2024. február 14.
Időpont
10 nap
Időtartam

Homoksivatag dűnéin mezítláb barangolni. Kristálytiszta hegyi patakban úszni egyet, utána pálmafás oázisokban sétálni datolyát eszegetve. Középkori erődökben és évszázados állatvásáron kószálni. És az óceán partján teknősöket megfigyelni. Mindez az Ománi Szultánság, egy modern arab mesevilág, drámai szépségű természeti látnivalókkal fűszerezve – gyere és fedezd fel ezt a mesevilágot a Csamborgo Adventures-szel!

Túravezetők:  Kájel ÁrpádA csoport maximális létszáma: 8 fő + két túravezető.

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Muscat reptere
INDULÁS IDEJE 2024. február 14., szerda
AZ ÁR TARTALMAZZA 9 éjszaka szállást az Ománi Szultanátusban (8 éjszaka hotelben és apartmanban, 1 éj sivatagi beduin sátorban)
a nizwei erőd belépőjét, Wadi Shab csónakos megközelítését
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyeket (ezek ára 270-350  ezer forint körül mozog)
az autóbérlést, üzemanyagot és a helyi közlekedés árát
az ománi vízum díját, illetékeket
a fel nem sorolt étkezéseket és belépőket
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap –Repülés Maszkatba

2024. február 14., szerda Délelőtt 13:50-kor indulás Budapestről a Turkish Airlines-es járatával, Isztambulban átszállunk és  01:15-kor landolunk Maszkat (MCT) repterén.  Figyelem: itt is hangsúlyozzuk, hogy az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie! Szállás Muszkatban.

1

1. nap – Nizwa és környéke

2024. február 15., csütörtök Az éjszakai érkezést kipihenve a mai fővárosból a Omán régi fővárosba Nizwa-ba utazunk. A szuk (bazár) mellett megnézzük Nizwa erődjét is, mely egyébként 1668-ban épült, s állítólag az Arab-félsziget legnagyobb ilyen jellegű építménye. Ahonnan egyébként fantasztikus kilátás nyílik a városra, illetve az azt körülvevő oázisra: pálmák, datolyapálmák mindenhol. Szállás Nizwében egyszerű vendégház 2-3 ágyas szobáiban, ahol egymás után két éjszakát töltünk.
2

2. nap – Kecskevásár, Jebel Shams erőd

2024. február 16., péntek Ha sikerül, reggel megnézzük a nizwai pénteki kecskevásárért. Ami úgy zajlik, hogy a kecskét eladni szándékozók járnak körbe-körbe négylábújukat pórázon tartva, míg a vevők egy helyben állnak vagy ülnek. Az ománi férfiak egyébként ropogós, hihetetlenül tiszta és patyolatfehér földig érő ruhában, a dishdash-ban járnak, fejükön szép hengeres sapkákkal. Olykor még látni a „handzsár” nevű görbe tőrüket is, amely az ománi címerben is megtalálható. A várostól nem messze (kb 40 km) található Jabreen erődje, oda is ellátogatunk a kecskevásár után, délután szabadprogram. Szállás Nizwében.
3

3. nap – Arábia Grand Canyonja

2024. február 17., szombat Ezen a napon a Dzsebel al Akhdar („Zöld-hegység”) hatalmas vonulataiba indulunk el bejárni a fantasztikus sziklavilágot. Azon belül is az Arábia Grand Canyonjának nevezett Wadi Nakhr lesz túracélpontunk, ahol egy kecskeösvényen a kanyon peremén tekintünk le gyaloglásunk közben a szédítő sziklamélységbe. Az óriási kanyon függőleges sziklafalaiból emelkedik egyébként ki a szultanátus legmagasabb pontja a 3009 méteres magasságával Omán legmagasabb hegye, a Dzsebel Samsz (Jabal Shams). Nevének jelentése: „a Nap hegye”. Szállás: Al Hamra, apartmanokban.
4

