2022. május 4.
Időpont
22. nap
Időtartam

Az inka építészet csodás alkotásait fedezzük fel ezen a túrán, Machu Picchu legendás romvárosával és a Cusco környéki egyéb inka romokkal. Fenn az Altiplanón, a Titicaca-tó környékére is ellátogatunk. Ez a fő alapcsomag, amelyet előtte és utána is meghosszabbíthatsz. Az inkák előtt az Andok egyik legszebb trekkingtúrájával kezdjük dél-amerikai túránkat: a Santa Cruz trek az Andok legszebb, hófödte hatezresei között vezet keresztül. Az inkák után pedig még mindig maradunk Peruban.

Figyelem! Az út alapára nem tartalmazza a Santa Cruz-trek túraengedélyét és díját összesen 145.000 forintot. Illetve a bolíviai lezárás miatt a Salar de Uyuni helyett a kiegészítő plusz perui alternatív program felára 165.000.-Ft.

A COVID 19 világjárvány drasztikusan és teljesen átalakította sok minden más mellett a nemzetközi légi közlekedést is: állandóan változnak a menetrendek, járatokat indítanak és törölnek. Minden bizonytalan, nagyon megnehezíti ez a pontos tervezést, de nem adjuk fel. Ami jelen sorok írásakor (2021 október) biztos, hogy Peruba lehetséges a turisztikai célú beutazás. FRISSÍTÉS: Oltatlan utazóknak kötelező a PCR-teszt, oltottak szabadon beutazhatnak az országba (2022. február 3-i állapot), idézzük a konzuli szolgálatot: “PCR-teszt nélkül beléphet az országba az az utazó, aki az utazás megkezdése előtt legalább 14 nappal megkapta a védőoltás teljes dózisát és erről spanyol vagy angol nyelvű igazolást mutat be.

Figyelem! A mindenkori repülési és határátkelési szabályokról és beutazási feltételekről a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Túravezető:  Barna Béla Tervezett maximális létszám: 14 fő

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Lima
INDULÁS IDEJE 2022. május 4., szerda
AZ ÁR TARTALMAZZA 14 éjszaka szállás Limában, Huarazban és Cuscóban panziókban, vendégházakban, hotelben
az utazást busszal Lima – Huaraz – Lima útvonalon, további utazásokat Huaraz környékén
az utazást Cusco környékén, ill. Cuscótól Arequipáig
egy sziapiát az út elején
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyeket, a belföldi repülőjegyeket és az esetleges nemzetközi repülőtéri kilépési illetéket (a KLM kb. 340-360 ezer forint)
a fakultatív programokat és a belépőket
a négynapos Santa Cruz trekking sátorral, teljes ellátással, – a Santa Cruz trekkingen az öszvéres csomagot 6 kilóig (a kiegészítő program felára 145.000.- forint)
a bolíviai helyett a perui alternatív napokat – az utazást és a szállásokat 3 napra Arequipa-Lima között (a kiegészítő program felára 165.000.- forint)
repülést a Nazca vonalak fölött, kb. 120 USD
a borravalókat: (70-80 USD fejenként)
a védőoltásokat, PCR-teszt (ha kell)
egyágyas felár
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Indulás, repülés Peruba

2022. május 4., szerda Repülőjáratunktól függően elindulunk az óceánon túlra. Jó választás a KLM budapesti indulással, erre a járatra már megvan a túravezető repjegye. A KLM holland légitársaság KL1972-es járata 6:35-kor indul Budapestről és 8:40-kor száll le Amszterdamban (AMS Amszterdam Schiphol). Egy háromórás átszállás után Amszterdamból 12:35-kor indul tovább a KL743-es járata, hogy egy hosszú, 12 és fél órás repüléssel átrepüljük az egész Atlanti-óceánt és Dél-Amerikát. A mínusz hét órás időeltolódás miatt még aznap, 18:05-kor landolunk Lima repterén (LIM Lima). Figyelem: sárgaláz elleni oltás kötelező! A határátlépéskor elkérik, elkérhetik az ezt igazoló nemzetközi oltásikönyvet. Ennek hiányában megtagadhatják a belépést Peruba! Szállás Limában, a repüőtérhez és a buszpályaudvarhoz közeli egyszerű vendégház kétágyas szobáiban.
1

