2021. szeptember 6.
Időpont
8 nap
Időtartam

A görögországi Kosz (Κως) szigete az Égei-tengerben, a Dodekanészosz szigetvilágában vár minket, közvetlenül repülünk Budapestről. Kósz szigetén áll az Aszklépiosz-szentély, ahol egykor Hippokratész oktatta az orvostudományra vonatkozó nézeteit. Felkeresünk görög romokat, Hippokratész platánját, átadjuk magunkat a görög életérzésnek, fürdünk a tengerben, biciklizünk és egy-egy nap Kalimnosz és Niszírosz vulkáni szigetére is kirándulunk.

Túravezető:  Barna Béla és Császár Zsóka Tervezett maximális létszám: 12 fő + 2 túravezető

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Kósz reptere
INDULÁS IDEJE 2021. szeptember 6., hétfő, 5.40-kor BUD Ferihegy
AZ ÁR TARTALMAZZA 7 éjszaka szállás 2-3 személyes stúdiókban
a reptéri transzfert a szállásra Kósz szigetén
a vulkáni sziget Niszírosz egész napos hajókirándulást
egy sziapia ouzo az út elején
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegyeket a Budapest – Kósz – Budapest viszonylatban
a fakultatív programokat
a belépőket
étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Repülés Kósz szigetére

2021. szeptember 6., hétfő Indulás Budapestről 07:40-kor a wizzair W6 2245-ös járatával, ami 10:55-kor landol Kósz szigetének repterén (KGS). Szállás 2-3 személyes stúdiókban (zuhanyzós, saját fürdőszobával, valamint hűtőszekrénnyel és vízforralóval felszerelt konyhasarokkal). A szállás 400 méterre, 5 perc sétára fekszik a Paradiso Beach közelében, de Kósz óvárosa is csak fél óra séta. A teljes időt, 7 éjszakát ezen a szálláson töltünk, tehát akkor is velünk tarthatsz, ha csak nyaralni szeretnél, vagy csak néhány kirándulásra eljönni.

1

1. nap – Kósz, Hippokratész fája

2021. szeptember 7., kedd A szigeten született Hippokratész, így Kósz a világ orvosainak kedvelt zarándokhelye. Hippokratészt (ógörögül Ιπποκράτης), ókori görög orvost az orvostudomány megalapítójának tartják, egyenesen Aszklépiosztól, a gyógyítás istenétől származtatták. Az orvosi etika meghatározó dokumentuma az ő nevét viselő hippokratészi eskü! Meglátogatjuk Hippokratész fáját, egy szépséges platánt, melyet a hagyomány szerint a görög bölcs ültetett, és később állítólag tanított is alatta. Évszázadokkal később Pál apostol is hirdette az igét a fa alatt, ami persze nem biztos, hogy van annyi idős, viszont törzsének kerülete majdnem 14 méter, az egyik legnagyobb Európában. A fa mellett egy muzulmán kút áll, mellette pedig, egy XVIII. századi mecset áll minarettel. Ha időnk engedi, már pedig miért ne engedné egy slowlife utazás során, a Platia Elefteriasz téren álló Archeológiai Múzeumba is bekukkantunk, hellenisztikus és római kori leleteket nézegetni.

2

2. nap – Hajókirándulás Niszürosz vulkáni szigetére

2021. szeptember 8., szerda A másfél órányi hajózásra fekvő Niszüroszra (Nisyros) kirándulunk ma el. A Dodekanészosz-szigetcsoporthoz tartozó sziget leginkább 850 méter magas vulkánja miatt híres, mely mintegy 30 ezer éve egy nagy kitörés után beomlott. 1422-ben volt egy újabb kitörése. A szigetlakók a vulkánt Polivotisznak nevezik, mivel a mitológia szerint az istenek és a titánok közötti első nagy háborúban Polübótész titán annyira felbosszantotta Poszeidónt, hogy az isten letört egy darabot Kószból és hozzá vágta. Mi leereszkedünk a főkráterbe, Sztefanoszba, ahol tanulmányozzuk a fumarolákat és beleszagolunk a kénes levegőbe .

3

3. nap – Kalimnosz fakultatív kirándulás

2021. szeptember 9., csütörtök A zöld és erdős alpesi jellegű Dikeosz-hegység északi lejtőin számos szép falu található, de ezen a napon áthajózhatunk Kalimnosz szigetére is, amely a sziklamászók paradicsomaként lett híres Európában.

4

4. nap – Aszklépion

2021. szeptember 10., péntek Kósz műemlékei közül legkiemelkedőbb Aszklépiosz híres szentélye – ahonnan a görög orvostudomány kiindult. Kósz városától délnyugatra, fenyvessel borított dombon épült, a tetejéről csodálatos kilátás nyílik Kósz és Törökország felé.

5

5. nap – Kefalos, Agios Stefanos

2021. szeptember 11., szombat A sziget fővárosától mindössze 40 kilométerre található a sziget csücskében fekvő Kefalos. A régi faluból páratlan kilátás nyílik Agios Stefanos bazilikájától Kásztri sziklájára, lásd fő képünk. Innen teszünk egy kirándulást a déli félszigeten, mely Kósz legvadregényesebb és legzordabb tája. Az Agios Theologos étteremnél Kósz legszebb naplementéjében gyönyörködhetünk finom halételek és házi kecskesajt falatozása közben.

 

6

6. nap – Pihenőnap, gyógyforrás a tengerben

2021. szeptember 12., vasárnap Egész nap élvezhetjük a tengert, vagy teszünk egy kirándulást a sziget déli partjához, ahol a hegyoldal egyik sziklarepedéséből tör elő a kénes meleg víz, ami 49 °C-osan ömlik a tengerbe. A víz egy 25 négyzetméter átmérőjű, sziklákkal körbekerített medencébe zúdul, majd a tengervízzel keveredve lehűl. És persze fürödhetünk a tengerben is. Este búcsúvacsora.

7

7. nap – Hazarepülés

2021. szeptember 13., hétfő Reggel 9:15-re kell Kósz (KGS) repterére kiérnünk, ahonnan a repülőnk (wizzair W62246) 11:25-kor indul és 12:40-kor landol Budapest Ferihegy kifutóján.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva, majd a visszaigazoló után utald el az előleget (50800.- HUF).
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest/ vagy Bécs – Kosz – Budapest/ vagy Bécs útvonalon. A túravezetőnek a részletes kiírásban szereplő időpontokra van meg a repjegye.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a túra hátralévő összegét (76200.- HUF) augusztus 6-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.