2023. február 20.
Időpont
9 nap
Időtartam

Homoksivatag dűnéin mezítláb barangolni. Kristálytiszta hegyi patakban úszni egyet, utána pálmafás oázisokban sétálni datolyát eszegetve. Középkori erődökben és évszázados állatvásáron kószálni. És az óceán partján teknősöket megfigyelni. Mindez az Ománi Szultánság, egy modern arab mesevilág, drámai szépségű természeti látnivalókkal fűszerezve – gyere és fedezd fel ezt a mesevilágot a Csamborgo Adventures-szel.

Túravezetők: Barna Béla, Kacsó Péter és Kájel ÁrpádA csoport maximális létszáma: 12 fő + 3 túravezető.

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Abu Dhabi reptere
INDULÁS IDEJE 2023. február 20., hétfő
AZ ÁR TARTALMAZZA 7 éjszaka szállást az Ománi Szultanátusban (6 éjszaka hotelben és apartmanban, 1 éj sivatagi beduin sátorban)
2 (1-1) éjszaka szállást az út elején és végén Abu Dhabiban
3 reggelit, 1 bőséges vacsorát a sivatagban
az összes szárazföldi utazást reptértől reptérig
a nizwei erőd belépőjét, Wadi Shab csónakos megközelítését
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyeket (ezek ára 60-200 ezer forint körül mozog)
az ománi vízum díját, illetékeket
a fel nem sorolt étkezéseket és belépőket
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap –Repülés Abu Dhabiba

2023. február 20., hétfő Délelőtt 10:35-kor indulás Budapestről a wizzair W6 2357-es járatával mely 19:15-kor landolunk Abu-Dhabi (AUH) repterén. A két túravezetőnek erre a járatra van meg a repjegye, a túra tehát garantáltan indul. Figyelem: itt is hangsúlyozzuk, hogy az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie! Az Egyesült Arab Emírségek (UAE) fővárosa, Abu Dhabi az ország középső részén terül el, az Arab-öböl partján. Dubai után ez az ország második legnagyobb városa. A reptérről rögtön éjjel elindulunk a sivatag irányába. Szállás: El Ayn oázisvárosban.
1

1. nap – El Aynból utazás az ománi hegyekbe, Bahla erőd, Al Hamra

2023. február 21., kedd Reggel elindulunk a sivatagba, majd az emírségek és a szultanátus közötti határt átlépve a hegyek világába, Bahlába. Bahla erődje 1987 óta a Világörökség része. A városról sok száz éves legendák és mondák maradtak fenn: sok ománi ma is úgy tartja, hogy ez egy varázslatos hely, lakóit a mágia ismerőinek gondolják. A Bahla erőd a legrégebbi vár az országban, mely még az iszlám előtti időkben épült, 15 kapuja és 132 őrtornya van. A 12 km hosszú várfal máig fennmaradt, lenyűgöző látványt nyújt. Ezenkívül kis oázisvárosokban bóklászunk, megnézzük Al Hamra vályogtéglából épített mára elhagyatott óvárosát. Szállás: Al Hamra, apartmanokban.
2

2. nap – Arábia Grand Canyonja

2023. február 22., szerda Délre a sivatagi királyságból, Szaúd-Arábiából átnyúló Rub al-Khali, a beszélő nevű „Üres negyed” homokdűnéi húzódnak, északra pedig a Dzsebel al Akhdar („Zöld-hegység”) hatalmas vonulatai. Ezen a napon a hegyekbe indulunk el bejárni a fantasztikus sziklavilágot. Azon belül is az Arábia Grand Canyonjának nevezett Wadi Nakhr lesz túracélpontunk, ahol egy kecskeösvényen a kanyon peremén tekintünk le gyaloglásunk közben a szédítő sziklamélységbe. Az óriási kanyon függőleges sziklafalaiból emelkedik egyébként ki a szultanátus legmagasabb pontja a 3009 méteres magasságával Omán legmagasabb hegye, a Dzsebel Samsz (Jabal Shams). Nevének jelentése: „a Nap hegye”. Szállás Nizwében, egyszerű vendégház 2-3 ágyas szobáiban, ahol egymás után két éjszakát töltünk.
3

3. nap – Nizwa és környéke

2023. február 23., csütörtök Nizwaban, Omán régi fővárosában a szuk (bazár) mellett megnézzük Nizwa erődjét is, mely egyébként 1668-ban épült, s állítólag az Arab-félsziget legnagyobb ilyen jellegű építménye. Ahonnan egyébként fantasztikus kilátás nyílik a városra, illetve az azt körülvevő oázisra: pálmák, datolyapálmák mindenhol. Szállás Nizwében, vendégházban.
4

