2023. január 14.
Időpont
10 nap
Időtartam

„Gyöngyfüzér az isten nyakán”: így emlegetik költői hasonlattal az álomszép Karib-tenger szigeteit, a Kis-Antillákat. Pipáló tűzhányók, titokzatos őserdők és pálmafás, hófehér homokos tengerpartok jellemzik a karibi álomszigeteket, melyekből mi kettőt látogatunk meg: Európából közvetlenül a szigetfüzér földrajzi középpontjában fekvő, egyébként Franciaországhoz tartozó Matinique-ra repülünk, ahol annak vulkánjait és tengerpartjait járjuk be öt nap alatt. Végül az egész karib térség legszebb szigetére, Saint Luciába hajózunk át négy napra, ahol a két gúla alakú vulkanikus hegyet másszuk meg, melyek szinte a tenger vizéből emelkednek ki 800 méterre. A túra után világszép tengerparton pihenünk egyet karibi rumokat és koktélokat kortyolva pálmafák alatt.

Hosszabbítási lehetőség: a lehető legjobb szabadság-kihasználtság miatt az alapút 10 éjszaka 11 nap hosszúságú (január 14. szombati indulás – január 24. keddi hazaérkezés. Az út hosszabbítható +2 éjszakával: a túravezető január 26-án csütörtökön délután érkezik).

Túravezető: Barna Béla Tervezett maximális létszám: 10 fő+  túravezető

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS FDF Fort De France (Aéroport Lamentin), Martinique
INDULÁS IDEJE 2023. január 14.
AZ ÁR TARTALMAZZA 5 éjszaka szállás Martinique szigetén
4 éjszaka szállás Saint Lucia szigetén
a közlekedést FDF reptértől reptérig
sziapia, csúcscsoki
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegyet (Budapest-FDF Fort De France -Budapest)
a kompjegyeket Martinique és Saint Lucia között oda-vissza
a repülőtéri transzfert, ha nem a csoporttal érkezel vagy indulsz
a belépőket, és a fakultatív programok költségeit
a két éjszaka hosszabbítást
az étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap –Indulás, repülés Párizson át Martinique-ra

2023. január 14., szombat Indulás Budapestről reggel 06:00-kor az Air France AF1695-ös járatával, ami 08:30-kor landol Párizs Aéroport Charles de Gaulle (CDG) -terminál 2F repterén. Bő öt óránk van az átszálásra: 14:00-kor indulunk tovább az Air France AF898-as járatával Martinique szigetére, ahol közel 9 órás repülőút után 17:50-kor landolunk FDF Fort De France (Aéroport Lamentin) repterén. Martinique szigetére magyar állampolgárok részére egyszerű a bejutás, hiszen az EU-ban járunk, ámde figyelem, útlevélre azért szükség van! Martinique jogi státuszát tekintve Franciaország egyik tengerentúli megyéje, székhelye Fort-de-France. A sziget Budapest területének kb. kétszerese, ezt a területet járjuk be a következő öt napban. Érkezéskor a túravezető vár benneteket Martinique repterén, majd transzfer a szállásra, ahol két éjszakát töltünk.
1

1. nap – Pelée, a tömeggyilkos vulkán

2023. január 15., vasárnap A sziget legmagasabb pontja a Mt. Pelée (1397 m). Önmagában ettől még nem lenne érdekes a megmászása, de ha azt írjuk, hogy ehhez a tűzhányóhoz kapcsolódik az emberiség történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófája, akkor már izgalmasabb. Balázs Dénes geográfus így ír erről: „A hegy lábánál, a tengerparton épült Saint Pierre városa, amely Martinique székhelye volt. A díszes templomokkal, szép középületekkel és fényes szórakozóhelyekkel teli várost a századfordulón az Antillák Párizsaként emlegették. 1902. május 8-án reggel a katonai kórház toronyórája 7 óra 52 percet mutatott, amikor a Pelée-hegy felől hirtelen lilásan villogó, vészesen dübörgő tüzes gázgomolyag jelent meg és pillanatok alatt elhamvasztotta a várost 30 ezer lakójával együtt”. Mindent megnézünk ehhez a vulkánhoz kapcsolódóan egész napos túránk során, melyre kora reggel indulunk. Országúton Le Morne-Rouge-on át 820 méter magasba jutunk fel, onnan gyalogolunk fel egy ösvényen a hegyre. Itt csaknem állandóan szitál az eső, hatalmas mohapárnák és cserjebozót borítja a hegyet. A kráter peremére érve körbetúrázunk azon, majd megmásszuk a hegy második legmagasabb pontját, a Le Chinois-t is (1395 m). A túra szintemelkedése 580 méter. Az út mentén nincs forrásvíz, ezért mindenképpen viszünk magunkkal kulacsot! Ha időnk engedi, útba ejtjük a katasztrófa emlékmúzeumát (Mémorial de la catastrophe de 1902). Szállás: Martinique.

