2023. június 24.
Időpont
6 nap
Időtartam

Füves tetejű házak, viking világ, északi mítoszok, skandináv stílus, hatalmas óceánból kiálló mini-sziklaország, túrázók paradicsoma. Ez a hátborzongatóan gyönyörű tájék, túlvilági ködből és az Atlanti-óceánból kiemelkedő pengeéles zöld hegyek egyszerűen ellenállhatatlanok, tarts velem ide 2023 júniusában.  

Az Atlanti-óceán északi részén, Izland felé félúton elhelyezkedő vulkanikus eredetű Feröer-szigetek (Faerøer) Dánia önkormányzattal rendelkező részét alkotják. Lakossága 48 ezer fő, a fővárosé, Tórshavné 12 ezer.

Túravezető: Barna Béla A túra maximális létszáma 12 fő!

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Találkozó Billund (BLL) vagy Vagar (FAE) repülőterén
INDULÁS IDEJE 2023. június 24., szombat  – Kérlek, érkezz legalább 2 órával a repülőgép indulása előtt.
AZ ÁR TARTALMAZZA 5 éjszaka szállást egy tengerparti feröeri vidéki apartmanban (2 ágyas szobákban)
a kompjegyeket Mykines szigetére
a túraengedély díját Mykines szigetén
sziapia és csúcscsoki
szervezést és magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegy árát
a szárazföldi utazást, autóbérlést a Feröer-szigeteken
egyéb belépőjegyeket, a Mykenesen kívüli túraengedélyeket
az étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap –Indulás, repülés Dániába

2023. június 23-án, péntek Ez az utazásunk hivatalosan a koppenhágai vagy billundi repülőtérről indul június 24-én, de Budapestről célszerű Dániába utazni már 23-án. A túravezető a következő járatokkal utazik ki Dániába: 06:30 Budapest (BUD), onnan 08:15-kor landolás Frankfurt/Main Frankfurt (FRA) repterén (LH 1343), majd 09:00-kor Frankfurtból a LH 836-as járattal (Lufthansa Cityline) Billund repterén (BLL) landolunk 10:15-kor. Az éjszakát egy repülőtérhez közeli szállodában/hostelben célszerű eltölteni. Természetesen egyben is megvehető a Budapest – Vagar (FAE-Tórshavn) – Budapest jegy másik légitársaságokkal, ekkor egyeztetve kinn a Feröer-szigeteken találkozunk majd, június 24-én délután 4 után.
1

1. nap – Billund-Feröer

2023. június 24., szombat Aki a túravezetővel szeretne utazni, annak találkozás déli fél egykor Billund (BLL) repülőterén, a Feröer-szigetekre (Vagar, Tórshavn) induló járat check-in pultjánál. A túravezető az Atlantic Airways RC-475-ös, 14.55-kor induló járatával utazik, mely helyi idő szerint 15.55-kor landol Vagar (FAE) repülőterén. Innen az 1134 lakosú Sørvágur (dánul Sørvåg) faluba jutunk, mely igen ősi település, a viking honfoglalás idejéből származik. Itt a világ végén egy kis feröeri, közvetlen tengerparti apartman-házikóban alszunk, mind az 5 feröeri éjszakán, innen járjuk be a szigeteket.
2

2. nap – Gásadalur, Múlafossur vízesés

2023. június 25., vasárnap Egész napos gyalogtúra a képeslapokon túlmutató Gásadalur környékén: igen-igen, itt van az az ikonikus vízesés, a Múlafossur, melyet a Feröer-szigeteken szoktak fotózni. És egy másik is, vízesés és egy ikonikus szikla, a Trælanípan. Szállás Sørvágur faluban, egy feröeri házban.
3

3. nap – Mykines-sziget, Drangarnir, Tindhólmur

2023. június 26., hétfő A szállásunk mellet fekvő Sørvágur kikötőjéből egyórás hajóúttal (időjárástól függően!) megyünk a legfestőibbek közé tartozó feröeri szigetre, hogy jó pár órát ott túrázzunk, fő célunk pedig egy világítótorony lesz Mykineshólmur szikláján, ide egy tenger fölé épített vashídon megyünk át. Túra közben a gazdag madárvilág (lunda, szula, alka) fotózása, itt a legnagyobb esély arra, hogy lundát igazán közelről fotózz. Részletes cikket ide kattintva olvashatsz Mykinesről! A kompon állás közben is lesznek látnivalók: keressetek rá a Drangarnir és a Tindhólmur nevekre, leírni úgyis nehéz ezeket, a drámai meg lélegzetelállító szavak már elcsépeltek ezekre. Szállás Sørvágur.
4

4. nap – Tjørnuvík- Saksun gyalogtúra

2023. június 27., kedd A Streymoy-sziget legészakibb részére indulunk, útközben fotószünet a Fossá-vízesésnél, majd gyalogtúrázunk egyet Tjørnuvík faluból 500 méter szintet emelkedve, majd újra leereszkedve Saksun faluba, egy feröeri viszonylatban is fantasztikus fekvésű faluba, itt megnézzük a Dúvugarðar Skanzen mesebeli házikóit is. Szállás Sørvágur.
5

5. nap – Fakultaív nap, esetleg túra a Slættaratindurra

2023. június 28., szerda Mivel igencsak változékony és változatos a feröer-szigeteki időjárás, ezért olykor előfordulhat, hogy fel kell cserélni túrákat, esetleg változtatni rajtuk. Erre az esetre van ez az esőnap, amit pihenőnapnak is tekinthetünk, de ha minden klappolt idáig, akkor egy egész napos túrán akár a Feröer-szigetek legmagasabb csúcsára, a Slættaratindurra (886 m) is felmehetünk. Ha nem túrázunk, akkor a délután folyamán könnyed séta a fővárosban: parlament, Feröeri Nemzeti Múzeum, Skansin erőd, sétálóutca stb. Szállás Sørvágur.
6

6. nap – Tórshavn – Billund repülés

2023. június 29., csütörtök Kora reggel repülés Billundba. Várhatóan kora reggel megyünk ki Vágar repülőterére, ahonnan 7.45-kor indul az Atlantic Airways járata Billundba, ahol 10.35-kor landolunk. A túravezető a Cityjet/Brussel Airlines járatával (SN 2252) brüsszeli átszállással megy Budapestre: 17:10 indulás Billund (BLL), landolás Brussels National Apt (BRU) repterén 18:35-kor. 21:00-kor továbbindulunk Brüsszelből (BRU) és 23:00-kor landolunk Budapesten (BUD), Terminal 2A (SN 2829 operated by: Brussels Airlines).

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    337.- eurót
  3. Vedd meg a repjegyet Budapest – FAE (Tórshavn) – Budapest útvonalon.
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 505 eurót 2023. április 24-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.