2022. május 4.
Időpont
22. nap
Időtartam

Az inka építészet csodás alkotásait fedezzük fel ezen a túrán, Machu Picchu legendás romvárosával és a Cusco környéki egyéb inka romokkal. Fenn az Altiplanón, a Titicaca-tó környékén megyünk az Úszó-szigetekre és a Napszigetre is, illetve Bolívia egykori fővárosába, a világ egyik legmagasabban fekvő nagyvárosába, La Pazba. Ez a fő alapcsomag, amelyet előtte és utána is meghosszabbíthatsz. Az inkák előtt az Andok egyik legszebb trekkingtúrájával kezdjük dél-amerikai túránkat: a Santa Cruz trek az Andok legszebb, hófödte hatezresei között vezet keresztül. Az inkák után pedig Bolíviában a világ egyik legkülönlegesebb helyére, az Uyuni sómezőre megyünk egy háromnapos dzsipes világvégi szürreális utazásra.

Figyelem! Az út alapára nem tartalmazza a Santa Cruz-trek túraengedélyét és díját összesen 145.000 forintot. Illetve a Salar de Uyuni kiegészítő háromnapos dzsipes program felára 165.000.-Ft.

A COVID 19 világjárvány drasztikusan és teljesen átalakította sok minden más mellett a nemzetközi légi közlekedést is: állandóan változnak a menetrendek, járatokat indítanak és törölnek. Minden bizonytalan, nagyon megnehezíti ez a pontos tervezést, de nem adjuk fel. Ami jelen sorok írásakor (2021 október) biztos, hogy Peruba és Bolíviába lehetséges a turisztikai célú beutazás. Az Európából történő beutazás alapfeltétele a beutazástól számított 72 órán belüli negatív PCR-teszteredmény megléte, amelyet a limai járatra történő beszállás előtt kérnek. Figyelem! A mindenkori repülési és határátkelési szabályokról és beutazási feltételekről a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Túravezető:  Barna Béla Tervezett maximális létszám: 14 fő

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Lima
INDULÁS IDEJE 2022. május 4., szerda
AZ ÁR TARTALMAZZA 14 éjszaka szállás Limában, Huarazban, Cuscóban és La Pazban panziókban, vendégházakban, hotelben
az utazást busszal Lima – Huaraz – Lima útvonalon, további utazásokat Huaraz környékén
az utazást Cusco környékén, ill. Cuscótól La Pazig
egy sziapiát az út elején
szervezést
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyeket, a belföldi repülőjegyeket és az esetleges nemzetközi repülőtéri kilépési illetéket (a KLM kb. 300-350 ezer forint)
Chacaltaya 4×4 terepjárós túra és gyalogolás (40 USD)
a fakultatív programokat és a belépőket
a négynapos Santa Cruz trekking sátorral, teljes ellátással, – a Santa Cruz trekkingen az öszvéres csomagot 6 kilóig (a kiegészítő program felára 145.000.- forint)
a dzsip bérleti díját és szállásokat 3 napra a Salar de Uyuní körül (a kiegészítő program felára 165.000.- forint)
a borravalókat: (70-80 USD fejenként)
a védőoltásokat, PCR-teszt (ha kell)
egyágyas felár
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Indulás, repülés Peruba

2022. május 4., szerda Repülőjáratunktól függően elindulunk az óceánon túlra. Jó választás a KLM budapesti indulással, erre a járatra már megvan a túravezető repjegye. A KLM holland légitársaság KL1972-es járata 6:35-kor indul Budapestről és 8:40-kor száll le Amszterdamban (AMS Amszterdam Schiphol). Egy háromórás átszállás után Amszterdamból 12:35-kor indul tovább a KL743-es járata, hogy egy hosszú, 12 és fél órás repüléssel átrepüljük az egész Atlanti-óceánt és Dél-Amerikát. A mínusz hét órás időeltolódás miatt még aznap, 18:05-kor landolunk Lima repterén (LIM Lima). Figyelem: sárgaláz elleni oltás kötelező! A határátlépéskor elkérik, elkérhetik az ezt igazoló nemzetközi oltásikönyvet. Ennek hiányában megtagadhatják a belépést Peruba és Bolíviába is! Szállás Limában.
1