4. nap – Sivatagi dűnék között: Wahiba

2024. február 18., vasárnap Reggel elindulunk a sivatagba, de útközben megállunk Bahlában. Bahla erődje 1987 óta a Világörökség része. A városról sok száz éves legendák és mondák maradtak fenn: sok ománi ma is úgy tartja, hogy ez egy varázslatos hely, lakóit a mágia ismerőinek gondolják. A Bahla erőd a legrégebbi vár az országban, mely még az iszlám előtti időkben épült, 15 kapuja és 132 őrtornya van. A 12 km hosszú várfal máig fennmaradt, lenyűgöző látványt nyújt. Délután terepjárokba ülünk át és csendesebb vizekre “evezünk”. A világ egyik legritkább népsűrűségű országában a Wahiba homoksivatag tökéletes választás: egyedül és mezítláb sétálunk a végtelen homokdűnék között, fotózzuk a fantasztikus naplementét, a fodrokat, a homok különböző alakzatait, majd egy sivatagi táborban alszunk el, miután belakmároztunk tevehúsból. Erre egyébként a Wasil nevű település környéke a legalkalmasabb. Tökéletes hely az elvonulásra. Szállás a sivatagban, kis kétszemélyes beduin-sátrakban.
5

5. nap – Wadi Bani Khalid, Teknőspart: Ra’s al Hadd és Ra’s el Jinz

2024. február 19., hétfő Ománban, ha muszáj lesz egy különlegességet választanunk akkor az az lenne, hogy napokat tölthessünk el wádik kristálytiszta vizében úszkálva. A sivatagból kijőve a mai napon egy fantasztikus helyre autózunk. A Wadi Bani Khalid kanyon, amely szintén maga az ősidill, őséden és ősparadicsom: pálmafák, sziklák között zegzugosan folyó pont tökéletes hőmérsékletű víz, napozás, fejesugrás napozás víz alatti úszkálás sokszögében tengethetjük itt a napot. Délután továbbautózunk Omán és az egész Arab-félsziget legkeletibb pontjára, a Ra’s al Hadd-ra, illetve az onnan 16 kilométerre fekvő Ra’s el Jinz-re, a híres és védett teknősparthoz. Este kilenckor egy helyi természetvédő szakember által vezetett túrán remélhetőleg látni fogjuk, ahogy az óriási tengeri teknős kimászik a homokfövenyre, majd miután egy hatalmas gödörbe lerakta tojásait, homokkal elrejti azt, és visszaúszik az óceánba. A helyet egyébként a WTO (World Tourism Organization, a Turisztikai Világszervezet) az ökoturizmus fenntartható fejlesztésének iskolapéldájaként tartja számon, ahogy itt a turisták, hogy ne zavarják a teknősöket, csak nagyon szigorú feltételek mellett tehetnek látogatást. Fotózni is tilos például! Szállás Ras al Khabbah mellett, az Arab-félsziget legkeletibb pontján egy tengerpart-közeli resort-hotelben, 2 ágyas szobákban.
6

6. nap – Ras al Khabbah

2024. február 20., kedd Pihenő nap. Igen, ilyet is tudunk 🙂 Sétálgatunk a napfelkeltében, teknős nyomokat keresünk az parton, fürdünk az óceánban vagy a hotel medencéjében, majd a naplementében gyönyörködünk ahogy alábukik a végtelenben.
7

7. nap – Wadi ash Shab, Sur Vitorlás építő műhely

2024. február 21., szerda Omán 1700 kilométer hosszú tenger- és óceánpartja bőven nyújt helyet arra, hogy a kellemes, több mint 20 fokos vízben februárban is fürödjünk akár. Nade tengerpart sok helyen van, nem ez az igazi flesh, olyat sok ország tud, ezért mi a fantasztikus Wadi ash Shab kanyonban tett túrával folytatjuk, ami a Sur felé vezető autópálya mellett nyílik. Itt egy pár órás sétát tehetünk a pálmafás szurdokvölgyben, mely a végén olyannyira összeszűkül, hogy a patakmederben már csak úszva tudunk felfelé hatolni, a végén pedig beúszhatunk egy barlangba is. De útközben sem unatkozhatunk, ha kedvünk tartja, némely kiálló szikláról fejest ugorhatunk a patakba: nyugi, mély a víz, nemrégiben a Red Bull rendezett itt egy ugróbajnokságot. A kanyon után Finsbe megyünk és az óceánparti apartmanban lesz a szállásunk.
8

