2020. február 25.
Időpont
8 nap
Időtartam

Homoksivatag dűnéin mezítláb barangolni. Kristálytiszta hegyi patakban úszni egyet, utána pálmafás oázisokban sétálni datolyát eszegetve. Középkori erődökben és évszázados állatvásáron kószálni. És az óceán partján teknősöket megfigyelni. Mindez az Ománi Szultánság, egy modern arab mesevilág, drámai szépségű természeti látnivalókkal fűszerezve – gyere és fedezd fel ezt a mesevilágot a Csamborgo Adventures-szel.

A csoport maximális létszáma: 12 fő.

Túravezető: Barna Béla

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Budapest-Maszkat-Budapest
INDULÁS IDEJE 2020. február 25., kedd
AZ ÁR TARTALMAZZA 7 éjszaka szállást az Ománi Szultanátusban (5 éjszaka hotelben és apartmanban, 1 éj hegyi arab sátorban, 1 éj sivatagi luxuskunyhóban)
2 reggelit, 1 vacsorát a hegyen és 1 bőséges vacsorát a sivatagban (tevehússal)
az összes szárazföldi utazást reptértől reptérig, 4×4-es terepjárókkal is
a nizwei erőd belépőjét, Wadi Shab csónakos megközelítésétszervezést

magyar nyelvű túravezetést

AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyeket (ezek ára 120-200 ezer forint körül mozog)
az ománi vízum díját, illetékeket
a fel nem sorolt étkezéseket és belépőket
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap –Repülés Ománba

2020. február 25., kedd 15:15-kor indulás Budapestről a Pegasus Airlines PC332-es járatával, isztambuli (SAW Isztambul Sabiha) átszállással. Isztambulból 21:25-kor indulunk tovább a PC870-es járatával, másnap, 26-án hajnali 3:25-kor landolunk Maszkatban (MCT Maszkat). A túravezetőnek erre a járatra van meg a repjegye, a túra tehát garantáltan indul. Figyelem: itt is hangsúlyozzuk, hogy az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie! Illetve fontos az is, hogy az útlevélben ne legyen izraeli pecsét!
1

1. nap – Maszkatból a hegyekbe

2020. február 26., szerda A repülőn töltött éjszaka után érkezés Omán fővárosába. A repülőjáratoktól és az érkezéstől függően továbbindulás a hegyek világába, Bahlába. Bahla erődje 1987 óta a Világörökség része. A városról sok száz éves legendák és mondák maradtak fenn: sok ománi ma is úgy tartja, hogy ez egy varázslatos hely, lakóit a mágia ismerőinek gondolják. A Bahla erőd a legrégebbi vár az országban, mely még az iszlám előtti időkben épült, 15 kapuja és 132 őrtornya van. A 12 km hosszú várfal máig fennmaradt, lenyűgöző látványt nyújt. Bahlából még egy bő órás út felfelé a hegyekben fekvő szállásunk, ahol kétszemélyes arab sátrakban alszunk. A szálláson kapunk vacsorát és reggelit is!
2

2. nap – Arábia Grand Canyonja

2020. február 27., csütörtök Délre a sivatagi királyságból, Szaúd-Arábiából átnyúló Rub al-Khali, a beszélő nevű „Üres negyed” homokdűnéi húzódnak, északra pedig a Dzsebel al Akhdar („Zöld-hegység”) hatalmas vonulatai. A hegyekben ébredünk arab sátrakban, majd innen indulunk el bejárni a fantasztikus sziklavilágot. Azon belül is az Arábia Grand Canyonjának nevezett Wadi Nakhr lesz túracélpontunk, ahol egy kecskeösvényen a kanyon peremén tekintünk le gyaloglásunk közben a szédítő sziklamélységbe. Az óriási kanyon függőleges sziklafalaiból emelkedik egyébként ki a szultanátus legmagasabb pontja a 3009 méteres magasságával Omán legmagasabb hegye, a Dzsebel Samsz (Jabal Shams). Nevének jelentése: „a Nap hegye”. Szállás Nizwében, apartmanban ahol egymás után két éjszakát töltünk.
3