1. nap – Lima-Huaraz buszutazás

2022. május 5., csütörtök Az Andok legszebb hegyvonulatához, a Cordillera Blanca vidékére buszozunk el a mai napon. Reggel indulunk a fővárosból és egy egész napos óceánparti és négyezres hágón is átvezető buszutazás után érünk a 3000 méteren fekvő Huarazba. Ez a város a hegymászók első számú paradicsoma Dél-Amerikában: a várostól keletre az Andok legszebb hegyeit rejtő Cordilerra Blanca hegység 180 km hosszú hegyvonulata magasodik. A világ legszebb túraútvonalai című könyv a következőket írja erről: „A 22 hatezer méter feletti csúccsal bíró hegyvonulat mind magasságban, mind kiterjedésben, mind látványban a második helyen áll a hatalmas Himalája mögött”. Ugyancsak elismerőleg ír róla a jeles magyar geológus, Juhász Árpád is: „A perui Andok Limától északra levő szakaszán a nyugati lánc belső, gyűrt vonulatának közel 30 csúcsa magasodik 6000 m fölé. Ez a Cordillera Blanca, a Fehér-hegység, amely a Föld trópusi magashegységei közül elismerten a legimpozánsabb, jégpáncélba burkolózó, csipkés gerincével”. Itt emelkedik a tökéletes piramis alakú Alpamayo és itt áll Peru legmagasabb hegye, a 6788 méteres Huascarán is. Szállás Huaraz, belvárosi hotel, kétágyas szobákban reggelivel (egy éjszakát töltünk itt).
2

2. nap – Cordillera Blanca, akklimatizáció

2022. május 6., péntek A túra előtt érdemes néhány napot az akklimatizációra szánni, a helyiekhez hasonlóan rágjunk kokalevelet vagy igyunk matét: serkenti a nyálképződést, nyugtatja a gyomrot, jótékony hatással van a szívműködésre és a vérnyomásra. Ez a nap az akklimatizációra van szánva. Szállás Caraz, egyszerű városi hotel kétágyas szobáiban (két egymást követő éjszakát töltünk itt).

3

3. nap – Cordillera Blanca, akklimatizáció: Parón-tó

2022. május 7., szombat Ez is egy akklimatizációs nap. Esetlegesen túra a 4200 m magasan fekvő Parón-tóhoz (Laguna Parón). Szállás Caraz, egyszerű városi hotel kétágyas szobáiban.

4

4. nap – Santa Cruz-trekking I., Cashapampa-Llamacorral

2022. május 8., vasárnap A perui Santa Cruz-ösvény őshonos quenual fák ligetein át visz fel a 4750 m magas Punta Unión-hágóig, miközben retinánkat az Andok legszebb hegyeinek a látványával kényezteti. A Santa Cruz-trekking kiindulópontja a 2920 m magasan fekvő Cashapampa, ahová kétórás út vezet fel Carazból. Itt öszvéreket bérelünk (6 kg-os zsákot lehet rájuk bízni fejenként), illetve találkozunk a helyi vezetőnkkel: a Huascarán Nemzeti Park szabályai szerint ugyanis a túrázó, trekkingező csapatok is csak engedéllyel rendelkező helyi vezetővel indulhatnak útnak). Az első napon 11 kilométert gyalogolunk és bő 800 szintet emelkedünk a Quebrada Santa Cruz-völgy déli oldalán, egészen a 3780 méteren fekvő Llamacorral pampáig, ahol jó táborhelyet találhatunk az első éjszakára. Szállás: sátorban – a túrához kinti partnerirodánk biztosít sátrakat és derékaljat is! Saját hálózsák szükséges, a magasságból adódóan erősen javasolt a meleg hálózsák!
5

