2023. május 27.
Időpont
11 nap
Időtartam

Kevés olyan történelmi jelentőségű hely van a világon, mint Irak. Itt született a civilizáció, itt álltak a világ első városai, itt találták fel az írást, a matematikát és a sörfőzést. Itt volt a középkorban a kalifátus központja – itt őrizték meg és fejlesztették tovább az ókorból fennmaradt tudást. A huszadik – huszonegyedik század azonban közel sem volt méltó a fényes múlthoz. Irak városneveit első sorban haditudósításokból ismertük meg. Amióta – 1980-ban – kitört az irak-iráni háború, Irakba turista alig tette -tehette – be a lábát. Még rosszabb lett a helyzet az Iszlám Állam felemelkedése után – sok régészeti helyszínt, történelmi várost pusztítottak el. Irak most kezd éledezni –  béke van, újranyitottak a múzeumok, folyik a lerombolt városok újjáépítése – az irakiak pedig abban reménykednek, hogy néhány év múlva már újra a civilizáció bölcsőjét látjuk majd Mezopotámiában. Magyarországról az elsők között leszünk, akik eljuthatnak ezekre a helyekre több, mind négy évtized után. Velünk most bepillantást nyerhetnek ebbe a hétezer éves történetbe – a világ legkorábbi városaitól kezdve a mesés Babilonon és a síita iszlám legszentebb helyein túl eljutunk oda is, ahol nem is olyan rég még az Iszlám Állam vezére kiáltotta ki a kalifátust. Helyi vezetőink segítenek abban, hogy a lehető legtöbbet ismerjük az országból, és a lehető legnagyobb biztonságban legyünk végig. Irak jelenleg már nem aktív konfliktuszóna, de a biztonsági helyzet alakulásával fenntartjuk a lehetőségét annak, hogy a program változhat.

Túravezető: Szűcs Tamás  Tervezett maximális létszám: 14 fő + túravezető.

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Bagdad
INDULÁS IDEJE 2023. május 27.,szombat
AZ ÁR TARTALMAZZA 10 éjszaka szállás hotelekben, vendégházakban
az út időtartama alatt az összes reggeli és vacsora, valamint víz
a szárazföldi utazás
helyi idegenvezetés, tolmács
egy sziapia
szervezés
magyar nyelvű túravezetés
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyek  Budapest – Bagdad – Budapest viszonylatban
vízum (77USD, érkezéskor a retéren felvehető)
a belépők és fakultatív programok
egyéb étkezések
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Repülés Bagdadba

2023. május 27., szombat  A túravezető Budapestről indul a Pegasus PC332-es járatával Isztanbulba 13:45-kor, érkezik 16:40-kor,  ahonnan 23:45-kor indul tovább Bagdadba a PC656-os járattal. Bagdadba érkezés 2:20.
1

1. nap – Ismerkedés Bagdaddal

2023. május 28., vasárnap Reggeli után megkezdjük az ismerkedést Irak hosszú történelmével. Nincs is erre jobb hely, mint a 2022-ben újranyitott Irak Múzeum. Az ellopott műkincsek jelentős részét szerencsére sikerült  visszaszerezni. Innen a Mártírok Emlékművéhez megyünk – az iraki-iráni háború áldozatainak állították, mára a város egyik jelképe lett. Majd a Zumurrud Hatun mecsethez megyünk, hogy megcsodáljuk Bagdad legrégebbi – igen sajátos formájú – minaretjét, délután pedig a Kadhimijja negyedben a hetedik síita imám síremlékét látogatjuk meg – az elsőt a sok aranykupolás mecset közül. Este vacsora és séta a Szabadság téren, ahol Irak utóbbi évtizedeinek meghatározó eseményei történtek.
2

2. nap – Babilon

2023. május 29., hétfő Korán kelünk, mert reggel kilencre már Babilonba érünk. Az ókori birodalmak fővárosának díszes kapuját ugyan elvitték Berlinbe, de az eredeti helyén felállítottak egy korhű másolatot – mögötte pedig ott vannak az ókori templomok romjai. Innen modernebb romokhoz – Szaddam Huusszein egykori fényűző palotájához megyünk. Ezután kimegyünk a sivatagba- Uhaidir hatalmas koraközépkori erődjéhez – de útközben még útba ejtjük a bibliai Ezékiel próféta sírját, Irak szinte egyetlen megmaradt zsidó zarándokhelyét. Késő délutánra viszont már a síiták egyik legfontosabb zarándokhelyére, Kerbalába érkezünk, ahol Huusszein, Mohamed  unokája, a síiták egyik legfontosabb szentje, és Abbász, a nyolcadik imám nyugszik.

3

3. nap – Nadzsaf

2023. május 30., kedd Reggel egy olyan városba megyünk, ami még talán Kerbalánál is szentebb – Nadzsafban nyugszik Ali, Mohamed veje a síita irányzat alapítója. Az ő mecsetje felett is ott az arany kupola – a szentség jelképe. A mecset mellett pedig ott a világ legnagyobb temetője – a Béke Völgye önmagában is lenyűgöző látvány. Innen tovább megyünk délre – egészen Ur városáig. A sumer kor legismertebb és leglátványosabb maradványa az ur-i zikkurat korban és jelentőségben is az egyiptomi piramisok méltó társa.

4

4. nap – Mocsári arabok nyomában

2023. május 31., szerda Reggel még délebbre megynük – a Sazz al-Arab titokzatos mocsárvidékére. Ott élnek az úgy nevezett mocsári arabok. Az ő vendégszeretetüket fogjuk élvezni – hajózunk egyet a folyón igazi nádból készül csónakban, nádkunyhóban teázunk velük, és megkóstoljuk a nádon stüött halat. Délután visszaindulunk Bagdadba.

