2019. július 6.
Időpont
10 nap
Időtartam

Egyértelműen a világ legszebb országai közé tartozó Izlandra utazunk barátom vezetésével, aki izlandi képeivel is már több természetfotó-versenyen nyert helyezést. A világ legszebb tájait így egy kiváló természetfotós segítségével örökítheted meg. Mivel utunk a főszezonra esik, s Izland az egész világon népszerű, jelentkezz minél előbb. Utunk garantáltan indul, de a maximális létszám viszont csak 14 fő, mert hiszünk a „taylor made” utazás gondolatában.

Túravezető: Herpai Imre és Barna Béla

INDULÁS/VISSZAÉRKEZÉS Budapest, Liszt Ferenc repülőtér
INDULÁS IDEJE 2019. július 6., 7:05 – Kérlek, érkezz legalább 2 órával a repülőgép indulása előtt.
AZ ÁR TARTALMAZZA Utazás bérelt busszal végig Izlandon reptértől reptérig
10 nap szállás
Szervezés
Magyar nyelvű túravezetés
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA Repülőjegy ára, illeték
Belépőjegyek
Étkezés (sok szálláson van konyha)
Utasbiztosítás
Túrakiírás letöltése
0

0. nap: Indulás

2019. július 6., szombat – Kiutazás és érkezés a Reykjaviktól 50 km-re lévő Keflavik Repülőtérre. A program garantált, a túravezetőknek már megvan a repülőjegye a Budapest-Izland közvetlen járatra: BUD Budapest 7:05 KEF Reykavik Keflavik 9:45 (a repülés hossza: 4 óra 40 perc) járatszám: Wizz Air W62427. Landolás után elindulunk járműveinkkel a különleges nyugati Snæfellsnes-félsziget felé. Tengerhez közeli szállásunk 3 órányi utazásra fekszik a repülőtértől, Hofgarðar településen, mindentől távol, a legközelebbi bolt is például 36 km!

Szállás: Hofgarðar, kétágyas szobákban.

1

1. nap: Snæfellsnes-félsziget, Kirkjufell

2019. július 7., vasárnap – A félsziget végében helyezkedő, 1446 méteres Snæfellsjökull-vulkán szerepel Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé című regényében is, de fő célunk egy szép és ikonikus, ám kevéssé ismert fotótéma hegy lesz, a mindössze 463 m magas Kirkjufell megtekintése és persze lefotózása.

Szállás: Hofgarðar, kétágyas szobákban.

2

2. nap: Snæfellsnes-Geysir

2019. július 8., hétfő – A Snæfellsnes-félszigetről az Izlandi Arany-körút területére utazunk át. A következő három éjszakát egy helyen töltjük, innen csillagtúrázzuk be a környéket. Elsőként úttalan utakon krátertavak, színes hegyek felé indulunk, két túra között egy meleg vizű patakban fogjuk ellazítani megfáradt izmainkat.

Szállás: Bláskógabyggð házikóiban.

3

3. nap: Thingvellír Nemzeti Park, a Geysír és Gulfoss, azaz az Arany-kör

2019. július 9., kedd – Thingvellír (Þingvellír) a Világörökség része, a nemzet legjelentősebb történelmi emlékhelye, a világ első demokratikusan megválasztott parlamentjének helyszíne, mely történetesen az európai és az észak-amerikai kőzetlemezek határán alakult meg. Gullfoss, az „aranyvízesés” Izland egyik legimpozánsabb vízesése, a Felföld peremének igazi zarándok helye. A Föld összes gejzírének névadója: Geysír és a kb. tízpercenként kitörő Strokkur (Köpülő) magasba törő vízoszlopát, mint Izland legnevesebb természeti látnivalóját is lefotózzuk.

Szállás: Bláskógabyggð házikóiban.

4

4. nap: Felföldi kalandok: Hveravellír, Kerlingarfjöll

2019. július 10., szerda – Újabb szépségeket fedezünk fel az Arany-körön túl is. A Felföld holdbéli táján Hveravellír iszapfortyogóit, és a világvégi Kerlingarfjöllt is felkeressük.

Szállás: Bláskógabyggð házikóiban.