2

2. nap – Kelet-Martinique: rumlepárló, Caravelle

2023. január 16., hétfő A Presqu’île de la Caravelle félszigetre kirándulunk ma, melyen számos túraútvonal található, amelyek közül a Le Gran Sentier (9,5 km, kb. 3-4 óra) a legnépszerűbb az óceán partján, átvezet mangroveerdőkön, szép óceáni sziklákon. A túra után egy másik fontos látnivalóját fedezzük fel a szigetnek: egy múzeummá alakított egykori rumlepárlót. Martinique Franciaország egyik legjobb rumját, a rhum agricole-t állítja elő, mégpedig préselt cukornádléből. Ellátogatunk a L’Habitation Clément birtokra, ahol a főépületet egy buja park veszi körül. A birtokon megismerkedünk a cukornáddal, megtudjuk hogyan alakítják át rummá, sőt ha igény van rá meg is kóstoljuk. Szállás: Martinique.

3

3. nap – Fehér homok, korallok, pálmafák Grande Anse des Salines, Sainte Anne

2023. január 17., kedd A Grande Anse des Salines-t már többször a legszebb martinique-i strandnak szavazzák meg, talán azért, mert ez a strandkép, ami mindnyájunknak eszébe jut, amikor a francia karibi szigetre gondolunk: fehér homok, korallok, pálmafák. Martiniqueon az Anse jelentése “kis öböl, nem túl mély vízzel”.

4

4. nap – Anse Couleuvre - Morne Lianes túra

2023. január 18., szerda Pihenőnap, de fakultatív lehetőségként túrázhatunk is a sziget északi részében az Anse Couleuvre – Morne Lianes túraútvonalon (6 km, 400 m szint).

5

5. nap – Les Anses d'Arlet, Mémorial Cap 110, Áthajózás Saint Luciára

2023. január 19., csütörtök Napközben szabadprogram, de választhatunk egy könnyebb fakultatív kirándulást is: Les Anses d’Arlet partvidékét fedezzük fel, strandolunk, a mólóról megcsináljuk instára Les Anses d’Arlet templomos fotóját, de ha kedvünk van, még egy utolsót túrázhatunk is a Morne Larcher (477 m) hegyre. A hegy túloldalán van a Cap 110, a rabszolgaság emlékműve, amelyet a rabszolgaság eltörlésének 150. évfordulója alkalmából 1998-ban állítottak fel az Anse Caffard strandon; az emlékmű Laurent Valère alkotása, mely egy 300 rabszolgát szállító rabszolgahajó elsüllyedésének áldozatai előtt tiszteleg. Ma késő este áthajózunk Saint Lucia szigetére. FDF kikötőjébe este kilencre megyünk ki, 22.15-kor pedig indul a gyorshajónk. Az alig másfél órás hajózás után 23:45-kor kikötünk ismét egy új ország fővárosban, Castriesben. Saint Lucia államformája alkotmányos monarchia, a Nemzetközösség tagjaként alkotmányos rendszere az Egyesült Királyságén alapul. Figyelem! Saint Lucia független ország, ahová vízummentesen utazhatnak magyar állampolgárok, ám az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie Saint Luciából történő kiutazást követően, erre figyeljünk! St. Lucia a Kis-Antillák Szeles-szigetek (Windward Islands) csoportjának nagyságban harmadik szigete, területe 616 km². A kikötőből rögtön Soufriére környékére megyünk, ahol négy egymást követő éjt töltünk el.