1. nap – Lima-Huaraz buszutazás

2022. május 5., csütörtök Az Andok legszebb hegyvonulatához, a Cordillera Blanca vidékére buszozunk el a mai napon. Reggel indulunk a fővárosból és egy egész napos óceánparti és négyezres hágón is átvezető buszutazás után érünk a 3000 méteren fekvő Huarazba. Ez a város a hegymászók első számú paradicsoma Dél-Amerikában: a várostól keletre az Andok legszebb hegyeit rejtő Cordilerra Blanca hegység 180 km hosszú hegyvonulata magasodik. A világ legszebb túraútvonalai című könyv a következőket írja erről: „A 22 hatezer méter feletti csúccsal bíró hegyvonulat mind magasságban, mind kiterjedésben, mind látványban a második helyen áll a hatalmas Himalája mögött”. Ugyancsak elismerőleg ír róla a jeles magyar geológus, Juhász Árpád is: „A perui Andok Limától északra levő szakaszán a nyugati lánc belső, gyűrt vonulatának közel 30 csúcsa magasodik 6000 m fölé. Ez a Cordillera Blanca, a Fehér-hegység, amely a Föld trópusi magashegységei közül elismerten a legimpozánsabb, jégpáncélba burkolózó, csipkés gerincével”. Itt emelkedik a tökéletes piramis alakú Alpamayo és itt áll Peru legmagasabb hegye, a 6788 méteres Huascarán is. Szállás Huaraz, panzió.
2

2. nap – Cordillera Blanca, akklimatizáció

2022. május 6., péntek A túra előtt érdemes néhány napot az akklimatizációra szánni, a helyiekhez hasonlóan rágjunk kokalevelet vagy igyunk matét: serkenti a nyálképződést, nyugtatja a gyomrot, jótékony hatással van a szívműködésre és a vérnyomásra. Ez a nap az akklimatizációra van szánva. Szállás Huaraz, panzió.

3

3. nap – Cordillera Blanca, akklimatizáció: Parón-tó

2022. május 7., szombat Ez is egy akklimatizációs nap. Esetlegesen túra a 4200 m magasan fekvő Parón-tóhoz (Laguna Parón). Szállás Huaraz, panzió.

4

4. nap – Santa Cruz-trekking I., Cashapampa-Llamacorral

2022. május 8., vasárnap A perui Santa Cruz-ösvény őshonos quenual fák ligetein át visz fel a 4750 m magas Punta Unión-hágóig, miközben retinánkat az Andok legszebb hegyeinek a látványával kényezteti. A Santa Cruz-trekking kiindulópontja a 2920 m magasan fekvő Cashapampa, ahová kétórás út vezet fel Carazból. Itt öszvéreket bérelünk (6 kg-os zsákot lehet rájuk bízni fejenként), illetve találkozunk a helyi vezetőnkkel: a Huascarán Nemzeti Park szabályai szerint ugyanis a túrázó, trekkingező csapatok is csak engedéllyel rendelkező helyi vezetővel indulhatnak útnak). Az első napon 11 kilométert gyalogolunk és bő 800 szintet emelkedünk a Quebrada Santa Cruz-völgy déli oldalán, egészen a 3780 méteren fekvő Llamacorral pampáig, ahol jó táborhelyet találhatunk az első éjszakára. Szállás: sátorban – a túrához kinti partnerirodánk biztosít sátrakat és derékaljat is! Saját hálózsák szükséges, a magasságból adódóan erősen javasolt a meleg hálózsák!
5

5. nap – Santa Cruz-trekking II. Llamacorral-Taullipampa

2022. május 9., hétfő Ezen a napon kelet felé folytatjuk utunkat. A kiszélesedő völgyben lápok, tavak és vízesések mellett haladunk el. Llamacorraltól négyórányira a déli oldalról megkerüljük a két gleccsertavat, a kisebb Laguna Ichiqcochát és a nagyobb Laguna Jatuncochát (3900 m). Egy órával később az ösvény keresztezi a Rio Santa Cruzt, és kettéágazik. Az észak felé tartó elágazás felmegy a Quebrada Arhuyacocháig, ahol az Alpamayo déli alaptábora van. A fő csapás kelet felé folytatódik, mi is ezen megyünk a Quebrada Santa Cruz északi oldalán, majd újabb óra múlva, Taullipampa közelében visszatér a déli oldalra. Mi itt letáborozunk 4180 m magasan: ezen a napon 11,7 kilométert jöttünk és 400 szintet emelkedtünk a nagyjából hat-hét órás séta alatt.