5. nap – Santa Cruz-trekking II. Llamacorral-Taullipampa

2022. május 9., hétfő Ezen a napon kelet felé folytatjuk utunkat. A kiszélesedő völgyben lápok, tavak és vízesések mellett haladunk el. Llamacorraltól négyórányira a déli oldalról megkerüljük a két gleccsertavat, a kisebb Laguna Ichiqcochát és a nagyobb Laguna Jatuncochát (3900 m). Egy órával később az ösvény keresztezi a Rio Santa Cruzt, és kettéágazik. Az észak felé tartó elágazás felmegy a Quebrada Arhuyacocháig, ahol az Alpamayo déli alaptábora van. A fő csapás kelet felé folytatódik, mi is ezen megyünk a Quebrada Santa Cruz északi oldalán, majd újabb óra múlva, Taullipampa közelében visszatér a déli oldalra. Mi itt letáborozunk 4180 m magasan: ezen a napon 11,7 kilométert jöttünk és 400 szintet emelkedtünk a nagyjából hat-hét órás séta alatt.

6

6. nap – Santa Cruz-trekking III. Taullipampa-Paria

2022. május 10., kedd Taullipampától majd’ 5 kilométeren át meredek, háromórás út vezet a Punta Uniónig, trekkingünk legmagasabb pontjáig (4750 m), ahonnan balra a Taullicocha-tó fölé magasodó Taulliraju (5830 m) látványa tárul elénk, visszafelé jobbra pedig az Artesonraju (6025 m) emelkedik. A hágó mentén útközben több hegycsúcs is feltűnik. A Punta Unióntól délre húzódó hegyhátról még jobb a kilátás a környékre. Az ösvény itt délkeletnek fordul, és meredeken ereszkedni kezd, elhalad a Laguna Morococha (4600 m) északi oldalán, majd több kisebb tó után eléri a Rio Huaripampa felső szakaszát. A hágó után két-három órával átkelünk a folyón, és délnek indulunk a quenal erdők borította völgy keleti oldalán. Később jó táborhely kínálkozik a Quebrada Pariával szemben, 3820 m magasan, itt töltjük az éjszakát.

7

7. nap – Santa Cruz-trekking IV. Paria-Vaquería

2022. május 11., szerda A pariai táborból dél felé folytatjuk utunkat a Huaripampa-völgy keletioldalán. 600 szintet ereszkedünk lefelé 3 óra alatt s már el is érjük a trekkingünk végét, Vaquería falut. Innen busszal Yungayba, majd Huarazba megyünk. Szállás Huaraz, belvárosi hotel, kétágyas szobákban reggelivel (egy éjszakát töltünk itt, elvileg ugyanaz ahol ideúton már voltunk).
8

8. nap – Huaraz – Lima

2022. május 12., csütörtök Szabadprogram Huarazban egész délelőtt s délután. Esetlegesen fakultatív kirándulás a várostól keletre fekvő Churup-tóhoz. Az esti órákban „alvóbusszal” megyünk vissza Limába. Éjszaka a buszon.

9

9. nap – Lima-Cusco repülőút

2022. május 13., péntek Jó korán érkezünk vissza a fővárosba, s még azzal a lendülettel tovább is utazunk. Egy belföldi repülőjárattal a 3300 méter magasan fekvő városba, Cuscóba utazunk. Mi a 11:20-kor Limából (LIM) induló LA2009-es járatszámúLATAM Airlines Peru gépével megyünk ami 12:43-kor landol Cuzcóban (CUZ). Szállás Cusco, panzió.

10

10. nap – Cuzco környéke, Saqsawaman

2022. május 14., szombat Cuzco környéki inka romokat keresünk fel, pl. Saqsawamant, mely az inkák által valaha emelt legnagyobb épületegyüttes. Szállás Cusco, panzió.

