2023. december 9.
Időpont
1 nap
Időtartam

Egy igazi adventi szombati túra a Bükkalján Szitta Emesével és Barna Bécivel: kedvenc terep mindkettőjüknek a szőlőcskei erdő, ezért itt zárják a túraévet egy adventi túrával: Szőlőcskéről jelzetlen utakon begyalogolnak egy kis csapattal Egerbe a Dobó térre. Az erdő csendjében Emese mesél kicsit Szőlőcske élővilágáról, majd kis földutakon és a Várfal-sétányon át a már nyüzsgőbb adventi Dobó téren zárul a nap. A túra a Csámborgó Adventures és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának közös koprodukciója.
#egynapos #bükkalja #szőlőcske #induljelegyuton

Túravezető: Szitta Emese és Barna Béla

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Eger buszpályaudvar vagy Vécsey-völgy utcai megálló
INDULÁS IDEJE 2023. december 9., szombat, 8:30
AZ ÁR TARTALMAZZA az Eger-Szőlőcske buszjegy árát
csúcscsokit
egy pohár forralt bort vagy teát a Dobó téren
a szervezést
és a magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
1

1. nap – Szőlőcske - Eger (13 km)

2023. december 9-én, szombaton Budapest-Stadionok buszpályaudvarról a 06:35-kor induló busszal van lehetőség Egerbe utazni, a busz 08:15-kor érkezik Eger buszállomásra (Jegyár: 2725 Ft). Az egriek és környékbeliekkel 8:30-kor találkozunk az egri buszpályaudvaron, ahonnan a 8:40-es Noszvaj felé közlekedő busszal megyünk, természetesen van lehetőség több helyen, így a Vécsey-völgyben is felszállni; 8:58-ra érkezünk Szőlőcskére, itt csatlakozik hozzánk másik túravezetőnk, Szitta Emese, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjától, akikkel ez közös túránk. Innen Szőlőcskéből indulunk el 13 kilométeres gyaloglásunkra (terepviszonyoktól és a csoportdinamikától függően 4-6 óra gyaloglás).

Szőlőcskéből a Síkfőkút projekt erdején keresztül indulunk el, melynek élővilágáról Emese tart egy ismertetőt, majd mutat nekünk egy kevéssé ismert titkos kilátóhelyet. Onnan először jelzetlen erdei úton, nagyjából 300 m tszf. magasságban haladva kiérünk a Vidra nevű helyre (312 m), majd a Tót-hegy és a Dobrányi érintésével átmegyünk a Kis-Egedhez, ha az idő- és terepviszonyok engedik, oda is kikukkantunk. Innen további jelzetlen utakon a Donátra átmegyünk, majd a Nagy-Eged utcába leereszkedve a Vécsey-völgyön és a Várfal sétányon át érkezünk meg a Dobó tér adventi forgatagába, ahol túránk véget ér.

A túra kutyabarát. Meg gyerekbarát. Meg mindenbarát. Ha igény van rá, Béci hozza piros bialetti kávéfőzőjét, jelezze előre aki esetleg kér 🙂


Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    9 eurót, vagy annak megfelelő forintot.