6

6. nap – Grand Piton-túra, Anse Des Sables Beach

2023. január 20., péntek Igen, ezért a látványért jöttünk, egyértelműen ez a legszebb sziget a Kis-Antillákon, az egyik legszebb hegyi panorámával. A vulkanikus sziget felszínre nyomult kemény lávaanyagával az erózió nem nagyon tudott mit kezdeni, így alakultak ki a meredek falú, magas kúpok, melyeket a nép – francia eredetű szóval – pitonoknak nevez. A Piton-hegyek a sziget délnyugati végében emelkednek ki a tengerből. A két kúp alakú, a Piton Mitan hegygerinccel összekötött vulkanikus hegycsúcs közül a magasabb hegy, a Grand Piton (Nagy Piton) 770 méter, az alacsonyabb, Petit Piton (Kis Piton) 743 méter magas, igen, ezek az UNESCO Világörökséghez tartoznak. Na mi a nagyra túrázunk fel ma (5 km, 500 m szint, 4-5 óra fényképezéssel), igen meredek és nehéz terepen, de valami meseszép panorámával. És hiába vagyunk fáradtak, mindenkinek kötelező egy másik túrát is megtenni, a Tet Paul Nature Trail azt kell írjuk, hogy kihagyhatatlan. Ez után lazulás, választhatunk hogy az Anse Des Sables Beach hófehér homokos tengerpartján vagy a sziget másik méltán világhírű strandján, a Sugar Beach-en fekszünk e ki.

7

7. nap – Sulphur Springs szolfatára mező

2023. január 21., szombat A sziget legnagyobb attrakciója St. Lucia szolfatára mezője, a Sulphur Springs – ha nem is egyedülálló jelenség a Földön – égbeszökő gőzfelhőivel, messze halható sistergésével és rotyogó iszaptavaival pompás látvány. A helyiek a világ egyetlen „bekocsizható tűzhányója” (drive-in-volcano) néven hirdetik. Szállás: apartmanban.

8

8. nap – Saint Lucia, szabadprogram

2023. január 22., vasárnap Szabadprogram a világ egyik legszebb szigetén. St. Lucia Kanye West, Kim Kardashian és Gwyneth Paltrow kedvenc nyaralóhelye, de instagramja szerint elvarázsolta a világhírű magyar topmodellt, Mihalik Enikőt is. Lehet tudunk mi is egy napot pihenni itt?

9

9. nap – Castries, Fort-de-France (Martinique) – és hazaindulás

2023. január 23., hétfő Reggel hatra megyünk ki a kikötőbe. Elhagyjuk St. Lucia szigetét (7:00-kor indul a hajó), visszahajózunk Martinique-ra (kikötés 8:30), ahonnan majd az esti órákban hazaindulás. Javasolt járat: FDF Fort De France (Aéroport Lamentin) este 20:20-kor az Air France AF0895-ös járatával, ami másnap reggel 09:35-kor 09h35 (N+1) landol Párizs Aéroport Charles de Gaulle (CDG) -terminál 2E repterén. (Éjszaka a repülőn) + akik a két éjszakás hosszabbítást választották egész napos pihenés Martinique szigetén.
10

10. nap – Hazaérkezés

2023. január 24., kedd Reggel 09:35-kor landolunk Párizsban egy közel 9 órás út után. Egy szűk öt óra van az átszálásra: 14:30-kor indulás tovább az Air France AF1294-es járatával Budapestre, ahol 16:40-kor landol. + akik a két éjszakás hosszabbítást választották egész napos pihenés Martinique szigetén.
11

11. nap – Hosszabbítás

2023. január 25., szerda Akik a +2 éjszakás hosszabbítást választották, azok ma este indulnak haza. Indulás FDF Fort De France (Aéroport Lamentin) este 20:20-kor az Air France AF0895-ös járatával, ami másnap reggel 09:35-kor 09h35 (N+1) landol Párizs Aéroport Charles de Gaulle (CDG) -terminál 2E repterén. A túravezetőnek a szerda este induló, csütörtök délután Budapestre érkező járatra van meg a repjegye. (Éjszaka a repülőn) .
12

12. nap – Hosszabbítás

2023. január 26., csütörtök Reggel 09:35-kor landolunk Párizsban egy közel 9 órás út után. Sok óránk van az átszálásra: 20:55-kor indulunk tovább az Air France AF1694-es járatával Budapestre, ahol 23:10-kor landolunk.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    492.- eurót
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Martinique (FDF) – Budapest útvonalon.
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 738 eurót 2022. november 14-ig.
  5. Figyelem! Utazásunk árát 375 ft (HUF) / 1 euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euro (EUR) ára ezt túllépi, ármódosításra számíthatunk.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.