11

11. nap – Machu Picchu

2022. május 15., vasárnap Reggeli után Peru világhírű és „must see” látványossága felé, a Machu Picchuhoz indulunk. Először a lábánál fekvő Aguas Calientes kisvárosába vonatozunk, majd buszra szállunk. Az Urubamba folyó felé magasodó, fantasztikus elhelyezkedésű hegygerincre épült Machu Picchu az Inka Birodalom egyik érdekes települése volt, melyet 1450 körül Pacsakutek Jupanki inka király (1438-1471) parancsára építettek. 400 évnyi ismeretlenség után 1911-ben fedezték fel újra, 1983-ban pedig az UNESCO az Emberiség Kulturális és Természeti Örökségévé nyilvánította. Bármennyire híres is, bő pár óra alatt bejárható a romváros, miután megtettük, vonatra szállunk, és visszatérünk Cuzcóba. Szállás Cusco, panzió.

12

12. nap – Cusco környéke

2022. május 16., hétfő Szabadprogram Cuscoban. Vagy fakultatív egész napos kirándulás a Szivárvány-hegyre, vagy további inka romokat nézünk. Szállás Cusco, panzió.

13

13. nap – Cusco-Puno, Titicaca-tó

2022. május 17., kedd Cuscóból Punóba buszozunk: átvágunk a 4312 m magas Abra La Raya-hágón is, ahol a világ legmagasabban fekvő piacán kecsua indiánok árulnak. Puno a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, a Titicaca-tó (3820 m) mellett fekszik. Délután Punoból hajókirándulást teszünk a totorából készült Uros-szigetekhez. A kb. 1500 főt számláló, saját nyelvvel rendelkező uro vagy uru népcsoport 40 lebegő totora szigeten él. Este visszautazás Punóba.

14

14. nap – Puno – Sillustani - Chivay

2022. május 18., szerda Punóból a 30 kilométerre fekvő Sillustani romvárosához kirándulunk, melyet nagyon sokan a legtökéletesebb inka építménynek tartanak. A Umayo-tó partján épült temetkezési tornyokat a collák építették több mint fél évezrede. Sillustani után átkelünk az Andok 5-6000 méteres hegyláncain, a végeláthatatlan tájon. Estére érkezünk a Colca-kanyon központjának számító Chivayba. Egy szállodában töltjük az éjszakát. Szállás: Chivay.
15

15. nap – Chivay – Colca-canyon - Arequipa

2022. május 19., csütörtök A 3400 m mélységet elérő Colca a világ legmélyebb szurdokvölgye. A völgy a cabana és collagua indiánok otthona volt majdnem 2000 évig. Felkeressük a Cruz de Condor kilátópontot, túrázunk egy kicsit a Colca-kanyon peremén futó túraúton, ahonnan még kondorokat is láthatunk. Utána érkezünk a 2325 m magasan épült Arequipába, amely közel egymillió lakosával Peru második legnagyobb városa, sokak szerint pedig az ország legszebb fekvésű települése. Naná: mellette emelkedik Peru egyik legszebb vulkánja, a tökéletes El Misti (5822 m). Szállás: Arequipa.
16

16. nap – Arequipa

2022. május 20., péntek Egész napos városnézés Arequipában. A város történelmi központját, amelynek legtöbb régi épülete tégla formájúra faragott, vulkanikus eredetű kövekből épült, az UNESCO 2000-ben a kulturális világörökség részévé nyilvánította: Plaza de Armas tér, Santa Catalina kolostor, stb. És persze megnézzük Juanitát, a jégbe fagyott inka hercegnőt is.
17

17. nap – Arequipa – Puerto Inca

2022. május 21., szombat A verzió: Arequipa-Lima repülővel, a túra vége, hazautazás. B verzió: a bolíviai Salar de Uyuni kiegészítő háromnapos dzsipes program helyett egy háromnapos utazás Arequipa-Lima között, útba ejtve a Nazca vonalakat és a Ballestas-szigeteket: ennek felára ugyanúgy 165.000.-Ft. Ha ez utóbbi mellett döntünk, ezen a napon jó sokat utazunk, de igazán különleges táján a Földnek: vulkánok, és sivatagok vidékén. Szállás: Puerto Inca, óceánparti bungaló.
18

