2024. március 29.
Időpont
5 nap
Időtartam

Európa félreeső szögletében, a Kelet-Európai-síkság peremén, a Prut és a Dnyeszter közt helyezkedik el egy terület: elődeinket innen, az Etelköznek is hívott területről űzték tovább a besenyők, ez volt Árpád népének utolsó hazája a honfoglalás előtt. Errefelé folytak le olyan fontos események, mint például a vérszerződés. Később ezt a területet hívták Beszarábiának, tartozott a Szovjetunióhoz, ma pedig bizony hivatalosan is ez “Európa legkevésbé ismert országa”, egy statisztika szerint mindössze 121 ezer turistát fogadott 2016-ban az egész ország. A ma 33700 km² területű Moldova/ Moldávia fővárosa Kisinyov (Chişinău), ide repülünk, de elmegyünk a Moldova területéből félig meddig autonómiával „kilógó” két, nemzetiségek által lakott területre is, a Szovjetunió hangulatát idéző, oroszok lakta szakadár Dnyeszter-menti Köztársaságba és a gagauzok által lakott Gagauz Autonóm Területre is. A szőlőborította dombokból álló ország a szovjet időkben még a világ 4. borexportőre volt, természetesen bor és konyakkóstoló is szerepel a programban, de túrázunk szépséges ortodox kolostorokhoz és kirándulunk várakhoz is.

 

Túravezető:  Barna Béla Tervezett maximális létszám: 12 fő + 1 túravezető

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Kisinyov (Chişinău) reptere
INDULÁS IDEJE 2024. március 29., péntek
AZ ÁR TARTALMAZZA 4 éjszaka szállás Kisinyovban jó szállodában
a közlekedést Kisinyov repterétől reptérig (ha a csoporttal utazol)
a cricovai pincerendszer megtekintése borkóstolóval
welcome-drink, csúcscsoki
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegyeket a Budapest – Bukarest – Kisinyov – Bukarest – Budapest viszonylatban
egyágyas felár: 160.- EUR
KVINT konyakgyár meglátogatása konyakkóstolóval
egyéb belépőket
étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Repülés Kisinyovba

2024. március 29., péntek Indulás Budapestről (BUD) Terminal 2B 09:15-kor a Tarom járatával, mely 12:00-kor landol Bukarest repterén, onnan 18:05-kor indulunk tovább a Tarom RO207-es járatával, és 19:15-kor landolunk Kisinyov (Chişinău Airport, KIV) kifutóján.

Érkezéskor transzfer a szállodába, elhelyezkedés, majd ismerkedő séta Moldávia fővárosában; érdekesség, hogy egy moldovai történész, Csebanu véleménye szerint a települést 620-ban a betelepülő magyarok alapították Kisjenő néven, akik Jóságos Sándor uralkodása alatt érkeztek Moldvába. Szállás: Kisinyovban, egy négycsillagos szállodában mind a 4 éjszaka.

1

1. nap – Gagauz Autonóm Terület: Komrat, Besalma, Hîncești - Manuk Bej palotája

2024. március  30., szombat  A gagauzok az altáji török népek közé tartoznak, a kutatók a mongolok elől a XIII. században idemenekült közép-ázsiai törökök utódainak tartják őket. Érdekesség, hogy a gagauz nép az egyetlen a türk népek közül, mely ortodox keresztény vallású! Gagauzia 1994 óta Moldova déli részén elhelyezkedő autonóm terület, hivatalosan: Gagauz Autonóm Terület (Gagauz Yeri), fővárosa Komrat, területe 1832 km². Komrat 99 kilométerre fekszik Kisinyovtól, tőle délebbre még 20 kilométerre pedig Besalma, ahol a Gagauz Múzeumot keressük fel. A napba még bőven belefér a Hîncești településen álló Manuk Bej műemlék palotája. Szállás: Kisinyov.

