2025. február 11.
Időpont
11 nap
Időtartam

Homoksivatag dűnéin mezítláb barangolni. Kristálytiszta hegyi patakban úszni egyet, utána pálmafás oázisokban sétálni datolyát eszegetve. Középkori erődökben és évszázados állatvásáron kószálni. És az óceán partján teknősöket megfigyelni. Mindez az Ománi Szultánság, egy modern arab mesevilág, drámai szépségű természeti látnivalókkal fűszerezve – gyere és fedezd fel ezt a mesevilágot a Csamborgo Adventures-szel!

Túravezetők:  Kájel ÁrpádA csoport maximális létszáma: 10 fő + két túravezető. Az út minimum 3 fő jelentkezésével indul!

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Maszkat reptere
INDULÁS IDEJE 2025. február 11., kedd
AZ ÁR TARTALMAZZA 10 éjszaka szállást az Ománi Szultanátusban (9 éjszaka hotelben és apartmanban, 1 éj sivatagi beduin sátorban)
a nizwei erőd, a nizwei városfal, a Jabreen erőd, a Bahla erőd belépőjét,  a Wadi Shab csónakos megközelítését
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyeket (ezek ára 175-370  ezer forint körül mozog)
az autóbérlést, üzemanyagot és a helyi közlekedés árát
az ománi vízum díját, illetékeket (14 nap fölött szükséges)
a fel nem sorolt étkezéseket és belépőket (pl. teknősnézés)
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap –Repülés Maszkatba

2025. február 11., kedd este 20:10-kor indulás Budapestről a Turkish Airlines-es járatával, Isztambulban átszállunk és  07:10-kor landolunk Maszkat (MCT) repterén.  Figyelem: itt is hangsúlyozzuk, hogy az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

1

1. nap – Maszkat, ismerkedés a fővárossal

2025. február 12., szerda Az éjszakai repülés után átvesszük az autóinkat, veszünk Sim kártyákat a telefonokba, pénz váltunk, majd megnézzük a maszkati operaházat, sétálunk a tengerparton, kipihenjük az éjszakai utazás fáradalmait. Szállás Maszkatban.

2

2. nap – Maszkat, Nizwa

2025. február 13., csütörtök A maszkati nagy mecsettel a Sultan Qaboos Grand Mosque-val kezdjük a napot. Omán számtalan mecsetje közül csak ide léphetnek be nem muszlin vallásúak, de a szigorú szabályokat be kell tartanunk, férfiaknak hosszú nadrág, nem lehet nagymintás póló, de emberábrázolás sem lehet rajta. A hölgyeknek a teljes kart eltakaró ing, hosszú nadrág vagy szoknya, a térd nem látszódhat ki, illetve kendő is szükséges. De mindenképp megéri betartani a szabályokat, hiszen csak így láthatjuk a gazdagon díszített termet, amely egyszerre húszezer embert tud befogadni. A mecset után a mai fővárosból  Omán régi fővárosba, Nizwa-ba utazunk. A szuk (bazár) mellett megnézzük Nizwa erődjét is, mely egyébként 1668-ban épült, s állítólag az Arab-félsziget legnagyobb ilyen jellegű építménye, ahonnan egyébként fantasztikus kilátás nyílik a városra, illetve az azt körülvevő oázisra: pálmák, datolyapálmák mindenhol. Szállás Nizwában egyszerű vendégház 2-3 ágyas szobáiban.

3

3. nap – Kecskevásár, Jebel Shams erőd

2025. február 14., péntek Korán fogunk ébredni hiszen reggel hat órakor már gyülekeznek a helyi lakosok a nizwai kecskevásárra. Ami úgy zajlik, hogy a kecskét eladni szándékozók járnak körbe-körbe négylábújukat pórázon tartva, míg a vevők egy helyben állnak vagy ülnek. Az ománi férfiak egyébként ropogós, hihetetlenül tiszta és patyolatfehér földig érő ruhában, a dishdash-ban járnak, fejükön szép hengeres sapkákkal. Olykor még látni a „handzsár” nevű görbe tőrüket is, amely az ománi címerben is megtalálható. A kecskevásár után megreggelizünk, ehetünk egy jó teve hamburgert 🙂 majd  elindulunk tovább, hiszen sok csoda vár még ránk. A várostól nem messze (kb 40 km) található Jabreen erődje, amely az egyik legszebb állapotban megmaradt műemlék. Onnan a szállásunkra utazunk. A szobáink elfoglalása után Misfat al Abriyeen-be utazunk, mely több mint kétezer éves falu. Ez a kis gyöngyszem kiérdemelte a világ legszebb faluja címet. Ódon épületek, oázisok, pálmafák.  Szállás: Al Hamra, apartmanokban.
4