5

5. nap – Bagdad

2023. június 1., csütörtök Reggel Bagdadban újra vízre szállunk – a Tigrisen hajózva jutunk el a Mutanabbil utcába, ahol a világ legrégebbi könyvesboltjait találjuk. Onnan tovább az al-Musztanszirijja negyedbe, ahol a város legkorábbi fennmaradt Korán-iskoláját látogatjuk meg, és végigjárjuk a 19. századi óvárost, és az Abbászida kalifák egykori palotáját. Ezután visszalépünk egy kicsit a történelemben -az ókori Kteszphón romjaihoz. Itt volt egykor a szeleukida, majd a párthus állam fővárosa, és itt áll ma is az egykori palota maradványa, a világ legnagyobb magában álló téglaíve, majd – még egy kicsit vissza az időben, az órkoi Dúr-Kurigalzu zikkuratját látogatjuk meg. Estére pedig meglátogatjuk a mesés Seherezádé szobrát.

6

6. nap – Három világörökség egy napra

2023. júnus 2., péntek Egy nap alatt három világörökségi helyszínt is érintünk! Már reggel nyolckor elhagyjuk a szállást – tízre már Szamarrában, a kalifák egykori fővárosában járunk, ahol aki elég bátor megmászhatja az 52 méter magas csavaros minaretet, és az al-Burka palotát. Majd tovább megyünk a római kori Hatrába – a lenyűgöző épségben maradt építményeket még az Iszlám Állam sem pusztította el. Onnan pedig tovább Assurba – az Asszír Birodalom első fővárosába megyünk. Estére megérkezünk a romjaiból most újjáépülő Moszulba.
7

7. nap – Moszul

2023. június 3., szombat Moszul egykor – nem is olyan régen – Irak egyik legsokszínűbb és történelmi emlékekben leggazdagabb városa volt. 2014-ben azonban elfoglalta az Iszlám Állam, a kisebbségeknek menekülniük kellett, és a város lett a terroristák utolsó menedéke, amelyet csak közel egy éves ostrommal szabadított fel az iraki hadsereg. A pusztítás nyomai ma is látszanak – de sok minden már helyreállítás alatt áll – meglátogatjuk az ókori Ninive romait, a középkori palotákat, az újjáépülő keresztény katedrálist, amelynek romjainál Ferenc pápa is misézett, és az al-Núri mecsetet, ahol al-Bagdadi kikiáltotta a kalifátust. A várost elhagyva Megnézzük az egyik legkorábbi keresztény kolostort – a Mar Matteit, 363-ban alapították, és könyvtárában számos több, mint ezer éves kéziratot is őriznek. Estére már Kurdisztánba, Erbilbe érünk.


8

8. nap – Kurdisztán különös vallásai

2023. június 4., vasárnap A félsivatag és sivatag után az egykori Asszíria hegyei közt utazunk, és különös vallások nyomait követjük. Először Alkosban állunk meg, a városban található a bibliai Náhum próféta sírja, amelyet a kurd kormány nemrég állíttatott helyre. A következő megálló a város melletti Rabban Hormizd kolostor. A világ egyik legrégebbi keresztény kolostorában volt évszázadokon át a káld egyház központja, itt élt a káld pátriárka. Utolsó megállónk pedig még ennél is különösebb – Lális a jezidi közösség fő kultuszhelye. Az ősi iráni vallásból kinővő jezidi hitnek a világban alig másfél millió követője van, többségük máig Irakban él. A vallásban sok a titok, amit kívülálló nem ismerhet meg – de vannak a szentélynek olyan részei, ahová beléphetünk mi is. Aludni Dohukba térünk.
9

9. nap – Kisvárosok Kurdisztánban

2023. június 5., hétfő Erre a napra jut Kurdisztán két – állítólag – legszebb kisvárosa. Amedi messze fent a hegyekben fekszik. Története több ezer évre nyúlik vissza, perzsa tűzszentélytől kezdve egykori zsinagógáig számos nép és vallás ittlétének nyomait őrzi. Második megállónk Akre – amit Kurdisztán legszebb településének tartanak. Útközben még útba ejtjük Szaddám Husszein nyári palotáját is a hegyekben. Estére már a régió fávárosába Erbilbe érünk.
10

10. nap – Erbil

2023. június 6., kedd  Egész napunkat Erbilnek szenteljük. A város fölé magasadó fellegvár a világ egyik legrégebb óta lakott települése – történelme több, mint 6000 évre tekint vissza. Első utunk természetesen oda vezet. Utána az új városban ellátogatunk a legfontosabb muszlim és keresztény szent helyekre, és természetesen nem hagyhatjuk ki a vár tövében épült nagy bazárt sem, ahol még beszerezhetjük az utolsó ajándéktárgyakat.
11

11. nap – Hazautazás

2023. június 7., szerda Éjfél után nem sokkal már a repülőtéren kell lennünk, mert a Pegasus gépe hajnali 3:25-kor indul indul (PC657) Isztanbulba, érkezik 6:20-kor, majd onnan 11:45-kor továbbindul (PC331) Budapestre, ahová 12:50-kor érkezik. .

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva, majd a visszaigazoló után utald el az előleget (772.- EURO).
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Bagdad – Budapest útvonalon. A túravezetőnek a részletes kiírásban szereplő időpontokra van meg a repjegye.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a túra hátralévő összegét (1158.- EURO) március 27-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.

Frissítés: Irakra az EUB jeleneleg nem köt biztosítást, ezzel kapcsolatban folynak az egyeztetések, a jelentkezőket emailben tájékoztatjuk.