4. nap – Kecskevásár, Sinkhole - Wadi shab fürdés

2023. február 24., péntek Ha sikerül, reggel megnézzük a nizwai pénteki kecskevásárért. Ami úgy zajlik, hogy a kecskét eladni szándékozók járnak körbe-körbe négylábújukat pórázon tartva, míg a vevők egy helyben állnak vagy ülnek. Az ománi férfiak egyébként ropogós, hihetetlenül tiszta és patyolatfehér földig érő ruhában, a dishdash-ban járnak, fejükön szép hengeres sapkákkal. Olykor még látni a „handzsár” nevű görbe tőrüket is, amely az ománi címerben is megtalálható. Nizwéből egy nagyon hosszút autózunk keletre. A hosszú autóút közben egy titkos tipp: a Wadi ash Shab kanyontól északra egy különleges helyen, egy régi víznyelőben fürödhetünk, a Bamah Sinkhole-ban, egy kör alakú hihetetlenül káprázatos helyen. Ezután a mai napot a fantasztikus Wadi ash Shab kanyonban tett túrával folytatjuk, ami a Sur felé vezető autópálya mellett nyílik. Itt egy pár órás sétát tehetünk a pálmafás szurdokvölgyben, mely a végén olyannyira összeszűkül, hogy a patakmederben már csak úszva tudunk felfelé hatolni, a végén pedig beúszhatunk egy barlangba is. De útközben sem unatkozhatunk, ha kedvünk tartja, némely kiálló szikláról fejest ugorhatunk a patakba: nyugi, mély a víz, nemrégiben a Red Bull rendezett itt egy ugróbajnokságot. Szállás Sur mellett, az Arab-félsziget legkeletibb pontján egy tengerpart-közeli resort-hotelben, 2 ágyas szobákban.
5

5. nap – Teknőspart: Ra’s al Hadd és Ra’s el Jinz

2023. február 25., szombat Ma elautózunk a fahajó-vitorlás készítő műhelyeiről híres Sur városán keresztül Omán és az egész Arab-félsziget legkeletibb pontjára, a Ra’s al Hadd-ra, illetve az onnan 16 kilométerre fekvő Ra’s el Jinz-re, a híres és védett teknősparthoz. Este kilenckor egy helyi természetvédő szakember által vezetett túrán remélhetőleg látni fogjuk, ahogy az óriási tengeri teknős kimászik a homokfövenyre, majd miután egy hatalmas gödörbe lerakta tojásait homokkal elrejti azt és visszaúszik az óceánba. A helyet egyébként a WTO (World Tourism Organization, a Turisztikai Világszervezet) az ökoturizmus fenntartható fejlesztésének iskolapéldájaként tartja számon, ahogy itt a turisták, hogy ne zavarják a teknősöket, csak nagyon szigorú feltételek mellett tehetnek látogatást. Fotózni is tilos például! Szállás Sur mellett, az Arab-félsziget legkeletibb pontján egy tengerpart-közeli resort-hotelben, 2 ágyas szobákban.
6

6. nap – Sivatagi dűnék között: Wahiba

2023. február 26., vasárnap A világ egyik legritkább népsűrűségű országában a Wahiba homoksivatag tökéletes választás: egyedül és mezítláb sétálunk a végtelen homokdűnék között, fotózzuk a fantasztikus naplementét, a fodrokat, a homok különböző alakzatait, majd egy sivatagi táborban alszunk el, miután belakmároztunk tevehúsból. Erre egyébként a Wasil nevű település környéke a legalkalmasabb. Tökéletes hely az elvonulásra. Szállás a sivatagban, kis kétszemélyes beduin-sátrakban.
7

