2025. február 17.
Időpont
12 nap
Időtartam

Egy festőien kéklő tó, melyet hatalmas vulkánok ölelnek; színes, pezsgő kisvárosok; egy igencsak aktív vulkán jó sok lávával; trópusi őserdőben megbúvó maja templompiramisok, lélegzetelállító napfelkelték  és persze jó sok napsütés: a februári szürkeséget magunk mögött hagyva Közép-Amerika legjobb helyeit fedezzük fel. Az Atitlán-tótól indulunk, ahol meseszép és nagyon autentikus környezetben ismerkedünk a maja kultúrával, majd Antiguából ráadásnak a 3700 méter magas Acatenango alaptáborba is feltúrázunk, ahonnan egész este gyönyörködhetünk a szomszédos vulkán, a Fuego húszpercenkénti kitöréseiben. Jutalomként persze nem feledkezünk meg a helyi kávéról és csokiról sem. Utunkat a tikali dzsungelben, a világ egyik legnagyobb maja romvárosának felfedezésével zárjuk.

 

Túravezető:  Kovács Eszter Éva  Tervezett maximális létszám: 10 fő, az út minimum 5 fő jelentkezésével indul. Fotók: Kovács Eszter Éva és Barna Béla

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Guatemalaváros
INDULÁS IDEJE 2025. február 17., hétfő
AZ ÁR TARTALMAZZA 9 éjszaka szállást 2 ágyas szobákban
1 éjszaka szállást az  Acatenango alaptáborban, kabinokban és sátorban
7 reggelit
helyi túravezetést a Maja orrhoz való eljutásnál
vízi közlekedést az Atitlán-tavon, tuktukozásokat a tó környékén a megjelölt programok megközelítéséhez
kétnapos túrát az Acatenango alaptáborába, ebéddel, meleg vacsorával, reggelivel, valamint meleg ruha bérlését
látogatást a kávéfarmra Antigua-ban kóstolóval
Tikal belépőt és idegenvezetést
szárazföldi közlekedést az út teljes időtartamára, amennyiben a túravezetővel azonos repülőjárattal utazol
egy sziapiát az út elején, csúcscsoki
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegyeket a Budapest – Guatemalaváros – Budapest, valamint a Flores – Guatemalaváros útvonalon
a további étkezéseket
az Egyesült Államokba való belépés díját alkalmanként 21 USD
borravalót a túravezetőknek az Acatenango túrán
az esetleges teherhordó díját az Acatenango túrára (kb. 40 USD egy irányba), esetleges túrahátizsák (kb 15 USD), fejlámpa (3 USD)  bérlését az Acatenango túrára
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
1

1. nap – Repülés Guatemala-ba

2025. február 17., hétfő Reggel 6:10-kor indulunk Budapestről a United légitársaság UA9023 járatával, mellyel reggel 8 órakor érkezünk Frankfurtba. Innen 3 órás várakozást követően 11:05-kor indulunk tovább New York Newark repülőtérre az UA961-es járattal. Itt 4 óránk lesz átszállni, majd helyi idő szerint 18:37-kor száll fel az utolsó járatunk (UA1551) Guatemalavárosba. Este 22:48-kor érkezünk helyi idő szerint. Az éjszakát a fővárosban töltjük, egy reptérhez közeli, egyszerű szállodában. Szállás: Guatemalaváros, 2 fős szobákban

2

2. nap – Utazás az Atitlán-tóhoz

2025. február 18., kedd Közép-amerikai utazásunkat Guatemala egyik gyöngyszemével indítjuk: Közép-Amerika legmélyebb tavához, az Atitlán-tóhoz látogatunk, mely 1500 méterrel a tengerszint felett fekszik az Atitlán, a San Pedro és a Tolimán vulkánok ölelésében. A magasságnak köszönhetően nincsen hőség, legtöbbek szerint egész évben tökéletes a hőmérséklet. Ehhez reggel buszra szállunk és a fővárosi kavalkádot magunk mögött hagyva kacskaringós hegyi utakon keresztül érkezünk Panajachel kikötőjébe. A tó környékén ugyanis egyetlen közlekedési mód ismert: a motorcsónak, helyi nevén “lancha”. Mi is ezzel szeljük át a tavat, és érkezünk meg a 13 ezer fős San Pedroba, ahol a következő 3 napot töltjük. A délután során egy frissen facsart narancslével és helyi csokival a kezünkben felfedezzük a kisváros színes utcáit. Szállás: San Pedro, 2 fős hotelszobákban reggelivel.