18. nap – Puerto Inca – Chauchilla - Nazca

2022. május 22., vasárnap A Panamericana úton utazunk Chauchillába, annak is pre-inka temetőjéhez: i.sz. 900-1300 közti időszakból való csontokat és koponyákat, múmiákat nézünk itt, melyeket a sivatagi szárazság konzervált. Szállás: Nazca, hotel.
19

19. nap – Nazca vonalak, Nazca - Huacachina

2022. május 23., hétfő A Nazca-vonalak a kultúrtörténet bizony legnagyobb talányai közé tartoznak, amelyeknek keletkezési kora és eredete ugyanúgy vitatott, mint a funkciójuk. Van aki szerint ősi csillagászati naptár, mások szerint különleges térképek lehetnek, de vannak ennél sokkal vadabb elképzelések is a vonalak eredetéről. Bárhogy is van, a Nazca-vonalak a perui andesi vidék legkülönlegesebb látnivalói, és a felkeresésük már önmagában is nagy élmény. A vonalak jellemzően a magasból rajzolódnak ki igazán, ezért fakultatív programként 4 fős kisgépekkel nézünk le rájuk. A Nazca-vonalak megközelítőleg 2000 évesek. A sivatagi vörös kőzetbe száznál több alakzatot véstek be, köztük közismert állatok és növények kontúrjait, geometriai mintákat és egyenes vonalak sorozatát. A vonalak megtekintése után Huacachina oázisába indulunk. Az oázisban fakultatív program keretében aki szeretne homokfutózhat egyet a dűnéken. Szállás: Huacachina, hotel.
20

20. nap – Huacachina – Ballestas-szigetek – Paracas – Paracas Nemzeti Park – Lima

2022. május 24., kedd A perui partok mentén számos, apró sziget található, egyik ilyen a Ballestas-szigetek. A szigetcsoport a csendes-óceáni tápláléklánc csúcsát képező állatvilága révén vált híressé. Élnek itt vörös csőrű és lábú inka csérek, szürke mellényes szulák, kormoránok, keselyűk. De van Humboldt-pingvin is, az emlősöket pedig az oroszlánfókák népes kolóniái képviselik. A szigetek kb. 3 órás motorcsónak-kirándulás keretében látogathatók. Motorcsónakázni reggel 7 körül indulunk Paracas halászfaluból: kb. 1 órás az út és ugyancsak egy óra alatt járjuk körbe azokat (partra lépni tilos, hajóról figyeljük a partvidéket). A Ballestas-szigetek után megebédelhetünk, majd folytatjuk utunkat az onnan 260 kilométerre fekvő Limába vissza. Szállás: Lima.
21

21. nap – Limából hazarepülés

2022. május 25., szerda Megkezdjük hosszú hazarepülésünket. Repülőjárataink menetrendjétől függően a mai napon elindulunk haza Európába. Jó választás a KLM holland légitársaság KL744-es számú járata, a túravezetőnek és a csoport eddigi tagjainak erre a járatra van meg a jegye. Ez 19:55-kor indul Limából Amszterdamba. Éjszaka a repülőn egy 12 és fél órás repülőúton. 
22

22. nap – Hazaérkezés

2022. május 26., csütörtök Az éjszakai repülés és a kelet felé tartás miatt délután 15:20-kor landolunk Amszterdam Schiphol (AMS) repterén. Itt egy 5 órás várakozás után a KLM KL1981-es járata 20:55-kor indul Amszterdamból és 22:55-kor landol Budapesten. .

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva. Előleg 175200.- forint.
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest/ vagy Bécs – Lima – Budapest/ vagy Bécs útvonalon. A  túravezetőnek a részletes kiírásban szereplő időpontokra van meg a repjegye.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 60%-ot, 262800 forintot március 4-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.