2024. július 31.
Időpont
14 nap
Időtartam

Alig emlékszik már valaki arra, hogy Afganisztán a hetvenes években a nyugati fiatalok egyik kedvenc úticélja volt. Ezrek kerekedtek fel, hogy Törökországon és a császári Iránon át eljussanak Kabulig, ami akkor a hippik Mekkája volt. Ha keresgélünk az interneten, még megtaláljuk azokat a fakult képeket, ahol hosszú hajú farmeres fiúk-lányok mosolyognak a régi Citroenek és Volkswangek mellett az afgán hegyekben. Aztán jött a szovjet megszállás, a polgárháború, a tálib uralom, aztán az újabb polgárháború, és Afganisztánról csak annyit hallottunk, hogy ott „baj van”. A régi emlékek feledésbe merültek, helyükre új félelmek és bizonytalanságok jöttek. De Afganisztánban ismét béke van, igaz nem azok győztek, akiknek mi szurkoltunk, de közel fél évszázad után először léphetünk úgy a titokzatos, elfeledett ország földjére, hogy nem kell kétszer is végiggondolni, hogy el merjünk-e indulni. Az afgánok pedig várnak minket, hogy megmutassak, miért is szerették annó nagyszüleink annyira az országukat.

Figyelem! A mindenkori repülési és határátkelési szabályokról és beutazási feltételekről a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Túravezető:  Szűcs Tamás Tervezett maximális létszám: 14 fő

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Iszlámábád
INDULÁS IDEJE 2024. július 31., szerda
AZ ÁR TARTALMAZZA 13 éjszaka szállást reggelivel
a szárazföldi közlekedést légkondícionált kisbuszban, ivóvízzel
az összes belső repülőjegyet (Pakisztán, Afganisztán)
az összes belépőjegyet
egy öltözet helyi ruhát
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyeket (Budapest-Dubai-Iszlámábád-Dubai-Budapest útvonalon)
a további étkezéseket
a vízumot Pakisztánba (kb 50 USD)
a vízumot Afganisztánba
a borravalókat
egyágyas felár: 400 euro
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Indulás, repülés Iszlámábádba

2024. július 31., szerda Indulás 09:00-kor a Turkish Airlines  Tk1036-os járatával Budapestről Isztanbulba,  érkezés 12:15-kor. Innen este 20:25-kor  indulunk tovább a Turkish TK710-es  járatával Iszlámábádba. Öt és fél  óra repülés után landolás Iszlámábádban másnap 03:50-kor.
1

1. nap – Iszlámábád

2024. augusztus 1., csütörtök Elfoglaljuk szállásunkat, majd rövid pihenő után megismerkedünk Pakisztán modern fővárosával. Elmegyünk a Pakistan Monumenthez, megnézzük a Faisal Mecsetet, az ország népi kultúráját bemutató Lok Virsa Múzeumot, este pedig a bájos vidékies hangulatú Saidpurban – Iszlámábád Szentendréjében vacsorázunk.

2

2. nap – Taxila és Takht-e-Bahi

2024. augusztus 2., péntek Elindulunk az afgán határ felé, de közben útba ejtünk két világörökségi helyszínt is. Taxila az egykori görög-baktriai királyság egyik központja, ahol kisebb-nagyobb sztúpák, görög stílusú szoborok és az egykori görög uralkodók pénzei tanúskodnak a történelem e korszakáról. Utána Takht-e-Bahi egykori buddhista kolostorát keressük fel,  ami ma Pakisztán egyik leglátványosabb műemléke. Estére Peshawarba érünk.

3

3. nap – Úton Kabulba

2027. augusztus 3., szombat Hosszú napunk lesz: reggel, nyitáskor az afgán konzulátuson kezdünk, ahol – az ígéretek szerint – alig fél óra alatt megkapjuk az oda telepített afgán vízumunkat.  Amikor végeztünk, elindulunk a Torkhumi határállomásra, ott, határátlépés után találkozunk az afgán kísérőinkkel, ők visznek Kabulba. Ott először egy rövid eligazítás lesz az irodában, megkapjuk a szükséges engedélyeket, ruhákat, majd elmegyünk a híres Chicken Street-re hogy elfogyasszuk első afgán vacsoránkat.
4

4. nap – Bámiján-völgy

2024. augusztus 4., vasárnap Reggeli után azonnal indulunk. Átkelünk a Hindukuson, de közben azért számos alkalommal állunk meg fényképezni, mert a hegyek gyönyörű látvány nyújtanak. Miután elérjük a Shomali-hágót – 3852 méter magasan – ereszkedni kezdünk Bámiján felé. A völgy, ahol egykor a hatalmas Buddha-szobrok álltak, amelyeket 2001-ben a tálibok felrobbantottak, ma világörökségi helyszín, és a tálibok szerény belépődíjért körbe is vezetnek. A két nagy szobornak ugyan a hűlt helye látszik csak, de van ott még több kisebb freskós barlang, amit ma is meg lehet látogatni. Onnan továbbmegyünk Shahr-e-Golgola romvárosába, amelyet még Dzsingisz kán romboltatott le. Annak környékén egy helyi szállóban alszunk.

