2020. január 25.
Időpont
1 nap
Időtartam

Magyarország legmagasabb természetes vízesése a Mátrában a 8 m magas Ilona-völgyi vízesés. Téli bő félnapos túránk Parádfürdőről indul és 10 kilométert legyalogolva oda is érkezünk vissza a délutáni órákban. A januári időpont miatt várható esetleg hogy jeges lesz a vízesés!

Túravezető: Fekete Mónika és dr. Szabó Zsuzsanna

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Parádfürdő,  Erzsébet Park Hotel melletti buszmegálló
2020. január 25-én reggel találkozunk Parádfürdőn (részletek a tájékoztató e-mailben)
AZ ÁR TARTALMAZZA csúcscsokit
a szervezéstés a magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA az utazás költségét (telekocsi vagy busz)

Utasbiztosítás

Túrakiírás letöltése
1

1. nap –Parádfürdő - Ilona-völgy

2020. január 25-én, szombaton reggel találkozunk Parádfürdőn,  az Erzsébet Park Hotel melletti buszmegállóban ( pontos időpont és részletek majd a túra előtti tájékoztató e-mailben). Onnan indulunk az Ilona-völgybe.

Parádfürdőről a zöld és sárga sáv jelzésen a Sándor rét és Hagymáspuszta érintésével pontosan 3,4 kilométer távolságot kell a kútig sétálni a csevicéig. A Szent István-csevice kút a Pál-bükk (468 m) keleti lejtőjének aljában, 290 m tszf. magasságban (N 47° 53,919′ E 20° 3,378′) található.  A hangulatos kerekes-kútból a vederrel először fel kell húzni egy adag vizet, majd azt a kút kávájánál kiöntve egy fémcsövön keresztül kifolyik, hogy fel tudjuk tölteni kulacsainkat. Egyes leírások szerint azonban „vizéből sajnos már nem ajánlatos inni”.

A Szent István-csevice kúttól további szép „vizes” túrát teszünk, illetve január lévén jegeset, időjárástól függően. Haladunk tovább Magyarország legmagasabb természetes vízeséséhez, az Ilona-völgyi vízeséshez. A Szent István-csevicétől a zöld sáv, majd a zöld kör jelzés visz fel a zuhataghoz. Utunkat fantasztikus szépségű fasor kíséri, mely fasort gróf Károlyi Mihály telepítette a recsk-parádi fasorral nagyjából egy időben. Az út egyik oldalán 170, a másik oldalán pedig 162 fa szegélyezi utunkat, szinte végig az Ilona-völgyön. Apropó Ilona: a völgy és a patak is Károlyi György unokájáról kapta a nevét. A gróf egyetlen leánya, Pálma (1847-1919) 1869-ben férjhez ment Dessewffy Aurél (1849-1928) grófhoz, s házasságukból 1871-ben született Ilona leányuk, a völgy névadója tehát Dessewffy Ilona volt.

Az Ilona-völgyön egyébként egy 6,5 km hosszú tanösvény is végigvisz, mely a völgy földtani érdekességeit mutatja be, állomásai Parádfürdőtől az Ilona-völgyi-vízesésig visznek. Az Ilona-völgy végében találjuk Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhatagát, az Ilona-vízesést, mely egy 10 méteres andezitfalról zubog alá, különösen hóolvadáskor szenzációs látvány. Az Ilona-vízesés már zenekart is megihletett, 2007 körül a Crystal együttes (Lajtai Kati, Kasza Tibor, Kasza Gábor) itt forgatta Álom című klipjét. 😊 

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    1500.- forintot