2021. június 30.
Időpont
8 nap
Időtartam

A Pirenesusok mesés hegyvilágába, Európa legvadregényesebb magashegységébe, a különleges miniállam, Andorra gyönyörűszép hegyeibe visz ez az utunk. Négy napon át közel 3000 méteres kellemes hegyekben túrázunk, tófüzérek között, megmásszuk Andorra egyik legmagasabb csúcsát, de kirándulok a spanyol és francia oldalra is. Ami különleges, hogy 3 éjszakát 2409 méteren, egy hágó hegyi hoteljében töltünk. Majd az út utolsó napján a spanyol tengerparton, Tossa de Mar meseszép városában mossuk le a túra porát, és pillantást vetünk Barcelonára is.

Túravezető: Barna Béla Maximális létszám 12 fő!

Miért éppen Andorra? Mert Andorra több szempontból is különleges: már a látvány is megragadó, völgyei és hegyei nehezen megközelíthetőek, a Pireneusok csúcsai, meredek hegyei szinte teljesen elvágják a külvilágtól, ez Európa egyik legvadregényesebb magashegysége. Andorra területe 464 km², kisebb, mint Budapest területe – de ezt a területet közel 3000 méteres hegyek gyűrűje öleli körül szinte minden oldalról. Az ország átlagos magassága 1800 méter, a lakott települések átlagos magassága 1200 m. Az ország legmagasabb pontja a Comapedrosa 2946 méter. Államformája is nagyon különös, ehhez fogható nincs még egy a földön: köztársaság? fejedelemség? principátus? A törvényhozói és bírói hatalmat az úgynevezett társuralkodók gyakorolják, a francia államelnök és Seo de Urgel püspöke, akiket állandó küldött képvisel Andorrában. Az államigazgatást a parlament, a „Völgyek Főtanácsa” irányítja, amelynek 28 képviselőjét évenként választják.

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Barcelona repülőtere
INDULÁS IDEJE 2021. június 30., szerda
AZ ÁR TARTALMAZZA az összes szárazföldi utazás (1200 km) mikrobusszal Barcelónától Barcelónáig
7 éjszaka szállás hotelben
2 reggeli, sziapia és csúcscsokik
szervezést és magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegy árát (ezek ára januárban 46 ezer forint)
belépőjegyeket és fogaskerekű (Grotte de Niaux 15 €, Cremallera 16 €)
az étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap –Indulás, repülés Barcelónába

2021. június 30., szerda Indulásnak javasoljuk Budapestről a Liszt Ferenc Repülőtérről 07:00-kor Frankfurtba induló (ott 8:45-kor landoló) Lufthansa (LH1343) járatot, mellyel egy frankfurti átszállást követően a LH1128-as járattal 13:15-kor indulunk és 15:15-kor landolunk Barcelona (BCN) repterén (az út garantált, a túravezetőnek erre a járatra már megvan a jegye!). A landolás után elindulunk a Pireneusok hegyei között fekvő fantasztikus miniállamba, Andorrába. A Barcelonai-Andorra távolság 213 km, az esti órákban érkezünk meg az 1500 méter magasan fekvő faluban lévő szállásunkra. Szállás Arinsal kisvárosi hotel kétágyas szobáiban.

1

1. nap – Egész napos túra Andorra egyik legmagasabb hegyére: Tristaina (2878 m)

2021. július 1., csütörtök Arinsal környéki szállásunkról átmegyünk egy szomszédos völgybe, ahol egy egész napos gyalogtúrára indulunk az andorrai-francia határon emelkedő Tristaina (2878 m) csúcsára. Andorra legmagasabb hegye ugyan a szállásunk fölött emelkedő Coma Pedrosa (2942 m), de látványban sokkal többet kínál a Tristaina-túra. A csúcsról nagyszerű panoráma tárul elénk, az andorrai és francia oldalon is meseszép tengerszemek csillognak és látszik a szomszédos francia csúcs, a Pic de l’Étang Fourcat (2859 m). Ha erőnlétünk és az idő engedi, áttúrázunk Franciaországba is, a francia oldalon lévő tavakhoz. Szállás Arinsal kisvárosi hotel kétágyas szobáiban.

2

2. nap – Katalán hegyek: Nuria-mészkőszurdok

2021. július 2., péntek Reggel kicsekkolunk szállásunkról és átruccanunk Spanyolországba, a Capçaleres del Ter i del Freser Nemzeti Parkba. A 900 méteren fekvő Ribes de Freserbe megyünk, és átszállunk a híres Cremallera („cipzár”) fogaskerekűre, amivel a 2000 méteren fekvő Nuriába megyünk fel. A fogaskerekű végállomásán bóklászunk kicsit, majd a Nuria-mészkőszurdokban letúrázunk járművünkhöz. Hegyi sétánk után estére visszatérünk Andorra egy másik hegyvidékére, ahol három egymást követő éjszakát töltünk. Szállás egy különleges hágó tetején fekvő egyszerű hegyi hotelben, 2400 (!) méter magasan, a világ végén.

