2025. július 2.
Időpont
7 nap
Időtartam

Skócia Északi-Felföldjére utazunk, gyönyörű hegyi tájak, hangulatos kastélyok, tavak, a Loch Ness és a whisky nyomában. A legtöbb túraszervező egymást is másolva ugyanazokat a köröket rója, mi szokás szerint kilépünk ebből és Skócia legeslegészakabbi tájain kalandozunk hét napot, ahová még a skótok se mindig jutnak el, ráadásul átkompozunk Orkney szigetére neolitikus kőköröket nézni meg szép sziklákat. És feltúrázunk a Stac Pollaidh nevű hegyre, mely egyike a legszebb skót hegyeknek. Hogy nem hallottál még róla? Keress rá, s garantáltan jönni fogsz velünk. Off the Beaten Path.

És persze lesz benne a netflixes Outlander sorozatból is helyszín (Culloden Battlefield), már csak a skót tájak miatt is érdemes volt nézni a sorozatot, amelyben Claire és Jamie történetét követhettük végig. 

Nyári északi, atlanti utunk két (három), nagyjából egyhetes blokkból áll: az első blokk Skócia Északi-Felföldje és Orkney-szigetek utunk. Innen megyünk tovább Bécivel Norvégiába (Északi-sarkköri szigetvarázs: a norvég Lofoten), Imivel pedig a Feröer-szigetekre. Mindegyik út külön-külön is foglalható.

Túravezető: Barna Béci és Herpai Imi – A túra maximális létszáma 12 fő + 2 túravezető

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Találkozó Inverness (INV) repülőterén
INDULÁS IDEJE 2025. július 2., szerda  – Kérlek, érkezz legalább 2 órával a repülőgép indulása előtt.
AZ ÁR TARTALMAZZA 7 éjszaka szállás panziókban, vendégházakban, hotel kétágyas szobáiban
az összes utazást autóval/ kisbusszal Inverness repterétől Inverness repteréig
egy sziapia whisky és csúcscsoki
szervezést és magyar nyelvű túravezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA a nemzetközi repülőjegyeket Budapest – Inverness – Budapest viszonylatban
a kompjegyeket át Orkney-ra és ott helyben
egyágyas felár
belépőjegyeket
az étkezést
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap –Indulás, repülés Skóciába, Culloden

2025. július 2., szerda Több repülőtársasággal is eljuthatunk Skóciába. Az egyik túravezetőnek már a következőre megvan a repjegye, tehát az út garantált indulású! A British Airways BA865-ös járata 07:25-kor indul BUD Budapest repteréről, 2 óra 50 perc repülési idő után 09:15-kor landol LHR London Heathrow kifutóján. Itt van bő négy óra várakozás, majd a British Airways BA1466-os járata 13:15-kor indul Londonból és 14:50-kor landol INV Inverness kifutóján. Ha marad időnk, délután Inverness és környékének (Culloden Battlefield) felfedezése. Éjszaka Invernessben.

1

1. nap – Orkney-szigetek

2025. július 3., csütörtök Egy hosszú, 250 kilométeres és 5 órás utazás vár ránk, Kirkwall városáig. A Norvégiától a viking korban is csak kétnapi hajóútra eső szigeteket 800 körül kezdték betelepíteni az óskandinávok. Az Orkney-szigetek sokáig norvég és dán fennhatóság alatt állt, amíg 1472-ben Skócia részévé nem vált: a szigeteket III. Jakab skót király kapta felesége, a dán Margit hercegnő hozományaként. „Sokkal hosszabb ideig voltunk az északi királyság, mint az Egyesült Királyság területe” – írta 2023-ban egy Norvégiához csatlakozni kívánó. A Skóciától északra fekvő szigetekre komppal jutunk át. Éjszaka Orkney, Stromness-ben, világvégi két hálószobás apartmanokban. Egymás után három éjszakát töltünk itt.

