2024. június 3.
Időpont
15 nap
Időtartam

Peruról mindenkinek az inkák jutnak eszébe. De ez az egykori óriásbirodalom sokkal több az inkáknál. Ezen a látnivalókban gazdag körúton kapunk egy kis ízelítőt óceánból, sivatagból, vulkánokból és az Andok többezer méter magas hegyeiből, a nyüzsgő főváros koloniális és modern arcából. Egy rövid időre átélhetjük a Titicaca-tó népeinek elzárt életét, miközben együtt lakunk egy indián családdal. Megismerjük az inkák előtti fejlett civilizációkat, megpróbáljuk megfejteni a máig vitatott eredetű Nazca-vonalak titkát. A világ egyik legmélyebb kanyonjában, a Colcában megcsodáljuk a kondorok fenséges röptét. Az andoki világképbe egy áldozati szertartás során kapunk bepillantást, majd egy ősi módon, a földbe ásva készült ebédet kóstolunk meg. Az út fénypontja az alapprogram végére kerül: Cusco, az inkák fővárosa és Machu Picchu lenyűgöző romvárosa felejthetetlen élményt nyújt jellegzetes építészetével és izgalmas legendáival. Mindezt a sok látnivalót a világ egyik legjobb konyhájának folyamatos tesztelgetése mellett élvezhetjük. Ha még több természetre és egy kis csendre vágysz, hosszabbíts velünk a perui esőerdőbe, ahol megtapasztalhatod a dzsungel csendjét és sötétjét, miközben felfedezed az egyedi állat- és növényvilágot.

Figyelem! A mindenkori repülési és határátkelési szabályokról és beutazási feltételekről a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Túravezető:  Utassy-Vadász Judit Tervezett maximális létszám: 14 fő. Az út garantált indulású!

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Lima
INDULÁS IDEJE 2024. június 3., hétfő
AZ ÁR TARTALMAZZA 14 éjszaka szállást 3-4 csillagos  hotelekben reggelivel és adókkal
az utazást privát busszal Lima – Puno útvonalon, turistabusszal Puno – Cusco útvonalon
minden a leírásban olvasható programot belépőkkel együtt
egy sziapiát az út elején
a leírásban szereplő 8 főétkezést
szervezést
magyar nyelvű túravezetést és helyi idegenvezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyeket (4-500 ezer HUF)
a fakultatív repülést a Nazca felett (kb 120 USD) és a Nazca kilátó belépőjegyét (1-2 USD)
a kiegészítő programot az esőerdőben, ára: 450 euro, tartalmazza a repülőtéri transzfer, a hajózásokat, négy főétkezést, három reggelit, három éjszaka szállást hagyományos bungalókban, minden kirándulást szakképzett vezetővel és magyar nyelvű csoportkíséretet, az ára nem tartalmazza a repülőjegyet: Cusco- Puerto Maldonado- Lima útvonalon
a borravalókat: (70-80 USD fejenként)
a programban nem szereplő étkezéseket
egyágyas felárat, ami  340 euro az alapprogramra
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
1

1. nap – Indulás, repülés Peruba

2024. június 3., hétfő Repülőjáratunktól függően elindulunk az óceánon túlra. A túravezetőnek a következő járatokra van jegye: a KLM holland légitársaság KL1362-es járata 6:35-kor indul Budapestről és 8:40-kor száll le Amszterdamban (AMS Amszterdam Schiphol). Egy 1 óra 15 perces átszállás után Amszterdamból 9:55-kor indul tovább a KL0743-as járata, hogy egy hosszú, 12 és fél órás repüléssel átrepüljük az egész Atlanti-óceánt és Dél-Amerikát. A mínusz hét órás időeltolódás miatt még aznap, 15:25-kor landolunk Lima repterén (LIM Lima). Figyelem: Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie Peruból történő kiutazást követően. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy e követelmény érvényesülését a perui hatóságok fokozottan ellenőrzik. Sárgaláz elleni oltás ajánlott! Szállás Limában, a Csendes-óceán partján fekvő Miraflores városrész kétágyas szállodai szobáiban.
2

