2020. május 11.
Időpont
7 nap
Időtartam

Izrael természeti csodáihoz zarándokolunk, és szinte végigtúrázzuk a legszebb bibliai tájakat: a hangsúly a természeti látnivalókon van, megyünk tengeri barlanghoz, sziklahídhoz és Jézus nyomában az Arbel-hegyre, a világ legmélyebben fekvő tavaihoz, lebegünk a Holt-tengerben és túrázunk a Jordán forráságának szurdokában és a déli Negev sivatagban is teszünk egy biciklitúrát, a végén persze azért egy napot Jeruzsálemre is szánunk – gyere és fedezd fel ezeket a szép bibliai tájakat a Csamborgo Adventures-szel.

A túra garantáltan indul, maximális létszám 16 fő.

Túravezető: Barna Béla 

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Tel Aviv  (TLV) repülőtere
INDULÁS IDEJE 2020. május 11., 10.10 – Kérlek, érkezz legalább 2 órával a repülőgép indulása előtt.
AZ ÁR TARTALMAZZA 6 éjszaka szállást Izraelben, 3 éjszaka kibucban, 2 éj sivatagi városka vendégházában és 1 éj egy jeruzsálemi aparthotelben
3 reggelitaz összes szárazföldi utazást Tel Aviv reptértől reptérig
szervezést és magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a repülőjegy árát (ez kb. 90-130 ezer forint, de kis csomaggal akár 50 ezer is lehet)

a belépőket
az étkezést
Utasbiztosítás

Túrakiírás letöltése
0

0. nap –Indulás, repülés Tel Avivba

2020. május 11-én indulás Budapestről a 2B terminálról 10:10-kor, az El Al Israel Airlines LY2366-os járatával, mely 14:20-kor landol a Ben Gurion 3-as terminálján (az út garantált, a túravezetőnek erre a járatra van meg a jegye!). Figyelem: itt is hangsúlyozzuk, hogy az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie! A landolás után Észak-Izraelbe egy kibucba utazunk (150 km a reptértől, bő 3 óra), a következő három éjszakát itt töltjük, innen csillagtúrázzuk be a környéket. A kibuc-szállásunk 2-3 ágyas szobákban lesz, reggelivel.
1

1. nap – Rosh HaNiqra barlangja, Keset-sziklahíd és Akko

2020. május 12., kedd Rosh HaNiqra egy fantasztikus fehér mészkőszikla-fok Észak-Izraelben, ahol a hegy tetején levő kilátóból a Földközi-tengerben gyönyörködünk, majd egy kabinos levonóval a hegy lábánál levő tengeri barlangba megyünk le és sétálunk kicsit a hófehér tengerparti sziklákon is. Mesés az előttünk elterülő táj, és rendkívül kellemes az időjárás májusban ezen a vidéken. A tengerpartról Galilea mészkővidékére vesszük az irányt, ahol fő célunk a fantasztikus Keset-sziklahídhoz egy rövid séta-túra. Észak-Izrael sziklái után délután megnézzük az ősi Akkót, mely a világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott városa! 2001-ben Akko lett Izrael első UNESCO világörökségi része. A kibuc-szállásunk 2-3 ágyas szobákban lesz, reggelivel.
2

2. nap – Jordán-folyó forrása és a Jézus-ösvény az Arbel-hegyen

2020. május 13., szerda Reggeli után északra utazunk, hogy tegyünk egy túrát a világ legszentebb folyójaként ismert Jordán-folyó egyik forráságánál, a Banias-nál: minden van itt szinte, amit Izrael nyújt: római szentély, zsidó romok, vízesés és egy kis szurdoktúra. Utána a Föld legmélyebben fekvő édesvízi tava (melynek partján, Tabghában történt a kenyér- és halszaporítás csodája), a Genezáreti-tó (Tibériás-tó) nyugati partja fölé emelkedő Arbel-hegy az egyik ma délutáni célpontunk. Felkapaszkodva ide gyönyörű kilátás nyílik arra a vidékre, ahol Jézus is többször megfordult, a tó vizén pediglen járt a Biblia szerint Jézus. A kibuc-szállásunk 2-3 ágyas szobákban lesz, reggelivel.
3

