2021. június 25.
Időpont
3 nap
Időtartam

Salgótarján környékének természeti szépségeit fedezzük fel ezen a hétvégén, járunk két országban, meghódítani két várat, megmásszuk a palóc Olümposzt, utánajárunk miért macska a macskakő, bányatóval szelfizünk és bányákban barangolunk. A kalandozásokra egy sörkóstolóval gyűjtünk energiát.

A túra max. létszáma: 12 fő

Túravezető: Telek Ákos A túra képeit Telek Ákos készítette.

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Salgótarján
INDULÁS IDEJE 2021. június 25-én, péntek délután
AZ ÁR TARTALMAZZA a péntek esti sörkóstoló árát
két éjszaka szállást vendégházban 2-3 ágyas szobákban
csúcscsokit
a szervezést
és a magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA az utazást a helyszínre
ellátást
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Érkezés Salgóbányára, sörkóstoló

2021. június 25., péntek Érkezés Salgóbányára, vendégház elfoglalása. Ismerkedés egymással, APA-val, IPA-val, Lágerrel, Wittel, Ale-lel, Stouttal és Goséval egy sörkóstoló keretei közt. Ahol megtudjuk, hogy nem csak keserű “sörízű” sör létezik, hanem sós, édes, savanyú, gyümölcsös, krémes és sütis is. A szállás Budapesttől 120 km-re, másfél óra autózásra van.

1

1. nap – Salgó, Somoskő, Macskakő és a palóc Olümposz, a Karancs

2021. június 26., szombat 23 km-es (750 m szintemelkedéses) túrára indulunk el reggel és már tízóraira meg is hódítjuk a Salgói várat. Aztán felszökkenünk a Karancs csúcsra, a palóc Olümposzra, ahol megláthatjuk melyik várból jöttünk és melyikbe megyünk. Innen leereszkedünk a határ túloldalára. Itt egy étteremben lakomázunk, aztán az elhagyatott Macskalyuk kőbányák után bazaltorgonázunk és Somoskői várat nézünk, majd pár látványosság mellett lemenve visszasétálunk a szállásra.

2

2. nap – Boszorkánykő és egy gyönyörű bányató

2021. június 27., vasárnap Közeli helyeken egy 9 kilométeres könnyed, látványos túrával nézzük meg a Boszorkánykövet és a Középső bányatavat, közöttük meg tanösvényeken, dombokon, hegyeken, kibelezett kőbányák üregében visszhangzanak lépteink.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    14560.- forintot, majd május 25-ig a fennmaradó 21840.- forintot.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.

A túrát Telek Ákos vezeti.

Ákos is a Mátra alján, falu közepén, patak partján nőtt fel. Aztán a Debreceni Egyetemen töltött idők alatt döbbent rá, hogy neki hiányoznak a dimbek és a dombok, meg úgy bármiféle szintbeli eltérés. Így aztán elment sátrazni, kiránduni a hazai hegyekbe. Megismerkedett a Magas-Tátrával, ami szerelem volt első mászásra. Majd gondolt egyet, és egy hátizsákkal elindult saját útját keresni az El Caminón. A séta után túravezetői tanfolyamot végzett, szürke hétköznapjait európai utazásokkal, zöld erdőkkel és kéktúrákkal színezte. Szeret egyedül, csoportosan és párban is utazni. Ha lenne szabad fél éve, akkor bringával és vonattal beutazná Európát. Szabadidejében a pszichológia, az élhető, egészséges városok, bringázás és a kraft sörök kötik le a figyelmét, munkaidejében informatikuskodik.