2023. szeptember 12.
Időpont
8 nap
Időtartam

Marathon, Korinthosz, Spárta, Taigetosz, Olimpia – csupa klasszikus és ismert görög földrajzi név, amihez még az általános iskolai történelem is elég, hogy emlékezzünk. Ezen az egyhetes körúton a Peloponnészosz (Πελοπόννησος) szépséges tájain közel 1400 kilométert teszünk meg Athén repterétől kiindulva, hogy bejárjuk a marathoni csatamezőt, az olimpiai játékok szülőföldjét, a Korinthoszi-csatornát vagy megnézzük, hogy hol tették ki az életképtelennek ítélt újszülötteket a Taügetosz szikláira, vagy hogy felidézzük a filmbeli jelentet: This is Sparta! Mindemellett eldugott Zeusz háta mögötti helyekre is kirándulunk, így például fogaskerekűvel megyünk fel a görög hegyekbe. És többször megállunk strandolni is, szeptemberi utunkon a tenger a legkellemesebb hőmérsékletű.

 

Túravezető:  Barna Béla és Császár Zsóka Tervezett maximális létszám: 12 fő + 2 túravezető

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Athén reptere
INDULÁS IDEJE 2023. szeptember 12., kedd
AZ ÁR TARTALMAZZA 7 éjszaka szállás tengerparthoz közeli, belvárosi aparthotel kétágyas szobáiban (1 éj Maraton, 2 éj Patrasz 4 éj Kalamata)
kisbuszbérlés
a szárazföldi közlekedést repterétől reptérig (kivéve a 6. nap fakultatív kirándulását)
az olimpiai belépőt
egy sziapia ouzo az út elején
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegyeket a Budapest – Athén – Budapest viszonylatban
a 6. nap fakultatív kirándulását
a belépőket
étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Repülés Athénba

2023. szeptember 12., kedd Indulás Budapestről 18:15-kor az Aegean Airlines A3879-es járatával – 1 óra 55 perc repülés után 21:10-kor landolunk ATH Athén E Venizelos Intl repterén. Érkezéskor transzfer a szállásra, 1 éj Marathon környékén egy kétcsillagos szálló kétágyas szobáiban.

1

1. nap – Marathon, Korinthosz

2023. szeptember 13., szerda A görög-perzsa háborúk egyik leghíresebb csatája az i.e. 490-ben zajlott marathoni csata volt, ahol a görögök visszaverték a túlerőben lévő perzsa támadást. A maraton név Pheidippidész görög katona legendájához kapcsolódik, aki azért futotta le a csata helyszíne és Athén közötti 40 kilométeres távot, hogy a győzelem hírét megvigye. A legenda szerint az üzenet átadása után holtan rogyott össze. Ebből a legendából alakult ki a maratoni futás 42195 méter távú futóversenye, mely a kitartás egyik szimbólumává vált. A délelőtt folyamán a maratoni csatamezőt nézzük meg, majd elindulunk a Peloponnészosz irányába. Bő másfél órás utazás után átkelünk a híres csatornán, majd elindulunk a Korinthoszi-öböl partján szállásunk felé. Ha marad idő megnézzük Korinthosz romvárosát is. A szállás Patrasz városában egy hotel kétágyas szobáiban lesz, két egymást követő éjszakát töltünk itt.

2

2. nap – Fogaskerekűvel a szurdokba, Mega Szpíleo monostor

2023. szeptember 14., csütörtök Hegyi fogaskerekű? Ha Görögország, akkor tuti, hogy nem egy szép hegyi fogaskerekű vasút jut eszedbe, pedig de, itt is van: Diakoptónál autónkat letéve az 1800-as évek végén épült fogaskerekű vasúttal (Odontotos Rack Railway) 7%-os emelkedőkön kapaszkodunk fel a Vuraikósz szurdokban, szédítő szakadékok, zubogó vízesések és szépséges erdők között. Megállunk, ha marad időnk a Mega Szpíleo monostorban is, elsősorban a fenséges látvány miatt, másrészt, mert a nagy barlangban, amelyről elnevezték, egy csodatévő Szűzanya-ikonra bukkantak. A fogaskerekűból Kalavritában (750 m) kiszállva rögtön megcsap a friss hegyi levegő. Szállás: Patrasz.

3

3. nap – Olimpiai játékok

2023. szeptember 15., péntek Folytatjuk utunkat körbe a Peloponnészosz (Πελοπόννησος) szépséges tájain, elérjük Olümpiát, amit mindenki ismer, ha máshonnan nem az olimpiai játékok névről. Nos, a Zeusz tiszteletére rendezett játékokat i.e. 776 óta tartják nyilván, ekkor készült a legkorábbi ismert lista a győztesekről. A kiterjedt romterület az ókori Görögország egyik legfontosabb szentélye a Zeusz-templommal és Héra-templommal. Ezeken kívül számos sportlétesítmény is van itt: tornacsarnok, stadion, a sportolók pedig a Palaisztrában edzettek. Olimpia megtekintése után kétórás út vár ránk a szállásunkig, a félsziget déli részén. Szállás: Kalamata városában egy tengerpart közeli hotel kétszemélyes szobáiban. Egymás után négy éjszakát töltünk itt.

4

4. nap – Spárta és a Taigetosz, Misztra

2023. szeptember 16., szombat Hellász egyik legismertebb és legjelentősebb polisza volt a szigoráról és katonaságáról nevezetes Spárta. Elmegyünk ma a városba, de kirándulunk a Taügetosz (Ταΰγετος) hegyre is, ahová a városlakók az életképtelennek ítélt újszülötteket kitették – legalábbis ezt tanultuk már általános iskolában. Misztra régészeti feltárásaihoz is elmegyünk, ha belefér a napba, ez a Spártától 6 kilométerre található hegyi erőd 1242-ben épült Villehardouin Vilmos frank herceg parancsára. 1989 óta UNESCO világörökség. Szállás: Kalamata városában egy tengerpart közeli hotel kétszemélyes szobáiban.

5

5. nap – Máni-félsziget, barlangok

2023. szeptember 17., vasárnap A Máni-félsziget felfedezésére indulunk ma. Mani ősi toronyházai (pyrgospita) jelentős turisztikai látványosságot jelentenek, de Diru barlangjai és fantasztikus földalatti világ. Szállás: Kalamata városában egy tengerpart közeli hotel kétszemélyes szobáiban.

6

6. nap – Kalamata, pihenőnap vagy fakultatív kirándulás

2023. szeptember 18., hétfő Egész nap pihenés, strandolás, séta, szabadprogram. Esetleges fakultatív kirándulás. Szállás: Kalamata városában egy tengerpart közeli hotel kétszemélyes szobáiban.
7

7. nap – Athén-Budapest repülőút

2023. szeptember 19., kedd Délután kettőre kell Athén E Venizelos Intl (ATH) repterére érnünk, ahonnan a repülőnk (Aegean Airlines, A3878) 16:30-kor száll fel és kétórás repülőút után 17:30-kor landolunk BUD Budapest kifutóján.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva, majd a visszaigazoló után utald el az előleget (374 EUR).
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Athén – Budapest útvonalon. A túravezetőnek a részletes kiírásban szereplő időpontokra van meg a repjegye.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a túra hátralévő összegét (561.- EUR) július 12-ig. Kártyás fizetés nem lehetséges!

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.