2022. június 30.
Időpont
15 nap
Időtartam

Kék ég felé törő mesés négyezres havas hegycsúcsok, csillogó jégárak és a gleccserek hátrahagyott smaragdzöld tavai, zubogó vízesései, örökzöld fenyvesei a világ egyik legfestőibb vidékévé avatják a Sziklás-hegység kanadai részét. Béci egyik kedvenc helye a kanadai Sziklás-hegység, ide kalauzol benneteket el Imivel. Ennek a hegyvidéknek négy nemzeti parkját (Jasper, Banff, Yoho, Waterton) bejárjuk: tuti biztos hogy életed egyik monumentális hegyi élménye lesz!  

Figyelem! Utazásunk időpontja a nyári csúcsszezonra esik, ezért a szolgáltatások és szállások nagyon durván gyorsan elfogynak, akár hónapokkal előtte már teltházzal üzemelnek, szóval a jelentkezésedet érdemes mielőbb eldöntened. 

Túravezető: Herpai Imre és Barna Béla Tervezett maximális létszám: 12 fő+ 2 túravezető

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Calgary
INDULÁS IDEJE 2022. június 30.
AZ ÁR TARTALMAZZA 13 éjszaka szállást, 3 amerikai reggelit
közlekedést Calgarytól Calgaryig
az összes belépést a kanadai nemzeti parkokba
juharszirupos fánkot, csúcscsokikat
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi és a belföldi repülőjegyek árát
egyéb belépőket, felvonójegyeket
az étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap –Indulás, repülés Kanadába

2022. június 30., csütörtök Budapestről Calgaryba repülünk. Ajánlott repülés: 06:30-kor Budapestről a Lufthansa LH 1343-as járatával Frankfurtba (landol: 08:15), majd onnan 13:30-kor az Air Canada (LH6792) járatával 14:55-kor landolás Calgary (YYC) repterén. Figyelem, a túravezetőnek ezekre a járatokra van meg a repjegye! Az 1048 méter tengerszint feletti magasságban fekvő Calgaryból indulunk s ide innen is repülünk vissza két hét múlva. Figyelem: a magyar állampolgárok számára nem szükséges vízum, viszont ESTA igen. Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, ez nagyon fontos! A hosszú repülés után megérkezést követően rögtön egy reptéri hotelbe megyünk. Szállás Calgary, 3 csillagos reptéri szálloda kétágyas szobáiban.
1

1. nap – Columbia-jégmező

2022. július 1., péntek Ezen a napon északra utazunk, a Jasper Nemzeti Parkba, melyet a legcsipkézettebb hegycsúcsok jellemeznek. Ebben a parkban található a 325 km²-es Columbia-jégmező, mely a Kanadát 10 ezer évvel ezelőtt beborító jégpajzs maradványa, s melynek egyik nyúlványa az Athabasca-gleccser. Calgarytól Jasperig tartó hosszú utazásunk (430 km, bő 5-6 órás út) során egy gleccsernézésre megszakítjuk utunkat. Szállás Jasperben, hat-hétágyas hálótermes hosztelben.
2

2. nap – Jasper Nemzeti Park, Maligne-tó

2022. július 2., szombat A Jasper Nemzeti Park ikonikus helyét, a Maligne-tó (Spirit Island) környezetét fedezzük fel, rászánjuk az egész napot. Szállás Jasperben, hat-hétágyas hálótermes hosztelben.
3

3. nap – Cavell-tó, Angel-gleccser

2022., július 3., vasárnap A Sziklás-hegység egy gyönyörű helyén túrázunk. Az első világháborúban hőssé vált ápolónőről elnevezett hegy Jaspertől 30 kilométerre délre helyezkedik el. Már a Cavell-tóig vezető panorámaút is szenzációs szépségű, onnan pedig egy háromórás gyalogtúrát teszünk az Angel-gleccser nyelvének végéig. Szállás Jasperben, hat-hétágyas hálótermes hosztelben.
4