6

6. nap – Santa Cruz-trekking III. Taullipampa-Paria

2022. május 10., kedd Taullipampától majd’ 5 kilométeren át meredek, háromórás út vezet a Punta Uniónig, trekkingünk legmagasabb pontjáig (4750 m), ahonnan balra a Taullicocha-tó fölé magasodó Taulliraju (5830 m) látványa tárul elénk, visszafelé jobbra pedig az Artesonraju (6025 m) emelkedik. A hágó mentén útközben több hegycsúcs is feltűnik. A Punta Unióntól délre húzódó hegyhátról még jobb a kilátás a környékre. Az ösvény itt délkeletnek fordul, és meredeken ereszkedni kezd, elhalad a Laguna Morococha (4600 m) északi oldalán, majd több kisebb tó után eléri a Rio Huaripampa felső szakaszát. A hágó után két-három órával átkelünk a folyón, és délnek indulunk a quenal erdők borította völgy keleti oldalán. Később jó táborhely kínálkozik a Quebrada Pariával szemben, 3820 m magasan, itt töltjük az éjszakát.

7

7. nap – Santa Cruz-trekking IV. Paria-Vaquería

2022. május 11., szerda A pariai táborból dél felé folytatjuk utunkat a Huaripampa-völgy keletioldalán. 600 szintet ereszkedünk lefelé 3 óra alatt s már el is érjük a trekkingünk végét, Vaquería falut. Innen busszal Yungayba, majd Huarazba megyünk. Szállás Huarazban, panzióban.
8

8. nap – Huaraz – Lima

2022. május 12., csütörtök Szabadprogram Huarazban egész délelőtt s délután. Esetlegesen fakultatív kirándulás a várostól keletre fekvő Churup-tóhoz. Az esti órákban „alvóbusszal” megyünk vissza Limába. Éjszaka a buszon.

9

9. nap – Lima-Cusco repülőút

2022. május 13., péntek Jó korán érkezünk vissza a fővárosba, s még azzal a lendülettel tovább is utazunk. Menetrendtől függően egy belföldi repülőjárattal a 3300 méter magasan fekvő városba, Cuscóba utazunk. Sok repülő jár a két város között, nyilván ezt nem könnyű kiszámítani, mi becélozzuk a 10:25-kor Limából (LIM) induló és 11:45-kor Cuzcóban (CUZ) landoló gépet. Szállás Cusco, panzió.

10

10. nap – Cuzco környéke, Saqsawaman

2022. május 14., szombat Cuzco környéki inka romokat keresünk fel, pl. Saqsawamant, mely az inkák által valaha emelt legnagyobb épületegyüttes. Szállás Cusco, panzió.

11

11. nap – Machu Picchu

2022. május 15., vasárnap Reggeli után Peru világhírű és „must see” látványossága felé, a Machu Picchuhoz indulunk. Először a lábánál fekvő Aguas Calientes kisvárosába vonatozunk, majd buszra szállunk. Az Urubamba folyó felé magasodó, fantasztikus elhelyezkedésű hegygerincre épült Machu Picchu az Inka Birodalom egyik érdekes települése volt, melyet 1450 körül Pacsakutek Jupanki inka király (1438-1471) parancsára építettek. 400 évnyi ismeretlenség után 1911-ben fedezték fel újra, 1983-ban pedig az UNESCO az Emberiség Kulturális és Természeti Örökségévé nyilvánította. Bármennyire híres is, bő pár óra alatt bejárható a romváros, miután megtettük, vonatra szállunk, és visszatérünk Cuzcóba. Szállás Cusco, panzió.

12

12. nap – Cusco környéke

2022. május 16., hétfő Szabadprogram Cuscoban. Vagy fakultatív egész napos kirándulás a Szivárvány-hegyre, vagy további inka romokat nézünk. Szállás Cusco, panzió.

13

13. nap – Cusco-Puno, Titicaca-tó

2022. május 17., kedd Cuscóból Punóba buszozunk: átvágunk a 4312 m magas Abra La Raya-hágón is, ahol a világ legmagasabban fekvő piacán kecsua indiánok árulnak. Puno a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, a Titicaca-tó (3820 m) mellett fekszik. Délután Punoból hajókirándulást teszünk a totorából készült Uros-szigetekhez. A kb. 1500 főt számláló, saját nyelvvel rendelkező uro vagy uru népcsoport 40 lebegő totora szigeten él. Este visszautazás Punóba.

14

14. nap – Bolívia, Napsziget (Isla del Sol)

2022. május 18., szerda Átkelés Bolíviába. A cuscói Qorikancha és Pachacamac mellett a Nap- és a Holdsziget volt az Inka Birodalom harmadik legfontosabb vallási központja. A már Bolíviában lévő Copacabanából reggel áthajózunk a Napszigetre, ahol a Pilco Kayma romegyüttesét keressük fel. A Napsziget után utazunk tovább Bolívia nem hivatalos fővárosa, La Paz irányába. Szállás: La Paz.