2. nap – Lima

2024. június 4., kedd Felfedezzük a spanyolok által épített fővárost, tanúi lehetünk a régi hagyományok és a modern hatások keveredésének, amelyek olyan egyedivé teszik ezt a helyet. Bejárjuk a Világörökség részét képező belvárost, a Plaza de Armas főtéren megnézzük a Katedrálist, amelynek építészetében magyar kéz és hagyományok is nyomot hagytak, gyönyörködünk a csodálatos koloniális erkélyekben és épületekben, majd felkeressük a Szent Ferenc templomot, kolostorát és katakombáit. Megismerjük Miraflores és San Isidro elegáns városrészeit, és a mintegy 1500 éves Huaca Pucllana piramiskomplexumot, amelyet a Lima kultúra népe épített. Az estét a hangulatos, nyüzsgő Barranco városrészben töltjük.
3

3. nap – Ballestas-szigetek és utazás Nazcába

2024. június  5., szerda ‎Korán reggel indulunk a Paracas-félszigetre, innen egy kb. 3 órás motorcsónakos kirándulást teszünk a Csendes-óceáni Ballestas-szigetekhez, ahol az erózió számos látványos sziklaboltívet és barlangot hozott létre. A szigetek ritka tengeri madárfajok ezreinek, Humboldt-pingvineknek és oroszlánfókáknak adnak menedéket. A szigetek madarainak guanója évtizedeken át jelentős bevételt biztosított az országnak. Látni fogjuk a híres „Gyertyatartót”, egy titokzatos, homokba rajzolt figurát. Utazás Nazcába.

4

4. nap – Cantalloc és Los Paredones vagy Nazca

2024. június 6. csütörtök A Nazca-vonalak a kultúrtörténet legnagyobb talányai közé tartoznak, amelyeknek keletkezési kora és eredete ugyanúgy vitatott, mint a funkciójuk. Van, aki szerint ősi csillagászati naptár, mások szerint különleges térképek lehetnek, de vannak ennél sokkal vadabb elképzelések is a vonalak eredetéről. Bárhogy is van, a megközelítőleg 2000 éves Nazca-vonalak Peru legkülönlegesebb látnivalói, és a felkeresésük már önmagában is nagy élmény. A vonalak a magasból rajzolódnak ki igazán, ezért fakultatív programként kisgépekkel repülünk föléjük.  Aki nem akar repülni, felfedezheti Cantalloc földalatti vízvezetékét, amivel a nazca kultúra uralma alá hajtotta ezt a száraz sivatagot. Kőlapokból, kavicsokból, fatörzsekből víztárolókat építettek, amivel fölfogták a földalatti vizeket. Utána meglátogatjuk Paredones, egy inka közigazgatási központ maradványait, melynek szerepe a tengerpart és a hegyvidék közti összeköttetés biztosítása és a közigazgatás ellenőrzése volt.
5

5. nap – Arequipa, a fehér város

2024. június 7., péntek Reggeli után városnézésre indulunk Arequipában. A város történelmi központját az UNESCO 2000-ben a kulturális világörökség részévé nyilvánította. A főtéren megcsodálhatjuk a jezsuita templomot és egy gyönyörű bronz szökőkutat. Ezt követően meglátogatjuk a Szent Katalin kolostort, amelynek egy szépen restaurált része több évszázados teljes elzártság után a látogatók előtt is nyitva áll. A Santuarios Andinos Múzeumban őrzik Peru legismertebb múmiáját, Juanitát. A fiatal lányt a hegy istenének áldozták fel 600 évvel ezelőtt. A testet szinte tökéletes állapotban, megfagyva és kiszáradva találták meg egy vulkánkitörés után. Az Andok hegyei még ma is sok hasonló áldozat sírját rejthetik. A belváros után Yanahuará városrész kilátópontjáról nézhetünk le a fehér városra.
6

6. nap – Arequipa, Chivay, Colca kanyon (ebéddel)

2024. június 8., szombat Reggeli után indulunk a Colca kanyonba, amely 3400 m mélységével a világ egyik legmélyebb szurdokvölgye. Mielőtt elérjük, átutazunk a Salinas y Aguada Blanca Nemzeti Rezervátumon, ahol vikunyákat csodálhatunk meg. Rövid megállót tartunk, hogy megigyunk egy cocateát, felkészítve szervezetünket az előttünk álló 4800 m tengerszint feletti hágóra. Elhaladva a Chucure vulkán régi krátere mellett elérjük az út legmagasabb pontját, innen ereszkedünk le Chivayba, a kanyon központi településébe. A völgy a cabana és collagua indiánok otthona volt majdnem 2000 évig. Érkezéskor elfogyasztunk egy finom ebédet és utána szabadidő, akklimatizálódás.

