2024. május 17.
Időpont
6 nap
Időtartam

Hogy hol született a Mikulás? A világ egyik legszebb helyén, Lükiában, Patara városában és itt élt Myrában. Ma ez Törökország legszebb Türkiz-partnak is nevezett területén van: a tenger türkiz, de fantasztikus 2-3000 méteres hegyek (Lükiai-Toros) emelkednek, a parton pedig a világ egyig legszebb gyalogos túraösvénye vezet végig. Belekóstolunk ebbe az ösvénybe, ókori görög, perzsa és római romvárosokat nézünk meg, hajózunk kicsit Kekovába tengerbe süllyedt várost nézni és meseszép kanyonban vízben gázolva kanyontúrázunk is, miután megnéztük Szent Miklós szülőhelyét és a várost, ahol püspök volt.

Túravezető: Császár Zsóka A túra maximális létszáma 14 fő  Fotó:  Császár Zsóka, Barna Béci, Türkei Tourismus CH @TurkeiTourismus

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Budapest Ferihegy (BUD) – DLM Dalaman (Törökország)
INDULÁS IDEJE 2024. május 17., péntek
AZ ÁR TARTALMAZZA 5 éjszaka szállás 2-3 ágyas hotelszobákban
5 reggeli
a szárazföldi közlekedést reptértől reptérig
szervezést és magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi és török belföldi repülőjegyet (ennek összára kb. 70-80000.- forint)
a hajózást az elsüllyedt városhoz és Szent Miklós szigetére – kb. 40 €/fő
a további étkezéseket és a belépőjegyeket
egyágyas felár: 155.- EUR
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Indulás, repülés Dalamanba

2024. május 17., péntek Indulás reggel Budapestről a 2B terminálról. Tervezett repülés: 13:4516:45 BUD Budapest – SAW Isztambul Sabiha (Pegasus Airlines PC332-es járat) majd 19:3520:55 SAW Isztambul Sabiha – DLM Dalaman (Pegasus Airlines PC2296). A repülőtérről a szállásunkra megyünk, ahol a következő 3 éjszakát töltjük és innen járjuk be Lűkia látnivalóit. Szállásunk a dalamani reptértől 60 km-re fekvő Ölüdeniz üdülőhely legeslegszebb tengerpartján, a parttól mindössze fél percre fekvő jó minőségű szállodában lesz, svédasztalos reggelivel. Délután és este és reggel is ki tudsz ülni a tengerpartra.

1

1. nap – Szent Miklós szigete és Pillangó-völgy túra

2024. május 18., szombat Túra a Pillangó-völgy tetejére. A törökországi Lükiai-út (Lycian way, Likya yolu) a világ egyig legszebb hosszútávú gyalogos trekking-ösvénye: 510 kilométeren át vezet Fethiyétől Antalyáig, végig a déltörök tengerparton, tenger fölé magasodó sziklaszirteken kanyarogva, pazar panorámákat elénk tárva a türkiz-túrán. A mai napon ennek a nagytúrának egy kezdőszakaszát járjuk végig. Az egyik kilátóból Ölüdeniz öblét is fogjuk fotózni, ahonnan látszik Gemiler szigete is: a kevéssé ismert szigetnév nagy nevet takar: régészek szerint a szigeten lehet a Mikulás, azaz Szent Miklós sírja eredetileg. Úgy vélik, a sziklatemplomban temették el eredetileg, 326-ban.

2

2. nap – Patara, Xanthosz és Letoón romvárosai

2024. május 19., vasárnap Szent Miklós élő történelmi személyiség volt, de kevés hiteles életrajzi adatnak vagyunk a birtokában. Ami biztos: a szentek életével foglalkozó tudósok, a hagiográfusok kiderítették, hogy Miklós i.sz. 245-ben született a ma Törökország területéhez tartozó kis-ázsiai Patara városában. Szóval a mai napon meglátogatjuk a Mikulás szülőhelyét. Van itt gyönyörű római romváros, de fantasztikus homokdűnéket is láthatunk. A Patara romvárosa mellett elnyúló tengerpartot pedig Törökország három legjobb strandja között tartják nyilván. Innen tovább utazunk, hogy Xanthosz (Ξάνθος) romvárosát keressük fel, mely a Lükiai Szövetség székhelye volt. Charles Fellows tárta fel, ezért leleteinek nagy részét a londoni British Museum őrzi, köztük a Hárpiák sírját, vagy például a Nereidák emlékművét, mely a görög művészet egyik legjelentősebb alkotása. Xanthosz pedig a közeli Letoónnal 1988-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Letoon (Λητώον) a Lükiai szövetség vallási központja volt, nyolc évszázadon át Létó, Artemisz és Apollón tiszteletének szent helye volt.

