2024. decmber 25.
Időpont
8 nap
Időtartam

Kevés olyan történelmi jelentőségű hely van a világon, mint Irak. Itt született a civilizáció, itt álltak a világ első városai, itt találták fel az írást, a matematikát és a sörfőzést. Itt volt a középkorban a kalifátus központja – itt őrizték meg és fejlesztették tovább az ókorból fennmaradt tudást. A huszadik – huszonegyedik század azonban közel sem volt méltó a fényes múlthoz. Irak városneveit első sorban haditudósításokból ismertük meg. Amióta – 1980-ban – kitört az irak-iráni háború, Irakba turista alig tette -tehette – be a lábát. Még rosszabb lett a helyzet az Iszlám Állam felemelkedése után – sok régészeti helyszínt, történelmi várost pusztítottak el. Irak most kezd éledezni –  béke van, újranyitottak a múzeumok, folyik a lerombolt városok újjáépítése – az irakiak pedig abban reménykednek, hogy néhány év múlva már újra a civilizáció bölcsőjét látjuk majd Mezopotámiában. Magyarországról az elsők között leszünk, akik eljuthatnak ezekre a helyekre több, mind négy évtized után. Velünk most bepillantást nyerhetnek ebbe a hétezer éves történetbe – a világ legkorábbi városaitól kezdve a mesés Babilonon és a síita iszlám legszentebb helyein túl eljutunk oda is, ahol nem is olyan rég még az Iszlám Állam vezére kiáltotta ki a kalifátust. Helyi vezetőink segítenek abban, hogy a lehető legtöbbet ismerjük az országból, és a lehető legnagyobb biztonságban legyünk végig. Irak jelenleg már nem aktív konfliktuszóna, de a biztonsági helyzet alakulásával fenntartjuk a lehetőségét annak, hogy a program változhat.

Túravezető: Fekete Mona és dr. Szabó Zsuzsa  Tervezett maximális létszám: 14 fő + 2 túravezető. Az út minimum 6 fő jelentkezésével indul.

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Baszra, Erbil
INDULÁS IDEJE 2024. december 25, vasárnap
AZ ÁR TARTALMAZZA 8 éjszaka szállás hotelekben
belépőjegyek
az út időtartama alatt az összes reggeli és vacsora, valamint víz
a teljes szárazföldi utazás reptértől reptérig
helyi idegenvezetés, tolmács
egy sziapia
szervezés
magyar nyelvű túravezetés
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyek  Budapest – Baszra, Erbil – Budapest viszonylatban
vízum (80 USD, érkezéskor a reptéren felvehető)
egyéb étkezések
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap – Repülés Bászrába

2024. december 25., szerda  A túravezető Budapestről indul a Pegasus PC332-es járatával Isztambulba (SAW) 15:10-kor, érkezik 19:15-kor,  ahonnan 22:15-kor indul tovább Bászrába a PC868-as járattal. Bászrába érkezés másnap éjfél után 1:30-kor.
1

1. nap – Bászra

2024. december 26., csütörtök Az éjszakai vízumügyintézés után, szállodánkban pihenünk néhány órát, majd elindulunk felfedezni a „Kelet Velencéje” névvel is illetett Bászra városát. Szaddam Korábbi palotája ma múzeum, ellátogatunk ide, valamint megnézzük a jellegzetes kiugró faerkélyes házakat, a „shanasheel”-házakat. Nem maradhat ki az Imám ali mecset sem a napból. Szállásunk Bászrában lesz.
2

2. nap – Mocsári arabok nyomában

2024. december 27., péntek Reggeli után  a Sazz al-Arab titokzatos mocsárvidékére megyünk. Ott élnek az úgy nevezett mocsári arabok. Az ő vendégszeretetüket fogjuk élvezni előbb egy sajátos helyi reggeli formájában, majd hajózunk egyet a zegzugos mocsárvidéken, nádkunyhóban teázunk velük, és ismerkedünk a vidék távoli és közeli múltjával – a sumerektől Szaddám Husszein diktatúrájáig. Útközben, ha lesz időnk egy különleges keresztény emléknél is megállunk, Ádám fájánál. Az este már Nasszírijában ér bennünket.

