2024. február 25.
Időpont
12 nap
Időtartam

Kevés olyan történelmi jelentőségű hely van a világon, mint Irak. Itt született a civilizáció, itt álltak a világ első városai, itt találták fel az írást, a matematikát és a sörfőzést. Itt volt a középkorban a kalifátus központja – itt őrizték meg és fejlesztették tovább az ókorból fennmaradt tudást. A huszadik – huszonegyedik század azonban közel sem volt méltó a fényes múlthoz. Irak városneveit első sorban haditudósításokból ismertük meg. Amióta – 1980-ban – kitört az irak-iráni háború, Irakba turista alig tette -tehette – be a lábát. Még rosszabb lett a helyzet az Iszlám Állam felemelkedése után – sok régészeti helyszínt, történelmi várost pusztítottak el. Irak most kezd éledezni –  béke van, újranyitottak a múzeumok, folyik a lerombolt városok újjáépítése – az irakiak pedig abban reménykednek, hogy néhány év múlva már újra a civilizáció bölcsőjét látjuk majd Mezopotámiában. Magyarországról az elsők között leszünk, akik eljuthatnak ezekre a helyekre több, mind négy évtized után. Velünk most bepillantást nyerhetnek ebbe a hétezer éves történetbe – a világ legkorábbi városaitól kezdve a mesés Babilonon és a síita iszlám legszentebb helyein túl eljutunk oda is, ahol nem is olyan rég még az Iszlám Állam vezére kiáltotta ki a kalifátust. Helyi vezetőink segítenek abban, hogy a lehető legtöbbet ismerjük az országból, és a lehető legnagyobb biztonságban legyünk végig. Irak jelenleg már nem aktív konfliktuszóna, de a biztonsági helyzet alakulásával fenntartjuk a lehetőségét annak, hogy a program változhat.

Túravezető: Barna Béla  Tervezett maximális létszám: 14 fő + túravezető.

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Bagdad, Erbil
INDULÁS IDEJE 2024. február 25, vasárnap
AZ ÁR TARTALMAZZA 7 éjszaka szállás hotelekben, vendégházakban az iraki részen
4 éjszaka szállás négycsillagos hotelben a kurd részeken
8 db belépőjegy
az út időtartama alatt az összes reggeli és vacsora, valamint víz, a kurd részeken ebéd is
a teljes szárazföldi utazás reptértől reptérig
helyi idegenvezetés, tolmács
egy sziapia
szervezés
magyar nyelvű túravezetés
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyek  Budapest – Bagdad, Erbil – Budapest viszonylatban
vízum (77 USD, érkezéskor a retéren felvehető)
egyéb étkezések
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Repülés Bagdadba

2024. február 25., vasárnap  A túravezető Budapestről indul a Pegasus PC332-es járatával Isztambulba (SAW) 15:25-kor, érkezik 19:35-kor,  ahonnan 22:45-kor indul tovább Bagdadba a PC642-es járattal. Bagdadba érkezés éjfél után kicsivel, 1:40.
1

1. nap – Ismerkedés Bagdaddal

2024. február 26., hétfő Reggel Bagdadban vízre szállunk – a Tigrisen hajózva jutunk el a Mutanabbil utcába, ahol a világ legrégebbi könyvesboltjait találjuk, iszunk egy jó teát az al-Sabanderben, Bagdad egyik legpatinásabb teázójában. Onnan továbbsétálunk az al-Musztanszirijja negyedbe, ahol a város legkorábbi fennmaradt Korán-iskoláját látogatjuk meg, végigjárjuk a rézművesek bazárját, és az Abbászida kalifák egykori palotáját. Ezután visszaugrunk az időben több, mint kétezer évet, és ellátogatunk a kssú kori Dúr-Kurigalzu zikkuratjához. Késő délután pedig a Kadhimijja negyedben a hetedik síita imám síremlékét nézzük meg – az elsőt a sok aranykupolás mecset közül. Este a Tigrisból fogott halat vacsorázunk egy kellemes kiülős helyen a város szívében.

2

2. nap – Babilontól Nadzsafig

2024. február 27., kedd Korán kelünk, mert reggel kilencre már Babilonba érünk. Az ókori birodalmak fővárosának díszes kapuját ugyan elvitték Berlinbe, de az eredeti helyén felállítottak egy korhű másolatot – mögötte pedig ott vannak az ókori templomok romjai. Innen modernebb romokhoz – Szaddam Husszein egykori fényűző palotájához megyünk. Ezután kimegyünk a sivatagba- Uhaidir hatalmas koraközépkori erődjéhez.  Késő délutánra viszont már a síiták egyik legfontosabb zarándokhelyére, Kerbalába érkezünk, ahol Husszein, Mohamed  unokája, a síiták egyik legfontosabb szentje, és Abbász, a nyolcadik imám nyugszik. Este későn érkezünk a másik szent városba, Nadzsafba.