7

7. nap – Cruz del Cóndor – Sillustani – Puno (ebéddel)

2024. június 9., vasárnap Reggeli után felkeresünk egy kilátópontot, ahonnan lélegzetelállító kilátás tárul a völgyre, és megcsodálhatjuk a kondorok fenséges röptét. Az andoki kondor szárnyfesztávolsága a 3 métert is meghaladhatja, ennek ellenére vagy éppen ezért igazi „energiasóher”, képes akár fél óráig is egyetlen szárnycsapás nélkül vitorlázni. Ebéd vagy ebédcsomag. Útban Puno felé rövid fotószünetet tartunk Patapampán, az út legmagasabb pontján, ahonnan Arequipa festői vulkánjai tárulnak elénk. Mielőtt Punoba érünk, meglátogatjuk a sillustani chullpákat. Ezeket a preinka vagy inka kori temetkezési tornyokat a collák építették több mint fél évezrede. Innen rövid utazás után Punoba érünk.

8

8. nap – Puno – Uros – Amantani (ebéddel és vacsorával)

2024. június 10., hétfő A mai túra Puno kikötőjéből indul reggel, ahol motorcsónakba szállunk és először az uro indiánok totorasásból épített úszó szigeteit látogatjuk meg. A Titicaca Nemzeti Rezervátumban kb. 90 úszó sziget van. Továbbhajózunk a Titicaca-tavon fekvő Amantani szigetére, a kikötőben már várnak a vendéglátó családjaink, akik egy rövid időre megosztják velünk otthonaikat. Tipikus helyi ételeket ebédelünk a családdal együtt, majd felmegyünk a 4150 m magasan fekvő Pachatata vagy Pachamama templomába. Megcsodálhatjuk a naplementét a Titicaca-tavon, utána vacsorázunk a vendéglátó családunkkal és az ő otthonaikban töltjük az éjszakát Amantanin. A túra feledhetetlen élmény, ahol átélhetjük a helyiek által megőrzött ősi hagyományokat és szokásokat, miközben támogatjuk a sziget családjait.

9

9. nap – Taquile – Puno (ebéddel)

2024. június 11., kedd A családdal elköltött reggeli után folytatjuk az utunkat Taquile szigete felé, ahol Peru legügyesebb szövői élnek. Egy 40 perces kapaszkodó után érünk a sziget tetejére, meglátogatjuk a 3950 m-en fekvő főteret. Lesz idő fényképezni és megismerni a helyi textilműhelyt. Bepillanthatunk a helyi hagyományokba, kultúrába, szokásokba, majd elfogyasztjuk a kecsua vendéglátóink által készített tipikus ebédet. Visszahajózás Punoba.
10

10. nap – Puno – Cuzco – La Ruta del Sol (ebéddel)

2024. június 12., szerda Reggeli után turistabusszal indulunk Cuzcoba. Útban Cuzco felé meglátogatjuk Pucarában egy szertartási piramis maradványait. Ebben a faluban készítik a fazekasok a pucarái bikát, amelyek az Andok sok házának a tetején láthatók, hogy bőséget, jólétet és védelmet adjanak az otthonnak. Folytatjuk utunkat a 4470 m tengerszint feletti magasságban található La Raya hágóig, ahonnan láthatjuk a gyönyörű Chimboya gleccsert (5489 m). Nem messze ered a Vilcanota folyó, amely több névváltoztatás és összefolyás után Amazonas néven ömlik az óceánba. Sicuani falvában egy büféebéddel frissülünk fel. Raqchiban, egy inka régészeti helyen Wiracochának, a Teremtő Istennek épített templom maradványait, áldozati oltárokat, és kerek építményeket, colcákat láthatunk, utóbbiakban természeti katasztrófa vagy háború esetén szétosztható élelmiszert tároltak. Andahauylillas festői faluja már csak egy szűk órára van Cuzcótól. Meglátogatjuk a templomát, amit az egyedi falfestményei és a virágmotívumokkal borított mennyezete miatt az amerikai Sixtus kápolnának is neveznek.
11