7. nap – Wadi Bani Khalid, Maszkat

2023. február 27., hétfő Omán 1700 kilométer hosszú tenger- és óceánpartja bőven nyújt helyet arra, hogy a kellemes, több mint 20 fokos vízben februárban is fürödjünk akár. Nade tengerpart sok helyen van, nem ez az igazi flesh, olyat sok ország tud. Ománban, ha muszáj lesz egy különlegességet választanunk akkor az az lenne, hogy napokat tölthessünk el wádik kristálytiszta vizében úszkálva. A sivatagból kijőve a mai napon egy fantasztikus helyre autózunk. A Wadi Bani Khalid kanyon, amely szintén maga az ősidill, őséden és ősparadicsom: pálmafák, sziklák között zegzugosan folyó pont tökéletes hőmérsékletű víz, napozás, fejesugrás napozás víz alatti úszkálás sokszögében tengethetjük itt a napot. Délután továbbautózunk a fővárosba. Ománi körutunk végén persze szánunk két fél napot a fővárosra is: korzózunk egyet a tengerparti sétányon, meg persze megnézzük a szultán palotáját is, de leginkább a bazár, a Mutrah szuk teszi fel a koronát ománi utunkra. Vehetünk itt pólót, kockás inget, kendőt, datolyát, meg kardamomot is, de ami minden más bazártól megkülönbözteti az ittenit, nos, az, hogy a levegőben mindenütt átható tömjénszag terjeng és kavarog és bódít. A világon egyedül Jemenben és Ománban nő a legjobb minőségű tömjént adó bokor (bosweillia sacra). Az UNESCO Világörökségi bizottsága egyébként 2000-ben világörökségi helyszínné nyilvánította az Omán területére eső tömjéntermő vidéket, így nem véletlen, hogy a maszkati bazárban a tömjén és mirha a bibliai három királyok világát eleveníti meg: a tömjén a mirhával együtt ismerős ugye az Újszövetségből is, ahol a napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát visznek ajándékul az újszülött Jézusnak. Szállás Maszkat, közvetlenül a tengerparti corniche-on egy hotelben, kétszemélyes szobákban. 
8

8. nap – Maszkatból Abu Dhabiba utazás

2023. február 28., kedd Maszkatból egy hosszú, egész napos (500 km, kb. 6-7 óra) utazásra indulunk vissza Abu Dhabiba. Abu Dhabi fő látnivalója egy gyönyörűszép fehér nagymecset. A II. Sheikh Zayed (Electra) út mellett álló mecsetet még 1996-ban kezdték építeni; az építkezés 2007-ben fejeződött be, s ez lett a világ nyolcadik legnagyobb mecsetje. A fehér márványból készült épület megtekintése. Szállás Abu Dhabiban.  
9

9. nap – Hazaindulás

2023. március 1., szerda Abu Dhabiból hazaindulunk, választott repülőjáratunktól függően. A túravezetőknek a wizzair W6 2358-as számú járatára van meg a jegye, mely 21:00-kor indul Abu Dhabi (AUH) repteréről és éjfél után 00:05-kor (március 2!) landolunk Budapest BUD repterén.  

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    455 eurót.
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Abu Dhabi – Budapest útvonalon.
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 680 eurót 2022. december 20-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.

Pillanatkép Ománról A kecskevásárban nem győzzük majd fotózni a helyi arcokat: folyamatosan az az érzésünk, mintha Szindbád titokzatos mesevilága megelevenedne, és hogy egy időkapuba tévedtünk. S ez itt nem elcsépelt szlogen: Omán az 1970-es évekig a külvilágtól elzártan, nagyon durva középkori körülmények között élt, akkor még mindössze tíz (!) kilométernyi aszfaltozott úttal. Előtte még 1920 körül is a legridegebb, arábiai wahábbi erkölcsöket követelték meg: a városok kapuit például este bezárták, és csak lámpással volt szabad közlekedni, de az elemes zseblámpa használatát sem engedélyezték. Tiltották a rádiózást, sőt még a szemüvegviselést is, de például a telefont sem ismerték. Na ebből a középkori hermetikusan elzárt szultanátusból a hagyományokat és minden jót megtartva egy modern államot csinált majd fél évszázaddal ezelőtt a jelenlegi ománi szultán Kábusz ibn Szaid, aki konzervatív apjától békés puccsban szerezte meg hatalmát és azóta az ország töretlenül és harmonikusan fejlődik. Nulláról kiépítették a tökéletes úthálózatot és iskolarendszert. Nem csak hogy kiépítették, de az ománi egészségügyi rendszer az ENSZ szerint a világon a nyolcadik legjobb helyen áll! A közbiztonság messze meghaladja (!) az európai szintet, s ezt bizony tapasztaljuk is, és sokkal-sokkal kevesebb a nejlonzacskó és az eldobott szemét is mint akár Magyarországon. A nyitás leglátványosabb jele a turizmus 2004-ben elkezdett reformja volt. A totálisan és hermetikusan elzárt államból a minőségi turizmus egyik fő célpontja lett Omán, ma a turizmus az egyik legjelentősebb bevételi forrás az olaj-szektoron kívül, főleg angol és német ökoturisták és jönnek megcsodálni az itteni pazar természetet, na meg a Csámborgó Adventures.