3

3. nap – Uruktól Nadzsafig

2024. december 28., szombat Ur, majd Uruk zikkuratját nézzük meg a délelőtt folyamán. Majd az igazán szent Nadzsaf városába utazunk:  Nadzsafban nyugszik Ali, Mohamed veje a síita irányzat alapítója. Az ő mecsetje felett is ott az arany kupola – a szentség jelképe. A mecset mellett pedig ott a világ legnagyobb temetője – a Béke Völgye önmagában is lenyűgöző látvány. Először egy ház tetéről nézünk le rá, majd sétálhatunk is a sírok tengerében.  Az éjszakát Kerbalában töltjük.

4

4. nap – Kerbala, Babilon, Bagdad

2024. december  29., vasárnap Kerbala a siíták egyik legfontosabb zarándokhelye: itt  nyugszik Husszein, Mohamed unokája, a síiták egyik legfontosabb szentje, és Abbász, a nyolcadik imám.   Babilonba indulunk innen: az ókori birodalmak fővárosának díszes kapuját ugyan elvitték Berlinbe, de az eredeti helyén felállítottak egy korhű másolatot – mögötte pedig ott vannak az ókori templomok romjai. Innen modernebb romokhoz – Szaddam Husszein egykori fényűző palotájához megyünk.  Este későn érkezünk Bagdadba.

5

5. nap – Bagdad

2024. december 30., hétfő  Reggeli után megkezdjük a mélymerülést  Irak hosszú történelmébe. Nincs is erre jobb hely, mint a 2022-ben újranyitott Irak Múzeum. Az ellopott műkincsek jelentős részét szerencsére sikerült visszaszerezni. Innen a Mártírok Emlékművéhez megyünk – az iraki-iráni háború áldozatainak állították, mára a város egyik jelképe lett. De meglátogatjuk az elmúlt évtizedek iraki történelmének emblematikus helyszíneit is, a Szabadág teret, majd a Fridauszi teret, ahol egykor Szaddám sokszoros életnagyságú szobra állt, reményeink szerint teszünk egy rövid hajókirándulást is a Tigris folyón.

6

6. nap – Három világörökség egy napra

2024. december 31., kedd Egy nap alatt három világörökségi helyszínt is érintünk! Bagdadot elhagyva délelőtt már Szamarrában, a kalifák egykori fővárosában járunk, ahol aki elég bátor megmászhatja az 52 méter magas csavaros minaretet, és az al-Burka palotát. Majd tovább megyünk Assurba – az Asszír Birodalomelső fővárosába. Onnan pedig továbbmegyünk Irak talán legszebb világörökségi helyszínére,  a római kori Hatrába – ahol a lenyűgözően helyreállított ókori építményeket még az Iszlám Állam sem pusztította el. Estére  megérkezünk a romjaiból most újjáépülő Moszulba.

7

7. nap – Moszul

2025. január 1., szerda Moszul egykor – nem is olyan régen – Irak egyik legsokszínűbb és történelmi emlékekben leggazdagabb városa volt. 2014-ben azonban elfoglalta az Iszlám Állam, a kisebbségeknek menekülniük kellett, és a város lett a terroristák utolsó menedéke, amelyet csak közel egy éves ostrommal szabadított fel az iraki hadsereg.  Délelőtt egy hátborzongató, hosszú sétát teszünk a romos óvárosban, ahová most kezd visszatérni az élet – megnézzük az újjáépülő  al-Núri mecsetet. Moszulból Nimrudon keresztül Erbilbe utazunk.

9

9. nap – Hazautazás

2025. január 2., csütörtök Éjfél után nem sokkal már a repülőtéren kell lennünk, mert a Pegasus gépével (Pegasus Airlines PC817) 3:20-kor indulunk Erbilból  Isztambulba, érkezik 6:10-kor, majd onnan 14:25-kor továbbindul (Pegasus Airlines PC331) Budapestre, ahová 14:15-kor érkezik. .

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva, majd a visszaigazoló után utald el az előleget (1500.- EURO vagy ennek megfelelő HUF)!
  2. Velünk konzultálva vedd meg a nemzetközi repjegyet a Budapest – Baszra, Erbil – Budapest útvonalon.
  3. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a túra hátralévő összegét (2250.- EURO) október 25-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.

Frissítés: Irakra az EUB jeleneleg nem köt biztosítást, ezzel kapcsolatban folynak az egyeztetések, a jelentkezőket emailben tájékoztatjuk.