4. nap – Takkakaw-vízesés, Emerald Lake

2022., július 4., hétfő A Jasper Nemzeti Parkból a Banffba és a Yohóba az Icefield Parkway vezet, ezen jövünk le északról, a Jasperből a Beaverfoot folyó környékére (300 km, kb. 5 órás út). Aztán túrázunk egy jót a Takkakaw-vízeséshez és az Emerald Lake (Smaragd-tó) környékére. A Daly-jégárból lezuhogó Takkakaw-vízesés a második legmagasabb zuhatag Kanadában (380,4 m)! A Smaragd-tó vize a szemben emelkedő President-hegységet (3040 m) tükrözi vissza. Átellenben a Burgess-csúcs magaslik. A Smaragd-tavat körül lehet sétálni egy óra alatt. Szállás Lake Louis alpesi hoszteljében, kétágyas szobákban (négy éjszakát töltünk itt).
5

5. nap – Wapta-vízesés, Yoho NP

2022. július 5., kedd A Sziklás-hegység ezen kanadai részén egyébként összesen négy nemzeti park van (Jasper, Banff, Kootenay és a Yoho); ezek közül most a Yohoban túrázunk, ez a legkisebb kiterjedésű. A négy nemzeti park, valamint 3 további védett terület 1984-ben került fel az UNESCO Világörökség listájára, így együttesen alkotják a Kanadai Sziklás-hegység Világörökségi Területet. A park neve az Algonquian nyelvcsaládba tartozó krék (cree, krí) indián szóból ered, jelentése ’ámulat’ vagy ’csoda’. Állítólag azért nevezték el így, mert a hegyek, tavak, vízesések és jellegzetes sziklaformációk szépsége ámulatba ejtette őket. Szállás Lake Louis alpesi hoszteljében, kétágyas szobákban.
6

6. nap – Lake O’Hara, Yoho NP

2022. július 6., szerda A Victoria- és a Lefroy-hegyek fenséges csúcsai által övezett O’Hara-tó bámulatba ejtően gyönyörű. Ez a mai túracélpontunk. Szállás Lake Louis alpesi hoszteljében, kétágyas szobákban.
7

7. nap – Moraine Lake túra, Banff NP

2022. július 7., csütörtök A tó egyike Kanada, de talán a világ legszebb hegyi tavainak is! Medencéjét gleccser véste ki, és a tó természetes gátját egykori moréna alkotja. Posztereken is gyakran szerepelt. Érdekesség: Kanadában 4 fő alatt nem tanácsos túrázni és nem árt, ha van nálunk medvespré, ugyanis a Banff Nemzeti Parkban is van grizzly és fekete medve is! Szállás Lake Louis alpesi hoszteljében, kétágyas szobákban.
8

8. nap –Johnston-kanyon, Sulphur-hegy, Banff

2022. július 8., péntek A Johnston kanyon talán a Banff Nemzeti Park legfestőibb szurdokvölgye. A folyó vízesésekkel tarkított útján sűrű erdőn halad keresztül. A közelben emelkedő Kastély-hegy a világ egyik legszebb, legszabályosabb formájú hegye. Délután ha marad idő, fakultatív felvonózás a Sulphur-hegyre, Banff városában. Szállás egy városi hosztel hálótermében Banff belvárosában.
9

9. nap – Utazás délre, Watertonba

2022. július 9., szombat Ahol a végtelen préri mégiscsak véget ér és hirtelen meglátjuk a Sziklás-hegység fenséges vonulatait, ott találjuk meg Kanada legeldugottabb nemzeti parkját egy hosszabb utazást követően (400 km, 5ó). Ezen a szálláson egymás után 3 éjszakát töltünk, innen autózunk be kétszer is a 20 percnyire fekvő Waterton tavakhoz túrázni. Szállás Cardstonban, egy hotel kétágyas szobáiban. Három éjszakát töltünk itt.
10

