2024. június 21.
Időpont
9 nap
Időtartam

A Pirenesusok mesés hegyvilágába, Európa legvadregényesebb magashegységébe, a különleges miniállam, Andorra gyönyörűszép hegyeibe visz ez az utunk. Öt napon át közel 3000 méter magas  hegyek között túrázunk. Utunkat folyók, tavak, vízesések és virágok kísérik. Egy éjszakát közel 2300 méter magasanfekvő menedékházban töltünk a Valles del Comapedrosa Nemzeti Parkban. Álmunkat az ország legmagasabb csúcsa, a Pic de Comapedrosa őrzi majd. Kalandunk végét egy katalóniai túrázással töltjük, majd utunk porát  csodálatos tengerparti városkában,  Tossa de Mar-ban mossuk le magunkról.

Miért éppen Andorra? Mert ha fel kéne sorolnunk az ország összetevőinek listáját, csak annyit kéne írnunk: 100% Pireneusok. A miniállam több szempontból is különleges: már a látvány is megragadó, völgyei és hegyei nehezen megközelíthetőek, a Pireneusok csúcsai, meredek hegyei szinte teljesen elvágják a külvilágtól, ez Európa egyik legvadregényesebb magashegysége. Andorra területe 464 km², kisebb, mint Budapest területe – de ezt a területet közel 3000 méteres hegyek gyűrűje öleli körül szinte minden oldalról. Az ország átlagos magassága 1800 méter, a lakott települések átlagos magassága 1200 m. Az ország legmagasabb pontja a Comapedrosa 2946 méter. Államformája is nagyon különös, ehhez fogható nincs még egy a földön: köztársaság? fejedelemség? principátus? A törvényhozói és bírói hatalmat az úgynevezett társuralkodók gyakorolják, a francia államelnök és Seo de Urgel püspöke, akiket állandó küldött képvisel Andorrában. Az államigazgatást a parlament, a „Völgyek Főtanácsa” irányítja, amelynek 28 képviselőjét évenként választják.

Túravezető: Telek Ákos Maximális létszám 12 fő! Az út garantált indulású!

 

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Barcelona repülőtere
INDULÁS IDEJE 2024. június 21., péntek
AZ ÁR  TARTALMAZZA hat éjszaka szállás hotelekben
egy éjszaka szállás apartmanban
egy éjszaka szállás hegyi menedékházban vacsorával és reggelivel
további három reggeli
egy sziapia az út elején, csúcscsoki
szervezés
magyar nyelvű túravezetés
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegy árát
a szárazföldi utazást autóval/kisbusszal repülőtértől repülőtérig, benzint, parkolási költségeket (a jelentkezők számától függően kb 220-280 euro)
belépőjegyeket és a fogaskerekű árát (Cremallera 22,5 €)
a további étkezéseket
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap –Indulás, repülés Barcelónába

2024. június 21., péntek Indulásnak javasoljuk Budapestről a Liszt Ferenc Repülőtérről (BUD) 06:50-kor a Wizzair  (W6 2375) járatot, 09:30-kor  landol Barcelona El Prat repterén.  A landolás után elindulunk a Pireneusok hegyei között elterülő különleges, festői miniállamba, Andorrába.  Szállásunk  a főváros frekventált helyén van, közel a piciny óvárosához.
1

1. nap – Egész napos túra Andorra egyik legmagasabb hegyére: Tristaina (2878 m)

2024. június 22., szombat Szállásunkról átmegyünk egy szomszédos völgybe, ahol egy egész napos gyalogtúrára indulunk az andorrai-francia határon emelkedő Peyreguils-ra, ahol egy napóra alakú kilátó található. A csúcsról pazar panoráma tárul elénk, az andorrai és francia oldalon is meseszép tengerszemek csillognak.