3

3. nap – Andorra: d’Incles-völgy, Estanys de Juclar

2021. július 3., szombat Mai túracélunk a Juclar-tavak, azaz az Estanys de Juclar, Andorra északkeleti részében. El Tarterben, 1800 m magasan megnézünk egy szép középkori kőkápolnát. Valaha a Franciaországból érkező vándor andorrai területen itt talált először olyan helyet, ahol megszentelt falak között mondhatta el imáját. El Tarter után ágazik ki északra a d’Incles-völgy, Andorra egyik legszebb, magas hegyek között kanyargó völgye, a hágókon át Franciaországba vezet. A legenda szerint annak idején Nagy Károly Franciaország felől jövet ezen a völgyön át jutott el Andorra területére. Lovát egy nagy vasgyűrűhöz kötötte ki – hogy a gyűrű honnan került ide, azt senki sem tudja, de ma is látható a völgy egy pontján. Mások szerint az oszlop, amelyen a gyűrű van, valaha határjel volt a mai Andorra és az akkori Karoling birodalom között. A terület csak később került teljesen Andorra birtokába. Az út mentén számos „borda”, pásztortanya található. S hogy ismét az andorrai szájhagyományt idézzük: a környező csúcsok valamelyikéhez még Noé is odakötötte bárkáját, mielőtt az Ararát hegyén végleg kikötött volna. Az Incles-völgyben a Pont de la Baladosa nevű parkolóig megyünk. Túránk közel 1900 m magasból indul, a Juclar völgyén át kapaszkodunk fel a Juclar-tavakhoz (Estany Primer és Estany Segon), annak partján álló menedékházig (Refugi de Juclar) gyalogolunk. Ha erőnkből futja, lehet, hogy átnézünk Franciaországba is: a francia-andorrai határon emelkedő Juclar-hágó (2442 m). Ennek közelében emelkedik egyébként a 2745 m magas Noé-csúcs (Pic de Noé). Szállás egy különleges hágó tetején fekvő egyszerű hegyi hotelben, 2400 (!) m magasan, a világ végén.

4

4. nap – Niaux ősemberbarlang Franciaország és a Pessons-tólánc túrája, Andorra

2021. július 4., vasárnap Reggeli után Franciaországba, a világ egyik leghíresebb ősemberbarlangjába teszünk egy kirándulást. A Pireneusok lábánál található Niaux-i barlangban (Grotte de Niaux) 12000 évvel ezelőtt élt őseink vadászjelenetek tucatjait festették a falakra: Niaux a világ leggazdagabban díszített barlangjai közé tartozik! A program megvalósulása függ a júliusi járványhelyzettől, de a telítettségtől is: a rajzok megóvása miatt évente ugyanis csak 30 ezer ember látogathatja, ezért is fontos, hogy mielőbb jelentkezz a jegyek elővétele miatt (Update: reggel 9.30-ra kell a barlang elé érnünk, a 9:45-ös túrára kapott csoportunk jegyet). Délután az Envalira menedékháznál állunk meg, újra Andorrában. Kevés helyen gyönyörködhetünk olyan szép hegyi tájban, mint itt. Dél felé tekintve a Pessons-hegység átlagosan 2700-2800 méteres csúcsaira láthatunk, tövükben mintegy húsz kisebb tó található. Ez a Pessons-tólánc, ezekből ered a Valira d’Orient (keleti Valira). Gyalog indulunk neki a tóláncnak. Kiindulópontunk ehhez a túrához a Station de ski de Grau Roig (2103 m) m magasan épült parkolója; innen vezet a gyalogút a tavakhoz. A Pessons-tólánc első tagját (Premier lac de Pessons, 2300 m) egyórás sétával érjük el. Következő tó a Forcat (2365 m), majd a Rodó (2375 m), a Meligar és a Les Fonts. A környezet vad, sziklás, teljes a csend – magányos magashegységben járunk. A túrán 530 m szintet megyünk felfelé, a legmagasabb pont a Lac du Cap dels Pessons 2605 m magasan van. Visszafelé a Solana-tó mellett jövünk el.  Szállás egy különleges hágó tetején fekvő egyszerű hegyi hotelben, 2400 (!) m magasan, a világ végén.

5

5. nap – Montserrat kolostora és Barcelona

2021. július 5., hétfő Elhagyjuk Andorrát és bő két órát (158 km) utazva Katalónia egyik legkülönlegesebb és világhírű kolostorát nézzük meg. Santa Maria de Montserrat egy bencés kolostor, mely a Montserrat hegyen épült. Magának a Montserrat hegynek a legmagasabb pontja a Sant Jeroni (Szent Jeromos), melynek magassága 1236 méter. Montserrat után a délutáni órákban a barcelonai városnézést csapunk (Park Güell, La Sagrada Familia, La Rambla) majd szállásunkra utazunk. Tengerparti szállásunk a gyönyörű Tossa de Mar óvárosában, a strandtól mindössze 2 perces sétára egy hagyományos, 18. századi katalán házban lesz, egyszerű kétágyas szobákban.

6

6. nap – Katalán tengerpart, Costa Brava, Tossa de Mar

2020. július 6., kedd Terveink szerint az egész napot a Costa Brava legszebb településén, Tossa de Marban töltjük. Spanyolország tengerparti vidékei közül az egyik legszebb a Costa Brava vadregényes szakasza. A legjobb tengerparti település pedig egyértelműen Tossa de Mar, itt töltjük az egész napot: aki akar sétál, várat néz, tengerben fürdik. Tengerparti szállásunk a gyönyörű Tossa de Mar óvárosában, a strandtól mindössze 2 perces sétára egy hagyományos, 18. századi katalán házban lesz, egyszerű kétágyas szobákban.  

7

7. nap – Hazarepülés Barcelonából

2021. július 7., szerda Reggel 9:45-re megyünk ki a reptérre, vagy ki-ki a repülőjáratának indulásának függvényében. A Lufthansa járata 11:45-kor indul a barcelonai repülőtérről (LH1811) és 13:45-kor landol München (MUC) repterén. Rövid, 2 órás átszállási idő után a 16:35-ös járattal (LH1678) indulunk Münchenből és 17:50-kor landolunk Budapest (BUD), Terminal 2B.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    75600.- forintot
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Barcelona – Budapest útvonalon. A túra garantáltan indul, a túravezetőnek erre a járatra van meg a jegye:

4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 113400 Ft-ot 2021. április 30-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.