4. nap – Arábia Grand Canyonja

2025. február 15., szombat Ezen a napon a Dzsebel al Akhdar („Zöld-hegység”) hatalmas vonulataiba indulunk el bejárni a fantasztikus sziklavilágot. Azon belül is az Arábia Grand Canyonjának nevezett Wadi Nakhr lesz túracélpontunk, ahol egy kecskeösvényen a kanyon peremén tekintünk le gyaloglásunk közben a szédítő sziklamélységbe. Az óriási kanyon függőleges sziklafalaiból emelkedik egyébként ki a szultanátus legmagasabb pontja a 3009 méteres magasságával Omán legmagasabb hegye, a Dzsebel Samsz (Jabal Shams). Nevének jelentése: „a Nap hegye”. Szállás: Al Hamra, apartmanokban.

5

5. nap – Sivatagi dűnék között: Wahiba

2025. február 16., vasárnap Reggel elindulunk a sivatagba, de útközben megállunk Bahlában. Bahla erődje 1987 óta a Világörökség része. A városról sok száz éves legendák és mondák maradtak fenn: sok ománi ma is úgy tartja, hogy ez egy varázslatos hely, lakóit a mágia ismerőinek gondolják. A Bahla erőd a legrégebbi vár az országban, mely még az iszlám előtti időkben épült, 15 kapuja és 132 őrtornya van. A 12 km hosszú várfal máig fennmaradt, lenyűgöző látványt nyújt. Délután terepjárokba ülünk át és csendesebb vizekre „evezünk”. A világ egyik legritkább népsűrűségű országában a Wahiba homoksivatag tökéletes választás: egyedül és mezítláb sétálunk a végtelen homokdűnék között, fotózzuk a fantasztikus naplementét, a fodrokat, a homok különböző alakzatait, majd egy sivatagi táborban alszunk el, miután belakmároztunk tevehúsból. Erre egyébként a Wasil nevű település környéke a legalkalmasabb. Tökéletes hely az elvonulásra. Szállás a sivatagban, kis kétszemélyes beduin-sátrakban.
6

6. nap – Wadi Bani Khalid, Teknőspart: Ra’s al Hadd és Ra’s el Jinz

2025. február 17., hétfő Ománban, ha muszáj lesz egy különlegességet választanunk akkor az az lenne, hogy napokat tölthessünk el wádik kristálytiszta vizében úszkálva. A sivatagból kijőve a mai napon egy fantasztikus helyre autózunk. A Wadi Bani Khalid kanyon, amely szintén maga az ősidill, őséden és ősparadicsom: pálmafák, sziklák között zegzugosan folyó pont tökéletes hőmérsékletű víz, napozás, fejesugrás, napozás, víz alatti úszkálás sokszögében tengethetjük itt a napot. Délután továbbautózunk Omán és az egész Arab-félsziget legkeletibb pontjára, a Ra’s al Hadd-ra, illetve az onnan 16 kilométerre fekvő Ra’s el Jinz-re, a híres és védett teknősparthoz. Este kilenckor egy helyi természetvédő szakember által vezetett túrán remélhetőleg látni fogjuk, ahogy az óriási tengeri teknős kimászik a homokfövenyre, majd miután egy hatalmas gödörbe lerakta tojásait, homokkal elrejti azt, és visszaúszik az óceánba. A helyet egyébként a WTO (World Tourism Organization, a Turisztikai Világszervezet) az ökoturizmus fenntartható fejlesztésének iskolapéldájaként tartja számon, ahogy itt a turisták, hogy ne zavarják a teknősöket, csak nagyon szigorú feltételek mellett tehetnek látogatást. Fotózni is tilos például! Szállás Ras al Khabbah mellett, az Arab-félsziget legkeletibb pontján egy tengerpart-közeli resort-hotelben, 2 ágyas szobákban.

7

7. nap – Ras al Khabbah

2025. február 18., kedd Pihenő nap. Igen, ilyet is tudunk 🙂 Sétálgatunk a napfelkeltében, teknős nyomokat keresünk az parton, fürdünk az óceánban vagy a hotel medencéjében, majd a naplementében gyönyörködünk ahogy alábukik a végtelenben.
8

8. nap – Wadi ash Shab, Sur Vitorlás építő műhely

2025. február 19., szerda Omán 1700 kilométer hosszú tenger- és óceánpartja bőven nyújt helyet arra, hogy a kellemes, több mint 20 fokos vízben februárban is fürödjünk akár. Nade tengerpart sok helyen van, nem ez az igazi flesh, olyat sok ország tud, ezért mi a fantasztikus Wadi ash Shab kanyonban tett túrával folytatjuk, ami a Sur felé vezető autópálya mellett nyílik. Itt egy pár órás sétát tehetünk a pálmafás szurdokvölgyben, mely a végén olyannyira összeszűkül, hogy a patakmederben már csak úszva tudunk felfelé hatolni, a végén pedig beúszhatunk egy barlangba is. De útközben sem unatkozhatunk, ha kedvünk tartja, némely kiálló szikláról fejest ugorhatunk a patakba: nyugi, mély a víz, nemrégiben a Red Bull rendezett itt egy ugróbajnokságot. A kanyon után Tiwibe megyünk és az óceánparti apartmanban lesz a szállásunk.