3. nap – Nizwa kecskepiac

2020. február 28., péntek A kanyontúra mellett itt a kis oázisvárosokban bóklászunk, megnézzük Al Hamra vályogtéglából épített mára elhagyatott óvárosát, de nem ezért jöttünk, hanem bizony a nizwai pénteki kecskevásárért. Ami úgy zajlik kora reggel, hogy a kecskét eladni szándékozók járnak körbe-körbe négylábújukat pórázon tartva, míg a vevők egy helyben állnak vagy ülnek. Az ománi férfiak egyébként ropogós, hihetetlenül tiszta és patyolatfehér földig érő ruhában, a dishdash-ban járnak, fejükön szép hengeres sapkákkal. Olykor még látni a „handzsár” nevű görbe tőrüket is, amely az ománi címerben is megtalálható. Nizwaban, Omán régi fővárosában a szuk (bazár) mellett megnézzük Nizwa erődjét is, mely egyébként 1668-ban épült, s állítólag az Arab-félsziget legnagyobb ilyen jellegű építménye. Ahonnan egyébként fantasztikus kilátás nyílik a városra, illetve az azt körülvevő oázisra: pálmák, datolyapálmák mindenhol. Szállás Nizwében, apartmanban.
4

4. nap – Sinkhole - Wadi shab fürdés, teknőspart

2020. február 29., szombat Nizwéből egy nagyon hosszút autózunk keletre. A hosszú autóút közben egy titkos tipp: a Wadi ash Shab kanyontól északra egy különleges helyen, egy régi víznyelőben fürödhetünk, a Bamah Sinkhole-ban, egy kör alakú hihetetlenül káprázatos helyen. Ezután a mai napot a fantasztikus Wadi ash Shab kanyonban tett túrával folytatjuk, ami a Sur felé vezető autópálya mellett nyílik. Itt egy pár órás sétát tehetünk a pálmafás szurdokvölgyben, mely a végén olyannyira összeszűkül, hogy a patakmederben már csak úszva tudunk felfelé hatolni, a végén pedig beúszhatunk egy barlangba is. De útközben sem unatkozhatunk, ha kedvünk tartja, némely kiálló szikláról fejest ugorhatunk a patakba: nyugi, mély a víz, nemrégiben a Red Bull rendezett itt egy ugróbajnokságot. Ezután elautózunk a fahajó-vitorlás készítő műhelyeiről híres Sur városán keresztül Omán és az egész Arab-félsziget legkeletibb pontjára, a Ra’s al Hadd-ra, illetve az onnan 16 kilométerre fekvő Ra’s el Jinz-re, a híres és védett teknősparthoz. Este kilenckor egy helyi természetvédő szakember által vezetett túrán remélhetőleg látni fogjuk, ahogy az óriási tengeri teknős kimászik a homokfövenyre, majd miután egy hatalmas gödörbe lerakta tojásait homokkal elrejti azt és visszaúszik az óceánba. A helyet egyébként a WTO (World Tourism Organization, a Turisztikai Világszervezet) az ökoturizmus fenntartható fejlesztésének iskolapéldájaként tartja számon, ahogy itt a turisták, hogy ne zavarják a teknősöket, csak nagyon szigorú feltételek mellett tehetnek látogatást. Fotózni is tilos például! Szállás Sur mellett, az Arab-félsziget legkeletibb pontján egy tengerpart-közeli hotelben.
5

5. nap – Sivatagi dűnék között: Wahiba

2020. március 1., vasárnap A világ egyik legritkább népsűrűségű országában a Wahiba homoksivatag tökéletes választás: egyedül és mezítláb sétálunk a végtelen homokdűnék között, fotózzuk a fantasztikus naplementét, a fodrokat, a homok különböző alakzatait, majd egy sivatagi táborban alszunk el, miután belakmároztunk tevehúsból. Erre egyébként a Wasil nevű település környéke a legalkalmasabb. Tökéletes hely az elvonulásra. Szállás a sivatagban, kis luxus-bungallókban. 
6

6. nap – Wadi Bani Khalid

2020. március 2., hétfő Omán 1700 kilométer hosszú tenger- és óceánpartja bőven nyújt helyet arra, hogy a kellemes, több mint 20 fokos vízben februárban is fürödjünk akár. Nade tengerpart sok helyen van, nem ez az igazi flesh, olyat sok ország tud. Ománban, ha muszáj lesz egy különlegességet választanunk akkor az az lenne, hogy napokat tölthessünk el wádik kristálytiszta vizében úszkálva. A sivatagból kijőve a mai napon egy fantasztikus helyre autózunk. A Wadi Bani Khalid kanyon, amely szintén maga az ősidill, őséden és ősparadicsom: pálmafák, sziklák között zegzugosan folyó pont tökéletes hőmérsékletű víz, napozás, fejesugrás napozás víz alatti úszkálás sokszögében tengethetjük itt a napot. Délután továbbautózunk a fővárosba. Szállás Maszkat, közvetlenül a tengerparti corniche-on egy hotelben, kétszemélyes szobákban.
7

