2022. október 10.
Időpont
8 nap
Időtartam

Az Afrika nyugati partjai előtt az Atlanti-óceánban fürdőző Makaronéziai-szigetvilág egyik legismertebb tagja Madeira. Portugáliához tartozik, kellemes éghajlata miatt sokan csak az örök tavasz szigeteként emlegetik: már emiatt is túraparadicsom lehetne, de a fantasztikus vulkáni hegyek, az azt borító dzsungelszerű köderdők, babérerdők, az óceánpart függőleges sziklafalai drámai látványt nyújtanak és a lenyűgöző túracélpontok közé emelik. Hat nap alatt a sziget legszebb részeit betúrázzuk Bécivel és Noémivel, aki egyébként ismeri Madeirát és végzettségét tekintve biológus is.

Túravezető: Sütő Noémi és Barna Béla Tervezett maximális létszám: 16 fő + 2 túravezető. Fotó: Sütő Noémi

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Funchal
INDULÁS IDEJE 2022. október 10., hétfő
AZ ÁR TARTALMAZZA 4 éjszaka szállás óceánra néző vendégházban, kétágyas szobákban
3 éjszaka szállás Funchal belvárosi hotelben, kétágyas szobákban
7 reggeli
az összes utazást kisbusszal Funchal repterétől Funchal repteréig
egy sziapia, csúcscsoki
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegyeket a Budapest/Bécs – Funchal – Bécs/Budapest viszonylatban (kb.70-110.000 HUF, Ryanair, TAP)
egyágyas felár: 92.000.- forint (HUF)
a belépőket és fakultatív programokat (például: Borkóstoló (Blandy Wine House): kb. 10 €, Felvonó Montéba és vissza: nagyjából 20 €, Bálnales: 40 €, Kosárszánkó (tobogán): 25 €, Palace Botanikus Kert (Monte): 15 €, Lávabarlang (São Vicente): 8 €, Fürdőmedence (Seixal és Porto Moniz) kb. 2 €
étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Repülés Madeirára

2022. október 10., hétfő Indulás Bécsből 14:45-kor a Ryanair FR7275-ös járatával, ami 17:05-kor landol Porto (OPO) repterén. Bő két óránk van az átszálásra: 20:05-kor indulunk tovább a TAP Air Portugal TP1715-ös járatával Madeira szigetére, ahol 22:05-kor landolunk Funchal (FNC) repterén. Érkezéskor transzfer a szállásra. Megérkezésünkre egy ponchával, ezzel a Madeiráról származó tradicionális portugál itallal koccintunk. Szállás: a sziget északi részén, egy Atlanti-óceánra néző panorámás vendégházban, kétágyas szobákban reggelivel (4 egymást követő éjszakát töltünk itt).

1

1. nap – Északkeleti óceánpart túra: Machico – Porto da Cruz

2022. október 11., kedd A világ egyik legszebb, hátborzongatóan gyönyörű tengerpartjának tartja Németh Géza geográfus Madeira északkeleti partvidékét, úgyhogy rögtön kezdésnek ide indulunk. Így írt a sziget ezen részéről a Természet Világában: „Ha valaki rászánja magát és végigutazik az északi partvidéken, egyrészt égnek áll a haja, és a túlélésért fohászkodik, másrészt mindjárt az elején leesik az álla, és úgy is marad. Nem dicsekvésképpen mondom, láttam már néhányat a világ legfestőibb tengerpartjai közül, de ilyen hátborzongatóan gyönyörűt talán még sehol. Függőleges falak, kis öblök, szirtek, tornyok, sziklaívek, mindez megkeverve a tenger kékjével-zöldjével, a hullámtörés fehér tajtékával, a kőzetek barnásvörösével.” Szóval Machico északi részéről indulunk el 14 kilométeres túránkra. Nagyjából 400 szint lesz fel összesen, ugyanennyi le: Machicoi indulásunk után 4 kilométert teszünk meg, mikor is elérjük a sziget egyik legszebb pontját, a 340 m tszf. magasságban lévő Boca do Risco útelágazást, ahonnan persze milyen lenne más, mint szép kilátás a sziget északkeleti partjára. Innen a Pico do Furado (604 m) és a Pico da Coroa (743 m) csúcsai alatt, az óceánparttal párhuzamosan halad túrautunk, alattunk pedig a végtelen óceán ostromolja a sziklákat. Túránk végpontja a 2600 lakosú Porto da Cruz, cuki kis sétánnyal, kávézókkal és cukormalommal. Szállás: a sziget északi részén, egy Atlanti-óceánra néző panorámás vendégházban, kétágyas szobákban reggelivel.