9

9. nap – Sinkhole, Maszkat

2025. február 20., csütörtök Elindulunk vissza a fővárosba, de előtte Wadi ash Shab kanyontól északra egy különleges helyen, egy régi víznyelőben a Sinkhole-ban fürödhetünk. Ománi körutunk végén persze szánunk két napot a fővárosra is: korzózunk egyet a tengerparti sétányon, meg persze megnézzük a szultán palotáját, de leginkább a bazár, a Mutrah szuk teszi fel a koronát ománi utunkra. Vehetünk itt pólót, kockás inget, kendőt, datolyát, meg kardamomot is, de ami minden más bazártól megkülönbözteti az ittenit, nos, az, hogy a levegőben mindenütt átható tömjénszag terjeng és kavarog és bódít. A világon egyedül Jemenben és Ománban nő a legjobb minőségű tömjént adó bokor (bosweillia sacra). Az UNESCO Világörökségi bizottsága egyébként 2000-ben világörökségi helyszínné nyilvánította az Omán területére eső tömjéntermő vidéket, így nem véletlen, hogy a maszkati bazárban a tömjén és mirha a bibliai három királyok világát eleveníti meg: a tömjén a mirhával együtt ismerős ugye az Újszövetségből is, ahol a napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát visznek ajándékul az újszülött Jézusnak. Szállás Maszkatban egy hotelben, kétszemélyes szobákban.

10

10. nap – Maszkat

2025. február 21., péntek délelőtt egy fakultatív hajókiránduláson vehetünk részt, mely során az „ománi Maldive szigetre” a DAYMANIYAT ISLANDS-re látogathatunk el, ahol ha szerencsénk van teknősöket láthatunk, hiszen egy szigorúan védett természeti kincsről beszélünk. „Búvárkodunk” snorkellezünk, megcsodáljuk a tenger alatti élővilágot, napozunk a hófehér homokos parton, melyhez hasonlót kevés helyen találunk a világban.
11

11. nap – Maszkat

2025. február 22., szombat reggel hazaindulunk Budapestre 8:10-kor, 12:50-kor landulunk Isztanbulban, ahonnan este 19:05-kor induunk Budapestre, 19:15-kor érkezünk a magyar fővárosba.   

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    556 eurót vagy ennek megfelelő forintot!
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Maszkat – Budapest útvonalon.
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 834 eurót 2024. december 14-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.

Pillanatkép Ománról A kecskevásárban nem győzzük majd fotózni a helyi arcokat: folyamatosan az az érzésünk, mintha Szindbád titokzatos mesevilága megelevenedne, és hogy egy időkapuba tévedtünk. S ez itt nem elcsépelt szlogen: Omán az 1970-es évekig a külvilágtól elzártan, nagyon durva középkori körülmények között élt, akkor még mindössze tíz (!) kilométernyi aszfaltozott úttal. Előtte még 1920 körül is a legridegebb, arábiai wahábbi erkölcsöket követelték meg: a városok kapuit például este bezárták, és csak lámpással volt szabad közlekedni, de az elemes zseblámpa használatát sem engedélyezték. Tiltották a rádiózást, sőt még a szemüvegviselést is, de például a telefont sem ismerték. Na ebből a középkori hermetikusan elzárt szultanátusból a hagyományokat és minden jót megtartva egy modern államot csinált majd fél évszázaddal ezelőtt a jelenlegi ománi szultán Kábusz ibn Szaid, aki konzervatív apjától békés puccsban szerezte meg hatalmát és azóta az ország töretlenül és harmonikusan fejlődik. Nulláról kiépítették a tökéletes úthálózatot és iskolarendszert. Nem csak hogy kiépítették, de az ománi egészségügyi rendszer az ENSZ szerint a világon a nyolcadik legjobb helyen áll! A közbiztonság messze meghaladja (!) az európai szintet, s ezt bizony tapasztaljuk is, és sokkal-sokkal kevesebb a nejlonzacskó és az eldobott szemét is mint akár Magyarországon. A nyitás leglátványosabb jele a turizmus 2004-ben elkezdett reformja volt. A totálisan és hermetikusan elzárt államból a minőségi turizmus egyik fő célpontja lett Omán, ma a turizmus az egyik legjelentősebb bevételi forrás az olaj-szektoron kívül, főleg angol és német ökoturisták és jönnek megcsodálni az itteni pazar természetet, na meg a Csámborgó Adventures.