15

15. nap – La Paz, Hold-völgy

2022. május 19., csütörtök A reggeli után felvonóról csodáljuk meg a világ legmagasabban fekvő városát, ez persze nem igaz, La Paz valójában kormányzati székhely, az ország fővárosa Sucre, de akkor is, kevés ilyen döbbenetes fekvésű város van a világon: a városközpont 3600 méteren van, a legmagasabb kerületek 4082 méteren, míg a várost keretbe foglalja két hatalmas csúcs, a 6088 m magas Huayna Potosi és a 6402 méteres Illimani. La Paz környékén több fakultatív program is van, az egyik a fantasztikus sziklaalakzatos Valle de la Luna, azaz a Hold-völgye. Szállás: La Paz.

 

16

16. nap – Repülés La Pazból Uyuniba, Salar de Uyuni

2022. május 20., péntek Kimegyünk a repülőtérre, utazás Uyuniba: egy reggeli belföldi repülőjárattal Uyuniba repülünk, majd dzsipekbe ülve a világ legnagyobb kiterjedésű – 10500 km² – sómezejét indulunk el a következő 3 napban felfedezni. Érdekesség, hogy nem csak só található ezen a kietlen vidéken, a föld jelentős mennyiségben tartalmaz magnéziumot, bórt, káliumot de mindenekelőtt lítiumot: a világ lítiumkészletének mintegy 50%-át! Ezen a kietlen vidéken is van élet: a sós mocsárként is emlegetett terület közepén található az Incahuasi-sziget – az itt növő kaktuszok a 12 méteres magasságot is elérhetik. Szállás: menedékház.

17

17. nap – Laguna Colorada és Verde, Sol de Mañana gejzír, Ollagüe-vulkán

2022. május 21., szombat A sómező peremén, a chilei és argentin határ közelében található a 4400 m magasan fekvő Zöld-tó (Laguna Verde), melynek felszínén meg-megcsillan a közelben lévő, 6000 méter magas Licancabur vulkán kúpja. Hasonlóan egyedi látványt nyújt a Színes-tó (Laguna Colorada), amely a benne élő algának köszönheti vöröses színét. Fantasztikus itt minden, a mai nap látnivalója a sok vulkáni utótevékenység között a Sol de Mañana gejzír, de az Árbol de pedra a „Kő-fa” sem semmi, ami egy az erózió által fa formájúra alakított szikla. És persze hihetetlen élmény a már chilei oldalon emelkedő 5865 méter magas Ollagüe-vulkán is! Nem győzünk fotózni a durván fura tájat. De nem csak dzsipezünk és fotózunk, hanem a Termas de Polques hőforrás medencéiben melegedünk kicsit. Szállás: menedékház.

18

18. nap – Salar de Uyuní – La Paz

2022. május 22., vasárnap A Salar de Uyuní vidékét délután elhagyjuk s visszatérünk La Pazba. Szállás: La Paz.

19

19. nap – La Paz, Chacaltaya

2022. május 23., hétfő Ha már nem bírjuk hegyek és kilátás nélkül, akkor a Chacaltaya 5395 méter magas csúcsára is felmegyünk ma egy fakultatív program keretében. Na nem kell megijedni, a csúcsra az 5100 méteren álló menedékházból egy óra alatt juthatunk fel. Szállás: La Paz.

 

20

20. nap – La Paz – Lima

2022. május 24., kedd La Pazból, Bolíviából visszajövünk egy 6 órás úttal a perui Juliaca városába, ahonnan egy perui belföldi járattal Limába jövünk. LATAM Airlines Peru LA2210-es járata például 15:35-kor indul JUL Juliaca repülőteréről és 17:10-kor landol Limában (LIM). 
21

21. nap – Limából hazarepülés

2022. május 25., szerda Megkezdjük hosszú hazarepülésünket. Repülőjárataink menetrendjétől függően a mai napon elindulunk haza Európába. Jó választás a KLM holland légitársaság KL744-es számú járata, mely 19:55-kor indul Limából Amszterdamba. Éjszaka a repülőn egy 12 és fél órás repülőúton. 
22

22. nap – Hazaérkezés

2022. május 26., csütörtök Az éjszakai repülés és a kelet felé tartás miatt délután 15:20-kor landolunk Amszterdam Schiphol (AMS) repterén. Itt egy 5 órás várakozás után a KLM KL1981-es járata 20:55-kor indul Amszterdamból és 22:55-kor landol Budapesten. .

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva. Előleg 175200.- forint.
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest/ vagy Bécs – Lima – Budapest/ vagy Bécs útvonalon. A  túravezetőnek a részletes kiírásban szereplő időpontokra van meg a repjegye.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 60%-ot, 262800 forintot március 4-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.