2023. július 15.
Időpont
8 nap
Időtartam

Hegyek és tengerek, régi történetek – mint ahogy a slágerben van, fantasztikus albán hegyekben töltünk pár túranapot, majd UNESCO világörökség városokat járunk be, ókori romokkal fűszerezve. Gyönyörű kétezres hegyekben a hegygerincekről kitáruló fenségesen szép panorámás helyeken látványtúrázunk, a vad hegyekből leereszkedve élvezzük az albán táj harmonikus szépségét, az UNESCO világörökség Berat városának nyüzsgő mesés keleti hangulatát, s megnézzük a görög Apollóniát is.

Túravezető: Császár Zsóka és Marosfalvi Zsófia Maximális létszám 16 fő!

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Tirana repülőtere
INDULÁS IDEJE 2023. július 15., szombat
AZ ÁR TARTALMAZZA az összes közlekedést repterétől reptérig kényelmes 14 személyes busszal
7 éjszaka szállás
7 reggeli
3 vacsora a hegyekben
sziapia albán konyak és csúcscsoki
szervezést és magyar nyelvű túravezetést
helyi asszisztencia
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegy árát
egyéb belépőjegyeket
az étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap –Indulás, repülés Budapestről Tiranába

2023. július 15., szombat Budapestről a wizzair W62233-as járata 13:30-kor indul és 15:00-kor landol Tiranában (TIA). A két túravezetőnek már erre van meg a repjegye! Figyelem: itt is hangsúlyozzuk, hogy az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie! Tirana repterétől északnak indulunk, útközben félúton megállunk Szkander bég mauzóleumánál. A landolás után az éjszakát egy skodrai szállodában töltjük, szállás 2-3 ágyas szobákban.
1

1. nap – Utazás az Albán-Alpokba, Grunas-vízesés

2023. július 16., vasárnap Skodrából egy bő két-három órás utazással az Albán-Alpokba megyünk, amelyet Bjeshkët e Nemuna néven találunk meg az albán, Prokletije néven pedig a szerb és egyéb leírásokban. Útközben megállunk panorámát fotózni és báró Nopcsa Ferenc emlékhelyénél. Thethi vidékére utazunk, ez a falu az, ahol nem tud az ember betelni a látvánnyal: körös-körül mindenhol hegyek, hegyek és hegyek. Albániának egyébként az átlagos magassága 708 m, ami az európai átlag kétszerese. Ezen belül is mintegy 45 hegycsúcsa emelkedik kétezer méternél magasabbra! Szóval lesz mit nézni. Ebben a paradicsomi fekvésű faluban egymás után három éjszakát töltünk egy hegyi szállóban, és a közte lévő 2 túranapon fedezzük fel Európa egyik legszebb hegyvidékét. (Aki nem annyira vágyik nagyobb túrákra, azoknak is ajánljuk, hiszen a csillagtúra jelleg miatt akár a ház környékén kisebb sétálások is nagy élményt jelentenek a hegyi környezetben). Szállás: hegyi hotel 2-3 ágyas szobáiban, reggelivel.
2

2. nap – Thethi, Qafë e Pejës (Nagy-hágó, 1710 m), Harape

2023. július 17., hétfő Reggeli után Albánia talán egyik legszebb túrájára indulunk. A thethi völgy észak felé a legszebb: a völgy végén a Harape-csúcs (Maja Harapit, 2217 m) emelkedik, 400-600 méteres függőleges sziklafalakkal. Mi a Qafë e Pejës (Nagy-hágó, 1710 m) hágóig gyaloglatozunk fel. Ez már az igazi Albán-Alpok, amely a Dinári-hegység legdélibb és legmagasabb tagja és nevéhez méltóan az alpi hegységképződés idején alakult ki. Alapkőzetét jórészt óidei (karbon, perm) kristályos palák alkotják, erre települtek rá a mezozoós üledékek: főleg mészkő. A hegység érdekessége, hogy földrajzi és földtani leírását a világhírű magyar őslénytanos és Albánia-kutató, báró Nopcsa Ferenc készítette el. A túra során mesélünk Nopcsa kalandos életéről. Szállás: hegyi hotel 2-3 ágyas szobáiban, reggelivel.
3

