2021. május 1.
Időpont
6 nap
Időtartam

Hogy hol született a Mikulás? A világ egyik legszebb helyén, Lükiában, Patara városában és itt élt Myrában. Ma ez Törökország legszebb Türkiz-partnak is nevezett területén van: a tenger türkiz, de fantasztikus 2-3000 méteres hegyek (Lükiai-Toros) emelkednek, a parton pedig a világ egyig legszebb gyalogos túraösvénye vezet végig. Belekóstolunk ebbe az ösvénybe, ókori görög, perzsa és római romvárosokat nézünk meg, hajózunk kicsit Kekovába tengerbe süllyedt várost nézni és meseszép kanyonban vízben gázolva kanyontúrázunk is, miután megnéztük Szent Miklós szülőhelyét és a várost, ahol püspök volt.

Túravezető:  Barna Béla – max. létszám: 12 fő Fotó: Türkei Tourismus CH @TurkeiTourismus

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Budapest Ferihegy (BUD) – DLM Dalaman (Törökország)
INDULÁS IDEJE 2021. május 1., szombat
AZ ÁR TARTALMAZZA 5 éjszaka szállás 2 ágyas nagyon jó fekvésű és minőségű hotelekben
5 reggeli – (3 svédasztalos és 2 normál)
a szárazföldi közlekedést reptértől reptérig
szervezést és magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi és török belföldi repülőjegyet (ennek összára kb. 70000.- forint)
a hajózást az elsüllyedt városhoz és Szent Miklós szigetére – kb. 40 €/fő
a további étkezéseket és a belépőjegyeket
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Indulás, repülés Dalamanba

Indulás reggel Budapestről a 2B terminálról. Tervezett repülés: 9:05 – 12:15 BUD Budapest – IST Isztambul (TK1036-os járat) majd 17:25 – 18:55 IST Isztambul – DLM Dalaman (TK2558). A túra, már amennyire covid-időkben ez lehetséges, garantált, a túravezetőnek megvan a repjegye! A repülőtérről a szállásunkra megyünk, ahol a következő 3 éjszakát töltjük és innen járjuk be Lűkia látnivalóit. Szállásunk a dalamani reptértől 60 km-re fekvő Ölüdeniz üdülőhely legeslegszebb tengerpartján, a parttól mindössze fél percre fekvő jó minőségű szállodában lesz, svédasztalos reggelivel. Délután és este és reggel is ki tudsz ülni a tengerpartra.
1

1. nap – Szent Miklós szigete és Pillangó-völgy túra

2021. május 2., vasárnap Túra a Pillangó-völgy tetejére. A törökországi Lükiai-út (Lycian way, Likya yolu) a világ egyig legszebb hosszútávú gyalogos trekking-ösvénye: 510 kilométeren át vezet Fethiyétől Antalyáig, végig a déltörök tengerparton, tenger fölé magasodó sziklaszirteken kanyarogva, pazar panorámákat elénk tárva a türkiz-túrán. A mai napon ennek a nagytúrának egy kezdőszakaszát járjuk végig. Az egyik kilátóból Ölüdeniz öblét is fogjuk fotózni, ahonnan látszik Gemiler szigete is: a kevéssé ismert szigetnév nagy nevet takar: régészek szerint a szigeten lehet a Mikulás, azaz Szent Miklós sírja eredetileg. Úgy vélik, a sziklatemplomban temették el eredetileg, 326-ban.
2

2. nap – Patara, Xanthosz és Letoón romvárosai

2021. május 3., hétfő Szent Miklós élő történelmi személyiség volt, de kevés hiteles életrajzi adatnak vagyunk a birtokában. Ami biztos: a szentek életével foglalkozó tudósok, a hagiográfusok kiderítették, hogy Miklós i.sz. 245-ben született a ma Törökország területéhez tartozó kis-ázsiai Patara városában. Szóval a mai napon meglátogatjuk a Mikulás szülőhelyét. Van itt gyönyörű római romváros, de fantasztikus homokdűnéket is láthatunk. A Patara romvárosa mellett elnyúló tengerpartot pedig Törökország három legjobb strandja között tartják nyilván. Innen tovább utazunk, hogy Xanthosz (Ξάνθος) romvárosát keressük fel, mely a Lükiai Szövetség székhelye volt. Charles Fellows tárta fel, ezért leleteinek nagy részét a londoni British Museum őrzi, köztük a Hárpiák sírját, vagy például a Nereidák emlékművét, mely a görög művészet egyik legjelentősebb alkotása. Xanthosz pedig a közeli Letoónnal 1988-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Letoon (Λητώον) a Lükiai szövetség vallási központja volt, nyolc évszázadon át Létó, Artemisz és Apollón tiszteletének szent helye volt.
3

3. nap – Saklikent kanyontúra

2021. május 4., kedd A Saklikent Kanyonba teszünk ma egy kirándulást. A 18 km hosszú szurdok alján patak csörgedezik, reményeink szerint néhol a patak vizében gyalogolva, néhol a sziklákba kapaszkodva kelünk át a kanyonon. Innen Kaş városába tesszük át szálláshelyünket. Kaş szintén tengerparti városka, egy remek kilátó-reggelizőteraszú szállodában fogjuk a következő 2 éjt eltölteni.
4

4. nap – Hajózás Kekovába, Myra

2021. május 5., szerda Az ókori Antiphellosz helyén épült, szép fekvésű egykor csöndes halászfalu Kaş. Kaş kikötőjéből hajók visznek a vad és csipkézett lűkiai tengerpart mentén a meredeken a tengerbe szakadó szirtek világába, vagy a Mavi Mağara (Kék-barlang) felé. És hajóval megyünk a már víz alatt levő, elsüllyedt városokhoz (Aperlae, Tersane, Kekova, Simena) is, mely fantasztikus élmény. Az egyik tengerbe süllyedt város ihlette egy magyar költő, Faludy György Vitorlán Kekovába című könyvét, melynek több versét itt Kaş városában írta. Délután, ha úgy adódik buszra szállunk és Demre, azaz Myra romvárosában fejezzük be a napot. Itt is van ókori színház, talán érdekesebb viszont az a tény, hogy Szent Miklós ebben a városban élte le életét, legendás körülmények között püspökké választották és ahol még 52 évig volt püspök. A szüleitől örökölt vagyont szétosztotta a szegények és a gyerekek között, így lett myrai Szent Miklós a Mikulás-figura atyja, akinek nevében szerte a világon decemberben megajándékozzák a gyerekeket. Demrében természetesen nem hagyjuk ki a Mikulás Múzeumot sem, és fotózkodhatunk szobrával is a Szent Miklós bazilika közelében.
5

5. nap – Hazarepülés Dalamanból

2021. május 6., csütörtök Ma buszra szállunk, ami elvisz minket Dalaman repterére, ahonnan isztambuli átszállás után Budapestre repülünk. A túravezetőnek a következő járatokra van meg a jegye: TK2555 Turkish Airlines 10:55 AM Muğla-Dalaman (Turkey) 12:20 PM Istanbul (Turkey). Innen tovább: TK1037 Turkish Airlines 6:15 PM Istanbul (Turkey) 7:15 PM Budapest (Hungary).

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    51760.- forintot
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Dalaman – Budapest útvonalon. A túra garantáltan indul, a túravezetőnek már megvan a repjegye a következő járatokra:
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 77640 Ft-ot 2021. március 1-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.