2

2. nap – Madeira teteje: a Pico Ruivo (1862 m)

2022. október 12., szerda Madeira ugyanúgy vulkáni eredetű, mint az Azori vagy a Kanári, azonban jóval idősebb keletű náluk. A sziget egy körülbelül 2000 m mélységű tengeraljzatról kezdett felépülni még az óharmadidőszakban. A sziget fő tömegét, így elsősorban a középső, legmagasabb részét a miocén-pliocén vulkánosság építette fel, 18-tól 5 millió évvel ezelőttig. Nos, a mai napon ezt a legmagasabb tömbjét látogatjuk meg a szigetnek: az első részben nem saját erőből, hanem autóval/mikrobusszal felmegyünk a Pico do Arieiro (1818 m) csúcsára, ahol van egy autóparkoló, kávézó és látogatóközpont is. Egy nagyon látványos túrára indulunk innen a PR1-es túraúton. Rögtön az elején ott egy kilátó, a Miradouro do Ninho da Manta, de igazából végig nagyon látványos és szédítően szép az útvonal. A parkolóban hagyott autónktól 5,2 kilométerre érjük el Madeira legmagasabb kiemelkedését, a Pico Ruivo (1862 m) csúcsát. Szállás: a sziget északi részén, egy Atlanti-óceánra néző panorámás vendégházban, kétágyas szobákban reggelivel.

3

3. nap – Caldeirão Verde (Caldeirão do Inferno)

2022. október 13., csütörtök A „verde” jelentése ugye zöld, a mai napon lesz benne részünk, leereszkedünk a „zöld alvilágba”. A mai túra (14-16 km) jelentős része levadák, azaz a híres madeirai vízelvezető csatornák mellett vezet; szintemelkedés tehát nem túl sok lesz, zöld és víz, azaz szubtrópusi dzsungel vagy köderdő annál inkább. Van ahol az út sziklafalon, mély szakadékok felett van kiépítve, tériszonyoknak csak óvatosan ajánlott. De érdemes leküzdeni, mert a mohás fák, barlangszerű szurdokvölgyek, gyönyörű vízesések világa sokak szerint a legkülönlegesebb madeirai túra. Végcélunk a Caldeirão Verde azon belül is a Caldeirão do Inferno lesz. Csak érdekességképpen, ez a terület egyébként a sziget legmagasabb pontjának északi oldalában található. Szállás: a sziget északi részén, egy Atlanti-óceánra néző panorámás vendégházban, kétágyas szobákban reggelivel.

4

4. nap – Lávabarlang, lávamedencék és világítótorony: São Vicente, Seixal és Porto Moniz

2022. október 14., péntek A sziget északi partvidékére kirándulunk: egyik fő látnivalónk egy 700 méter hosszú lávabarlang (Grutas de São Vicente) és a mellette lévő vulkanológiai látogatóközpontban (Centro do Vulcanismo) lesz. A névadó São Vicente egy 3400 lakosú bájos kisváros egyébként, többen az egyik legszebb településnek tartják szigetszerte. Innen továbbutazunk a 8 kilométerre fekvő Seixal faluba, ahol jó kis lávamedencékben (piscinas naturais) fürödhetünk, ugyanígy a szél és hullámverés által évezredek alatt formált természetes vulkanikus medencéiről lett híres Porto Moniz is. Ha marad időnk innen Madeira nyugati oldalára utazunk néhány kilátóponthoz: Miradouro da Garganta Funda, Miradouro do Teleférico das Achadas da Cruz. Szállás: egy funchali, belvárosi jó hotel kétágyas szobáiban, reggelivel.