3

3. nap – A maja kultúra nyomában

2025. február  19., szerda Guatemalában 22 maja csoport él, ezek közül három, a K’iche, a Kaqchikel és a Tz’utujil (San Pedro) az Atitlán-tó körül. A maja kultúra a helyiek mindennapi életének kiemelkedően fontos része: a nők minden nap népviseletet hordanak, a családban a saját maja nyelvükön beszélnek és az orvoslásban is a maja gyógymódokat részesítik előnyben. A napot a maja kultúra és mindennapok megismerésével töltjük, először San Pedroban, majd délután tuktukba szállunk és a szomszédos városba, San Juanba látogatunk. Megnézzük, hogyan szőnek a helyiek, gyönyörködünk a kézműves termékek végtelen választékában és beszerezzük az első ajándékokat is. Szállás: San Pedro, 2 fős hotelszobákban reggelivel.

4

4. nap – A Maja orr

2025. február  20., csütörtök  Korán kelünk, hogy a napfelkeltét már a Maja orr nevű kilátóból csodálhassuk meg. Egy rövid buszút és kb. 45 perc túra vezet a kilátóhoz, ahol nem csak meleg kávé és helyi péksütemény, hanem életünk egyik legszebb napfelkeltéje is vár minket. A napfelkelte színkavalkádját ugyanis 20 percenként egy vulkánkitörés füstje koronázza meg, hiszen a háttérben megbújik a Fuego vulkán, amihez 2 nap múlva mi is túrázunk majd. Reggel 8 körül érünk vissza a szállásra, a nap többi részében a tó egy igazi rejtett kincsét, Santa Catarinát látogatjuk meg. Mivel ide lancha sem jár, így pickupra pattanunk. Megtudjuk, miért kék az összes ház a városban, a tóparti természetes termálvízben is megmártózunk. Szállás: San Pedro, 2 fős hotelszobákban reggelivel.

5

5. nap – Antigua

2025. február 21., péntek  Reggel buszra szállunk és ugyan a tónak búcsút intünk, de a vulkánok maradnak. Kb. 3 óra alatt megérkezünk Guatemala régi fővárosába, a pezsgő Antiguába. Délután városnéző sétára indulunk, kicsit piacozunk és persze elkészítjük az ikonikus boltíves-vulkános fotót. Szállás: Antigua, 2 fős  hotelszobában.

6

6. nap – Az Acatenango tetején

2025. február 22., szombat Két napja még csak messziről figyeltük a Fuego vulkán húszpercenkénti kitöréseit, ma azonban kétnapos túrára indulunk, hogy lávával és durranással együtt is lássuk. (Ha nem szeretnél túrázni, akkor Antigua-ban egész napos szabad városnézésre is van lehetőség.) Ehhez a szomszédos, ma már inaktív Acatenango vulkánra túrázunk fel, melyet eddigre már Antiguából párszor megcsodáltunk. A túra csupán 8 km, azonban 1200 méteres szintemelkedéssel, így kb. 5 órával kell számolnunk. Késő délután érkezünk az alaptáborba, ahonnan (jó idő esetén) zavartalan kilátásunk lesz a Fuegora. A tábortűz mellett meleg étel és pillecukor kíséretében várjuk a sötétedést és a füstös-lávás-durranós vulkánkitöréseket. A tökéletes utazós fotó garantált. Szállás: a vulkánon, 2-3 fős sátrakban (kabinban),  meleg ruha, hálózsák, matrac biztosított és porter bérlésre is van lehetőség. Ebéd, vacsora és a másnapi reggeli a túracsomag része. Szállás: Acatenango alaptábor, 2-3 fős sátrakban, kabinban.

7

7. nap – Ismét Antigua

2025. január 14., kedd Hajnalban egy rövid túrára vállalkozunk, hiszen az Acatenango tetején egy újabb lélegzetelállító napfelkelte vár minket. Szerencsére ehhez már kevesebb mint egy órát kell túráznunk és útközben még gyönyörködhetünk a vulkánkitörésekben. A déli órákban érünk vissza Antiguába, kis pihenő után még meglátogatunk egy kávéfarmot, kóstolóval, hiszen Guatemalában ez nem maradhat ki. Este a helyi sörfőzde tetőterszáról pedig büszkén nézünk fel vulkánra, ahol ezen a reggelen ébredtünk. Szállás: Antigua, 2 fős szobákban.