7. nap – Maszkat, a a főváros

2020. március 3., kedd Ománi körutunk végén persze szánunk egy napot a fővárosra is: korzózunk egyet a tengerparti sétányon, meg persze megnézzük a szultán palotáját is, de leginkább a bazár, a Mutrah szuk teszi fel a koronát ománi utunkra. Vehetünk itt pólót, kockás inget, kendőt, datolyát, meg kardamomot is, de ami minden más bazártól megkülönbözteti az ittenit, nos, az, hogy a levegőben mindenütt átható tömjénszag terjeng és kavarog és bódít. A világon egyedül Jemenben és Ománban nő a legjobb minőségű tömjént adó bokor (bosweillia sacra). Az UNESCO Világörökségi bizottsága egyébként 2000-ben világörökségi helyszínné nyilvánította az Omán területére eső tömjéntermő vidéket, így nem véletlen, hogy a maszkati bazárban a tömjén és mirha a bibliai három királyok világát eleveníti meg: a tömjén a mirhával együtt ismerős ugye az Újszövetségből is, ahol a napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát visznek ajándékul az újszülött Jézusnak. Szállás Maszkat, közvetlenül a tengerparti corniche-on egy hotelben, kétszemélyes szobákban.
8

8. nap – Hazaindulás

2020. március 4., szerda Maszkatból hazaindulunk, választott repülőjáratunktól függően. A túravezetőnek a Pegasus Airlines 871-es számú hajnali járatára van meg a jegye, mely 4:20-kor indul Muscat MCT repteréről és İstanbul SAW-on landol 8:55-kor. Onnan 14:00-kor indul tovább, és 14:05-kor landolunk Budapest BUD repterén.  

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    149600.- forintot
  3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Maszkat – Budapest útvonalon.
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 224400 Ft-ot 2019. december 25-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.

Pillanatkép Ománról A kecskevásárban nem győzzük majd fotózni a helyi arcokat: folyamatosan az az érzésünk, mintha Szindbád titokzatos mesevilága megelevenedne, és hogy egy időkapuba tévedtünk. S ez itt nem elcsépelt szlogen: Omán az 1970-es évekig a külvilágtól elzártan, nagyon durva középkori körülmények között élt, akkor még mindössze tíz (!) kilométernyi aszfaltozott úttal. Előtte még 1920 körül is a legridegebb, arábiai wahábbi erkölcsöket követelték meg: a városok kapuit például este bezárták, és csak lámpással volt szabad közlekedni, de az elemes zseblámpa használatát sem engedélyezték. Tiltották a rádiózást, sőt még a szemüvegviselést is, de például a telefont sem ismerték. Na ebből a középkori hermetikusan elzárt szultanátusból a hagyományokat és minden jót megtartva egy modern államot csinált majd fél évszázaddal ezelőtt a jelenlegi ománi szultán Kábusz ibn Szaid, aki konzervatív apjától békés puccsban szerezte meg hatalmát és azóta az ország töretlenül és harmonikusan fejlődik. Nulláról kiépítették a tökéletes úthálózatot és iskolarendszert. Nem csak hogy kiépítették, de az ománi egészségügyi rendszer az ENSZ szerint a világon a nyolcadik legjobb helyen áll! A közbiztonság messze meghaladja (!) az európai szintet, s ezt bizony tapasztaljuk is, és sokkal-sokkal kevesebb a nejlonzacskó és az eldobott szemét is mint akár Magyarországon. A nyitás leglátványosabb jele a turizmus 2004-ben elkezdett reformja volt. A totálisan és hermetikusan elzárt államból a minőségi turizmus egyik fő célpontja lett Omán, ma a turizmus az egyik legjelentősebb bevételi forrás az olaj-szektoron kívül, főleg angol és német ökoturisták és jönnek megcsodálni az itteni pazar természetet, na meg a Csámborgó Adventures.