2022. november 18.
Időpont
8 nap
Időtartam

A Kanári-szigetek (Las Canarias) Spanyolország legdélebbi autonóm közössége. Hét nagyobb és több kisebb sziget csoportját Marokkó partjaitól 125–200 kilométerre találjuk az Atlanti-óceánban. Ezúttal az óceánban fürdőző szigetvilág két nyugati tagját, Gomerát és Tenerifét keressük fel. Mindkettőt az örök tavasz szigeteként emlegetik: már emiatt is túraparadicsom is lehetne, de a fantasztikus vulkáni hegyek, az azt borító dzsungelszerű gomerai köderdők, babérerdők, az óceánpart függőleges sziklafalai drámai látványt nyújtanak és a lenyűgöző túracélpontok közé emelik. Egyhetes utunk alatt a két sziget legszebb részeit betúrázzuk Bécivel: először a kicsit világvégi Gomerára megyünk három napra, majd Tenerifén csámborgunk. Természetesen Spanyolország (és egyben a Kanári-szigetek) legmagasabb pontja, a Teide 3718 m magas vulkáni csúcsának meghódítása is szerepel programunkban. És ha nem elég, lehetséges plusz három éjszakás hosszabbítás, ha pihennél kicsit vagy még túráznál.

Túravezető:  Barna Béla Tervezett maximális létszám: 14 fő +  túravezető. Fotók: Asszonyi Evelin, shutterstock

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Tenerife
INDULÁS IDEJE 2022. november 18., péntek 10.50
AZ ÁR TARTALMAZZA 1 éjszaka tranzitszállás, kétágyas szobákban
3 éjszaka szállás Gomera szigetén, kétágyas szobákban
3 éjszaka szállás Tenerife szigetén, kétágyas szobákban
a szárazföldi közlekedést Gomera szigetén és Tenerifén
egy sziapia, csúcscsoki
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegyeket a Budapest/Bécs – Tenerife – Bécs/Budapest
a belföldi kisrepülő árát La Gomera és Tenerife között
a kompjegy árát Tenerife és La Gomera szigetek között, kishajó árát a Masca végétől Los Gigantesbe
a felvonó árát a Teide csúcsához
a belépőket és fakultatív programokat
egyágyas felár: 245.- EUR
a három éjszakás hosszabbítás ára: 188.- EUR
étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Repülés Tenerifére

2022. november 18., péntek Indulás Budapestről (BUD, 2B terminál) 12:50-kor a wizzair W6 2493-as számú járatával, mely 17:25-kor landol Tenerife (Kanári-szigetek) (TFS) repülőterén. Érkezéskor transzfer egy reptérhez közeli tranzitszállásra, ahol egy éjszakát töltünk..

1

1. nap – A hegyek szigete: La Gomera

2022. november 19., szombat La Gomerára komppal jutunk el Tenerife déli partjáról, Los Cristianosból indulva. A komp a sziget központjába, San Sebastianba fut be, állítólag itt szállt partra utoljára Kolumbusz, amikor 1492-ben Amerika felé indult. Mi valamikor napközben szállunk le kompról La Gomera zöld szigetén. „A hegyek szigetének” nevezett La Gomerát a Nyugati-Kanári-szigetek csoportjának közepén találjuk: a kerek kis sziget tulajdonképpen egyetlen, 1482 méter magas vulkán, na ezen túrázunk bő két napot. Szállás San Sebastianban, egy kis hotel kétágyas szobáiban (három éjszakát töltünk itt).

2

2. nap – Egész napos túra: Garajonay Nemzeti Park

2022. november 20., vasárnap La Gomera fő érdekessége a sziget közepén elhelyezkedő, 40 km²-es Garajonay Nemzeti Park, ahol az ősi kanári babérlombú erdőben a babér mellett további 400 növényfaj képviselői fordulnak elő. A mérsékelt égövi esőerdőt 1981-ben nyilvánították természetvédelmi területté, és az UNESCO 1986-ban felvette a világörökség listájára. Ebben a nemzeti parkban teszünk ma egy közel 20 km-es egész napos (8-9 órás) túrát: helyi busszal felmegyünk a Mirador de Los Roques megállóig, 1100 m magasba. Itt találjuk a Roque de Zarcita 1230 m magas szikláját is. Innen nyugati irányban túrázva (a GR131-en) 300 szintet emelkedve felmegyünk a sziget tetejére, az Alto de Garajonay 1482 méter magas csúcsára. Innen egy nagy ereszkedés következik a nagyon látványos köderdőn át a Barranco del Cedro völgyében először El Cedro faluig (vízesés!), majd tovább El Corralete (Hermigua) faluba, ahonnan helyi busszal megyünk vissza San Sebastianba. Szállás San Sebastianban, egy kis hotel kétágyas szobáiban.

3

3. nap – Arure, Valle Gran Rey

2022. november 21., hétfő A 378 km²-es, kör alakú Gomerát a sziklák szigetének is hívják, így a mai napon is teszünk egy nagy túrát, hiszen ezek miatt, a babérerdők, a sziklák és a meredek falú szurdokok miatt jön ide rengeteg túrázó. A mai napon a pálmaültetvényekkel körülvett falu, Arure lesz az egyik célunk, illetve az onnan Gomera természeti csodájára, Valle Gran Reyre nyíló fantasztikus panoráma. Szállás San Sebastianban, egy kis hotel kétágyas szobáiban.