8

8. nap – Utazás Flores-be

2025. február 24., hétfő Elköszönünk Antiguától és az ország másik végében fekvő Floresbe indulunk. Az 520 km-es utat busszal tesszük meg kb. 12 óra alatt, közben a szemünk láttára változik a táj, és a vulkánok helyett trópusi őserdőben találjuk magunkat. Szállás: Flores, hangulatos hotel 2 fős szobáiban, reggelivel.

9

9. nap – Tikal romvárosa

2025. február 25., kedd Közép-amerikai utunk nem lenne teljes maja templomok nélkül, így Tikalba látogatunk. Tikalt a világ egyik legnagyobb maja romvárosaként tartják számon és az UNESCO Világörökség része is. Legjelentősebb látványossága a 70 méter magas templompiramis. Az egész napot itt töltjük, azonban a romok nézegetése között néha a fákra is feltekintünk, ugyanis nagy eséllyel találkozhatunk pókmajmokkal. Szállás: Flores, hangulatos hotelben 2 fős szobákban, reggelivel.

10

10. nap – Flores

2025. február 26., szerda A hosszú utazás előtt pihenőnapot tartunk Floresben. Flores egy hangulatos kisváros a Petén-tó partján egy kis szigettel, ahol a hőmérséklet februárban is 30 fok körül van és híresen szépek a naplemente színei. Kicsit élvezzük a napsütést, a kellemes vizet és a finom helyi ételeket, de azért a városnéző séta nem maradhat el. Fakultatív SUP és kajak bérlésre van lehetőség. Este 8 órakor repülünk vissza a fővárosba az Avianca AV701 járatával, mellyel csupán 45 perc alatt érünk vissza. Szállás: Guatemalaváros, a repülőtérhez közeli, egyszerű hotelben, 2 fős szobákban.

11

11. nap – Repülés haza

2025. február 27., csütörtök  Reggel 7 órakor indulunk haza a United légitársaság UA1901 járatával. Először Houstonban szállunk át, ahonnan helyi idő szerint 16:25-kor repülünk tovább Münchenbe az UA102-es járattal, ahol másnap reggel 9:45-kor landulunk.
12

12. nap – Érkezés Budapestre

2025. február 28., péntek  Reggel 9:45-kor szállunk le Münchenben, ahonnan gyors, másfél órás várakozás után az UA9038 járattal indulunk Budapestre, ahol 12:35-kor landulunk.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva. Előleg 726 EUR – (vagy annak megfelelő forint napi árfolyamon).
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Guatemalaváros  – Budapest útvonalon, illetve a Flores – Guatemalaváros útvonalon!
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 60%-ot, 1089 EUR-t november 8-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.

EGYÉB TUDNIVALÓK

Az Acatenango túra során 8 km-t fogunk túrázni, ezt azonban 1200 méteres szintemelkedéssel tesszük, így a túra nem könnyű, de átlagos erőnléttel teljesíthető. A túra délelőtt indul, 2500 méteres tengerszint feletti magasságról, ahonnan kb. 5 óra alatt jutunk fel az alaptáborba, 3700 méter magasra. A túra során kiadós, csomagolt ebédet, frissen főtt, meleg vacsorát és reggelit is kapunk, melyek közül csak az ebédet kell magunknak cipelni, valamint az ivóvizet (3 liter javasolt). Emellett erősen ajánlott a kényelmes túrabakancs viselése, de esetlegesen zárt sportcipőben is teljesíthető a túra. A magasság miatt fent hidegebb a hőmérséklet, nappal 5-10, éjszaka akár 0 fokra is csökkenhet. Meleg ruhát, hálózsákot a túracsomag részeként kapunk. Az éjszakát sátrakban töltjük, melyek zárt kabinokban vannak felállítva, meleg hálózsákban és vastag, kényelmes matracon alszunk. Az alaptáborból jó idő esetén zavartalan kilátás nyílik az aktív Fuego vulkánra, mely kb. húszpercenként (néha gyakrabban is) kitör. A túra második napján lehetőség van egy rövid, hajnali túrára is az Acatenango vulkán tetejére, ahonnan a naplementét tudjuk megcsodálni.