11. nap – Cuzco és környéke

2024. június  13., csütörtök A legenda szerint a Napisten, Inti gyermekei, Manco Cápac és Mama Ocllo a Titicaca-tó környékéről indultak el apjuk parancsára, és ahol a magukkal vitt aranypálca belesüllyedt a földbe, megalapították birodalmukat. Ez a hely volt Cusco, ami kecsua nyelven annyit tesz, a Világ Köldöke. A mai napon megismerjük ezt az ősi várost, az Inka Birodalom központját. Megnézzük a Plaza de Armast, a Katedrálist, és a Qoricanchát vagy Naptemplomot, amelynek földrengésbiztos falait a spanyolok keresztény templommá alakították. A várostól néhány kilométerre meglátogatjuk Qenqo, Tambomachay és Puca Pucara inka lelőhelyeit, és a Cusco fölötti dombra épült, óriási faragott köveiről és cikkcakk alakú falairól híres Saqsaywamant, mely az inkák által valaha emelt legnagyobb épületegyüttes. A nap folyamán részt veszünk egy ősi inka Földanya szertartáson és ízelítőt kapunk az andoki világképből.

12

12. nap – Szent Völgy: Chinchero, Moray, Marás, Ollantaytambo (estebéddel)

2024. június 14., péntek Reggel kirándulásra indulunk a Szent völgybe. Az első állomásunk Chinchero textilközpontja, ahol a helyi szövőasszonyoktól mindent megtudunk erről az ősi mesterségről. Folytatjuk az utat Moray régészeti központjához. Moray kísérleti haszonkert volt, ahol az egyes teraszoknak különböző mikroklímája van. A következő megállónk a 40 percre található Marás sólepárlója, itt több mint 200 fényképre kívánkozó kisebb-nagyobb sólepárló medence látható. Ollantaytamboban, az inkák élő városában egy ősi ételkészítési módnak lehetünk tanúi, a rendkívül ízletes pachamanca a föld alatti kibélelt gödörben készül. Amíg elkészül az estebédünk megismerjük ennek a hihetetlen régészeti központnak a templomát és akár 350 t súlyú kövekből épült teraszait. Ollantaytamboban töltjük az éjszakát.

13

13. nap – Machu Picchu (ebéddel)

2024. június 15., szombat Reggeli után vonatra szállunk utunk méltán leghíresebb látványossága, Machu Picchu romvárosa felé. Az inkák elveszett városaként is ismert fellegvárat 1450 körül építtette Pachacutec inka az Urubamba folyó fölé magasodó, fantasztikus elhelyezkedésű hegygerincre. 400 évnyi ismeretlenség után 1911-ben fedezték fel újra, természetesen itt is találunk majd magyar szálat. 1983-ban az UNESCO az Emberiség Kulturális és Természeti Örökségévé nyilvánította. Bármennyire híres is, bő pár óra alatt bejárható a romváros. Miután ezt megtettük, a hegy lábánál lévő Aguas Calientes településen ebédelünk, majd délután visszautazunk Cuzcoba.

14

14. nap – Cusco

2024. június 16., vasárnap Kedvünk szerint barangolhatunk vagy vásárolhatunk Cuscoban, és elbúcsúzunk Perutól, vagy meghosszabbítva az utazást másnap egész másféle tájon, a trópusi esőerdőben folytatjuk a programot.

15

15. nap – Cusco – Lima – Budapest

2024. június  17., hétfő Reggeli után transzfer a reptérre, Cuscóból Limába indulunk. Repülőjárataink menetrendjétől függően folytatjuk utunkat haza Európába. Jó választás az Air France francia légitársaság AF0483-as számú járata, ami 18:00-kor indul Limából Párizsba. Éjszaka a repülőn egy 12 és fél órás repülőúton.  Az éjszakai repülés és a kelet felé tartás miatt június 17-én  délután 13:25-kor landolunk Párizs Charles de Gaulle (CDG) repterén. Itt egy 2,5 órás várakozás után az Air France AF1494-es járata 15:55-kor indul Párizsból és 18:05-kor landol Budapesten.