3. nap – Thethi, Valbonë

2023. július 18., kedd Temesy Győző A Sasok országában című, az 1930-as években kiadott könyvében írja: „A Thethi völgy a leggyönyörűbb, legegészségesebb nyaralóhely volna, ha nem kellene négy napig gyalogolni, amíg az ember eléri“. Nos, ma már nem kell ennyit gyalogolni, de a leggyönyörűbb és legegészségesebb az igaz. Reggeli után rögtön belecsapunk a lecsóba és egy 1000 méteres szintemelkedésű egész napos túrával mozgatjuk át magunkat. Átnézünk kicsit a Valbonë Nemzeti Parkba, az 1800 m magasan fekvő Valbonë-hágóról. Szállás: hegyi hotel 2-3 ágyas szobáiban, reggelivel.
4

4. nap – Blue eye, Thethiből Krujába

2023. július 19., szerda Reggeli után a „blue eye” forráshoz kirándulunk, majd egy négyórás (159 km-es) út következik, le Krujë városába. Krujë egy fenséges mészkővonulat oldalában fekszik, s joggal pályázhat az Albánia legszebb fekvésű városa rangra. Vára Szkander bég székhelye volt, egyúttal olyasféle történelmi jelképe is, mint nekünk Eger. A törökök négyszer próbálták bevenni a várat sokszoros túlerővel, de ez csak Szkander bég halála után tíz évvel sikerült. Krujë vára mellett híres a város bazársora is: boltok, szőnyegek, régiségek, éttermek. Be is térhetünk egy ilyen régi-régi faházban lévő étterembe, és keleti kényelemben, balkáni zenét hallgatva falatozhatunk az igen finom, ropogósra sült birkahúsból. Szállás: Kruja.
5

5. nap – Krujë, Apollonia és Berat

2023. július 20., csütörtök Krujë után egy 135 km-es buszozás következik egy görög romvárosba. Apollonia közel a tengerparthoz fekvő romváros. Található itt egy Szűz Máriának szentelt templom a XIII. századból, mely egész Albánia egyik legfontosabb bizánci emléke. Ám mégsem ez a meghatározó, hanem a görög romok. Apollóniát korinthoszinak és korfuiak állapították i.e. 538-ban, néhány kilométerre a tengertől, a jól hajózható Aoos folyó partján. Cicero szerint „magna urbs et gravis„, azaz nagy és jelentős város. Virágzása azonban a III. században véget ért, amikor is egy földrengés következtében a folyó medre több kilométerrel távolabb került és a város összeköttetése megszűnt a tengerrel, majd később a barbár betörések elpusztították. Romjai azonban még ma is szépek. A délutáni órákban érkezünk Beratba, ahol egymás után két éjszakát töltünk. Szállásunk hotel kétágyas szobáiban lesz.
6

6. nap – Berat, Osum-szurdok

2023. július 21., péntek Berat Közép-Albániában, az Osum-folyó völgyszorosában fekszik, és az ország másik legszebb fekvésű települése Gjirokastër mellett, múzeumvárosnak is nevezik, vagy „ezerablakos” városnak. Leírhatatlan, annyira gyönyörű: mecsetek, fehér, hegyoldalba települt házak, kávézók és a folyón átívelő kecses törökkori híd, fölötte a tájat megkoronázó fantasztikus várral tökéletes összhangú UNESCO Világörökség városka. A városi barangolás mellett egy szurdoktúrára indulunk el az Osum-folyó völgyébe. Szállás Beratban.
7

7. nap – Hazarepülés

2023. július 22., szombat A délelőtti  órákban megyünk ki a reptérre, ahová 13:30-ra kell kiérnünk, mert a járatunk (W62234) 15:35-kor indul Tiranából és 17:05-kor landolunk Budapest repterén.  

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    344 eurót
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Tirana – Budapest útvonalon. A túra garantáltan indul, a túravezetőknek erre a járatra van meg a repülőjegyük:
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 515 eurót 2023. május 16-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.