10. nap – Buffalo Paddock, Red Rock Canyon, Waterton NP

2022. július 10., vasárnap A tülkösszarvúak családjába tartozó amerikai bölény Észak-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlőse: a hím testsúlya akár egy tonna is lehet, a nőstényé ennek nagyjából fele. A bölény központi szerepet játszott a préri indiánjainak kultúrájában. Először tehát bölényeket fotózunk Kanada egyik legszebb nemzeti parkjában, a kevéssé ismert, kis területű, ám annál gyönyörűségesebb Waterton-tavak Nemzeti Parkban: egy kört megyünk autóval a Bison (Buffalo) Paddock-ban, azaz bölénykarámban Utána a Blakiston-patak mentén a Red Rock (Vörös-szikla)-kanyonhoz kirándulunk. Ez a látványos hegytorok a vörös szikláiról kapta nevét, fantasztikus fotótéma. A kanyon bejáratánál ugyancsak hálás fotótéma a tájból kiemelkedő, 2698 m magas, nagyon látványos Anderson Peak. Szállás Cardstonban, egy hotel kétágyas szobáiban.
11

11. nap – Crypt Lake túra, Waterton NP

2022., július 11., hétfő Az ikonikus Prince of Wales Hotel Kanada egyik legtöbbet fényképezett épülete. A szálloda a későbbi VIII. Eduárdról kapta a nevét, aki azonban csak 326 napig volt Nagy-Britannia királya, mert elvált nőt akart feleségül venni, és ő a királyság helyett a nőt választotta. A szálloda a felső és a középső tavat (Upper Waterton Lake, Middle Waterton Lake) elválasztó félszigetre épült. A tó benyúlik az Egyesült Államokba. A Crypt Lake Trailen egészen a különleges Crypt-tóhoz túrázunk, mely a Mount Boswell (2439 m) mögött bújik meg. A túra teljes hossza oda-vissza 17 km, 700 m a szintemelkedés, és számoljunk rá nagyjából 8 órát. Visszaérve leülünk az Upper Waterton Lake partjára, nézzük a vizet, a gyönyörű hegyeket, és felidézünk egy blackfoot indián legendát, miszerint ezt a területet Sokumapi, egy mondabeli harcos teremtette. Amikor ez a harcos egy lánnyal elmenekült az alvilágból, eldobott egy követ, ebből jöttek létre a hegyek, az általa eldobott botból az erdők, vízpáncéljából pedig megszülettek a Kootenai-tavak (mai nevükön Waterton-tavak). Szállás Cardstonban, egy hotel kétágyas szobáiban.
12

12. nap – Visszaút Calgaryba

2022. július 12., kedd  Reggel elhagyjuk a nemzeti parkok világát, visszatérünk Calgary városába. Ha időnk engedi Macleod városka megtekintése. Szállás Calgaryban, egy négycsillagos hotel kétágyas szobáiban.
13

13. nap – Calgary, hazaindulás

2022. július 13., szerda Délre kell Calgary repterére érnünk, ahonnan a repülőnk, az Air Canada (AC 217) járata 14:30-kor indul Vancouverbe (YVR), ahol 15:02-kor landol. Onnan a Vancouver–Munich járat (LH 477) 18:25-kor indul és másnap 13:15-kor ér Münchenbe. Majdnem tíz órás repülés, éjszaka és délelőtt a repülőn.
14

14. nap – Hazaérkezés

2022. július 14., csütörtök Az éjszakai repülés után  tehát 13:15-kor landolunk Münchenben, majd onnan 20:25-kor továbbrepülünk a LH 1678 járatszámú Lufthansa Cityline járattal, amivel 21:40 landolunk Budapest repterén.  

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    307200.- forintot
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Calgary – Budapest útvonalon.
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 460800 Ft-ot 2022. április 30-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.