2023. március 11.
Időpont
11. nap
Időtartam

Arábia – ha meghalljuk ezt a szót, datolyapálmás oázisok, sivatagban monoton ringatózva haladó tevekaravánok, titokzatos agyagvárosok, lefátyolozott nők jutnak eszünkbe. Ha valaki olvasta egykoron A Félhold fakó fényében vagy az Allah Akbar című könyvet Germanus Gyulától, akkor bizony felcsigázta a fantáziáját Arábia. Igen ám, de nagyon kevés utazót engedtek ide be, ami mostanság megváltozott, az eddig erősen elzárt ország kitárta kapuit.

Gyorsan rá is csapunk, hogy a turista-tömegek megjelenése előtt tegyünk egy tíznapos utat a Szaúd-Arábiai Királyságba, hogy még viszonylagos eredeti bájában felfedezhessük ezt az érdekes, kulturális és történelmi helyszínekkel teli országot. Gyere, fedezd fel a Csamborgóval Szaúd-Arábiát, az iszlám szülőföldjét: autózunk a végtelen sivatagban, romvárosokat keresünk fel, UNESCO világörökségeket látogatunk, az ultramodern főváros, Rijad mellett kiülünk a világ peremére, délen 3000-es hegyekbe kirándulunk, és insallah, utolsó előtti nap egy új országot is felfedezünk, a Bahreini Királyságot. 

Figyelem, magyar állampolgárok szaúdi vízummal utazhatnak csak be Szaúd-Arábiába, melynek beszerzését összehangoljuk. Az útlevélben lévő izraeli pecsét miatt a beutazást megtagadhatják, ezért lehet célszerűbb lecserélni az ilyen útlevelet. Arra is figyeljünk, hogy az útlevélnek a hazaérkezéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie! Fontos belépési szabály még, hogy az iszlám előírása szerint nem lehet bevinni az országba sem disznóhúst tartalmazó ételt, sem alkoholt! Jelenlegi beutazási szabályok magyar állampolgárok részére: – Covid elleni teljes beoltottság – 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt (angol nyelven)

Túravezető:  Herpai Imre és Barna Béla Tervezett maximális létszám: 14 fő +  túravezetők. Fotók: shutterstock

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Bécs (VIE), illetve Dammam
INDULÁS IDEJE 2023. március 11., Kérlek, érkezz legalább 2 órával a repülőgép indulása előtt.
AZ ÁR TARTALMAZZA 9 éjszaka szállást egyszerű városi hotelekben, apartmanokban (két-háromágyas szobákban)
egy közös vacsorát
csúcsdatolya, egy sivatagi tea
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyeket (Bécs – Dammam – Bécs) oda-vissza
az országon belüli közlekedést: a négy belföldi repjegyet és az autóbérlést (3-szor bérlünk autót)
a vízumot és a belépőket
egyágyas felár: 112.000.- forint (HUF)
a bahreini kirándulást
étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Indulás, repülés Bécsből Szaúdi-Arábiába

2023. március 11., szombat Várhatóan a reggeli órákban találkozunk Bécsben, ahonnan 10:45-kor közvetlenül Dammam (DMM) városába repülünk (járatszám W62803), ahol 18:10-kor landolunk a Fahd király nemzetközi repülőtéren. Megérkezünk egy különleges világba, melyről ezt írja Germanus Gyula: „Arábia a világ legsivárabb területe. Óriási területének négyötöd része sivatag, de a geológusok a Perzsa-öböl mentén gazdag olajrétegeket fedeztek fel a föld színe alatt, ami ezt a szegény országot, illetve Ibn Szaud királyt és családját a világ krőzusainak polcára emelte”. És Dammam is jó példa erre, mely kis halászfaluból fejlődött jelentős kőolajipari központtá, lakossága pedig több mint 1 millió fő! Esti várakozás a repülőtéren az éjfél környéki géphez!