8. nap – Sinkhole, Maszkat

2024. február 22., csütörtök Elindulunk vissza a fővárosba, de előtte Wadi ash Shab kanyontól északra egy különleges helyen, egy régi víznyelőben a Sinkhole-ban fürödhetünk. Ománi körutunk végén persze szánunk két napot a fővárosra is: korzózunk egyet a tengerparti sétányon, meg persze megnézzük a szultán palotáját, mecsetét is, de leginkább a bazár, a Mutrah szuk teszi fel a koronát ománi utunkra. Vehetünk itt pólót, kockás inget, kendőt, datolyát, meg kardamomot is, de ami minden más bazártól megkülönbözteti az ittenit, nos, az, hogy a levegőben mindenütt átható tömjénszag terjeng és kavarog és bódít. A világon egyedül Jemenben és Ománban nő a legjobb minőségű tömjént adó bokor (bosweillia sacra). Az UNESCO Világörökségi bizottsága egyébként 2000-ben világörökségi helyszínné nyilvánította az Omán területére eső tömjéntermő vidéket, így nem véletlen, hogy a maszkati bazárban a tömjén és mirha a bibliai három királyok világát eleveníti meg: a tömjén a mirhával együtt ismerős ugye az Újszövetségből is, ahol a napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát visznek ajándékul az újszülött Jézusnak. Szállás Maszkat, közvetlenül a tengerparti corniche-on egy hotelben, kétszemélyes szobákban. 
9

9. nap – Maszkat

2024. február 23., péntek délelőtt megnézzük a szultán palotáját, majd délután a nagymecsetbe megyünk, amely vetekszik Abu Dzabi mecsetével. Szállás Maszkat, közvetlenül a tengerparti corniche-on egy hotelben, kétszemélyes szobákban.

10

10. nap – Maszkat

2024. február 24., szombat délelőtt hazaindulunk Budapestre 8:10-kor, 12-50-kor landulunk Isztanbulban, ahonnan este 7:25-kor induunk Budapestre, 7:30-kor érkezünk a magyar fővárosba.   

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    455 eurót.
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Maszkat – Budapest útvonalon.
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 680 eurót 2023. december 20-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.

Pillanatkép Ománról A kecskevásárban nem győzzük majd fotózni a helyi arcokat: folyamatosan az az érzésünk, mintha Szindbád titokzatos mesevilága megelevenedne, és hogy egy időkapuba tévedtünk. S ez itt nem elcsépelt szlogen: Omán az 1970-es évekig a külvilágtól elzártan, nagyon durva középkori körülmények között élt, akkor még mindössze tíz (!) kilométernyi aszfaltozott úttal. Előtte még 1920 körül is a legridegebb, arábiai wahábbi erkölcsöket követelték meg: a városok kapuit például este bezárták, és csak lámpással volt szabad közlekedni, de az elemes zseblámpa használatát sem engedélyezték. Tiltották a rádiózást, sőt még a szemüvegviselést is, de például a telefont sem ismerték. Na ebből a középkori hermetikusan elzárt szultanátusból a hagyományokat és minden jót megtartva egy modern államot csinált majd fél évszázaddal ezelőtt a jelenlegi ománi szultán Kábusz ibn Szaid, aki konzervatív apjától békés puccsban szerezte meg hatalmát és azóta az ország töretlenül és harmonikusan fejlődik. Nulláról kiépítették a tökéletes úthálózatot és iskolarendszert. Nem csak hogy kiépítették, de az ománi egészségügyi rendszer az ENSZ szerint a világon a nyolcadik legjobb helyen áll! A közbiztonság messze meghaladja (!) az európai szintet, s ezt bizony tapasztaljuk is, és sokkal-sokkal kevesebb a nejlonzacskó és az eldobott szemét is mint akár Magyarországon. A nyitás leglátványosabb jele a turizmus 2004-ben elkezdett reformja volt. A totálisan és hermetikusan elzárt államból a minőségi turizmus egyik fő célpontja lett Omán, ma a turizmus az egyik legjelentősebb bevételi forrás az olaj-szektoron kívül, főleg angol és német ökoturisták és jönnek megcsodálni az itteni pazar természetet, na meg a Csámborgó Adventures.