2

2. nap – Andorra la Vella, városnézés másként

2024. június 23., vasárnap Az ország fővárosa és egyben legnagyobb városa Andorra la Vella két hegyvonulat között fekszik 1023 méter magasan, ezzel Európa legmagasabban fekvő fővárosa. Reggel rövid autózás után teszünk egy sétát a város felett 600 méterrel mgasodó hegyekben, hogy megtekinthessük felülről is a 20000 főt számláló fővárost és sétáljunk egy tó körül. Majd még ebéd előtt felfedezzük az óvárosát, ahol a régi parlament épülete is található. Délután szabad program keretében lehet vásárolni vagy a szállás medencéjében fürdeni.

3

3. nap – Valles del Comapedrosa és menedékházban alvás

2024. június 24., hétfő Reggeli után Arinsal városában hagyjuk autónkat és elindulunk a mintegy 4km-re lévő Refugi de Comapedrosa menedékházhoz, ahol aznapi szállásunk lesz. Itt megebédelünk, és eltúrázunk a 2 km-re, a spanyol-andorrai határon lévő Sanfonts-hágóig, majd visszaereszkedünk a menedékházba, ahol meleg vacsora vár minket.


4

4. nap – Országjárás

2024. június 25., kedd Reggeli után visszamegyünk az autóhoz és kis túlzással az egész országot bejárjuk. Ordino ódon városában megnézzük az országra egykoron nagy befolyással bíró család házát, a Casa d’Areny-Plandolit. De elkalandozunk Canillo városa felett lévő kilátóhoz, ahonnan félelmetes panoráma és mélység tárul elénk. Esténket Soldeu-ban törtjük négyfős apartmanokban.


5

5. nap – Incles-völgy és a Estanys de Juclar, az ország legnagyobb tava

2024. június 26., szerda Utolsó andorrai túránk 1900 m magasról indul és az ország talán legszebb völgyében a Val d’Incles-ben vezet a Refugi de Juclà menedékházhoz (2310 m).  Szinte az egész útunk a Juclar folyó mellett halad, így láthatjuk csodás vízeséseit. Ebben az időszakban tele van a völgy sárga és rózsaszín virágokkal meg madárcsicsergéssel. Az aznapi, összesen 7 km-es túránkból visszatérve a kocsihoz elhadjuk az országot. Szállásunk háromcsillagos hotelben, kétágyas szobákban lesz a Nuria-mészkőszurdok lábánál immár Spanyolországban.

6

6. nap – Katalán hegyek: Nuria-mészkőszurdok

2024. június 27., csütörtök Reggeli után elsétálunk a a híres Cremallera („cipzár”) fogaskerekűre állomására, amivel a 2000 méteren fekvő Nuriába megyünk fel. A fogaskerekű végállomásán tájban gyönyörködés után letúrázunk a Nuria-mészkőszurdokban levő járművünkhöz. Hegyi sétánk után estére már a Mediterrán-tenger partján ér az este. Szállásunk háromcsillagos hotelben, kétágyas szobákban lesz, mindössze öt perc sétára Tossa de Mar óvárosától és két percre a tengerparttól.

7

7. nap – Katalán tengerpart, Costa Brava, Tossa de Mar

2024. június 28., péntek Terveink szerint az egész napot a Costa Brava legszebb településén, Tossa de Marban töltjük. Spanyolország tengerparti vidékei közül az egyik legszebb a Costa Brava vadregényes szakasza. A legjobb tengerparti település pedig egyértelműen Tossa de Mar, itt töltjük az egész napot: aki akar sétál, várat néz, tengerben fürdik, vagy sétálgat a sziklákon.

8

8. nap – Hazarepülés

2024. június 29., szombat Két óra utazás után délután  18:10-re megyünk ki a reptérre. Aki szeretné még megtoldani nyaralását kis barcelonai városnézéssel, azt a belvároshoz közel ki tudjuk tenni. A  Wizzair  járata 20:10-kor indul a barcelonai repülőtérről (W6 2378) és 22:50-kor landol Budapest  repterén.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva!
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    436.- eurónyi forintot!
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Barcelona – Budapest útvonalon!
  4.   A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 654 eurónyi forintot 2024. április 21-ig!

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.