1

1. nap – Belföldi repülés Tabuk városába, Al-Disah

2023. március 12., vasárnap Terveink szerint Dammamból egy átszállásos éjjeli belföldi repüléssel a Saudia légitársasággal átrepüljük az országot. Csak mihez tartás végett: az Szaúd-Arábia a világon a 14. legnagyobb ország, területe 2149690 km², azaz több mint 23 Magyarország férne el rajta. Szóval 0:20-kor indulunk (járatszám: SV1169) Dammam (DMM) repteréről és 01:25-kor landolunk Rijád (RUH) repterén. Onnan egy háromórás várakozást és átszállást követően 04:55-kor megy tovább a gépünk (SV1527) és 07:00-kor megérkezünk Tabuk (TUU) repterére. Onnan már bérelt autóval/ kisbusszal folytatjuk tovább utunkat. Bő kétórás autózás után a Prince Mohammed bin Salman Natural Reserve területén található Wadi Al-Disah hegyvidékre érünk, mely sokak szerint Szaúd-Arábia egyik legszebb természeti tája, sziklatornyokkal, pálmafákkal. Az Al Disah név fordítása „Pálmafák völgye”, a völgy alját pedig hatalmas homokkő sziklák veszik körül: nem véletlen a hasonlóság a jordániai Wadi Rum sivatagával, mind természetileg, de kultúrtörténetileg is egyébként a nabateusok földjén járunk itt is. A nap folyamán az Abu Rakah melletti szép, gomba alakú sziklát fotózzuk még le, majd két éjszakára Al-Ula városkába tesszük a székhelyünket. Szállás Al-Ulában, két-három-négy fős városi apartmanokban.

2

2. nap – Al-Ula oázisvároska, Al-Hidzsr nabateus régészeti lelőhely (Madáin Szálih)

2023. március 13., hétfő Egész nap az oázisvárost és környékét járjuk be. A nap fénypontja természetesen az Al-Hidzsr nabateus régészeti lelőhely (Hegra, Mada’in Saleh) lesz. A sziklaváros a jordániai Petrával együtt a nabateus civilizáció egyik nagyon jó állapotban fennmaradt emléke. A régészeti lelőhelyen összesen 111 sírhely van, köztük 94-nek díszített a homlokzata. A különböző civilizációk ütközőpontjánál fekvő, a Mediterráneumot Arábiával összekötő ősi kereskedelmi és karavánút mentén fekvő Madáin Szálihot 2008-ban az UNESCO felvette a kulturális világörökség jegyzékébe. De ezen a napon fényképezzük még az Jabal Al-Fil (Elephant Rock) sziklaformációját, s ha futja az időből, a Harrath Uwairud nevű kilátóponthoz is elmegyünk, majd Al-Ula óvárosában is teszünk egy sétát. Szállás Al-Ulában, két-három-négy fős városi apartmanokban.

3

3. nap – Al-Ula – Dzsidda

2023. március 14., kedd Közel 800 kilométert utazunk ma: a sivatagban megnézzük az egykor Damaszkuszt és Medinát összekötő vasútvonal (Hejaz Railway Trains) vasútállomásának romjait. A Hidzsáz Vasút fő célja egyébként az volt, hogy kapcsolatot létesítsen Konstantinápoly, az Oszmán Birodalom fővárosa és az iszlám legszentebb szentélyével, Mekka szent városával. Ezután érintjük a több mint 1 milliós Medina városát, mely Mekka után az iszlám vallás második legszentebb városa. Medina eredeti neve Jatrib volt, később lett csak „a próféta városa” (Madīnat an-Nabī). Figyelem: nem-muszlimként a mecsetbe és a városközpontba be se léphetünk. Tovább utazásra terveink szerint itt ismét vonat jön képbe: 2018-ban átadták a Haramain HSR egy nagysebességű vasútvonalat, mely Medinát köti össze Dzsiddával, reményeink szerint ezzel jutunk le a Vörös-tenger partjára. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk. Szállás Dzsiddában városi hotelben.
4