3

3. nap – Nadzsaftól Urukig

2024. február 28., szerda Reggel egy olyan városban ébredünk,  ami még talán Kerbalánál is szentebb – Nadzsafban nyugszik Ali, Mohamed veje a síita irányzat alapítója. Az ő mecsetje felett is ott az arany kupola – a szentség jelképe. A mecset mellett pedig ott a világ legnagyobb temetője – a Béke Völgye önmagában is lenyűgöző látvány. Először egy ház tetéről nézünk le rá, majd sétálhatunk is a sírok tengerében. Innen továbbmegyünk délre – egészen Ur városáig. Gilgames városában a Kr.e. IV. évezredben épült templomok között sétálhatunk, és megnézzük Anu isten  zikkuratját – amelynek közelébena világ legelső írásos emlékeit rejtő agyagtáblákat találták. Az éjszakát Naszirijjában töltjük.

4

4. nap – Mocsári arabok nyomában

2024. február 29., csütörtök Igencsak korai kelés után  még délebbre megyünk – a Sazz al-Arab titokzatos mocsárvidékére. Ott élnek az úgy nevezett mocsári arabok. Az ő vendégszeretetüket fogjuk élvezni előbb egy sajátos helyi reggeli formájában, majd hajózunk egyet a zegzugos mocsárvidéken, nádkunyhóban teázunk velük, és ismerkedünk a vidék távoli és közeli múltjával – a sumerektől Szaddám Husszein diktatúrájáig. Dél körül visszaindulunk Bagdadba. Közben útba ejtjük Ur városát, ahol megcsodálhatjuk Nanna holdisten toronytemplomát, amit még a Kr.e. III. évezredben építtetett Úr-Nammu a III. Úr-i dinasztia legnagyobb királya. A sumer kor legismertebb és leglátványosabb maradványa az ur-i zikkurat korban és jelentőségben is az egyiptomi piramisok méltó társa. Este Bagdadban az egykori zsidó negyedben vacsorázunk egy egészen különleges hangulatú étteremben.

5

5. nap – Ismét Bagdad

2024. március 1., péntek  Reggeli után megkezdjük a mélymerülést  Irak hosszú történelmébe. Nincs is erre jobb hely, mint a 2022-ben újranyitott Irak Múzeum. Az ellopott műkincsek jelentős részét szerencsére sikerült visszaszerezni. Innen a Mártírok Emlékművéhez megyünk – az iraki-iráni háború áldozatainak állították, mára a város egyik jelképe lett. Ezután visszalépünk a történelemben – az ókori Kteszphón romjaihoz. Itt volt egykor a szeleukida, majd a párthus állam fővárosa, és itt áll ma is az egykori palota maradványa, a világ legnagyobb magában álló téglaíve. A városba visszatérve meglátogatjuk az elmúlt évtizedek iraki történelmének emblematikus helyszíneit, a Szabadág teret, majd a Fridauszi teret, ahol egykor Szaddám sokszoros életnagyságú szobra állt, végül teszünk egy sétát a Radi utcán, ahol bagdad legszebb oszmán kori házai állnak.

6

6. nap – Három világörökség egy napra

2024. március 2., szombat Egy nap alatt három világörökségi helyszínt is érintünk! Már reggel nyolckor elhagyjuk a szállást – tízre már Szamarrában, a kalifák egykori fővárosában járunk, ahol aki elég bátor megmászhatja az 52 méter magas csavaros minaretet, és az al-Burka palotát. Majd tovább megyünk Assurba – az Asszír Birodalomelső fővárosába. Onnan pedig továbbmegyünk Irak talán legszebb világörökségi helyszínére,  a római kori Hatrába – ahol a lenyűgözően helyreállított ókori építményeket még az Iszlám Állam sem pusztította el. Estére  megérkezünk a romjaiból most újjáépülő Moszulba.

7

7. nap – Moszul

2024. március 3., vasárnap Moszul egykor – nem is olyan régen – Irak egyik legsokszínűbb és történelmi emlékekben leggazdagabb városa volt. 2014-ben azonban elfoglalta az Iszlám Állam, a kisebbségeknek menekülniük kellett, és a város lett a terroristák utolsó menedéke, amelyet csak közel egy éves ostrommal szabadított fel az iraki hadsereg.  Délelőtt egy hátborzongató, hosszú sétát teszünk a romos óvárosban, ahová most kezd visszatérni az élet – megnézzük az újjáépülő  al-Núri mecsetet, ahonnan egykor Bagdadi kikiáltotta a  kalifátust, és az UNESCO által már helyreállított részeket is.  Moszulból egy másik sokat szenvedett városba, Kirkukba megyünk, ahol megnézzük a fellegvárat, ahol egy olyan épületben, amely egykor zsinagóga, majd keresztény templom, végül mecset volt, találjuk Dániel próféta sírját. Estére már Kurdisztánba, Erbilbe érünk, ahol a város “éttremeutcáján”, az Iszkán úton választunk ki egyet a sok-sok étterem közül, ahol egy jót vacssorázunk.


