2025. január 1.
Időpont
5 nap
Időtartam

Izland egy csodaszép ország, de lehet vagy szabad egyáltalán télen oda utazni? Mit lehet ott csinálni a zord időjárásban? Az alábbi kis illusztrációt elemezve nagyon is érdemes Izlandra utazni télen (is).

Az izlandi (Reykjavík, dél-nyugati partvidék) januári átlaghőmérséklet -1 és +1 között alakul, azaz a magyarországi viszonyokhoz képet talán még enyhébb idő is várható, ami az óceán kiegyenlítő hatásának köszönhető. Nyilván az ország közepe, a felföld felé haladva ez csökken, de télen amúgy sem járhatók ezek az útvonalak. Tehát nem a rettentő hidegtől kell tartanunk, hanem a zord körülményektől (nagyerejű szél, hózáporok, jegesedés, stb.), de kis szerencsével ez elkerülhető és kezelhető. Ugyan közel vagyunk a sarkkörhöz, és a téli napfordulóhoz is, de nincs egész nap sötét, az utazás időpontjában 11 és 15 óra között számíthatunk napsütésre is. Télen viszont biztonságosan látogathatók a jégbarlangok, tiszta ég esetén nagy esély van a sarki fényre (különösen, mert most jár a naptevékenység ciklusa a maximumán), és a természeti látnivalók is különleges látványt nyújthatnak befagyottan.  Ha érdekel egy izgalmas téli kaland az északi sarkkör közelében, a világ egyik legélhetőbb országában, akkor kérd ezt karácsonyra és jelentkezz utunkra!

Az út minimum 4 fő jelentkezésével indul. Fotó: Herpai Imre és Barna Béci

Túravezető: Udvari Gábor

• Az időjárásra  nincs ráhatásunk, ezért előfordulhatnak kellemetlenségek az oda/vissza utazásnál, valamint a program megvalósításánál.
• Amennyiben korlátozott az utak járhatósága, alternatív útvonalakkal és alternatív programokkal készülünk.
• Az egyes napokra tervezett programokat – igazodva az időjáráshoz és az előrejelzésekhez – felcserélhetjük.
• Mivel jelenleg a Reykjanes-félsziget vulkanikusan rendkívül aktív, előfordulhat, hogy odalátogatásunk időpontjában éppen lesz lehetőség egy aktív vulkán megtekintésére. Amennyiben így lesz – mivel az egy soha nem visszatérő alkalom lehet – a tervezett programot felülírhatja egy esetleges odalátogatás.

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Izland, Reykjavík repülőtere
INDULÁS IDEJE 2025. január 1. szerda
AZ ÁR TARTALMAZZA utazást bérelt busszal/autóval végig Izlandon reptértől reptérig
4 éjszaka szállást 2 ágyas szobákban
belépőjegyet  Pénisz Múzeumba
szervezést
sziapiát és csúcscsokit
magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegy árát
további belépőjegyeket, a Katla-jégbarlang 200 USD, Perla Múzeum és kilátó, 5400 ISK
az étkezéseket  (a szálláson van konyha)
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap: Indulás, városnézés Reykjavíkban

2025. január 1.,  szerda – Kiutazás és érkezés a Reykjavíktól 50 km-re lévő Keflavík repülőtérre. A következő repülőjáratokat ajánljuk:  BUD Budapest 06:15 – Reykavik Keflavik 13:10 (a repülés hossza: 7 óra 55 perc,  átszállás Zürich-ben) járatszám: LX  2253 és  LX 8300 . Mivel a szállás a belváros közepén található – bele is vethetjük magunkat a fővárosba és tehetünk egy nagy sétát az új évre ébredező városban.

1

1. nap: Aranykör

2025. január 2., csütörtök – Korán reggel célba vesszük Þingvellírt, mely a Világörökség része, a nemzet legjelentősebb történelmi emlékhelye, a világ első demokratikusan megválasztott parlamentjének helyszíne, ami történetesen az európai és az észak-amerikai kőzetlemezek határán alakult meg. Megnézünk az Öxarárfoss vízesést, mely fagyos idő esetén az alacsonyan álló nap sugaraiban különösen szép látványt nyújthat. A Föld összes gejzírének névadója: Geysír és a kb. tízpercenként kitörő Strokkur (Köpülő) magasba törő vízoszlopát mint Izland legnevesebb természeti látnivalóját is lefotózzuk. A Gullfoss, az „aranyvízesés” Izland egyik legimpozánsabb vízesése, a Felföld peremének igazi zarándok helye. A rövid nappali időszakoknak köszönhetően az Aranykörút után rögtön visszatérünk reykjavíki szállásunkra, estére szabadprogramot biztosítva a fővárosban.

2

2. nap: Irány a déli part...

2025. január 3.,  péntek – Délnek vesszük az irányt, hogy eljussunk Vík kisvárosáig. Innen egy 3 órás fakultatív programmal meglátogatjuk a Katla-jégbarlangot, ahova super jeepekkel visznek fel minket, járhatatlan utakon. A program után visszafelé – időjárástól és útviszonyoktól függően – a fekete tengerpart nevezetességeit nézzük meg (hol sziklaormokról fentről, hol a tenger partjáról). Ezután meglátogatjuk az ország két ikonikus vízesését, a Skógafosst és a Seljalandsfosst. Végül ismét visszatérünk reykjavíki szállásunkra, estére szabadprogramot biztosítva a fővárosban.

3

3. nap: Túra és extrém fürdőzés

2025. január  4., szombat  A rövid nappali időszakot egy kis túrával töltjük, Reykjadalur melegvizű patakjait látogatjuk meg, ahol szabadon lehet fürdőzni a 30-40 fokos vízben, a természet lágy ölén. A nyáron könnyen bejárható (oda 1,5 óra, vissza 1 óra) útvonal a téli időjárásban tartogathat meglepetéseket, ezért mindenképpen ajánlott a jeges havas felületek miatt a felcsatolható csúszásgátló. A túráról visszatérve a városba meglátogathatjuk a Perlan múzeumot és kilátót, valamint Nauthólsvík különleges fürdőjét. Délután a szállásra visszatérve újabb lehetőséget kapunk a főváros – eddig még nem látott – nevezetességeinek meglátogatására, vagy felfedezni Izland kulináris érdekességeit.

4

4. nap: Reykjanes-félsziget, hazarepülés

2025. január 5.,  vasárnap Délelőtt meglátogatjuk az izlandi fallosz múzeumot, majd célba vesszük a délnyugati Reykjanes-félsziget nevezetességeit. Találkozhatunk az utóvulkáni működés csodáival, iszapfortyogókkal, és a csodálatosan kék fürdővel (Bláa Lónið). A napot a keflavíki repülőtéren zárjuk. Túravezetőnk a Lufthansa LH 857-es LH 1342-es  járatszámú, frankfurti  átszállásos járatával tér haza (a repülés hossza 7 óra 25 perc). KEF Reykavik Keflavik 14:50 – BUD Budapest 23:15.

 

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át 556 euro-nak megfelelő forintot!
  3. Vedd meg a repjegyet a Budapest – Reykjavík – Budapest útvonalon!
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 834 euro-nak megfelelő  forintot  2024. november 1-ig!

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha ide kattintasz: http://csamborgo.hu/rolam/utasbiztositas/