3

3. nap – Saklikent kanyontúra

2024. május 20., hétfő A Saklikent Kanyonba teszünk ma egy kirándulást. A 18 km hosszú szurdok alján patak csörgedezik, reményeink szerint néhol a patak vizében gyalogolva, néhol a sziklákba kapaszkodva kelünk át a kanyonon. Innen Kaş városába tesszük át szálláshelyünket. Kaş szintén tengerparti városka, egy remek kilátó-reggelizőteraszú szállodában fogjuk a következő 2 éjt eltölteni.

4

4. nap – Hajózás Kekovába, Myra

2024. május 21., kedd Az ókori Antiphellosz helyén épült, szép fekvésű egykor csöndes halászfalu Kaş. Kaş kikötőjéből hajók visznek a vad és csipkézett lűkiai tengerpart mentén a meredeken a tengerbe szakadó szirtek világába, vagy a Mavi Mağara (Kék-barlang) felé. És hajóval megyünk a már víz alatt levő, elsüllyedt városokhoz (Aperlae, Tersane, Kekova, Simena) is, mely fantasztikus élmény. Az egyik tengerbe süllyedt város ihlette egy magyar költő, Faludy György Vitorlán Kekovába című könyvét, melynek több versét itt Kaş városában írta. Délután, ha úgy adódik buszra szállunk és Demre, azaz Myra romvárosában fejezzük be a napot. Itt is van ókori színház, talán érdekesebb viszont az a tény, hogy Szent Miklós ebben a városban élte le életét, legendás körülmények között püspökké választották és ahol még 52 évig volt püspök. A szüleitől örökölt vagyont szétosztotta a szegények és a gyerekek között, így lett myrai Szent Miklós a Mikulás-figura atyja, akinek nevében szerte a világon decemberben megajándékozzák a gyerekeket. Demrében természetesen nem hagyjuk ki a Mikulás Múzeumot sem, és fotózkodhatunk szobrával is a Szent Miklós bazilika közelében.

5

5. nap – Hazarepülés Dalamanból

2024. május 22., szerda Ma autóba/buszra szállunk, ami elvisz minket Dalaman repterére, ahonnan isztambuli átszállás után Budapestre repülünk. A következő járatokra ajánljuk: Pegasus Airlines PC2283 8:40 DLM Dalaman (Turkey) 9:55 SAW Isztambul Sabiha (Turkey). Innen tovább: Pegasus Airlines PC331 11:45 SAW Isztambul Sabiha (Turkey) 12:50 BUD Budapest (Hungary).

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    273 eurót vagy annak megfelelő forintot
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Dalaman – Budapest útvonalon. A túra garantáltan indul, a túravezetőnek már megvan a repjegye a következő járatokra:
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 411 eurót 2024. március 17-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.

Az út túravezetője: Császár Zsóka (Zsóka)
Zsóka Székelyföld, azon belül is a Hargita megyei Madéfalva szülöttjeként az erdők, mezők szerelmese. Kalandos úton került Egerbe, ahol természetesen turizmust tanult, amit Lisszabonban és Budapesten továbbfejlesztett. Az utazások mellett a szülőföldje, a lovaglás, a tánc és maga az élet is a hobbija, a főzés sem áll tőle távol, mindenek mellett a zakuszka és a vinette nagymestere is, ehhez persze nem könnyű hozzájutni, de elmeséli neked a saját receptjét. Szeret vendégül látni és szereti az embereket, így adott volt, hogy szeretett szülőföldjét, a Csíki havasok világát megismertesse mindenkivel, aki csak az útjába kerül. Évek óta túravezet már csoportokat Zsókaland néven medvelesre, kutyaszánozásra, sajtkészítő műhelybe. A túrázás mellett az utóbbi időben a női energiák és a coaching került tevékenységének fókuszába.