2

2. nap – Orkney-szigetének neolitikus építményei

2025. július 4., péntek Orkney-szigetének neolitikus építményeit fedezzük fel ezen a napon: számos újkőkorszaki építmény maradványai találhatók a szigeten, amelyek közül a legfontosabbak Skara Brae település, Maes Howe sírhely, illetve a Stennessi és Brodgari körök. A feltárt maradványok i.e. 3000 és i. e. 2000 közé datálhatók. Az emlékek egy, az i. e. 3. évezredben élt, észak-európai újkőkori nép kultúráját, mindennapjait és hiedelemvilágát mutatják be. Az i.e. 2500 körül épült Maes Howe sírhalom Európa legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt sírhalma. Brogdar körülbelül száz méter átmérőjű kőköre huszonhét kőből áll. És megnézzük Skara Brae kőkunyhóit is: ezt tekintik a világon a legjobb állapotban fennmaradt neolitikus településnek. Éjszaka Orkney, Stromness-ben, világvégi két hálószobás apartmanokban.


3

3. nap – Orkney-szigetek

2025. július 5., szombat Tovább élvezzük a világvégi Orkney-szigetek tájait, túrázunk óceánparton, sétálunk. Éjszaka Orkney, Stromness-ben, világvégi két hálószobás apartmanokban.


4

4. nap – John o' Groats, Dunnet Head (a brit szigetek legészakibb pontja) és Duncansby Stacks

2025. július 6., vasárnap Ma visszakompozunk a főszigetre, megnézzük annak legészakibb pontját, és túrázunk egy rövidet tengerparti sziklákon világítótoronyhoz. Éjszaka Ullapoolban, egy világvégi tengerparti kisváros jó hoteljében, kétágyas szobákban. Két éjszakát töltünk itt.


5

5. nap – Stac Pollaidh

2025. július 7., hétfő Ugye-ugye, az ikonikus Stac Pollaidh hegy. Hogy nem hallottál róla? Más nem hoz ide túrát? Meglehet, de attól még Skócia egyik legszebb hegye, eldugott és könnyen megmászható, mindössze 612 m magas, 4-5 órás túrával oda-vissza felmegyünk rá, slow-life. A Stac Pollaidh egy hegy Skócia északnyugati felföldjén: a hegy gerince az utolsó jégkorszakban a jégtakaró feletti nunatakként volt kitéve az időjárás viszontagságainak, miközben a jégfolyam a hegy sima oldalait faragta és súrolta. Éjszaka Ullapoolban, egy világvégi tengerparti kisváros jó hoteljében, kétágyas szobákban.


6

6. nap – Loch Ness, Urquhart vára

2025. július 8., kedd Ha nem is a legszebb, de a világ egyik legismertebb tava a 46 km hosszú Loch Ness nem maradhatott ki skóciai utunkból, ha mi nem látjuk őt, legalább Nessie lásson minket. A víz mélyén rejtőző legendás szörnyet a Nessie-kutatók kedvenc kilátóhelyéről, a Drumnadrochit mellett álló festői romvárból, a középkori Skócia egyik legnagyobb erősségéből, Urquhartból vizslatjuk. Éjszaka Invernessben.


7
2025. július 9., szerda Invernessből British Airways BA1469-es járatával 7:40 INV Inverness – 9:15 LHR London Heathrow. A Scandinavian Airlines SK806-os járata 15:35 LHR London Heathrow – 18:50 OSL Oslo Gardermoen, majd onnan tovább a Scandinavian Airlines SK4126-os járatával 21:45-kor OSL Oslo Gardermoen – 23:10 landolunk BOO Bodø repterén.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át a jelentkezésnél
    636.- eurót
  3. Velünk egyeztetve vedd meg a repjegyet, ha csak Skóciába jössz a Budapest – Inverness – Budapest útvonalon. Ha jössz velünk tovább a Feröerre, oda július 10-én repülünk Edinburghból, ha pedig Norvégiában folytatod, akkor az Inverness – London – Bodo repjegyet.
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 954 eurót 2025. május 2-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha IDE KATTINTASZ.