4

4. nap – La Gomera-Tenerife kisrepülővel

2022. november 22., kedd Kényelmesen, reggel 8.30-ra kell kiérnünk a sziget repülőterére (GMZ: San Sebastián de La Gomera) ahonnan a bintercanarias belső kisgépe (NT650) 10:30-kor indul és fél óra múlva máris Tenerife Norte (TFN) kifutóján landolunk 11:00-kor (a túravezetőnek erre a járatra már megvan a repjegye!) A repülőtér egyébként San Cristóbal de La Laguna mellett van, mely nagyon hangulatos város, történelmi városközpontja 1999 óta UNESCO világörökségi helyszín. La Laguna gyakorlatilag összenőtt a fővárossal. Innen Santa Cruz de Tenerifébe megyünk be, mely Las Palmas de Gran Canaria mellett a Kanári-szigetek második fővárosa.

5

5. nap – Tenerife sziget teteje, a Teide (3718 m)

2022. november 23., szerda Spanyolország és Tenerife legmagasabb csúcsa a 3718 méter magas Teide. A főcsúcsra felvonóval is feljuthatunk, de a nemzeti park engedélyét is megpróbáljuk beszerezni (ezért jelentkezz mihamarabb, az engedélyek száma is nagyon korlátozott). A nap folyamán Las Cañadas del Teide kilátóponton elkészíthetjük az „ujjas” fotót is az instagramra.

6

6. nap – Cruz del Carmen, Mirador Pico del Inglés, Roque Taborno, Anagai-hegység

2022. november 24., csütörtök Az Anagai-hegységbe kirándulunk ma, ahol a gerincen végighaladó utat zöld növényzet szegélyezi, a vegetáció oxigéndús, illatos erdei levegőt lehel. Cruz del Carmen közelében emelkedik a Mirador Pico del Inglés kilátó, amelyet a gerinc egyik csúcsára építettek. Innen áttekinthetjük az Anagai-hegység teljes zöld vidékét. Túrázunk is ma is, a legtöbb túra Cruz del Carmen látogatóközpontjától (Centro de Visitantes del Parque Rural de Anaga) indul, mi is innen indulunk babérerdőzni, köderdőzni kicsit ismét. Ha időnk engedi, sétálunk egy szép ösvényen (Sendero Roque de Taborno) is egy csodaszép csúcshoz, a Roque Taborno piramisához, melyet jellegzetes alakja miatt sokan Tenerife Matterhornjának is hívnak.
7

7. nap – Hazarepülés vagy hosszabbítás: pihenőnap

2022. november 25., péntek. Délután négyre kell Tenerife (Kanári-szigetek) (TFS) reptéren lenni aki egy hét után hazarepül (wizzair, W62494): 18:30-kor indul és kicsivel éjfél után, 00:35-kor landol BUD kifutóján. Akik a hosszabbító programot választják: fürdés és pihenés az Atlanti-óceánban. A hosszabbítás program tartalmaz plusz 3 éjszaka szállást, egy teljes túranapot Barranco de Masca, Los Gigantes területére.

8

8. nap – Barranco de Masca, Los Gigantes

2022. november 26., szombat Masca hegyi falucska Tenerife szigetének északnyugati csücskében, mintegy 650 méteres magasságban a Macizo de Teno hegységben, ciprus- és pálmaerdők között. Mintegy száz lakója van. És innen egy 10 kilométeres, 650 szintet ereszkedő ösvényen legyalogolunk az óceánhoz a Barranco de Masca szurdokvölgyében. És igen, fürdünk egyet, majd hajóval megyünk vissza Puerto de Santiago Los Gigantes kikötőjébe, útközben vadul fotózva a hatalmas és gigantikus Los Gigantes óceánba szakadó szikláit. A kikötőből busszal vagy taxival megyünk a Santiagoban lerakott járművünkért.
9

9. nap – Pihenőnap

2022. november 27., vasárnap Fürdés és pihenés az Atlanti-óceánban. Fakultatív: tengeri kajakozás Los Gigantes 300 méteres sziklafalai alatt.

10

10. nap – Hazarepülés

2022. november 28., hétfő Délután négyre kell Tenerife (Kanári-szigetek) (TFS) reptéren lennünk, ahonnan a repülőnk (wizzair, W62494) 20:10-kor indul és kicsivel éjfél után, 02:30-kor landol BUD kifutóján. Természetesen más járatokkal is lehetséges a reülés, ez csak irányadó, a túravezetőknek ezekre a járatokra van meg a repjegye.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva, majd a visszaigazoló után velünk egyeztetve utald el az előleget (269.- EUR).
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest/ vagy Bécs – Tenerife – Budapest/ vagy Bécs útvonalon. A túravezetőnek a részletes kiírásban szereplő időpontokra van meg a repjegye.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a túra hátralévő összegét (404.- EUR) szeptember 18-ig.
  4. Figyelem! Utazásunk árát 370 ft (HUF) / 1 euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 30. napon ezt túllépi, árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.