3. nap – Qumrán, Ein Gedi oázis, Holt-tenger és a Negev sivatag

2020. május 14., csütörtök Észak-Izraelből reggel elindulunk dél felé a Negev sivatag irányába (ez az egyik leghosszabb napunk, 400 kilométert utazunk országon belül). Útközben megállunk a Qumran Nemzeti Parkban: itt találták meg a világhírű Holt-tengeri tekercseket, melyet Jeruzsálemben, a Könyv Szentélyében őriznek. Utunk során csodás panoráma tárul elénk a sivatagra és a Holt-tengerre. Qumránból az ugyancsak a Holt-tenger nyugati partja közelében fekvő Ein Gedi oázisába megyünk édennézőbe. Az Ein Gedi Természetvédelmi Területen a Wadi Davidban túrázunk el 5 kilométert oda-vissza a Dávid-vízeséshez és egy kilátóponthoz (240 m szintkülönbség). Ein Gediből a világ legmélyebb pontjához (-421 m, a tófenék pedig 795 méterrel van a tengerszint alatt) megyünk: a Holt-tengernél, elkészítjük lebegős-újságolvasós fotóinkat. (A Holt-tengerben megmártózni különleges élményt jelent. A víz sótartalma ugyanis 35 %-os, azaz tízszer olyan sós, mint a többi tenger! Szállás egy sivatagi városka vendégházában, 2-3 ágyas szobákban.
4

4. nap – Biciklizés a sivatagban Bölcs Salamon nyomában

2020. május 15., péntek Reggel a Timna Nemzeti Parkba utazunk el, Dél-Izraelbe, ahol vagy gyalog, vagy bringára pattanva megnézzük Salamon király ősi rézbányáit és a sivatag különleges sziklaképződményeit, köztük a gomba-sziklát. Szállás egy sivatagi városka vendégházában, 2-3 ágyas szobákban.
5

5. nap – Ein Avdat Nemzeti Park, Jeruzsálem

2020. május 16., szombat Reggel a szállásunkat elhagyva Ein Avdatba megyünk, mely a Negev-sivatagban található döbbenetesen szép Wadi Zin kanyon nemzeti parkja. A délelőtt folyamán végig túrázunk a patakok, tavacska által szegélyezett homokkőbe vájódott kanyonon. Innen a délután folyamán Jeruzsálembe utazunk. Szállás egy jeruzsálemi vendégházban.
6

6. nap – Jeruzsálem, hazautazás

2020. május 17., vasárnap Három nagy világvallás szent városa, a hívő világ egyik egyetemes központja Jeruzsálem. A muzulmánok el-Kudsnak (Al-Quds), vagyis szentnek nevezik – a jeruzsálemi Sziklamecset az iszlám világ egyik legfontosabb szent helye, amely Mohamed próféta mennybemenetelének helyén épült. És Jeruzsálemben van a Nyugati Fal is, azaz a Siratófal, mely a zsidók szemében a világ legtiszteletreméltóbb helye. És a keresztényeknek legszentebb Via Dolorosát, a keresztre feszítés helyszínét és a Krisztus sírját rejtő Szentsír bazilikát is Jeruzsálemben találjuk. Rövid félnapos városnézésünk után Tel-Avivba utazunk, délután 17.00-kor már a reptéren kell lennünk. A repülőnk 20:00-kor indul a Ben Gurion International, terminal 1-ről (El Al Israel Airlines LY 2367) és 22:20-kor landolunk Budapest Ferihegyen.

Jelentkezés menete:

 1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
 2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
  97600.- forintot
 3. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Tel Aviv – Budapest útvonalon. A túra garantáltan indul, a túravezetőnek már megvan a repjegye a következő járatokra:
  Odaút: Monday, May 11, 2020
  Indulás: 10:10 Budapest, Hungary – Liszt Ferenc International, terminal 2B
  Érkezés: 14:20 Tel Aviv Yafo, Israel – Ben Gurion International, terminal 3
  El Al Israel Airlines LY 2366Visszaút: Sunday, May 17, 2020
  Indulás: 20:25 Tel Aviv Yafo, Israel – Ben Gurion International, terminal 1
  Érkezés: 22:45 Budapest, Hungary – Liszt Ferenc International, terminal 2B
  El Al Israel Airlines LY 2367
 4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 146 400 Ft-ot 2020. március 11-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.

Tudnivalók- Felszerelés
Izrael igen változatos és érdekes helye a Földnek: ez a világ egyik vallási bölcsője, szent föld, ahol lépten-nyomon a bibliai történetei elevenednek meg. Egy igazi csámborgós utazás azonban főleg az ország földrajzi változatosságára koncentrál: hegyek, sivatag, tengerek és tavak vannak a programunkban a Negev-sivatagtól a Holt-tenger kopár partvidékéig, a Jordán-folyó forrásától a Genezáreti-tóig rengeteg betúrázni való szép ösvényt tartogat Izrael. Természetesen Jeruzsálemre is szánunk egy kis időt.
A Timna Nemzeti Parkban választható egy rövid sivatagi kerékpártúra is, amely félig aszfalton, félig homokköves területen vezet, de nem kell nehéz terepbiciklizésre számítani, a biciklizés mindenki által teljesíthető.

