2024. augusztus 12.
Időpont
9 nap
Időtartam

Türkmenisztán nem átlagos közép-ázsiai ország. Sok szempontból persze hasonlít szomszédaira – itt is megvan az, ami a többi „sztánban” egzotikus – kék csempés mecsetek, ókori romvársok, látványos sivatagi tájak, büszke paripák, színes szőnyegek, keleties illatokat árasztó bazárok. Vannak olyan látványosságok is, amelyeket keresve sem találnák másutt – a szovjeti időkből itt maradt Pokol Kapuja, az örökkön égő földgázmező a sivatag közepén, amelyet már számtalanszor be akartak temetni, de mégis megmaradt, mert ez mára a turisták kedvence helye. De igazán különleges ízt az országnak az elmúlt harminc éve kölcsönöz. Észak-Korea és Eritrea mellett Türkmenisztán volt – és máig is – a világ legelzártabb országa, ahol a furcsa ízlésű elnök hóbortjait a hatalmas gázvagyon tette lehetővé – ahol nem csak az elmúlt évezredek csodái, hanem az elmúlt évtizedek bizarr, néhol megmosolyogtató emlékei is látványosságszámba mennek.

Türkmenisztánba Üzbegisztán felől megyünk, oda is érkezünk vissza, így a két nagyon különleges város, Buhara és Hiva falai között is eltöltünk 1-1 napot. A program 7 UNESCO világörökségi helyszínt is érint (Itchan Kala, Hiva történelmi óvárosa, Buhara történelmi óvárosa, Az „ősi Merv” helytörténeti és kultúrpark, Kunya-Urgencs, Nisza párthus erődítményei, A Selyemút a Zarafshon folyótól a Kara-kumig terjedő szakasza, Turán hideg téli sivatagai). Az út egyik túravezetője éppen ezért a világörökségvadász és abban a világszinten is egyik legjobb Szűcs Tamás lesz.

Az út garantált indulású, és választható az Afganisztán programunk után: az afgán útról Tamással jöhettek át.

Túravezető: Szűcs Tamás és Barna BéciA túra maximális létszáma 14 fő + 2 túravezető

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Buhara – Urgencs
INDULÁS IDEJE 2024. augusztus 12., hétfő  – Kérlek, érkezz legalább 2 órával a repülőgép indulása előtt.
AZ ÁR TARTALMAZZA vízumtámogatás (meghívólevél, állami regisztráció, utazási igazolvány)
a Taskent-Buhara vonatjegyet az afgán csoportból érkezőknek
közúti közlekedés a program szerint légkondicionált kisbusszal/terepjáróval
3 éjszaka Türkmenisztánban kétágyas szállodai szobában
1 éjszaka Türkmenisztánban jurtában
4 éjszaka Üzbegisztánban kétágyas karavánszerájban
Türkmenisztán területén teljes ellátás (Az étkezések tartalmazzák a vizet, teát, instant kávét, csomagolt gyümölcslevet; kivéve a friss kávét, friss gyümölcslevet, szódát és alkoholos italokat).
angol nyelvű helyi idegenvezető a türkmén program teljes időtartama alatt
belépők a programban említett türkmén helyszínekre
sziapia és csúcscsoki
szervezést és magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyek árát (Budapest-Buhara / Urgench-Budapest)
Türkmenisztáni vízum 55+2 USD/fő, ha a Farap határon szerzik be (változás lehetséges).
Türkmenisztáni migrációs adó 10+2 USD/fő, Farap határán fizetendő (a változás függvényében)
Türkmenisztáni Állami Egészségügyi és Járványügyi Szolgálat tisztviselője orrmintát vesz 29+4 USD/fő, Farap határán fizetendő (változás lehetséges)
borravaló a helyi idegenvezetőnek és a sofőrnek
egyéb (üzbég) belépőjegyeket, fényképezési/videózási díjak történelmi parkokban és múzeumokban
az étkezést Üzbegisztánban
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Indulás, repülés Üzbegisztánba

2024. augusztus 12., hétfő Este 20:30-kor indulunk BUD Ferihegyről a TK 1038-as járatával Isztambulba, ahol 23:40-kor landolunk. Hosszú várakozás a reptéren.

1

1. nap – Megérkezés Isztambulon át Buharába

2024. augusztus 13., kedd Isztambulból reggel indulunk tovább: a Turkish Airlines TK266-os járata reggel 7:00-kor indul IST és 4 óra 15 percnyi repülés után 13:15-kor landol BHK Bukhara repterén. Délután pihenés, fakultatív városnézés. (Mivel az Afganisztán utunkat meghosszabíthatod Türkmenisztánnal, ezért ezen a napon indulnak el felénk az afganisztáni csapat tagjai – megegyezik e nap programja az afgán út 13. napjával: Kabulból Taskentbe. Az afgán csapat a KamAir RQ9097-es járatával érkezik Taskentbe 11:30-kor.) Szállás Buharában.