Ha a hosszabítást választod, akkor a program a következőképpen alakul: Cuscoból belföldi repülőjárattal Puerto Maldonadoba utazunk. A Madre de Dios és Tambopata folyók találkozásánál fekvő város remek kiindulópont az amazóniai dzsungel felfedezéséhez. Buszos városnézés után a kikötőből lehajózunk a Madre de Dios folyón 30 km-re található szálláshelyünkre, egy őserdei ökolodge-ba. Útközben a folyómenti falusi gazdálkodás mellett sokféle virágot és állatot figyelhetünk meg: rákollóvirágot, vízidisznókat, mocsáriteknősöket, gémeket és ragadozómadarakat. Érkezéskor trópusi gyümölcskoktéllal várnak a vendéglátók, elfoglaljuk kényelmes bungalóinkat, és megebédelünk az otthonos ebédlőben. Délután egy szakértő vezetővel végigsétálunk a Caiman Cocha tó tanösvényén, ahol fekete és pápaszemes kajmánt és más, halakkal táplálkozó csúcsragadozókat láthatunk. Visszaérve egy finom vacsora vár minket.

16

16. nap – Apu Víctor tó, Majom-sziget

2024. június  18., kedd A paradicsommadarak hangjára ébredünk. Reggeli után túrára indulunk a vadon ösvényein. Fontos élelmet adó gyógynövényeket és gyümölcsfákat ismerhetünk meg, buritipálmát, mahagónit, trombitafát és kumarát. Ha csendben vagyunk, nagyobb emlősöket, dél-amerikai tapírt és pézsmapekarit, óriásvidrát, pettyes pakát és tatut is megpillanthatunk, majmok és leguánok, pillangók és más rovarok kerülnek az utunkba. A fenséges Apu Víctor tavat mocsarak és hatalmas fák veszik körül. A kilátóból festői kilátás nyílik a tóra, megfigyelhetünk papagájokat, arákat, tukánokat, egyszarvú tüskésszárnyú madarat.  A frissítő ebéd után meglátogatjuk a közeli Majom-szigetet a folyó közepén. A sziget buja növényzete ad otthont a fekete pókmajomnak, csuklyás- és mókusmajmoknak, oroszlánmajmocskáknak. Kisebb emlősfajok, mint az ormányos medve és színes madarak is a fényképezőgépünk elé kerülhetnek. Az amazonasi naplemente után hazamegyünk vacsorázni.

17

17. nap – Az Elveszett-tó

2024. június 19., szerda A bőgőmajmok ordítására ébredünk, a finom reggelivel feltankolunk az új élmények befogadására. Útban az Elveszett-tóhoz időszakos vízfolyásokat, mellékágakat keresztezünk jól karbantartott hidakon. A dzsungelben páratlan szépségű növényeket, kis szerencsével nagyobb emlősöket, jaguárt vagy dél-amerikai tapírt, majmokat, guánokat, aranypapagájt, sárga-kék és zöldszárnyú arát figyelhetünk meg, majd a kilátóból megcsodáljuk az alattunk elterülő zöld szőnyeget.  A jaguárt a mocsár fiának tartják, a világ legnagyobb kígyója, az anakonda és a fák tetejéről mindent látó és betegségeket gyógyító bagoly mind a dzsungel őrzői. Ezek a mocsarak teszik ki az Amazonia Ökolodge által védett és helyreállított területek 60 %-át. A tó körüli kellemes séta után a lodge-ban ebédelünk. Délutáni szabadidőnkben a lodge körül fényképezhetünk, megnézhetjük a botanikus kertet, a gyógynövényeket és gyümölcsfákat. Ha nem vagyunk fáradtak, egy ízletes vacsora után a bárban és a játékszobában tölthetjük az estét.
18

18. nap – Puerto Maldonado – Lima - Budapest

2024. június 20., csütörtök Reggel a bőgőmajom átható üvöltése figyelmeztet, hogy még mindig az ő területén vagyunk, ezért ideje indulni. Az étkezőben finom reggeli vár, mielőtt visszamegyünk Puerto Maldonadoba. A reggeli órákban repülünk Limába, ahonnan délután továbbutazunk Európa felé. Ajánlott az Air France AF 483 számú, Limából 18:00-kor induló járata, amivel 12 és fél órát repülünk Párizsig.

19

19. nap – Érkezés Budapestre

2024. június 21., péntek Járatunk pénteken 13:25-kor érkezik Párizs Charles de Gaulle repterére. 2 óra 10 perc van az átszállásra az AF1494-es járatára, ami 15:50-kor indul Párizsból, és 18:00-kor landol Budapesten.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva. Utald el az előleg 1352.- eurot vagy ennek megfelelő forintot!
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Lima – Budapest útvonalon.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 60%-ot, 2028 eurót április 2-ig!

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.