2023. augusztus 15.
Időpont
8 nap
Időtartam

Fotogén fjordok és fenséges fjellek – ha látni akarod a világ egyik legszebb országát, akkor gyere velünk Nyugat-Norvégiába, ahol a fjordvidék lenyűgöző természeti látnivalói között barangolunk bő egy hetet. Ålesundba repülünk, ahonnan is kezdetét veszi az egyhetes utazásunk, road-tripünk délre, Stavanger felé. Közben felfűzzük a legszebb vízeséseket, kilátóhelyeket, nézünk gleccsert és káprázatos füves tetejű házakat, hajózunk meseszerű fjordokon, és persze ikonikus és instagram-szerte híres sziklákra is kiállunk, Norvégia elképesztő természeti látványosságainak legjavát tapasztaljuk meg. Utunkra felfűzünk UNESCO Világörökségi helyszíneket, így Bergen Hanza-kikötőjét és a két világszép helyet, a Geirangerfjord és Nærøyfjord vidékét. Ha akarunk kicsit via ferratázhatunk is, meg tengeri kajakozhatunk is a túrák és pazar panorámák mellett.

 

Túravezető: Sütő Noémi és Barna BélaTervezett maximális létszám: 14 fő + 2 túravezető.

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Ålesund/Stavanger
INDULÁS IDEJE 2023. augusztus 15., kedd
AZ ÁR TARTALMAZZA 8 éjszaka szállás norvég faházakban, hosztelekben és tóparti hotelben
1300 kilométernyi szárazföldi utazást Ålesund repterétől Stavanger repteréig
egy sziapia, csúcscsoki
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyeket a Budapest – Alesund/Stavanger – Budapest viszonylatban
a kompjegyeket
a belépőket és fakultatív programokat
étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Repülés Ålesundba

2023. augusztus 15., kedd Túravezetőnek Ålesundba van meg a repjegye, de természetesen rengetegféle járatkombináció létezik. A túravezető Budapestről indul 17:05-kor a KLM KL1978-as járatával és először 19:15-kor landol Amszterdam (AMS) repterén -innen 20:50-kor indul tovább a KL1327-es számú járata és 22:50-kor száll le Ålesund (AES) repterén. A reptér a várostól 16 kilométerre északra fekszik. Első éjszakánkat Ålesundban töltjük, ahonnan másnap indulunk a fjordok felé. Szállás Ålesund, kis kempingfaházak kétágyas szobáiban.

1

1. nap – Ålesund környéke, Aksla, Devoldefabrikken

2023. augusztus 16., szerda Ålesund egy 50 ezer lakosú kisváros, szép szecessziós épületekkel, itt kezdjük norvég utunkat. A tengerészek kedvenc Devold pulóverét a városban gyártják (Devoldefabrikken), az üzemi bolt kávézójából pedig gyönyörű kilátás nyílik az Ålesund melletti szigetekre. Nem maradhat ki a napból a városka házi hegye, az Aksla sem a Byrampen kilátóponttal, melyre a városközpontból 418 lépcsőfok vezet fel. Ugyancsak megnézzük a Sunnmøre skanzent, ahol 50 régi ház mellett 30 régi hajó is látható, köztük viking hajók is. Az Ålesund – Åndalsnes táv 108 km, másfél óra. Szállás a Romsdalsfjord északi partján kis faházak 2-3 ágyas szobáiban (két éjt töltünk itt)..

2

2. nap – Åndalsnes, Trollveggen, Trollstigen

2023. augusztus 17., csütörtök Åndelsnestől mindössze 10 kilométerre van a világ egyik leghíresebb sziklafala, a Trollveggen (Trollok fala), mely az egyik legszebb megnyilvánulása az ókori Kaledóniai-hegységrendszerhez tartozó Skandináv-hegyvidéknek. Innen Norvégia talán legszebb útján, a Trollstigen (Trollok útja) aszfaltján szerpentinezünk; Arany-útvonalnak vagy Óriások ösvényének is nevezik az idegenforgalmi prospektusok: az út legmagasabb pontja 825 méteren van, 11 kissugarú hajtűkanyar és 8-10 %-os emelkedők jellemzik. Szállás a Romsdalsfjord északi partján kis faházak 2-3 ágyas szobáiban.

