ÚTRA KÉSZÜLŐDÉS

Gyakran vittem-viszek túrákat trópusi területekre (Srí Lanka, Borneó, Indonézia, Fülöp-szigetek, Kenya, India, stb.) és gyakran kérdezik milyen oltásokra van szükség. Azt gondolom erről a kérdésről, hogy ne álljunk be a google-gyógyítók sorába, hanem forduljunk szakemberhez (orvos!), és mindenképpen kérjük ki szakorvos véleményét, konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei tisztiorvosi szolgálat szakembereivel!

Akit érdekel, annak elmondom, hogy nekünk, mint túravezetőknek a következő betegségekkel szemben van aktív immunizációnk (azaz be vagyunk oltva): a sárgaláz, hepatitis B, typhus abdominalis (hastífusz), és a tetanusz elleni oltásokkal.

Több országban az érkezéstől (több országban pedig a hazatéréstől) számítva 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezni, és (általában) két üres oldalnak kell lenni az útlevélben. Erre érdemes mindenhol figyelni, mert a légitársaságok is ellenőrizhetik, és ha csak 5 hónap 25 nap van is, simán megtagadhatják a beutazást. Tehát nagyon kell figyelni a hat hónapra!

Sok ország eltörölte már a vízumkötelezettséget, de néhány országba még kell. Ezeket az egyes túráinknál jelezzük külön. Mint azt az “Utazási szerződésben” is leírtuk, a CSAMBORGO ADVENTURES LTD  “vízumügyintézést nem vállal. Ezek beszerzése az Utas feladata, éppen ezért minden kiutazással kapcsolatban felmerülő probléma esetén Utas panasszal az adott ország nagykövetségéhez fordulhat”. Ettől függetlenül természetesen minden segítséget és tanácsot próbálunk megadni a vízumügyintézés során, sőt egyes esetekben (pl. Jordánia) beszerezzük a beutazási engedélyeket.