2023. január 14.
Időpont
2 nap
Időtartam

Havat szeretnél látni? Gyere velünk! A téli tátra mesevilága mindig magával ragad. Ha szép az idő és csillog a hó, akkor azért, ha éppen nagy pelyhekben hull a hó és csak a bakancsunk ropogását hallgatjuk, akkor azért. Persze lehet nagyon cudar idő is, olyan széllel hóviharral, hogy még az orrunkig se látunk. De ezt fogjuk fel erőpróbának, meg így jobban fog esni a meleg a menedékházban.

Amennyiben ideális körülmények vannak, akkor szánkózhatunk is egy nagyot Tarajkáról Ótátrafüredre, körülbelül két és fél kilométert. Persze előtte megtekintjük a Tátrai Jégtemplomot, melyet idén a jeruzsálemi Szent Sír-templomról mintáztak.

A telekocsik megszervezésében segítünk!

Túravezető: Kájel Árpád

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Ótátrafüred – Magas-Tátra (Stary Smokovec) A Grand Hotel mögötti parkolóban
INDULÁS IDEJE 2023. január 14., szombat, találkozó e-mailben elküldött helyen
AZ ÁR TARTALMAZZA 1 éjszaka szállást egy igazi mesebeli menedékházban
félpanziót (szombat esti vacsora, vasárnap reggeli)
a vonatjegyet Ótátrafüred és Tátralomnic között
sziapia (welcome-drink) és csúcscsoki
a szervezést
és a magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA az utazást a helyszínre
a szánkó bérlést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
1

1. nap – Ótátrafüred

2023. január 14., szombat érkezés Ótátrafüredre a reggeli órákban egy később egyeztetett időpontban. Utazás vonattal Tátralomnicra. Innen gyalog megyünk a Tarpataki vízesések érintésével a menedékházba. Útközben megpihenünk a Rajner-kunyhónál, fotózgatjuk az Óriás-vízesést. Az éjszakánkat egy kellemes menedékházban töltjük, négyágyas szobákban, emeletes ágyakon. Zuhanyzási lehetőség van. Az étterem első osztályú, a személyzet barátságos 🙂 Rövid túrát teszünk, de a kiszámíthatatlan hóviszonyok és időjárás miatt elég lesz. A túra hossza: 8,5 km, 660 méter szintemelkedés
2

2. nap – Kis-tarpataki völgy

2023. január 15., vasárnap a reggelit követően sétálunk egyet, a Kis-tarpataki völgybe tekintünk be. Felettünk a Lomnici-csúcs, a Közép-Orom, háttérben a Jég-völgyi-csúcs uralja a tájat. Visszafordulunk a lent hagyott cuccainkért, majd elindulunk lefelé a Tarajka állomásához. Itt megnézzük a Jégtemplomot, melyet idén 10. alkalommal építenek, faragnak meg. A jubileumi jégpalota témáját ezúttal egy egyedülálló szakrális épület, a jeruzsálemi Szent Sír-templom adta. A Tátra leglátogatottabb téli látnivalója a jubileumi évben nem csak egyedi épületet, hanem első alkalommal további kivételes élményt is biztosít a látogatók számára – a Tátrai Jégtemplom történetében első alkalommal a látogatók beléphetnek a jégfalak közé, ahol körbejárhatják az ún. Aediculát, amely Jézus sírját rejti. A jégtemplom ezúttal is Adam Bakoš jégszobrászművész vezetésével épült fel, a remekmű elkészítésében összesen 22 jégszobrász és jégfaragó vett részt Csehországból, Szlovákiából és Németországból, akik 225 tonna jégbe leheltek életet. (Forrás: Magas-tátra.info)
Ha szerencsénk van és ideálisak a hóviszonyok akkor szánkóval is megtehetjük a lefelé vezető utat, amely két és fél kilométer hosszú (a bérlés önköltséges!)
 A túra hossza: 5 km