4. nap – Dzsidda, óváros

2023. március 15., szerda Dzsidda a Vörös-tenger partvidékének metropolisza, s ez szó szerint értendő: az ország nyugati részének legnépesebb városa, lakosainak száma eléri a négymilliót! Óvárosa (az Al-Balad) azonban 2014 óta UNESCO Világörökség. Dzsidda mindig is fontos kikötőhelye volt a Mekkába irányuló zarándoklatnak, óvárosa pedig az utolsó megmaradt tanúja ennek az építészeti stílusnak, ahol a különálló, faszerkezetű toronyházakat kívülről falfestéssel díszítették. Megnézzük a Nassif házat (Nassif House Museum), majd az ország megalapítójának, Abdul-Aziz királynak a szülőházát. És persze más jellegű látnivalók is vannak itt: például a Fahd királyról elnevezett szökőkút, mely 312 m magasra lövelli ki a tengervizet s ezzel bizony a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült. Az egész napos városnézés után ismét Dzsiddában alszunk. Szállás Dzsiddában városi hotelben.
5

5. nap – Repülés délre, Abha, Al-Yanfa, Habala

2023. március 16., csütörtök Terveink szerint egy kora hajnali (5:30-kor induló) géppel Dzsiddából (JED) Szaúd-Arábia legdélebbi részén fekvő Abha (AHB) városába repülünk a Saudia közvetlen járatával (SV1642), mely reggel 6:40-kor landol Abha repterén. Valljuk be, kevesen hallották ezt a városnevet még a földrajzi névanyagot tanulók közül is, pedig. Pedig egyrészt Abha egymilliós város, másrészt 2270 méter magasan fekszik, ezért enyhe éghajlata miatt a szaúdiak kedvelt turisztikai célpontja. És most már a miénk is: megnézzük egyrészt Abha látnivalóit ezen a napon, másrészt kirándulunk az onnan egy órányira fekvő Al-Yanfa vályogvároskába és a mellette fekvő Habala-völgybe is teszünk egy kirándulást: gondoltad volna, hogy Szaúd-Arábiában fogsz kabinos felvonózni egy gyönyörű fekvésű hegyre? Na ugye. Estére érkezünk vissza Abha városába. Szállás Abha, egyszerű városi hotelben.

6

6. nap – Szaúd-Arábia teteje: 3133 m (Jabal Soodah)

2023. március 17., péntek Szaúd-Arábia legmagasabb pontja a Jabal Soodah (3133 méter). Igen, ide teszünk ma egy kirándulást, az Asir-hegységbe, mely elsősorban üledékes kőzetekből, mészkőből, homokkőből és agyagpalából áll, jura, kréta és paleogén eredetű, prekambriumi gránit aljzaton. A hegytető után a VIII. századi erődnek ható kőházakat nézzük meg, Rijal Almaa faluban. Szállás Abha, egyszerű városi hotelben.

7

7. nap – Rijád, a főváros, Ad Diriyah

2023. március 18., szombat Nagyon kora hajnalban a reptérre megyünk: Abhából a tervek szerint a Saudia belföldi járatával (SV1662, repülési idő 1 óra 35 perc) 5:50-kor szállunk fel és 7:25-kor landolunk Rijád (RUH) repterén. Ezen a napon az ország fővárosát, s annak látnivalóit nézzük meg. Először is, rögtön egy újabb UNESCO Világörökség következik: Ad Diriyah (Dirijja). At-Turaif a XV. században Ad Diriyah oázisában alapított település jelenleg Rijád északnyugati elővárosához tartozik. A Szaúd-dinasztia által alapított város a XVIII. és a XIX. század elején az uralkodók hatalmi központja volt, majd 1818-ban a törökökkel vívott háború során lerombolták. Manapság a régészeti területen számos épületet felújítottak, többek között a Szaad Szaúd-palotát. A vályogtéglából készült épületek igazodnak a sivatagi klímához és az Arab-félsziget középső részére jellemző építészeti stílusjegyeket őrzik. Az At-Turaif kerület Rijád Dirijja városrészében 2010 óta a világ kultúrörökségéhez tartozik. De hogy ez a nap se maradjon sivatagi autókázás és kontraszt nélkül, kiautózunk A világ szélére (Edge of the World). És legyen másik kontraszt is: a vályogtéglás világörökség után a főváros másik arcát nézzük meg az este folyamán: a tényleg sörnyitóra emlékeztető felhőkarcoló, a 302 m magas Kingdom Tower tetejére megyünk fel. S onnan nézünk szerteszét. A torony felső harmadában ugyanis egy fordított parabolaív található, amelynek tetején egy nyilvános égbolthíd („skybridge”) található: ez az égi híd egy 300 tonnás acélszerkezet, amely egy zárt folyosó mindkét oldalán ablakokkal. Szállás Rijadban.

