2021. január 30.
Időpont
1 nap
Időtartam

A Pilis egy elfeledett gyöngyszemét, a Salabasina-árkot mutatja meg nekünk Marosfalvi Zsófi. A vadregényes szurdok igazi kihívást jelent, a mélyén csordogáló patak, bedőlt fák és sziklák keresztezik utunkat, turistaút nem vezet benne. Budapesthez közeli, különleges célpont és nem lesz tömeg. 

A túra max. létszáma: 8 fő

Túravezető: Marosfalvi Zsófi A túra képeit Hodosy Enikő készítette.

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Pomáz
INDULÁS IDEJE 2021. január 30-án., szombaton reggel 9.15.
AZ ÁR TARTALMAZZA csúcscsokit
a szervezést
és a magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA az utazást a helyszínre
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
1

1. nap – Salabasina-árok - Pilisszentkereszt (13 km)

2021. január 30-án (szombat) felfedezzük a Pilis egy elfeledett gyöngyszemét, a Salabasina-árkot. A vadregényes szurdok igazi kihívást jelent, a mélyén csordogáló patak, bedőlt fák és sziklák keresztezik utunkat. A busz 9:15-kor indul Pomázról (HÉV állomás mellől) Dobogókő felé, körülbelül 15 perc után a Pilisszentkereszt, Gyógyáruértékesítő nevű megállónál szállunk le. A túra kezdőpontjánál található a Fülöp Kecskefarm, itt találkozunk a kocsival érkezőkkel. A Kecskefarm boltjában lehetőség van különböző sajtok és kolbászok vásárlására (csak készpénzes fizetés adott). Miután feltöltöttük készleteinket, elindulunk a Salabasina-árok felé, amit egy rövid mászás után egy erdészeti bekötőúton érünk el. A szurdok mélyén turistajelzést nem fogunk találni, régen visszafoglalta a természet, mintha egy elvarázsolt világban járnánk. A szurdokot elhagyva Dobogókő felé haladunk, érintjük a Morgót és a Kopasz-hegyet, majd leereszkedünk Pilisszentkeresztre. Onnan közösen busszal indulunk vissza Budapestre, aki kocsival érkezett pár megálló után le tud szállni a Kecskefarmnál. A túra kutyabarát. A túra hossza: 13 km. Tömegközlekedés ára Budapestről HÉV-vel és busszal oda-vissza: kb 1.000 Forint  

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    2021.- forintot

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.

A túrát Marosfalvi Zsófi vezeti.

Zsófi az Alpokalja szülötte, meghatározó élmény volt számára nagyszülei határmenti, erdőszéli kis háza Bozsokon, ott vált örök szerelemmé a túrázás, a gombászás és a természet szeretete. A gimnázium biológia tagozatáról egyenes út vezetett Gödöllőre, ahol elvégezte a környezetgazdálkodási-agrármérnök szak természetvédelem és tájökológia szakirányát. Az egyetemi évek alatt kezdett el érdeklődni a környezeti nevelés iránt, lelkes önkéntesként szervezett gyerekprogramokat és táborokat. Ez a szenvedélye azóta is tart, immár saját cégen keresztül valósítja meg ötleteit és szervez táborokat gyerekeknek. Zsófi az erdőben, hegyek között érzi a legjobban magát, legyen szó szervezett túráról vagy sátrazós kalandról, a lényeg az úton levés. Ha nem túrázik, akkor kenuval hódítja meg a hazai vizeket, gombát gyűjt és komfortosan érzi magát a hazai és európai via ferrátákon is.