3

3. nap – Geirangerfjord, Flydalsjuvet, Ørnesvingen

2023. augusztus 18., péntek A Geirangerfjord Norvégia legszebb fjordja. Pont. Ezt lecsekkolandó reggel Trollstigenről 80 kilométert utazunk Hellesylt városkáig, majd onnan reményeink szerint egy komppal végighajózunk az UNESCO Világörökségi helyszín fjord 16 kilométerén. Geiranger faluból elmegyünk az ország egyik legszebb kilátóhelyéhez, a könyvborítókon is gyakran szereplő Flydalsjuvet-hez, de az Ørnesvingen kilátópontját is felkeressük. Ha marad időnk, eltúrázunk egy Skageflå nevű helyre, ahonnan a legszebb rálátás van a Hét nővér-vízesésre (De syv søstre). Szállás Hjelle, egy fantasztikus tóparti hotel 2 ágyas szobáiban (két éjt töltünk itt).

4

4. nap – Geirangerfjord, Loen, Rakssetra, Briksdalsbreen

2023. augusztus 19., szombat Reggel elutazunk a szintén mesebeli fjordparti Loen városkába (Loen Skylift). Innen kirándulás a Briksdalsbreen-hez, mely a Jostedalsbreen gleccser nyúlványa, amelyhez vízesések és hatalmas hegyek között haladó túraösvény vezet. Alternatív kirándulási lehetőség a Rakssetra nevű szépséges helyre. Szállás Hjelle, egy fantasztikus tóparti hotel 2 ágyas szobáiban.

5

5. nap – Bøyabreen, Flåm, Nærøy-fjord

2023. augusztus 20., vasárnap Hjelléből egy bő négyórás út (230 km) visz Flåm városkába, de útközben esetleg megállunk a Bøyabreen gleccsernél. Flåm városából a legkeskenyebb norvég fjordon, a Nærøy-fjordon hajózhatunk vagy tengeri kajakozhatunk Gudvangen környékén (mindkettő fakultatív). Innen továbbutazunk az este folyamán Bergen mellé. Szállás Bergen mellett egy motel 3 ágyas szobáiban.

6

6. nap – Bergen, Stavanger, Kardok a sziklában

2023. augusztus 21., hétfő Bergenben gyalogosan ismerkedünk meg a Bryggen színes parti házaival (UNESCO világörökségi helyszín) és a halpiaccal. Ha marad időnk egy gyors fakultatív panorámára, akkor felvonóval felmehetünk a 643 méter magas Ulriken-hegyre. Elutazás Bergenből a parti szigetsorokon és Haugesundön keresztül, két kompozással. Stavangerben meglátogatjuk a Kardok a sziklában (Sverd i fjell) emlékművet. Stavanger másik különlegessége az Óváros (Gamle Stavanger): ez Európa egyik legidősebb épen megmaradt, legnagyobb részben fából épült házakból álló óvárosa. Szállás Stavangerben, négyszemélyes egyetemi hotel szobáiban (két éjt töltünk itt).

7

7. nap – Lysefjord, Preikestolen szikla

2023. augusztus 22., kedd Az ország egyik leglátványosabb és legismertebb látnivalója a 900 méteres függőleges Preikestolen (Prédikálószék) szikla. Innen hazafelé tartva érintjük a világ leghosszabb, 14 km hosszú tenger alatti közúti alagútját. Szállás Stavangerben, négyszemélyes egyetemi hotel szobáiban (két éjt töltünk itt).

8

8. nap – Stavangerből hazarepülés

2023. augusztus 23., szerda Reggel 8-ra kell kinn lenni Stavanger (SVG) repterén, ahonnan 10:10-kor indul a KLM 1198-as járata és 11:45-kor landol Amsterdamban (AMS). Átszállás után 14:25-kor indulunk tovább Amsterdamból (KLM 1977-es járat) és 16:20-kor landolunk Budapesten.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva, majd a visszaigazoló után utald el az előleget (580.- EURO).
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Alesund/Stavanger – Budapest útvonalon. A túravezetőnek a részletes kiírásban szereplő időpontokra van meg a repjegye.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a túra hátralévő összegét (870.- EURO) június 15-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.