5

5. nap – Band-e-Amir Nemzeti Park

2024. augusztus 5., hétfő Egész napos kirándulásra indulunk a Band-e-Amir Nemzeti Parkba. A park – elméletben most zárva tart – de a helyi partner megígérte, hogy bevisz minket, és nem kétlem, hogy ezt meg lehet oldani. Afganisztán első nemzeti parkjának fő látványosságai a sokszínű tavak – amelyek földöntúli színeit a vízben oldott sóknak köszönhetik. Ugyanott alszunk, ahol előző éjszaka.


6

6. nap – Mazar-e-Sharif

2024. augusztus 6., kedd Elindulunk vissza Kabulba, ahol délután felszállunk egy belső repülőjáratra, és elrepülünk Mazar-e-Sharifba. Este már Észak-Afganisztán fővárosában, vacsorázunk, ami egykor az északi Szövetség bázisa volt.

7

7. nap – Mazar-e-Sharif és környéke

2024. augusztus 7., szerda Egész nap Mazar-e-Sharifban és környékén kirándulunk. A város legfőbb látnivalója a Kék Mecset, ahol – a helyi hívek szerint – Ali, Mohamed veje nyugszik (mások szerint Nadzsafban van a sírja). A mecset és környéke Afganisztán legfontosabb muszlim zarándokhelye. De csak férfiaknak, hisz nők nem léphetnek be a mecsetbe – amíg az urak ott lesznek, a hölgyeket elviszik a szőnyegbazárba, ahol egész Közép-Ázsia legszebb szőnyegeit árulják. Délután kirándulunk a közeli Balkhba, az egykori Bactrába. A város szinte semmit sem változott a középkor óta – ma is hatalmas falai között éli életét.

8

8. nap – Repülés Heratba

2024. augusztus 8.  csütörtök Kettőt is repülünk – Mazar-e-Sharifból előbb Kabulba, majd onnan Herátba. Este már Nyugat-Afganisztán legnagyobb városában fogyasztjuk vacsoránkat.

9

9. nap – Herat

2024. augusztus 9., péntek Reggel korán kelünk, és végigsétálunk a bazáron, majd megnézzük Golad Shad – Timur menye – mauzóleumát, a nagymecsetet, amelynek azt mondják csak Szamarkandban van párja, a mecsetben őrzik azt a 14. századi bronz üstöt, amelyből – állítólag – maga Timur Lenk itta a serbetet. Felmegyünk a város fellegvárába is, amelyet nemrég újítottak fel, és ma Közép-Ázsia egyik legjobban karbantartott hasonló építménye.

10

10. nap – Ghori felé

2024. augusztus  10., szombat Hosszú de látványos úton jutunk el Ghori tartományba, sok-sok megállóval a hegyek között.
11

11. nap – Dzsam minaretje

2024. augusztus 11., vasárnap Reggel megcsodáljuk a tartomány ékességét, a 65 méter magas közel ezer éves minaretet és a környékén a romokat. Ahogy végzünk a vizittel, visszatérünk Herátba, és megnézzük, ami még a városból kimaradt.

12

12. nap – Ismét Kabulban

2024. augusztus 12., hétfő Reggel visszarepülünk Kabulba. Megnézzük az egykori királyi palotát, a Kabul Múzeumot, és – a legfőbb látványosságként – Bábur kertjét, ahol Közép-Ázsia egyik első muszlim uralkodójának mauzóleuma áll.

13

13. nap – Kabulból Taskentbe

2024. augusztus 13., kedd Délelőtt kimegyünk a repülőtérre, 9:30-kor indulunk a KamAir RQ9097-es járatával Taskentbe,  ahol is 11:30-kor landol a repülőnk.
14

14. nap – Repülés Budapestre

2024. augusztus 14., szerda Hajnalban 02:30-kor indulunk Taskentből a Turkish Airlines TK371-es  járatával Isztanbulba,   5:45-kor landolunk IST repterén. Innen  07:05-kor indulunk Budapestre, a Turkish Airlines TK1035-ös járatával, 08:05-kor landolunk a magyar fővárosban.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva! Utald el az  1436.- euro-t vagy ennek megfeleő forintot!
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Dubai – Iszlámábád  -Dubai – Budapest útvonalon!
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 60%-ot, 2154 euro-t vagy ennek megfelelő forintot  május  31-ig.