8

8. nap – Kurdisztán különös vallásai

2024. március 4., hétfő A félsivatag és sivatag után az egykori Asszíria hegyei közt utazunk, és különös vallások nyomait követjük. Először Alkosban állunk meg, a városban található a bibliai Náhum próféta sírja, amelyet a kurd kormány nemrég állíttatott helyre. A következő megálló a város melletti Rabban Hormizd kolostor. A világ egyik legrégebbi keresztény kolostorában volt évszázadokon át a káld egyház központja, itt élt a káld pátriárka. A kolostor legérdekesebb része az egykori barlang, ahol Szent Hormizd meditált. Következőmegállónk pedig  még ennél is különösebb – Lális a jezidi közösség fő kultuszhelye. Az ősi iráni vallásból kinővő jezidi hitnek a világban alig másfél millió követője van, többségük máig Irakban él. A vallásban sok a titok, amit kívülálló nem ismerhet meg – de vannak a szentélynek olyan részei, ahová beléphetünk mi is. Ezután meglátogatunk egy másik ősi keresztény kolostort, amely azonban nem a káld, hanem a szír ortodox egyházhoz tartozik – a Mar Mattait, 363-ban alapították, és legrégebbi részei még ebből az időből maradtak fenn. Este ismét Erbilben leszünk, ahol megismerkedünk a csodás kurd kávéval és a vizipiázás örömeivel.

9

9. nap – Kurdisztán természeti szépségei

2024. március 5., kedd Kurdisztán Irak legszebb vidéke – és ezen a napon meggyőződhetünk erről. Legelőször Khanzad várához megyünk, ami a Szooráni Állam egykori erőssége volt, majd a modern kurd történelembe kapunk betekintést – egy igencsak modern emlékművel. Innen tovább a Geli Ali Beg vízeséshez megyünk – ahol bokáig a vízben járva hűsölhetünk. A következő állomás a az Old Hamilton road, egy a sziklába vájt látványos hegyi út – a brit mandatárius uralom egyik emléke. Megnézzük – két oldalról is – a Rawanduz kanyont, majd egy újabb vízeséshez, a Bekhalhoz megyünk. Végül ellátogatunk Kurdisztán állítólag legszebb városába, Akrébe, amit a Nouruz fővárosának is neveznek. Este ismét Erbilben találjuk magunkat- ahol újabb éttermet választhatunk ki magunknak az Iszkán úton.

10

10. nap – Erbil

2024. március 6., szerda  Egész napunkat Erbilnek szenteljük. A város fölé magasadó fellegvár a világ egyik legrégebb óta lakott települése – történelme több, mint 6000 évre tekint vissza. Első utunk természetesen oda vezet. Utána az új városban ellátogatunk a legfontosabb muszlim és keresztény szent helyekre, és természetesen nem hagyhatjuk ki a vár tövében épült nagy bazárt sem, ahol még beszerezhetjük az utolsó ajándéktárgyakat. Egészen különleges hangulata van a pénzváltók bazárjának – ahol elképesztő összegek cserélnek gazdát készpénzben. Délután házigazdáinkkal közösen térünk vissza a piacra, de immár a zöldséges és húsos részlegbe – együtt szerezzük be ugyanis az alapanyagokat a vacsorához, amit együtt is készítünk el. Este azután részesei lehetünk a kurd vendégszeretetnek.

11

11. nap – Hazautazás

2024. március 7., csütörtök Éjfél után nem sokkal már a repülőtéren kell lennünk, mert a Pegasus gépével (Pegasus Airlines PC817) 3:25-kor indulunk Erbilből  Isztambulba, érkezik 6:10-kor, majd onnan 14:25-kor továbbindul (Pegasus Airlines PC331) Budapestre, ahová 14:30-kor érkezik. .

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva, majd a visszaigazoló után utald el az előleget (1140.- EURO).
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Bagdad, Erbil – Budapest útvonalon. A túravezetőnek a részletes kiírásban szereplő időpontokra van meg a repjegye.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a túra hátralévő összegét (1710.- EURO) december 25-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.

Frissítés: Irakra az EUB jeleneleg nem köt biztosítást, ezzel kapcsolatban folynak az egyeztetések, a jelentkezőket emailben tájékoztatjuk.