Beutazás
Izraelbe vízum nem szükséges. Mindössze egy érvényes útlevélre van szükséged, ha Izraelbe szeretnél velünk utazni. Ám figyelj arra, hogy utiokmányod érvényessége a hazautazás dátumától további 6 hónapig érvényes kell legyen (tehát jelen esetben 2020. november 17-ig!). Ha ez előtt jár le az útleveled, inkább készíttess újat. Az útlevelében található arab vagy más muzulmán országok pecsétjei nem jelentenek beléptetési akadályt, ám az ilyennel rendelkezőket fokozott biztonsági kockázatú személyeknek tekintik és alaposabb biztonsági ellenőrzésre és kikérdezésre számíthatnak. Ha szíriai, libanoni, iráni vagy iraki pecsétet tartalmaz az útleveled, javasoljuk annak cseréjét. Egyiptomi, Egyesült Arab Emírségeki, Ománi és Jordániai pecsétet tartalmazó útlevelek cseréje nem szükséges.

Időjárás
Izrael éghajlata mediterrán, azaz a rövid, enyhe tél után hosszú és meleg nyár köszönt be. Májusban már Izraelben melegebb az idő, mint nálunk, de a tengerpart közelsége miatt ezt kellemesnek érezzük, a sivatagban pedig a mi augusztusi melegünkre érdemes számítani, csapadékra pedig nem nagyon. Ennek megfelelően túraöltözetünk is nyárias lehet, póló, túraszandál. A templomok, vallási kegyhelyek megtekintéséhez könnyű nyári hosszú nadrágot és vállat fedő ruházatot szükséges viselni.
Kiegészítők közül nagyon fontos a fejfedő a nap ellen (vagy csősál), valamint naptej és napszemüveg. Egy közepes hátizsák (kb. 60 literes) az utazáshoz, és egy 20 literes a kisebb napi túrákhoz, és bár május lesz, ne feledd otthon fürdőruhádat sem, lehet hogy 3 tengerben is megmártózunk 😊

Szállás
A szálláshelyünk 3 éjszakára egy kibuc egyszerű szobáiban lesz, majd 2 éjszakát egy sivatagi városka vendégházában, az út végén pedig egy éjszakát egy egyszerű jeruzsálemi aparthotelben töltünk.

Higiénia
Izraelben a kórházi ellátás magas színvonalú, a sürgősségi ellátás szintén. A gyógyszertári és gyógyszerekkel való ellátottság jó. Védőoltásokra nincs szükség! Izraelben elviekben iható sok helyen a víz, de ha tartasz tőle, inkább palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami szinte mindenütt kapható. Szerencsére Izraelben sok helyen találunk közterületeken, nemzeti parkok bejáratánál hűtött vizű ivókutakat is, ahol fel tudjuk tölteni palackjainkat. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem
Izrael nagyon drága, így az élelem is: az élelmiszerárak kb. két-háromszorosai a hazaiaknak.

Pénz és belépőjegyek
A fizetőeszköz az új sékel (NIS, kb. 75 HUF). Izrael nagyon drága, erre lélekben készüljünk fel. Ha nem tudunk itthont sékelt váltani, az amerikai dollár is jó, vagy természetesen az euró. Bankkártya és hitelkártya használata Izraelben széleskörű, de például ha sivatagi túrán egy palack vizet veszünk, jó ha van nálunk valamennyi helyi pénz.
A részvételi díj nem tartalmazza az esetleges fakultatív programokat és a programban szereplő látnivalók belépődíjait. Ezekre megközelítőleg ennyi sékelt tartalékolj: Rosh HaNiqra belépő és felvonó: 45 sékel / Banias belépő: 27 sékel / Vízesés és szurdok: 27 sékel / Arbel-hegy: 22 sékel / Qumrán Nemzeti Park: 29 sékel / Ein Gedi Oázis 28 sékel / Ein Avdat és Zin Valley 27 sékel / Timna NP belépő: 49 sékel – kerékpárbérlés: 20 sékel/óra (kb. 3 óra szükséges)

Vallás és ünnepek:
A sabbath (szombati ünnepnap) előtti pénteken néhány órával napnyugta előtt bezár a boltok többsége, illetve leáll a közösségi közlekedés (a taxik és iránytaxik kivételével), amely csak szombat este indul meg újra, a boltok többsége pedig vasárnap reggel nyit ki. A hivatalok pénteken és szombaton zárva tartanak. Sőt, az izraeli légitársaság sem nagyon repül ezen időszakban.