárásokat, de a romváros nagy területét még ma is érintetlen és buja ősvadon borítja. Miután megnéztük utunk egyik csúcspontját, legyalogolunk ebédelni az El Paraiso táborba, majd onnan a Wiwa táborba aludni.

10

10. nap – Elveszett Város-trekking, negyedik nap (Wiwa - El Mamey), Palomino

2024. január 29., hétfő Sorozatterhelésünk utolsó, negyedik napján 11 kilométert gyalogolunk, a túra végén ebéd, majd egy dzsippel irány a Karib-tenger partja és az ott fekvő Palomino! Rumok, koktélok miegymás.

11

11. nap – Palomino

2024. január 30., kedd Rumok, koktélok miegymás folytatása fehér homokos tengerparton, pálmafák alatt, türkiz tengernél, de ha nem bírsz magaddal, lehet, hogy elmegyünk traktorgumizni egy folyóra. Utána meg ebédelni valami halat.
12

12. nap – Santa Marta – Tayrona Nemzeti Park

2024. január 31., szerda Feltesszük a tejszínhabra a koktélcseresznyét, a Kolumbia utunkra pedig talán az egyik legszebb karibi tengerpart-részletet, a Tayrona Nemzeti Parkot. A mai napon strandon túrázunk, meg fürdünk is. De nézd inkább szavak helyett ezt a képet:

13

13. nap – Hazaindulás

2024. február 1., csütörtök Indulás az Avianca AV9787-es járatával 8:28-kor SMR Santa Marta (Simón Bolívar International Airport) repteréről, landolás 9:59 BOG Bogotá. Kétórás átszállás van, az Avianca AV4-es járatával 12:55-kor továbbrepülés BOG Bogotából és 16:45-kor landolás MIA Miami International repterén.
14

14. nap – Miami – London repülés

2024. február 2., péntek A túravezető gépe 17:05-kor indul Miami International (FL) és másnap reggel 06:30-kor Heathrow (London), Terminal 5. Éjszaka a gépen.
15

15. nap – Hazaérkezés

2024. február 3., szombat A déli órákban hazaérkezés Budapestre.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    830.- eurót
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Bogota – Budapest útvonalon.
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 1247.- eurót 2023. november 18-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.