2024. augusztus 17.
Időpont
8 nap
Időtartam

Crna Gora vagy Montenegro mindkét neve Fekete hegy-et jelent, s valóban: a kicsiny, mindössze 13812 km² területű köztársaság a Dinári-hegység 2000 m fölé tornyosuló vad, karsztos hegyvidékén terül el; legmagasabb pontja a Durmitorban 2522 méter. Itt is túrázunk 3 napot, de utunk első pár napját a Prokletije Nemzeti Parkban töltjük lélegzetelállító hegyek között. Kipihenve a túrák fáradalmait, végül lemegyünk a 293 km hosszú montenegrói tengerpartra, azon belül is az Adriai-tenger egyik legszebb részére, a Kotori-öböl környékére. Ahol középkori UNESCO világörökség városkák macskaköves utcáin is sétálhatunk, olykor pedig a tengerben csobbanunk. Csapatunk a Wizzair repülőjáratnak köszönhetően mindössze másfél órás repüléssel éri el Montenegrót, országon belül pedig egy kényelmes privát busz lesz a miénk egy hétig.

Túravezető:  Marosfalvi ZsófiaHorváth Gábor Tervezett maximális létszám: 12 fő + 2 túravezető

Az út garantáltan  indul!

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Podgorica (TGD) reptere
INDULÁS IDEJE 2024. augusztus 17. szombat 06.15-kor BUD Ferihegyről
AZ ÁR TARTALMAZZA 5 éjszaka szállás hegyi szállodában, reggelivel és vacsorával
2 éjszaka szállás a tengerparton ellátás nélkül
a privát kisbuszos utazást Podgorica repterétől repteréig
egy sziapia konyak az út elején
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegyeket a Budapest – Podgorica – Budapest viszonylatban
belépőket
további étkezéseket
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Indulás, repülés Podgoricába

2024. augusztus  17., szombat Indulás Budapestről  06:15-kor a Wizzair W62231-es járatával, ami 07:30-kor landol Podgorica (TGD) repterén. Érkezés után a Prokletije Nemzeti Park szívében fekvő Vusanje felé vesszük az irányt, a jelenleg is albán többségű, pár száz lakosú cseppnyi falut gyönyörű hegyek határolják. Elsétálunk a közeli Ropojana-völgyben található Kék szem-forráshoz, amelyet  a helyiek a “Szöcske szemének” (Oko Skakavice) neveznek. Az 1000 méteres tengerszint feletti magasságban található forrás vize kristálytiszta. Szállás: Vusanje.

1

1. nap – Túra a Jezerce-tóhoz

2024. augusztus 18., vasárnap Egész napos túrára indulunk Vusanje településről, célunk az albán oldalon fekvő Jezerce-tó.  Az 1792 m tengerszint feletti magasságban elterülő tó a legnagyobb a Buni Jezerce azaz a Tavak völgyében található 6 tó közül. Szállás: Vusanje

2

2. nap – Tara-kanyon, Žabljak

2024. augusztus 19. hétfő Egy lenyűgöző folyóhoz kirándulunk ma, egy közel 100 km hosszú kanyonhoz, amelyet sokan a világ második legmélyebb kanyonjának tartanak, a Grand Canyon után. A Tara kanyon legmélyebb pontja 1300 méter mély! Akinek kedve van a zipline-t is kipróbálhatja a folyó fölött átsuhanva. Estére már Žabljak hegyi szállodájába érkezünk.  Szállás: Žabljak.


3

3. nap – Žabljak, Durmitor, Fekete-tó

2024. augusztus 20., kedd Az 1980-ban az UNESCO Világörökségi Listára felkerült Durmitor Nemzeti Park 390 km²-es területén minden van, amitől nagyot dobban a túrázók szíve: mély szurdokok, magas hegyek, gleccsertavak és nagyon gazdag állat- és növényvilág. A mai nap folyamán egész napos túrát teszünk a Durmitor Nemzeti Parkban. Žabljaktól nem messze találjuk a Durmitor Nemzeti Park legszebb és legnagyobb tavát, a Fekete-tavat (Crno Jezero, Црно Језеро), ide túrázunk el. Szállás: Žabljak.


4

4. nap – Bobotov kuk

2024. augusztus 21., szerda A Durmitor-hegység a Balkán-félsziget fő gerincét képező Dinaridák három övezete közül a középsőben, az ún. Magas-Karsztban emelkedik, ez Crna Gora és az egész Dinári-hegység legmagasabb hegysége (Bobotov kuk, 2522 m). Erre a csúcsra teszünk egész napos túrát ezen a napon. Szállás: Žabljak.
5

5. nap – Kotori-öböl

2024. augusztus 22.,  csütörtök Öt nap túrázás és hegyek után a tenger felé vesszük az irányt. Útközben sokszor megállunk fotózni, a Lovcen Nemzeti Park szélén kanyargó szerpentin szuper fotó témát kínál. Érintjük a bájos Njeguši  falut, amely II. Petar Petrović Njegoš költőről és a prust nevű különleges érlelt sonkájáról híres és nem utolsó sorban csodás panorámát nyújt a Kotori-öbölre. A nap fennmaradó részét a Kotori-öbölben sétálgatva és strandolással töltjük. Szállás: Kotori-öbölben.

6

6. nap – Kotor- Perast

2024. augusztus 23.,  péntek Ma bejárjuk az UNESCO Világörökséghez tartozó Kotor óvárosát, megnézzük az öböl egyik legszebb fekvésű városát, Perastot, fakultatív hajókirándulást tehetünk a városka előtt az öbölben álló szigetek közül a Szirti Madonna-szigetre. Szállás a tengerparton.

7

7. nap – Hazarepülés

2024. augusztus 24., szombat Dél körül  kell Podgorica (TGD) reptéren lennünk, ahonnan a repülőnk (wizzair, W6 2232) 12:50-kor indul és 14:10-kor landol Budapest  (BUD) kifutóján.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva, majd a visszaigazoló után utald el az előleget (540 euro-t vagy ennek megfeleő fintot)!
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Podgorica – Budapest útvonalon.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a túra hátralévő összegét (810 euro-t vagy ennek megfeleő forintot) június 16-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.