5

5. nap – Pihenőnap, vagy fakultatív aszfaltszánkózás és bálnales

2022. október 15., szombat A Funchal fellett magasodó hegyoldalba települt Monte a tehetős britek és gazdag európaiak negyede volt. 1921-ben ide érkezett száműzetésbe az utolsó osztrák császár, aki IV. Károly néven az utolsó magyar király is volt. Itt nyugszik az Igreja Paroquial de Nossa Senhora do Monte templomban. Funchalból felvonózunk a hegyi negyedbe; a templomon kívül megnézzük a Palace Botanikus Kertet, ez egy nagy, többszintes kert egzotikus fákkal és virágokkal, tavakkal, afrikai szobrokkal és egy ásványmúzeummal. Ha gondoljuk, fakultatíve kipróbálhatjuk a kosárszánkót, a tobogánt. Fakultatív van lehetőség bálnalesre is. Szállás: egy funchali, belvárosi jó hotel kétágyas szobáiban, reggelivel.

6

6. nap – A vadregényes Ponta de São Lourenço

2022. október 16., vasárnap A vadregényes Ponta de São Lourenço (Szent Lőrinc-félsziget) több mint 3000 hektárja az Európai Unió Natura 2000-hálózatának része, 1982 óta pedig természetvédelmi terület is. A türkizkék tengerből kiemelkedő, jobbára okkersárga és rozsdavörös sziklák mellett az északi part függőleges sziklafalai milyent mást, lenyűgöző látványt nyújtanak. Teszünk itt egy közel 10 kilométeres gyalogtúrát Madeira száraz részén. Szállás: egy funchali, belvárosi jó hotel kétágyas szobáiban, reggelivel.
7

7. nap – Hazarepülés, rövid portói városnézés

2022. október 17., hétfő Reggel hatra kell Funchal (FNC) reptéren lennünk, ahonnan a repülőnk (TAP Air Portugal, TP1710) 08:35-kor indul és 10:30-kor landol Porto (OPO) kifutóján. Itt ha úgy adódik, egy rövid sétára bemehetünk a városba: fél négyre kell visszaérni a reptérre, ugyanis Portóból csak 17:45-kor repülünk tovább (Ryanair, FR7276) és 21:55-kor landolunk Bécsben. Természetesen más járatokkal is lehetséges a repülés, ez csak irányadó, a túravezetőknek ezekre a járatokra van meg a repjegye.


Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva, majd a visszaigazoló után utald el az előleget (111600.- HUF).
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest/ vagy Bécs – Funchal – Budapest/ vagy Bécs útvonalon. A túravezetőnek a részletes kiírásban szereplő időpontokra van meg a repjegye.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a túra hátralévő összegét (167400.- HUF) augusztus 10-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.

A túrát Béci és  Sütő Noémi vezeti, Noémi bemutatkozik: 

“2018 óta dolgozom biológia és földrajz szakos tanárként és az évek alatt volt szerencsém általános iskolás és gimnazista diákokat is a természet és az élővilág szeretetére buzdítani. Imádok gyerekekkel foglalkozni, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a tanári pálya mellett több éven keresztül táboroztattam a zánkai Erzsébet Táborokban, ahol számos túrát vezettem kalandozni vágyó csoportok részére. Számomra egy életre szóló hivatás a fiatalok természet szeretetére és védelmére való nevelése. 2021-ben a közoktatásba kerülő „Zöld Föld” fenntarthatósági tananyagcsomag fejlesztésében e-learning- és tankönyvszerzőként vettem részt. Egyetemi éveim alatt kutatást végeztem a modern pedagógia módszertani lehetőségeiről és a jövőben is szívesen foglalkoznék nevelés- és oktatásmódszertani fejlesztésekkel. Másik szenvedélyem az utazás, hiszen imádok új helyeket felfedezni, kalandokat átélni és megismerni új embereket, különböző kultúrákat és szokásokat. Az utazásaim során különösen sok időt szánok az adott hely élővilágának, természeti kincseinek felfedezésével, és persze nem véletlen az sem, hogy a „gaz- és kavicsfotós” név rám ragadt. A legnagyobb élményekkel Madeirán, Mallorcán, Portóban és Belgiumban gazdagodtam, de számomra a bakancslistás országok listája egy életre elegendő”.