2

2. nap – Konyakozás Transznisztriában, a nemlétező országban

2024. március  31., vasárnap A kommunista szakadárok által ellenőrzött Dnyesztermenti Köztársaság, avagy Transznisztria felé vesszük az irányt a mai napon (természetesen, ha a járványügyi helyzet engedi). Az ENSZ tagállamai Transznisztriát máig nem ismerték el, azonban a terület saját nemzeti bankkal és saját fizetőeszközzel (transznisztriai rubellel), természetesen parlamenttel és kormánnyal is rendelkezik. Ha másért nem, ezért érdemes pénzt váltanunk. A furcsa országban először egy szép és impozáns középkori várat nézünk meg Tighina városában, aliasz Benderben. A középkor után jön a szovjet éra hangulata, következő megállónk a Dnyesztermenti Köztársaság fővárosa, Tiraszpol. Ez a város szovjetebb, mint az egykori Szovjetunió: ma is fotózhatjuk a viccesen „szárnyas” (mások szerint köpönyegét forgató) Lenint a Legfelsőbb Tanács épülete előtt például. Mint a terület kiváló ismerője, Lengyel László írja találóan: „Egy furcsa, időutazással kevert szociál-kapitalista vízióba csöppen az idelátogató, ahol vöröscsillagok és aranykupolák néznek egymással farkasszemet, modern nyugati mintájú gyorsétteremben ehetjük a moldáv zamát Lenin képek társaságában”. A szovjet hangulat után üzemlátogatást teszünk: az 1987-ben alapított konyakgyárban, a KVINT-ben. A szó az orosz Коньяки, вина и напитки Тирасполя szó kezdőbetűiből született, jelentése: Tiraszpoli Konyakok, Borok és Italok. Szállás: Kisinyov.

(Figyelem! A Dnyeszter-melléki (szakadár) Moldáv Köztársaság önálló igazgatással bír, a Moldovai Köztársaság hatóságai nem rendelkeznek felette kompetenciákkal. A területre történő belépéshez magánútlevél szükséges, egyéb személyi okmány nem használható. A szakadár, hivatalosan el nem ismert, ún. Dnyeszter-melléki Moldáv Köztársaságba történő belépés a Moldovai Köztársaságon belül, ún. ellenőrző-áteresztő pontokon történik. A belső ellenőrző-áteresztő pontokon az útlevél felmutatása mellett be kell jelenteni a távozás tervezett időpontját. Ezt követően a szakadár terület „határőrsége” egy regisztrációs dokumentumot állít ki orosz és angol nyelven, amelyet a terület elhagyásáig mindenképpen meg kell őrizni. Forrás: Konzuli Szolgálat).


3

3. nap – A Răut folyó völgye, Orheilu Vechi, Cricova Borászat

2024. április 1., hétfő Moldovai utazásunk egyik fénypontja következik, a külföldiek között is népszerű látnivaló a Răut folyó mészkőbe bevágódó kanyonszerű szakasza Orhei és Maşcăuţi között. Sétálunk egyet a lenyűgöző tájban, nézünk sziklakápolnákat és hegytetőn emelkedő kolostort is. Utazásunk utolsó délutánján vagy estéjén pedig a Cricova borászatba megyünk el egy borkóstolóra. A hatalmas, 130 km hosszú pincerendszer Cricova falu alatt valóságos föld alatti falut alkot. A különösen jó klímájú pincében őrzik Moldova nemzeti borgyűjteményét, de állítólag Vlagyimir Putyin vagy Angela Merkel is itt tároltatja borát. Szállás: Kisinyov.

4

4. nap – Kisinyovi városnézés, hazarepülés

2024. április 2., kedd  Délre kell  Kisinyov (KIV) repterére érnünk, ahonnan a repülőnk, a Tarom járata  14:15-kor indul Bukarestbe, landol a román fővárosban 15:30-kor, onnan 17:00-kor indulunk Budapestre, és 17:50-kor landolunk a magyar fővárosban.

 

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva, majd a visszaigazoló után utald el az előleget (294.- EUR).
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest/ vagy Bécs – Kisinyov – Budapest/ vagy Bécs útvonalon. A túravezetőnek a részletes kiírásban szereplő időpontokra van meg a repjegye.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a túra hátralévő összegét (442.- EUR) január 29-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.