8

8. nap – Al-Ahsza oázis, a világ legnagyobb oázisa

2023. március 19., vasárnap Az Arab-félsziget keleti részén fekvő Al-Ahsza oázis a világ legnagyobb oázisa, 2018 óta pedig felvették az UNESCO Világörökségei közé. A világörökségi helyszín sok elemből áll, kertek, csatornák, források, kutak, tartoznak hozzá, ezen kívül építészeti emlékek is, köztük történelmi épületek és régészeti helyszínek. Az Al-Ahsza oázis egy egyedülálló kultúrtáj, ezzel egy időben az emberi aktivitás és a természeti környezet egymás melletti harmonikus létezésének egy példája. Érdekesség, hogy területén körülbelül 2,5 millió datolyapálma él! Al-Ahsza Rijadtól 330 kilométerre keletre van, bő négyórás autózással érjük el. Al-Ahszából további 150 kilométer, s bezárul nagykörünk, visszaérünk Dammam városába. Szállás: Dammam.
9

9. nap – Bahreini fakultatív kirándulás

2023. március 20., hétfő Pihenőnap, vagy ha már itt vagyunk, bővüljön az országlistánk és világörökségeket is nézhetünk a különleges kis országban, a Bahreini Királyságban (figyelem: a magyar állampolgároknak kell vízum Bahreinbe, melynek ára kb. 60 euró). Mai feltételezések szerint valaha Bahrein lehetett az ókori kereskedelmi központ, Dilmun, amelyet a babilóniai Gilgames-eposz említ. Az egy nagyobb és 32 kisebb szigetből álló sejkség rendkívül sűrűn lakot: 776 km²-es területén 1,4 millió ember él. Bahreint kedvező forgalmi fekvése évszázadok óta a Perzsa-öböl kereskedelmi és kézműipari központjává emelte; különösen az igazgyöngy-kereskedelem révén szerzett nemzetközi hírnevet. A népesség 80 %-a az egyetlen mészkőplatóból álló Bahrein, illetve Muharrak szigetén él. Bahrein fővárosa a 150 ezer lakosú El-Manáma. Bahreini kirándulásunk egyébként tartogat meglepetéseket, például egy 25 km hosszú tengeri hídon kell átkelni az országba. A világörökség része Bahrein erődje, amelynek néhány részét i.e. 2800-ra eredeztetik vissza. Ugyancsak UNESCO Világörökség Dilmun temetkezési helyei (2019 óta) illetve Gyöngyhalászati kultúrtájak helyszínhez tartozik tizenhét épület Muharrak városban (tehetős kereskedők házai, boltok, raktárépületek és egy mecset), három osztrigatelep, a telephez tartozó tengerpart és a Muharrak sziget déli csücskén fekvő Qal’at Bu Mahir erőd, ahonnan a gyöngyhalászok csónakokkal az osztrigatelepek felé indultak. Bahreini kirándulásunk után visszatérünk Dammamba. Szállás: Dammam.

10

10. nap – Dammamból hazarepülés Bécsbe

2023. március 21., kedd Délután négyre kell Dammam (DMM) repterén lennünk: a gépünk (Wizzair, W6 2804) 18:45-kor indul közvetlenül Bécsbe (VIE), ahol 22:40-kor landolunk. Természetesen más járatokkal is lehetséges a reülés, ez csak irányadó, a túravezetőknek ezekre a járatokra van meg a repjegye.

