2025. március 5.
Időpont
5 nap
Időtartam


Észak-Finnország, behavazott táj, gyönyörű havas fenyőfák, néhol kis rönkházikó, ahol hótalppal, husky kutyaszánnal vagy rénszarvassal közlekedünk, de motoros szánra is pattanhatunk. Ha ez izgalomba hozott, akkor gyere velünk télen az Északi-sarkkörön túlra, finn Lappföldre, ahol a jövő téli napfolttevékenységek miatt jó esélyünk lesz az északi fény (aurora borealis) játékában gyönyörködni!

Csillagászok szerint a jelenlegi napciklus közelít maximuma felé, amit várhatóan 2025-ben ér majd el. Ezért egyre több az úgynevezett fler, koronakidobódás és egyéb olyan jelenség, amely szokatlanul erős sarki fényt generál. Nos, ezért szervezzük már most a 2025-ös téli szezonra ezt az utazást.

Túravezető: Barna Béla – A túra maximális létszáma 12 fő +  túravezető

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Találkozó Budapest, Helsinki vagy Ivalo repülőterén
INDULÁS IDEJE 2025. március 5., szerda  – Kérlek, érkezz legalább 2 órával a repülőgép indulása előtt.
AZ ÁR TARTALMAZZA a szánhúzó kutyás husky túrát (kb. 2 órás)
a közúti közlekedést a program szerint
4 éjszaka szállást kétágyas szobákban (négyhálóteres villában)
a hótalpas túrát
belépők a programban említett helyszínekre
sziapia és csúcscsoki
szervezést és magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyek árát a Finnair kényelmes menetrend szerinti járataival (Budapest-Helsinki-Ivalo / Ivalo-Helsinki-Budapest)
a rénszarvas szán (kb. 180 euro) és motoros szán (kb. 250 euro) fakultatív programokat
egyéb belépőket, étkezéseket
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Indulás, repülés Lappföldre, Ivalóba

2025. március 5., szerda Délelőtt találkozunk Ferihegyen: 11:40-kor indul a Finnair AY1252-es járata Helsinki Vantaa (HEL) repterére, ahol 15:00-kor landolunk. Rövid átszállás után 16:15-kor repülünk tovább Helsinkiből, a Finnair AY605-ös járatával, mely 17:55-kor landol Ivalo (IVL) repterén. Ez Finnország és az Európai Unió legészakibb repülőtere. Ivalo (északi számi nyelven Avvil) egy falu, Lappföldön, 4000 lakossal. Ivalótól 30 kilométerre délre található a nagyon népszerű Saariselkä (északi számi nevén: Suoločielgi) üdülőhely, ide tartunk mi is, hogy egy többhálóteres villában elfoglaljuk a szállásunkat.

1

1. nap – Szánhúzó nap kutyával és rénszarvassal - Saariselkä

2025. március 6., csütörtök Csillagászok szerint a jelenlegi napciklus közelít maximuma felé, amit várhatóan 2025-ben ér majd el. Ezért egyre több az úgynevezett fler, koronakidobódás és egyéb olyan jelenség, amely szokatlanul erős sarki fényt generál. Nos, ezért szervezzük már most a 2025-ös téli szezonra ezt az utazást. Garantálni természetesen nem tudjuk, de ha szerencsénk van, ekkor láthatunk legnagyobb eséllyel sarki fényt. És nagy eséllyel láthatunk havat: bizony itthon már ritka vendég a fehér hó, de Lappföldön azért annyira csodálatos hóval borított jellegzetes fenyőfákat láthatunk, hogy már ezért megéri ide kiruccani. Pláne, ha szeretjük a havat. És ha már szeretjük a havat, akkor egy kis szánozás: a szánhúzókutyák otthonában megtanulunk kutyaszánt vezetni, és csak úgy suhanunk a havas tajgán. Ehhez persze kapunk a sarkvidéki körülményeknek megfelelő ruhát, úgyhogy fázni nemigen fogunk, utána meg úgyis átmelegít a forró áfonyalé. A szánhúzós program mellett amúgy a slow-life jegyében már önmagában az is élmény, ha csak úgy sétálgatunk Saariselkä utcáin, s élvezzük a kristálytiszta havas időt. De ha akarunk mégis valami különlegeset, akkor fakultatív program során rénszarvassal is szánozhatunk egyet!


2

2. nap – Kirándulás az Inari-tóhoz, Juutuanjoki

2025. március 7., péntek Ezen a napon ismét belevetjük magunkat a havas táj élvezetébe. Ha a körülmények engedik, Finnország harmadik legnagyobb tavához, az Inari-tóhoz teszünk egy kirándulást. Inari településnél torkollik bele a számik (lappok) által hőn szeretett Juutuanjoki folyó az Inari-tóba, ennek két partján egy télen is járható túraösvény visz végig, szép fenyvesek között. Sétánk után egy látványos tóparti múzeumot (Saamelaismuseo Siida) nézünk meg.


3

3. nap – Hótalpas túra – Motoros szán túra – Saariselkä

2025. március 8., szombat Közel tíz kilométert gyalogolunk ma a szépséges hóban, a 300 m tengerszint feletti magasságban fekvő Saariselkä településről felsétálunk az Iisakkipää (454 m) tetejére. Délután is sétálhatunk természetesen, de ha kedvünk tartja fakultatív kirándulás keretében immár motoros szánokkal (hómobilokkal) indulhatunk befelé a havas erdőbe. (Figyelem: a motoros szánokat 18 év fölöttiek vezethetik csak érvényes jogsival!). Estefelé pedig ismét sarkifény vadászatra indulunk, remélhetőleg remek képeket készíthetünk észak fantasztikus természeti jelenségéről. A programok nagyon kedvezőtlen időjárás esetén módosulhatnak – illetve itt is hangsúlyozzuk, hogy a sarki fény egy természeti jelenség, melyet garantálni nem lehet.


4

4. nap – Hazarepülés Helsinkin keresztül Budapestre

2025. március 9., vasárnap A Finnair AY604-es járata 13:50-kor indul Ivalo (IVL) repteréről és 15:25-kor landol HEL Helsinki Vantaa repterén. Másfél órás átszállás után 17:05-kor repülünk tovább a Finnair AY1255-ös járatával Budapestre, ahol 18:30-kor landolunk.


Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    598.- eurót
  3. Velünk egyeztetve vedd meg a repjegyet először a Budapest-Helsinki-Ivalo-Helsinki-Budapest  útvonalon, de ha szólsz, segítünk ezt is megvenni.
    A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 897 eurót 2025. január 5-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.