2020. október 23.
Időpont
3 nap
Időtartam

Ha már voltál Kirgizisztánban velünk, akkor azért, ha meg nem, akkor azért: az őszi októberi hosszúhétvégén két éjszakát igazi belső-ázsiai ősmagyar jurtában alszunk. A jurta mellett Ópusztaszer vidékét a honfoglaláskori magyarok lovaihoz hasonlító akhal lovakkal járjuk be, vagy ekhós szekérrel. De gyalogolunk az alföldi kéken is, megnézzük a Fehér-tavat (esetleges darules!), majd a Tisza évszázadokkal ezelőtti vadregényes és romantikus arculatát nézzük meg Mártélyon, ha úgy adódik ladikkal – gyere és fedezd fel őseink nomád életmódját és az Alföld rejtett szépségeit a Csamborgo Adventuresszel.

A túra max. létszáma: 20 fő

Túravezetők: Fekete Mona és Barna Béla

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Pusztaszer
INDULÁS IDEJE 2020. október 23-án délelőtt Pusztaszeren
AZ ÁR TARTALMAZZA 2 éjszaka szállás négyágyas jurtákban
2 vacsora
belépő az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkba
méneslátogató „sztyeppevonat” program
sziapia és alföldcsoki
a szervezést
és a magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA az utazást a helyszínre (telekocsikkal próbáljuk megoldani)
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
1

1. nap – Pusztaszeri puszták, lovasprogram

2020. október 23., péntek Indulás a reggeli órákban Budapestről, érkezés Pusztaszerre. Az Alföld közepén, Budapesttől 140, Szegedtől 40 kilométerre található az a hely, ahol Anonymus „Gesta Hungaroruma” (A magyarok cselekedetei) szerint a honfoglaló magyarok vezérei itt ejtették szerét az ország dolgának, mai értelemben itt tartották az első országgyűlést. E hely aztán sok évszázaddal később a Szegedhez tartozó Alsó-Pusztaszer és a Kecskeméthez tartozó Felső-Pusztaszer néven vált külön. E kettős viszony már akkor keveredést és versenyt eredményezett: a kecskemétiek 1896-ban Felső-Pusztaszeren a hét vezérnek állítottak emlékoszlopot, versengve a szegediek által, az akkori Sövényházán (a mai Ópusztaszeren) emelt Árpád-emlékművel. Mi először a Hét vezér emlékművét nézzük meg, majd a Feszty-körképéről ismert Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba megyünk. Itt van egy tanösvény, mely hét megállójánál az erdők növény- és állatvilágát ismertető információs táblák várják a látogatót. Ezután megnézhetjük az Erdő és ember című kultúrtörténeti kiállítást is, mely az erdő (a fa) és az ember kapcsolatát mutatja be tíz vörösfenyő deszkából készült, jurtaszerű pavilonban. S ha már a honfoglalás korát idézi a park, és fáradtak vagyunk a gyaloglástól, lóval is túrázhatunk Ópusztaszer vidékén, mégpedig a honfoglaláskori magyarok lovainak génállományához legjobban hasonlító akhal lovakkal. Ekhós kocsival körbejárva megnézhetjük a kancaménest a kiscsikókkal, az elkülönített méncsikókat, a nagy szürke bikát a tehenekkel és kisborjakkal. A kazak és mongol jurtákból álló szálláshoz érkezve Cseppentő úr megtanítja, ha van rá igény, hogyan kell íjjal lőni, de segítenek a lovaglás biztonságos kipróbálásában is. Este négyágyas jurtákban alszunk el.
2

2. nap – Fehér-tó, Alföldi Kék túra

2020. október 24., szombat A jurtában való korai ébredés után a mai nap egy kis gyaloglás következik: Szatymaz vasútállomáson (Szatymaz AKPH_15) megszerezzük az első alföldi pecsétet, Sándorfalván Baurger King pizzériánál a másodikat (Sándorfalva AKPH_16), Ópusztaszeren pedig a harmadikat (Ópusztaszer AKPH_17). A 20 kilométeres hangulatos alföldi kéktúra előtt vagy után teszünk egy kitérőt a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet ékébe, a szegedi Fehér-tóhoz, melynek környékén 280 madárfajt figyeltek meg. Az itteni élővilág bemutatására 2004-ben nyílt meg a Tisza-völgyi Bemutatóház állandó kiállítása. Az 1930-as évek végén épült ház korábban tanyai gazdaság volt, jelenleg a szegedi Fehér-tó élővilágát, az Alsó- Tisza menti táj változásait, a mai Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet természeti értékeit és Beretzk Péter, a Fehér-tó atyjának munkásságát mutatja be. A Sirály tanösvény egy rövid sétát teszünk a Beretzk-kilátóig. Este ismét kedvenc jurtánkban alszunk.
3

3. nap – Mártély festői holtágai és Szeged városa

2020. október 25., vasárnap Jurtánkat reggel elhagyva egy komppal átkelünk a Tiszán, és Mártélyba utazunk. Mártélyt nem hiába kedvelték a festők: hazánk egyik legrégebbi tájvédelmi körzete a múlt századi folyószabályozás ellenére megőrizte a Tisza évszázadokkal ezelőtti vadregényes és romantikus arculatát, amit, ha az idő engedi, ladikról is megszemlélhetünk. Kalandra fel hát, csámborogjuk be Csongrád megyét gyalog, ladikkal, lovas kocsival, lóval, annyi biztos, az Alföld eme szegletében is rengeteg túralehetőség vár minket. Mártély után egy rövid szegedi városnézés, irodalmi séta, majd hazautazás.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél 11560.- forintot.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 17340 Ft-ot 2020. szeptember 23-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.