2

2. nap – Buhara városnézés

2024. augusztus 14., szerda A Selyemút talán legjellemzőbb városa Buhara, egyben Üzbegisztán egyik legszebb városa. Nagyon jó az atmoszférája, igazi Ezeregyéjszaka, az iszlám közép-ázsiai fellegvára, de volt nemrégiben az iszlám kulturális fővárosa is. Valami különös atmoszféra lengi körül a helyet: tudósok, filozófusok, költők és vallásalapítók nyomában járunk. Két és fél ezer éves magaskultúra és a kifinomult iszlám építészet rajongói itt kedvükre gyönyörködhetnek naphosszat. (az afgán csapat vonata reggel 08:50-kor indul Taskentből, ők 13:00-ra érkeznek Buharába. Délután szabad program, séta az óvárosban). Szállás Buharában.


3

3. nap – Buhara – türkmén határ – Merv – Mary

2024. augusztus 15., csütörtök Igen korai kelés után elérjük az üzbég–türkmén határt. A határsávon magunknak kell átkelnünk. A helyi partner a türkmén oldalon vár. Türkmenisztán második legnagyobb városában, Türkemabatban könnyű ebéd után megyünk Mary felé. (280 km / 4 óra). Délután meg is lesz az első világörökségünk az ókori Merv városa. Merv, Türkmenisztán legfontosabb emlékhelye egy oázisváros a Kara-kum sivatagban. A nagy kiterjedésű oázis települései négy évezreden át hatottak a közép-ázsiai és az iráni régió fejlődésére. Egykor a Selyemút fontos megállója volt – öt város is egymásra épült itt. A legkorábbi romok i.e. 6.-.5. századiak, a legújabb műemlék Bayramali Khan vára a 18. századból. Vacsora után egy helyi 3*-os szálláson alszunk.


4

4. nap – Mary–Ashgabat

2024. augusztus 16., péntek Reggeli után indulunk Maryból Ashgabatba (350 km / 5 óra). Útközben meglátogatjuk “Abiverd” erődöt. és a Seyitjemaladdin Mecsetet. Megebédelünk a fővárosban, délután pedig megnézzük a Szőnyegmúzeumot. (Az országban annyira fontos a szőnyegkészítés, hogy még a zászlón is szőnyegminták vannak.) Után megismerkedünk a modern főváros bizarr látványosságaival. Vacsora után egy fővárosi 3*-os szállodában alszunk.

5

5. nap – Ashgabat

2024. augusztus 17., szombat Reggeli után elmegyünk felfedezni az Altyn Asyr bazárt, a fennmaradt utolsó Lenin szobrot, majd az egykori Türkmenbasi emlékműveit – a Semlegesség Diadalívét és társait. Délután azért már az ókori emlékeknek szenteljük az időt – elmegyünk Nisza városába, ami egykor a Párthus Birodalom fővárosa volt, és ma világörkségi helyszín. Vacsora után ugyanazon a szálláson alszunk, ahol előző éjjel.

6

6. nap – Ashgabat – Darvaza

2024. augusztus 18., vasárnap Reggeli után az orosz bazárral kezdünk – ahol megvásárolhatjuk ajándéktárgyainkat. Ebéd után indulunk a Pokol Kapuja felé. (285 km / 4 óra). Útközben megállunk egy jellegzetes türkmén faluban, majd sötétedés előtt érkezünk a Pokol Kapujához, ahol az ötvenes évek óta ég folyamatosan a földgáz. Este a gázkráter mellett sütögetünk, majd jurtában hajtjuk álomra fejünket.

7

7. nap – Darvaza/ – Koneurgench – türkmén határ – Nukus/Hiva

2024. augusztus 19., hétfő Reggeli után elindulunk Koneurgench (Köneürgenç, Kunya-Urgencs) felé, (270km / 4 ó). Ott meglátogatjuk a világörökségi helyszínt – a kékcsempés mecseteket és a muszlim szentek mauzóleumait. Megebédelünk, majd kimegyünk a határhoz. Este már Üzbegisztánban vacsorázunk, egy transzferrel a 200 kilométerre fekvő Hivába utazunk.


8

8. nap – Hiva városnézés egész nap

2024. augusztus 20., kedd. Egész napos városnézés Hivában, az UNESCO világörökség óvárosban (az Ichan-Kala városrészben). Mauzóleumok, mecsetek és medreszék világa ez, nem győzzük fotózni a sok építészeti szépséget. Tudományosan is érdekes a város, látni fogjuk pl. Al-Khorazmi szobrát: az ő nevéhez fűződik a nulla és az algebra tudománya is. Ráadásul a szállónk is egy ilyen régi karavánszerájban lesz, szóval hamisítatlan lesz az oázis-selyemút-élmény.9

9. nap – Hazarepülés: Urgench – Budapest

2024. augusztus 21., szerda. A Turkish Airlines TK263-as járata 08:15-kor indul Urgench Airport (UGC) repteréről és 10:30-kor landol IST Isztambul repterén. Innen 12:05-kor indul tovább (TK1033) és 13:05-kor érünk Budapestre.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    1108.- eurót
  3. Velünk egyeztetve vedd meg a repjegyet először a Budapest – Buhara  (afgán utasoknak Kabul-Taskent) és az Urgench – Budapest útvonalra.
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 1662 eurót 2024. június 12-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.