5

5. nap: Eyjafjallajökull és Skógafoss

2019. július 11., csütörtök – Eyjafjallajökull Néhány pillantást vetünk a távolból erre a híres, vagy hírhedt vulkánra, mely 2010. április elején tört ki legutoljára, s bosszantotta a légtérhasználókat. Seljalandsfoss az Eyjafjalla-gleccser olvadékvize ezen a vízesésen zuhan alá. Skógafoss gyönyörű környezetben zúdul alá kis kanyonjába a sziget egyik legszebb, s egyben egyik leghangosabb zuhataga. Sólheimajökull első találkozásunk a gleccserek világával, séta a gleccseren. Dyrhólaey ezen a tájon szemet gyönyörködtető abráziós partfalakat, fantasztikus íveket és tornyokat, valamint abráziós fülkéket láthatunk. Estére a mindössze 300 lakosú déli parti kisvárosba, Víkbe érkezünk.

Szállás: Víkben, egy hostelben.

6

6. nap: Fjadrárgljúfur-szurdok, Svartifoss bazaltoszlopos vízesés

2019. július 12., péntek Víkből indulunk tovább kelet felé: túrázunk egyet a Fjadrárgljúfur-szurdok peremén is, majd folytatjuk utunkat Skaftafell Nemzeti Park felé. A Svartifoss kellemes túra a bazaltoszlopokon lezúduló vízeséshez, majd tovább egy kilátóponthoz, ahonnan kiváló gleccserpanoráma fogad bennünket. Innen tökéletesen tanulmányozható a gleccserek élete.

Szállás: Vagnsstadir Hostel.

7

7. nap: Vatnajökull, Jökulsárlón gleccserlagúna

2019. július 13., szombat – Az Európa legnagyobb jégmezőjeként ismert Vatnajökull, melynek átmérője megközelíti a 150 km-t, Izland egész délkeleti részét uralja. A Jökulsárlón a James Bond filmekből (meg Bohemian Betyars videoklipből) ismerős táj, Európa legnagyobb jégárja, a Vatnajökull ebbe „borjadzik”; a kalandvágyók – egy fakultatív program során – a tavon kétéltű járművekkel sétahajózást is tehetnek, hogy kis úszó jéghegyeket fotózzunk.

Szállás: Kálfafellben, 2-3-4 ágyas bungallókban.

8

8. nap: Vík-Reykjavík

2019. július 14., vasárnap – Ezen a napon Izland déli részéről visszautazunk a fővárosba.

Szállás: egy reykjavíki apartmanházban a városközpontban.

9

9. nap: Reykjavík, Kék Lagúna, Raufarhólshellír lávabarlangja

2019. július 15., hétfő – Utolsó izlandi napunkon délelőtt a „füstölgő öböl” partján épült fővárost, Reykjavíkot nézzük meg. Gyalog felkeressük a főbb nevezetességeket: a Höfdit, az Alþingishús-t, a Parlament (Alþing) épületét, a 75 méter magas Hallgrímskirkja templomot, előtte Leifur Erikson szobrával. Fakultatív lehetőségként felmehetünk a futurisztikus templom tornyába, ahonnan persze jó kis kilátás nyílik a városra. Délután pedig a Kék Lagúna (Bláa Lónið) Európa egyik legkedveltebb termálvizes fürdője, melyet fekvése és káprázatos színe miatt nézünk meg. Buri vagy Raufarhólshellír lávabarlangja (az időjárástól függően a Reykjanes-félsziget egyik vagy másik lávaalagútjába ereszkedünk be, a sötétben elemlámpáink segítségével csodáljuk meg a lávacseppköveket). Ögmundarhraun a fekete lávaáradat egykoron egészen az óceánig folyt, ez a vidék a sziget legidősebb lávamezője.

Szállás: egy hosztel 6 fős családi szobáiban, közvetlenül a reptér mellett.

10

10. nap: Hazautazás

2019. július 16., kedd Reggel 8:30-ra kell lennünk a reptéren, ahová reptér melletti szállásunkról sétálunk át. A Wizz Air W62428, repülés hossza 4 óra 25 perc. KEF Reykavik Keflavik 10:30 BUD Budapest 16:55 Érkezés Budapestre.

Jelentkezés menete:

  1. Foglald le az utat a túraleírás melletti oszlopban található Foglald le most! gombra kattintva.
  2. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utalj át 150 000 Ft-ot 2018. január 15-ig.
  3. Vedd meg a repjegyet a Budapest – Reykjavík – Budapest útvonalon.
  4. A Csámborgó visszaigazoló e-mailjében található számlaszámra utald el a maradék 340 000 Ft-ot 2018. március 15-ig.

Figyelem! Biztosítás kötelező!

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha ide kattintasz: http://csamborgo.hu/rolam/utasbiztositas/

alternatív szöveg