2020. június 27.
Időpont
1 nap
Időtartam

A Tisza-tó körüli kerékpártúra egy nagyon kellemes 65 kilométeres kör: ráadásul ekkorra átadják a vadiúj bringás-hidakat Tiszafüred és Poroszló között. Jó idő, vízszintes élménytekerés, közben akár igény szerint beülünk egy halászlére.

Túravezető: Barna Béla – segítő autó: Asszonyi Evelin

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Poroszló/Tiszafüred
INDULÁS IDEJE 2020. június 27-én, szombat reggel találkozunk a Tisza-tónál
AZ ÁR TARTALMAZZA kiscsokit
kísérő autó segítsége
a szervezést
és a magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA az utazást a helyszínre
a bringabérlést (az alapáron felül +4500 forint egész napra)
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
1

1. nap – Körbe a Tisza-tavon

2020. június 27., szombat Indulás Budapestről (vagy bárhonnan) érkezés Poroszlóra vagy Tiszafüredre egy később e-mailben kiküldött pontra. Figyelem! Az út ára saját biciklivel érvényes, de ha nincs bringád, jelezd és segítünk bérelni – ezért is érdemes minél előbb jelentkezni, hogy időben foglaljunk bringákat. A Tisza-tavi kerékpárút egyébként az eurovelo 11-es nemzetközi kerékpárút része (a norvégiai Északi-foktól a Tisza-tavon át Athénig) tart. A Tisza-tó kör kiindulópontja nekünk Poroszló vagy Tiszafüred lesz, innen Sarudon át a vízierőműről híres Kiskörére tekerünk, majd a Tisza-hídon a déli partra érünk: Abádszalókon át Tiszafüredre tekerünk, melynek legújabb bringás érdekessége a város nyugati végén álló Tisza Tavi Kerékpáros Centrum. Az út szinte végig a tó körüli gáton, jó minőségű aszfalton fut, ide gépjárművek csak engedéllyel hajthatnak be. A túra hossza 65 kilométer, 5-6 óra alatt is kényelmesen teljesítjük.

Az 1970-es években még mindenki úgy emlegette, hogy Kiskörei-víztározó. Magyarország második legnagyobb tavát a tiszai áradások szabályozása és az Alföld vízellátásának javítására hozták létre: 1973-ban történt meg az első elárasztás, a második pedig 1978-ban. A 127 km² területű vízivilágot ma már mindenki Tisza-tóként ismeri, de ne egy összefüggő nagy vízfelületet képzeljünk el: van itt minden, mozaikosan váltakoznak a nádasok, holtágak, patakok és egyéb nyílt vízfelületek kis szigetekkel.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    1500.- forintot

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.