2024. április 18.
Időpont
6 nap
Időtartam

Az ősi kelta nevén Eire-t, azaz Írországot „smaragzöld szigetnek” is nevezik üde zöld rétjei és legelői miatt. Ezeken az üde legelőkön terem a legendás, tengeri sóval ízesített ír vaj, a Kerrygold, meg az ír cheddar sajt – előbbi Kerry megyéről kapta a nevét, ez lesz egyik fő célpontunk, ott emelkednek az ország legmagasabb hegyei és sziklái, a Carrauntoohilre is feltúrázunk. De Kerry megyében főznek a Dingle területén fantasztikus gin-t is. S ha már hegyek és italok: az eredetileg Tullach Mohr, vagyis „Nagy Hegy” feliratú címkével forgalomba hozott ital az egyik legnépszerűbb ír whiskey, a Tullamore Dew szülőföldjére is ellátogatunk. Moher legendás óceánparti szikláin sem hagyjuk ki a sétát, de Dublin legöregebb bárjába is bekukkantunk egy sörre, meg a könyvtárba is persze. Gyere és fedezd fel  a meseszép atlantikumi ír tájakat a Csamborgo Adventures-szel!

 

Túravezető: Barna Béla Tervezett maximális létszám: 14 fő + 2 túravezető.

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Dublin
INDULÁS IDEJE 2024. április 18., csütörtök
AZ ÁR TARTALMAZZA 1 éjszaka szállás a Moher-sziklák közelében
1 éjszaka szállás Dublinban
3 éjszaka szállást Kerry megyében, hotelben, kétágyas szobákban, 3 jó reggelivel
Tullamore whiskeylepárló és kóstoló (Tullamore D.E.W. Distillery Visitor Experience)
ginlepárló és ginkóstoló – Dingle Distillery
egy sziapia, csúcscsoki
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyeket a Budapest – Dublin – Budapest viszonylatban
egyágyas felár: 380 € (EUR)
a belépőket és fakultatív programokat
a szárazföldi utazást (autó-vagy kisbuszbérlést, benzinköltség, parkolás) Dublintól Dublin repteréig
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Indulás, repülés Dublinba, Poulnabrone dolmen

2024. április 18., csütörtök Indulás Budapestről. Az egyik lehetséges opció az Aer Lingus EI673 járatával, mely 12:30-kor indul Budapestről és 14:45-kor landol DUB Dublin repterén. Innen továbbautózunk (280 km) a sziget nyugati oldalára, ahol Írország egyik legtöbbet fényképezett őstörténeti emlékét, a Poulnabrone dolment is megnézzük. Szállás Ennis környékén, egy vidéki vendégház kétágyas szobáiban.

1

1. nap – Moher-sziklák, Kerry Ring

2024. április 19., péntek A Moher-sziklák (vagy Moher-szirtek, írül Aillte an Mhothair, angolul: Cliffs of Moher) Írország egyik leglátványosabb természeti képződménye. Nyolc kilométer hosszan húzódó, gyakorlatilag függőleges sziklafal a szigetország nyugati partjainál, Clare megyében (An Clár). Innen Dél-Írországba vesszük az irányt, Killarney városába. A 12800 lakosú Killarney (írül Cill Airne, jelentése: „kökény-templom”) Írország délnyugati részén, Kerry megyében található. A kisvárost még a XVIII. században fejlesztette turisztikai központtá Lord Kenmare, azóta pedig özönlenek ide a turisták, a város mellett fekszik ugyanis a gyönyörűséges Killarney Nemzeti Park, ami Írország egyik legnagyobb turistaparadicsoma. És persze Killarney a kiindulópontja a 179 kilométeres Kerry-körtúrának (Ring of Kerry), Európa egyik legszebb panorámaútjának is az Iveragh-félszigeten, a legmagasabb ír hegyláncok körül. Ezen a panorámaúton autózunk egy kicsit a délután folyamán. Szállás Killorglin környékén, egy vidéki ír fogadó kétágyas szobáiban, reggelivel.

2

2. nap – Dingle-félsziget, Mount Brandon-túra, Dingle-ginlepárló

2024. április 20., szombat Írország második legmagasabb hegye a 952 m magas Mount Brandon (Cnoc Bréanainn), melynek megmászása átlagosan 6-7 órát vesz igénybe felfelé és lefelé, de minden az időjárási viszonyoktól függ. A túra után pedig megyünk ginlepárlóba. Dingle egy kisváros Írország legnyugatabb csücskében, az Atlanti-Óceán partján, a világvége kettőpontnulla után. 2012-ben vállalkozó kedvű fiatalok megalapították a Dingle Distilleryt, hogy különleges, kiemelkedő minőségű whisky-t és gint készítsenek. Ez olyan jól sikerült, hogy a 2019-es World Gin Awards-on a Dingle Gin megnyerte a világ legjobb száraz london ginje és a világ legjobb ginje egyetemleges díjat is. Ebbe a kis üzemecskébe teszünk egy látogatást. Szállás Killorglin környékén, egy vidéki ír fogadó kétágyas szobáiban, reggelivel.


3

3. nap – Írország teteje, a Carrauntoohil

2024. április 21., vasárnap Írország legmagasabb pontja, a Kerry megyében emelkedő 1040 méter magas Carrauntoohil-csúcs (ír nyelven: Corrán Tuathail). Ránézésre a mi Kékesünkhöz hasonló túraterepnek gondolnánk, de nem olyan, jellegben inkább kicsit hasonlít egy tátrai túrához. Mivel a csúcs Kerry megyében van, túránkat stílusosan egy erről a megyéről elnevezett, tengeri sóval ízesített ír vajas kenyér elmajszolásával kísérhetjük le. Az 1962-ben alapított Kerrygold egy ír tejtemelő cég, mely nagy hangsúlyt fektet a környzetvédelemre, a harmóniára a természettel. Szállás Killorglin környékén, egy vidéki ír fogadó kétágyas szobáiban, reggelivel.
4

4. nap – Tullamore whiskeylepárló és Dublin

2024. április 22., hétfő Repülőjáratunk függvényében vagy az odaúton, vagy az ír körút végén a dublini visszaúton megállunk Írország középső vidékén, a Midlands árpaföldjei közt, a legnépszerűbb ír lepárlónál, a nagy múltú Tullamore Dew 1829-ben alapított látogatóközpontjánál. Az eredetileg Tullach Mohr, vagyis „Nagy Hegy” feliratú címkével forgalomba hozott ital a cég első igazi tulajdonosa, Daniel E. Williams monogramja után kapta ma is ismert, jól csengő márkanevének utótagját (jelentése: harmat). A Tullamore Dew még ma is az egyik legnépszerűbb ír whiskey; a háromszoros lepárlás és a füstmentes főzési eljárás jóvoltából pedig különlegesen könnyed és aromás lesz az ital. Délutánra Dublinba érünk: az ország legöregebb bárjába is bekukkantunk egy sörre, meg a könyvtárba is persze. Szállás Dublinban.

5

5. nap – Hazarepülés Dublinból

2024. április 23., kedd Hajnal ötre a reptéren kell lennünk. Az Aer Lingus EI672 járatával 7:45-kor indulunk DUB Dublin repteréről és háromórás repülőút után 11:50-kor landolunk Budapest repülőterén.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva, majd a visszaigazoló után utald el az előleget (356.- EURO).
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Dublin – Budapest útvonalon. A túravezetőnek a részletes kiírásban szereplő időpontokra van meg a repjegye.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a túra hátralévő összegét (534.- EURO) február 18-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.