Jelentkezés menete:

 1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva, majd a visszaigazoló után utald el az előleget (135600.- HUF).
 2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a  Bécs – Dammam – Bécs útvonalon és a belföldi járatokra a 3-as pontban felsoroltak szerint. A túravezetőknek ezekre az időpontokra van meg a repjegye:
 3. Repülőjáratok:2023. március 11. szombat
  Bécs 10:45 – Dammam (DMM) 18:10 (járatszám W62803),2023. március 12. vasárnap
  Dammam 0:20 – Rijád (RUH) 01:25 (járatszám: SV1169)
  Rijád (RUH) 04:55 – Tabuk (TUU) 07:00 (SV1527)2023. március 16., csütörtök
  Dzsidda (JED) 5:30 – Abha 6:40 (SV1642)2023. március 18., szombat
  Abha 5:50 – Rijád (RUH) 7:25 (SV1662)

  2023. március 21., kedd
  Dammam (DMM) 18:45 – Bécs (VIE) 22:40 (Wizzair, W6 2804)

 4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a túra hátralévő összegét (203400.- HUF) 2023. január 11-ig.
 5. Figyelem! Utazásunk árát 390 ft (HUF) / 1 euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 30. napon ezt túllépi, árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.
 6. Figyelem! Biztosítás kötelező! A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.

Szaúd-Arábia Az arabok Arábiát Dzsazirat-al Arabnak, azaz „az arabok szigetének” nevezik, amelyet három oldalról tenger, a negyedik oldalról pedig homok határol. Arábia legnagyobb részét egy sivatagi királyság foglalja el. Szaúd-Arábia az iszlám bölcsője, innen indult a VII. században Mohamed próféta: az iszlám és az arab hódítás három földrész történelmére volt hatással. Ezután az oszmán törökök a XVI.-XX. század között uralmuk alatt tartották a területet. Csak Thomas Edward Lawrence (Arábiai Lawrence) segítségével sikerült kiűzni őket az első világháború idején. Ezt követően született meg a modern Szaúd-Arábia, melynek megalkotója Ibn Szaúd volt, aki 1902 és 1924 között, törzsi háborúk közepette egyesítette a négy fő területet, Nedzset, El-Haszát, Hidzsázt és Aszírt: az új királyságot 1932-ben kiáltotta ki. Szaúd-Arábia, mely mindmáig alapítójának, Abdel Aziz Ibn Szaúd nevét viseli, a Közel-Kelet legnagyobb országa (területe: 2153168 km2). Ibn Szaúd távol tartotta sivatagi országától a gyarmatosító Nagy-Britannia és Franciaország befolyását, ezzel magyarázható, hogy a kőolaj felkutatására és kiaknázására szóló koncessziót amerikai monopóliumok által létrehozott társaságnak adta. Az ARAMCO 1938-ban kezdte meg a kőolajbányászatot az országban, melyről kiderült: Földünk kőolajkészleteinek egyötöde Szaúd-Arábiában található. Az 1973-as arab-izraeli háború utáni olajárak megnégyszereződésével hatalmas gazdagság köszöntött az országra: a sivatagi nomádok népe a világon az egyik leggazdagabb lett. A gazdag ország 34 millió lakója azonban a világ egyik legszigorúbb muzulmán társadalmában él. A nők például csak lefátyolozva mutatkozhatnak a nyilvánosság előtt, a közelmúltig nem vezethetnek autót stb. Ehhez járul még hozzá az abszolút monarchia néhány jellemzője: a király egyben a miniszterelnök is, és az ország összes területét birtokolja. Nincsenek választások, a politikai pártokat nem engedélyezik, és nincs alkotmány sem. Az ország fővárosa Rijád, a kereskedelmi és diplomáciai főváros azonban a Vörös-tenger partján épült Dzsidda: ez egyben a zarándokok fogadóhelye is. Hetven kilométerre Dzsiddától található a szent város Mekka nagymecsetjével, és a voltaképpeni meteorittal, a Kába-kővel. Medina mecsetében található Mohamed és lánya, Fatima, valamint Omár kalifa síremléke